Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Asi som mal napísať že -idem si po názor,nie radu. Čo si o tom myslíte?Asi najskôr poriadne zatepliť,to bol moj názor. Alebo,predsa len to tepelné čerpadlo,i keď sa tomu bráni.Ale potom by asi bolo lepšie dať to do podlahy a nie do radiátorov.alebo? V tomto som laik. Ako by ste postupovali Vy. K dispozícii dom v stave-slabo zateplený, ústredné kúrenie, spodné podlažie klimatizácia kôli st.mame. , Vrchné podlažie bez slnka a kúrenia zima.
Odpovedať
Rozmýšľa viacmenej nad tou klimatizáciou kôli cene,ale možno ho treba len popohnat,a vypočuť si viac názorov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@joma3333 v jednom príspevku si popísal problém a…
@rkorba to bol len moj názor.
Odpovedať

@joma3333 v jednom príspevku si popísal problém a…
@rkorba myslíš tym tu klimatizáciu na prekurenie,teda temperovanie. To sa mu páči aj z dôvodu takmer bezstarostnej prevádzky a obsluhy a tiež možnosť ovládať na diaľku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@rkorba myslíš tym tu klimatizáciu na prekurenie,…
@joma3333 klima je v mnohych pripadoch zachrana ci uz "lacne" prechodne riesenie, alebo permanentne ked clovek smrdi grosom a ako u tvojho znameho ktory urcite nebude dozateplovavat, len potrebuje vyriesit diskomfort.
Odpovedať
"Poriadne zatepliť" ak je možnosť, ostatné riešiť potom. Odkedy máme zateplený bytový dom - dva vchody, 24 bytov platíme za teplo štyriktát menej. Väčšina ľudí radiátory vôbec nezapína.
Odpovedať

@joma3333 klima je v mnohych pripadoch zachrana c…
@rkorba súhlasím. zateplenie ma v pláne možno o 3-4 roky. Je pravda že tých peňazí nikdy nie je dosť (u väčšiny ľudí) Preto si chce premyslieť a dať poradiť ako ich využiť co najlepšie. Ostal veľmi prekvapený, ako mu v prípade, keď bolo slnko dokázala fotovoltaika vykurit.Len to teplo sa v dome neudrzalo. Ako to je s tepelným čerpadlom vzduch voda. Lepšie do podlahy?Ale to by asi už prerábka nestála 5-6000€.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@rkorba súhlasím. zateplenie ma v pláne možno o 3…
@joma3333 radiator a TC je nezmysel, par mojich realnych zisteni pr vykurovacej teplote vody 35C Vonkajsia teplota: 0+ = COP 4 -5 = COP 3 Ohrev TUV na 52C = COP 2-2.5
Odpovedať

@joma3333 radiator a TC je nezmysel, par mojich r…
@rkorba Nezmysel ako nezmysel. Závisí to veľmi od teplotného spádu v radiátoroch. Ak by bola teplota vody do radiátorov 40-45° tak svoj zmysel to môže mať. Klima je v podstate bodový zdroj tepla ktorý to teplo nafúka do priestoru. Čo môže niekto vnímať ako diskomfort - ten pohyb vzduchu a rozdiel teplôt pri klime a na druhom konci podlažia. Ale zas klimu 5kW vieš mať aj s montážou za 1500eur. A keď ide o to aby sa až do príchodu týpka z roboty nepodchladzovalo podlažie z dôvodu neprikladania do hlavného zdroja tepla - kotla na drevo - tak si myslím že to je v pohode. Rýchle a lacné riešenie. Ja mám dvojpodlažný dom, na oboch podlažiach v centrálnom priestore klimu 5kW. Štandardne kúrim plynovým kotlom a radiátormi ale skúšal som aj vykurovať len tými klimatizáciami s tým, že som nechal pootvárané dvere v baráku. A bolo to v pohode ale hej - bol pomerne veľký rozdiel teplôt v závislosti od vzdialenosti od klimatizácie. Pri klime 23° a na opačnej strane poschodia po uhlopriečke v spálni 18,5°. Pôdorys cca 11x12m. Keď som to skúšal myslím bolo vonku cca 5°. Barák prízemie steny plná pálená tehla 45cm a zateplená len severná fasáda 5cm polystyrén. Poschodie kváder. Pod 5° nejako dlhodobo klímami nekúrim lebo som si tak nejako spočítal, že to COP už je nížšie a pod túto teplotu ma vychádza lacnejšie kúriť plynom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@rkorba Nezmysel ako nezmysel. Závisí to veľmi od…
@toky1 akurát kde ju umiestniť. Vnútorná je asi jasná.Len tá vonkajšia? Ako ťahať rúrky,teda akou trasou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@rkorba Nezmysel ako nezmysel. Závisí to veľmi od…
@toky1 takze ty mas +- rovnaky barak a aky mas teplotny spad?
Odpovedať

