Dlazkovica strop - kotvenie ?

zdavim chcem podbyt dlazkovicu na strop zo spodu na dopredu pripravene hranoly, len neviem ako ich kotvit aby to vydrzalo.. Jedna sa o smerkove drevo 160x23mm o dlze cca 3,6m uchytene by malo byt na 6 kusoch hranoloch (kolmo voci dlazkovici) rozmysalm nad samorezkami a ich hlavicky potom prekryt nejakymi uzkymi listami ale to bude dost husto olistovane -alebo potom palubky kalsicke tensie nieco okolo 10mm x 90 tiez 3,6m dlhe (cize podstatne lahsie a iba priklincovat ako sa to bezne robi) -prva varianta by sa mi pacila viac kvoli sirke dlazkovice a neskosenej hrane ako u plaubky.. -co poradite ? Diky
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@pby prečo ich nepribijete klincami do dlážkovice s guľatými hlavičkami alebo skrutkami v pere? Spoj ostane schovaný.
Odpovedať
bud ich prichytis klincom v pere a hlavy zakryje drazka ako pise janko alebo kupis sponky na perodrazku a budes chytat tym. Sice sa to trosku predrazi, aj je to pracnejsie ale nevidno ziadnu hlavu od klinca alebo vrutu. A nezabudni tie dosky skladat dlha - kratka, kratka - dlha ako sa sklada plavacka aby si nemal vsetky konce v jednej rade, lebo aj ked ich urezes rovnako dlhe tak ich neuchytis tak aby konce licovali a budes to mat hnusne zubate.
Odpovedať
@jan45 @zita19 no to je tiez riesenie ale nenapadlo ma, teraz som si to pohladal an nete je to kotvenie v takej sikmine ako je pero - bude taky uchyt odolavat hmotnosti hrubsej dlazkovice ? Pocitma ze ano na dlazkovici nebude izolacia (dlazkovica bude volne bez zataze tvorit finalnu pohladovu vrstvu v strope akurat ze bude vysiet nie lezat na tramoch - preto to spekulovanie s uchytom jeden kus 160x23x3600 nieco vazi..) -nebudem to dávat zubato lebo ide o dlhu miestnost cca 12x3,6m dosky idu po sirke s tym ze 4m kus sa skrati na 3,6m a ronako dlhe pojdu za sebou, takto by sme to chceli mat..
Odpovedať
@pby ale udrzi. Ked sa bojis klincov, daj dlhsie vruty a opatrne dotahuj aby si "nestrhol" zavit v dreve. Viem, ze v dreve zavit nie je, ale hadam chapes, aby sa vrut nekrutil na mieste a nestrhal vlakna
Odpovedať
@zita19 jasne rozumiem :) dakujem :)
Odpovedať
Keď sa šroubuje cez pero, netreba náhodou predvrtavať diery? Pre istotu...
Odpovedať
@beginner7 Su specialne na to sroby, ale ked som s nimi robil tak aj tak sem tam prasklo, tak som predvrtval, ale hlavne na hlavicku aby sa pekne zapustila. @pby Inak dlazkovicu na strop neodporucam, ked sa stiahne budu tam nepekne skary.
Odpovedať
@pby keďže aj ja som si robil kvôli podbitiu stropu menší prieskum, tak ti pre zaujímavosť poviem, že aj "palubky" bývajú široké. A stále sú tenšie ako dlážkovica, takže podbitie bude ľahšie. Kuk: https://www.tatranskyprofil.eu/produk...
Odpovedať
Profilova fotka
Nastrelovacou pistoloua drzi ako slak Pre istotu pasik mamutu a potom nastrelit
Odpovedať
@roboza ano viem ale palubky maju tu skosenu hranu co sa mi nepaci dlazkovica je ma efekt dosky (rovneho storpu ) co by som chcel aj ked je palubka napr pri 150tke hruba iba 17mm co by bolo plus.. inak s tou stranku mas skusenost s nakupom a kvalitou tovaru ?
Odpovedať
@jurajm17 nemala by sa dodavat uz v suchosti cca 10-11% kedy je finalne dosusená ?
Odpovedať
@pby btw dlazkovica=palubovka, trochu si to tu pletiete. Tamto to je tatransky profil. Ano mala by byt sucha len ja osobne som az tak suchu nezohnal a je to tazsia praca ako ked to ma nejaky profil. Ja len nech s tym ratas, nechcem ta od toho nejak odhovarat ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jurajm17 nie palubovka, ale palubky. U nás sa tak nárečovo nazýva tatranský profil. Asi z češtiny. http://www.palubky-eshop.cz/palubky-a...
Odpovedať
@roboza ok beriem :)
Odpovedať
@pby mne by sa to tiež viac páčilo keby to bolo rovné, ale bojím sa, že keď to zoschne tak to bude škaredé. Pri klasickom tatranskom profile nevadí, že sa medzera zväčší práve kvôli tomu skoseniu. Plus, ty si sa pýtal na ten spôsob podbitia a tatranský profil by mal byť tak vyrobený že sa dá dobre pribiť a schovať hlavičku ďalšou doskou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Zdravím. Místo sdk bych chtěl udělat palubkový strop. Pod vazníky bych na přímé sdk závěsy připevnil střešní latě a tyto pobil palubkama. Je možné použít střešní latě nebo musí být i dřevo na tento rošt vyschlé a mám se raději podívat po nějakých vysušených trámkách?
