Aka hrubka zelezobetonoveho venca a prekladu ?

Dobry den Planujem teraz stavat mury material porfix 480 sirky 30 cm,stavba bungalov 13.5x10m,strecha valbova,vaznikova plechova.Planujem pouzit uz hotove vence strateneho debnenia a preklady.Veniec ma jednu stenu 60 mm EPS 100 a druhu stenu heraklit 25mm cize vnutorna sirka zelezobetonoveho venca je 21.5 cm,mam otazku ci je takato sirka betonoveho jadra postacujuca ??? lebo projektant mi hovoril ze mam spravit veniec na celu sirku.To iste sa chcem spytat aj na preklad nad okna,lebo tie chcem osadit zarovno vonkajsieho muru,ci uchytenie okna nebude vychadzat do toho polystyrenu.Zateplovat budem polystyrenom 20 cm.Este maju aj variant s 2 heraklitovymi stenami kazda po 25 mm cize 25 cm betonoveho jadra,mozem pouzit aj tu??? Dakujem za kazdu odpoved.S pozdravom Ondrej.
Odpovedať
Profilova fotka
veniec ukončuje murivo a zamedzuje vybúleniu stien od iných ako zvislých síl krovu. Pri absolútne správne urobenom krove a podložkách pod nosníkmi by ani nemusel byť. Tým, že nie je priebežný,ale prerušovaný, neplní pôvodnú funkciu, ale preberá funkciu podložiek. Na priebežný by musela výztuž byť v miestac spojov zváraná. Ako podložka vyhovuje aj 20 cm,preklady by som obrátil heraklitom von, celú funkciu izolácie poreberá PS zvonku.
Odpovedať
@jan45 dakujem za odpoved,no chcel by som sa este spytat ci mozem aj na veniec spravit vonkajsiu stenu z heraklitu,cital som tu na forach ze tepelny odpor venca treba priblizit tepelnemu odporu muriva,ale ked sa na to da 20 cm polystyrenu ? lebo dost sa tu strasi s tepelnymi mostami.Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejnm tepelné mosty môžu byť príčinou úniku tepla až 10% ale skôr sú nepríjemné pre vlhnutie. Ja to posudzujem tak, že izolácia sa navrhuje na potrebný tepelný odpor (20cm) a murivo plní len akumulačnú funkciu. zostávajú tepelné mosty pri oknách a päte muriva. To strašenie pokladám za prehnané, niekto detailne rieši tepelné mosty, ale dá si okno 2x3m,kde tepelné straty prevážia straty z celej budovy.
Odpovedať
@ondrejnm taktiez planujem stavat z porobetonu hr. 250 mm, dom 10x13m, nosne murivo iba obvodove, vaznikovy krov. Statik mi schvalil zb veniec, ktory bude vcelku aj s prekladmi nad otvormi hr. 200mm. Dal tam sice viac zeleza co si myslim ze je zbytocne vzhladom na to, ze podla mojich info sily vaznikoveho krovu zatazuju zvisle konstrukcie iba vo zvislom smere co je jedna z vyhod takeho to krovu. Pre spokojnost obidvoch stran to spravim tak ako navrhol :-D - velmi sa to nepredrazi. Chybajucich 5 cm bude tvorit EPS kvoli eliminacii TM venca. Na forach ste citali spravne treba priblizit veniec tepelnemu odporu muriva. Aj ked date 50 cm EPS bez opatreni na venci bude veniec slabym miestom ;-) P. S. Pytat sa treba statika a nech to prerata!, projektanti maju vacsinou tradicne nazory :-D @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky statik nepočíta tepelné straty, som z čias, keď sme tieto problémy riešili komplexne, len u nás sa rieši statika RD ako pri mrakodrape. Ak dáte 50 cm PS, ako môže ďaľších 5 cm ovplyvniť priebeh tepelných strát? Neverte, že steny sú od väzníkového krovu namáhané len kolmo, a že veniec akokoľvek vyarmovaný pri dľžke 13m dokáže eliminovať vodorovné sily. Pri dobre navrhnutom väzníkovom krove je veniec zbytočný, radšej by som volil stužujúcu priečku .
Odpovedať
@jan45 statika som myslel na vypocet venca nie na vypocet izolacii. Ak bude veniec zb a murivo porobetonove oba rovnakych hrubok, tak veniec bude vzdy slabym miestom aj ked zateplenie bude 50 cm. O tom ake budu straty som nepisal.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som chcel robit veniec z U profilov ytong hr. 37,5. tiez sa obavam ci zb jadro bude postacujuce...
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko bude
Odpovedať
@jan45 preco v miestach spojov by musela byt vystuz prave zvarana?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?