@toky1 takze ty mas +- rovnaky barak a aky mas t…
@rkorba pri -4° vonku mi stačí ohrievať vykurovaciu vodu do radiátorov 43° na dostatočný teplotný komfort.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba tvoj "vypocet" ovplyvnuje podla mna vymennik, ktory ste pouzili. Nemozes porovnavat SCOP cerpadla, ktore rovno tlaci vodu do radiatora a prerobenej klimy, kde mate deltaT=5K alebo viac na vymenniku. To znamena, ze tvoje udaje su pre teplotu+5K, co je 40C. Uplne ina pesnicka. TC sa da pripojit aj na radiator s dobrym SCOP, len to musi byt dobre navrhnute, prepocitane a urobene. TC idealne s R290.
Odpovedať
Dík za radu (y).Asi pojde touto cestou, ktorú ste takpovediac odobrili.Teda ,nie je to naj riešenie,ale v tomto prípade, keď berieme v úvahu všetky faktory,tak je to OK
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@rkorba tvoj "vypocet" ovplyvnuje podla mna vymen…
@mgx Toto som uplne nepochopil. Medzi vymennikom prerobenej klimy a vymennikom v tepelnom cerpadle nie je ziadny rozdiel. Ak maju na vystupe oba 35°C, tak je to plne porovnatelne. COP ovplyvnuje najmä kompresny pomer na vstupe/vystupe kompresora a teda teplota vonkajsieho vzduchu/teplota vykurovacej vody. Ani bezne predavane tepelka nevedia robit zazraky, akurat na maloktorom su dostupne namerane udaje o vykone a COP (vyrobcovia vedia dobre preco ich neukazuju uzivatelom). Mam suseda s Daikin 6kW tepelkom (R32) a ked som mu prerataval udaje za januar (podla udajov z elektromera a predchadzajucich rokov, kedy kuril elektrikou), tak som sa dostal na COP 2.4 :( Celkove SCOP mu ten daikin ukazuje priamo na displeji a ten udaj je na urovni 2.9, pricom on s tym len kuri, TPV mu ohrieva spirala...
Odpovedať
Koho by zaujímalo, ako si klíma (prerobená na tepelko) počína pri novodobých slovenských arktických zimách -6°C, tak tu je malá ukážka. https://www.youtube.com/watch?v=6o5kl...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od supiiik:

Koho by zaujímalo, ako si klíma (prerobená na tep…
@supiiik Takto sa da prerobit akakolvek klima vzduch-vzduch na vzduch-voda? Aka bola celkova investicia do prestavby? Neoplati sa rovno brat TC na to urcene?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@supiiik Takto sa da prerobit akakolvek klima vz…
@somecheck V zasade sa da prerobit takmer kazda, ale regulator spomenuty vo videu je kompatibilny iba s klimamy Gree a Sinclair. Investicia je na urovni 1500-2000Eur. Ci sa oplati alebo neoplati brat tepelko na to urcene si musi kazdy zodpovedat sam. Spominane riesenie je z casti DIY. Hotove original teplko je za nielkonasobne viac penazi ale da sa povedat bez starosti (teda po prvu poruchu, kedy majitel zisti, ze mu to vacsinou nema kto opravit...)
Odpovedať
Profilova fotka

Koho by zaujímalo, ako si klíma (prerobená na tep…
@supiiik pekne... kus ma prekvapil ten výkon 2,5kw a pri -6°C ti to dáva ešte až 3,5kw? či som nejak zle počul? :)
Odpovedať

@somecheck V zasade sa da prerobit takmer kazda, …
@supiiik mas nejako poriešeny aj ohrev vane, aby pri dlhodobom mraze nezamrzal kondenzat z defrostov na jej dne?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@supiiik pekne... kus ma prekvapil ten výkon 2,5k…
@dexter89 Ano, je to tak. 3.5kW isla ta 2.5kW klima. Sameho ma to celkom prekvapuje :) Ona ma maximalny vykon niekde okolo 4kW v zavislosti od podmienok, cize tych 3.5kW pri -6°C je celkom fajn. Avsak teraz je take pocasie, ze dost namrza a vtedy to klesa niekde k 2kW. @nicearty nie, ohrev vane tato klima nema integrovany. Pravdu povediac chystal som sa ho tam dorobit v pripade problemov s ladom, ale nic take sa doposial neobjavilo, takze to zrejme necham bez ohrevu...
Odpovedať
Tak tato hmla je pre klímu katastrofa každých 40min defrost a to po 25min už je úplne namrznuty vyparnik ale Supikovo riešenie mi stále udržuje dom v teple keď by bolo najhoršie tak stále môžem zapnúť 2kw špirálu na dopomoc
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