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 robil som to na celom dome na priame závesy strop s tatranským obkladom. Použil som strešné laty 6x4cm hobľované. Obklad som pripevnil pomocou skrutiek a originálnych "montážnych úchytiek" aby nebolo vidieť skrutky. Tie strešné laty treba mať aspoň čiastočne suché zo seriózneho zdroja aby boli naozaj rovné lebo potom treba dosť preberať a čarovať na závesoch aby človek udržal rovinu.
Odpovedať
@eagleowl Super, díky za reakci. Taky chci použít ty spony na palubky. Ještě se tě zeptám, latě si dával jak daleko od sebe? A nehýbalo se to na těch přímých závěsech nebo to bylo dostatečně stabilní na šroubování vrutů? Díky.
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 (koľko som dával rozostup závesov si už nepamätám)...rozostupy lát som dával cca 50cm ....treba si to spočítať podľa šírky miestnosti ako to vychádza a podľa toho mierne upraviť rozostup. Ten asi záleží aj od hrúbky obkladu. Ak si to dobre pamätám tak ako prvé som spravil rovinu na stene a namontoval krajné laty na hmoždiny do stien....a tejto roviny som sa potom držal. Bola to dosť sranda v jednomužnej zostave :-) a dosť mi to trvalo lebo tie laty neboli úplne rovné. Také čo sa krútia do strany ani nebrať do rúk. Tie skrutky na montážnych úchytkách sú veľmi malé tak že žiadne problémy s pohybom lát som nezaznamenal. Tým že priskrutkuješ prvý obklad vlastne fixuješ laty a už sa to nemá kam uhnúť. Treba si kontrolovať zasúvanie do drážky aby si na konci miestnosti neskončil s nejakým čudným kónusom. :-)
Odpovedať
@eagleowl děkuju
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 niet za čo....tie úchyty sú aj na klince ale bol som veľmi rád že som zobral na skrutky......myslím že to bolo tak oveľa pohodlnejšie...hlavne aby bol akuskrutkovač.
Odpovedať
@eagleowl jj, s vruty a ukučkou počítám. Docela se na to těším, jak si s tím pohraju :) A jak začnu, budu se těšit až to budu mít za sebou :)
Odpovedať
Ještě mě napadlo, nešly by palubky místo latí připevnit na jednoduchý SDK rošt?
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 nerobil som z takéhoto materiálu preto môžem iba špekulovať....pravdepodobne bude jednoduchšie vyhotoviť rovnú konštrukciu (čo však ...myslím si....pri drevenom obklade nie je zďaleka také kritické ako u SDK) no neviem celkom aké samorezky by sa dali použiť na upevnenie úchytov obkladu k CD -čkam....vyčnievajúca hlavička "samorezky" v úchyte by mohla byť problém a tiež priemer otvoru v úchytoch je na tenké skrutky....
Odpovedať
Tak jsem našel vruty do sponek http://www.palubky-eshop.cz/uniquadre.... Je to vrut do dřeva. Je reálné prohnat takovým vrutem 0,6 mm silnou stěnu CD profilu?
Odpovedať
@r4d3k74 nad tym teraz premyslam, ako by sa dalo efektivne pripevnit tatransky profil (alebo dlazkovicu) rovno na SDK profily bez pouzitia lat 6x4cm.. Ak by som vrtal vruty zo spodu cez tatr. profil rovno do konstrukcie (ako keby sa prichytaval SDK tak nieje problem ale je nechcem vidiet vruty preto neviem ako na to.. :-|
Odpovedať
@pby http://www.palubky-eshop.cz/prichytky... Takto. Jen sehnat vruty, které budou mít 2,5 Ta příchytka by měla mít otvor 2,8. Chystám se příchytky koupit a k nim vruty (standardně se používají hřebíky). Mě ty sdk profily lákají víc než latě z důvodu, že v některých místnostech procházejí vazníky dost daleko od zdi a mám strach, že zavěšená lať by se zde začala ohýbat. a nechci ji napevno připevňovat ke stěně aby zůstala dilatace. Toto "spoj" UD a CD vyřeší.
Odpovedať
@pby Jinak včera jsem zkoušel zavrtat vrut do dřeva 2,5 do SDK profilu 0,6 mm a bez šance. Takže zkusit sehnat ty samořezky, nebo nějaký slabý vrtáček a trochu předvrtat a nebo jsem koukal na profily od rigipsu R-CD, ty vypadají, že jsou tenčí místě, kde proniká vrut. A pak doufat, že se hlavička schová dostatečně do té spony.
Odpovedať
@r4d3k74 ta prichytka vyzera celkom dobre.. napada ma este nitovanie.. ale to je pracne a idealne kedby boli na to dvaja ludia. Jeden dzri palubku druhy vrta dieru na sponku hned prinituje a ides..
Odpovedať
@pby Se musím vůbec podívat jak se nýtuje. :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?