Tak tato hmla je pre klímu katastrofa každých 40m…
@papulaa to keď niekto povie, že kúrenie s TČ je najlacnejšie.. Elektrina : 20kwh x 0,2€ = 4€ Plyn : 4m,3 x 0,5€ =2€
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wilson1281:

@papulaa to keď niekto povie, že kúrenie s TČ je …
@wilson1281 ano ale plyn potrebuje aj pripojku a hlavne v danej lokalite musi byt. Druha vec je, dokedy bude stat vladat dotovat ceny tak EE ako aj plynu. A hlavne dnes je prave den s absolutne najhorsim pocasim na efektivitu TČ. To cislo dokaze byt lepsie. Neviem aku rozlohu ma @papulaa ale ja po pozateplovani pri elektrokotli mam v taketo dni cca 55 kwh spotrebu pri 119m2 zastavanej plochy. A inak EE je za kwh 0,16 v DD2 v DD5 v nizkom tarife dokonca 0,14 ak si to dobre pamatam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@wilson1281 ano ale plyn potrebuje aj pripojku a …
@sousedekovci89 Presne tak toto sú tie najhoršie podmienky úžitková plocha 107m² klasické zateplenie na A1Plyn by som sem neťahal keďže nie v sade je k dispozícii ja ho napr tiež nemám na pozemku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@sousedekovci89 Presne tak toto sú tie najhoršie …
@papulaa Aj keby si ho mal možnosť, tak by si dlho premýšľal. Sused platil za prípojku 3800€ (po hodiny), 2 roky dozadu. No, a vzhľadom na už dlhodobejšiu situáciu a tiež aktuálnu situáciu, keď sa ruský plyn musí skvapalniť, potom doviezť loďou a znova splynovať, deravý rozpočet kde ďalšie dotovanie je ? a na burze zas ide hore cena, tak mi to význam nedáva... Kto ho má, nech si ešte užíva. Dnes bol niekto v rádiu a stále točil o tom, že Slovensko kôli tomu tranzitu príde "iba" o 200 miliónov €. No zabudol k tomu pripočítať to, čo Slovensko bude platiť za ten tranzit, dovoz plynu, ale to by neznelo dobre... Vlastne ďalšia diera v rozpočte, ktorú zalátajú ďalšie dane, poplatky. Aj 8% elektriny vyrobenej na Slovensku je z plynu. Nie, nie som rusofil, ale je mi jasné, že domácnosti odstrihnúť od plynu tak ľahko a rýchlo nejde. Zrovna tak priemysel sa bez neho nezaobíde, a výroba elektriny z plynu je potrebná, kôli vyrovnávaniu siete.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik aha, predpokladal som ze tvoj vymennik SWEP ma na oboch stranach vodu. Jasne, potom je SCOP uplne rovnaky bezne TC. Na druhej strane, monobloky 8-12kw dnes kupis hlboko pod 2000e, nemusis nic prerabat
Odpovedať
Inak, ked sme v teme diy cerpadiel... Co vlastne brani tomuto 8kW cerpadlu za 630€ aby sa zapojilo do kurenia? Defrost ma... Co teda sposobuje, ze je len od -7°? https://www.hutermann.sk/produkt/tepe...
Odpovedať
Inak aktualne uz mi pride ze 1 jednotka mi na dom nestaci 110m2. Denna spotreba 20kwh a teplota v dome tak 20 na druhom konci 18 stupnov.. Na zimu janurar, februar je jedna zial malo. A defrost asi kazdu hodinu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Inak aktualne uz mi pride ze 1 jednotka mi na dom…
@wheel no teraz je pre klimu aj najhorsie pocasie, vacsinou dna tesne pod nulou, vysoka vlhkost, ziadne slnko. Minuly rok v januari som kuril klimou podstatne viac a uplne pohode stacila aj jedna 4,5kW jednotka na 90m bungalov, aj ked jasne ze cim dalej od zdroja tym chladnejsie - klima nastavena na 24, pri termostata na chodbe bolo 22,5 a v zadnych hostovskych tak max 21 stupnov
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?