Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Zdravim Vas. Uz tiez cca mesiac vyuzivam daikina emuru. Akurat trosku bojujem s nastavovanim teploty. Mam multisplit. Trosku som zmateny. Je jedno aku teplotu nastavim cez ovladace alebo appku. Proste klima kuri pokial v miestnosti nie je 26-28 a potom sa zapne cyklovanie. Teda ventilator fuka a nefuka. Spotreba zatial fajn. Podla appky tie moje hrania, prikurenie po kupani deti a pod ma stalo cca 25kwh el. Za cely september. Co sa tyka porovnania spotrreby, mam solar, kde vidim tiez aku mam spotrebu a rozdiel je +-0.2-0.3kwh na den. V prospech klimy. Akurat stale bojujem s tym nastavovanim teploty. Ked zapnem klimu, tak mam permanentnu saunu. Inak mam 2kw na 20m2, 2.5kw na 30m2, a 2.5kw na 50m2 ale to je kuchyna plus chodby plus pracovna, kde nepotrebujem vysoku teplotu. A strasny rozdiel robi typ podlahy. Tam, kde mam dlazbu je to asi najcitelnejsie, chlad od noh ale plavacka a koberec su topka. Inak viete mi niekto napisat, ako funguju tie nastavovace teplot? Plus ide nastavit, aby klima fukala vanok aj ked netopi? Teda ked je faza vykurovania, ked uz nemusi kurit? A zatial vonkajsia jednotka s vnutornymi ventilatormi mi nezobrala viac ako 1,4kwh. A mam ju az 5kw. Tak cakam co bude, ked sa ochladi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

Zdravim Vas. Uz tiez cca mesiac vyuzivam daikina …
@hamonik ak sa ti da skus nastavit aby bralo teplotu z ovladaca nie z vnutornej jednotky mne to na presnejsie kurenie zabralo .. no pri medei netusim ci to pomoze u teba..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od goldway:

@hamonik ak sa ti da skus nastavit aby bralo tepl…
@goldway dik. Skusim dajak pozriet, ale pruser je, ze dajak ta jednotka berie teplotu ak zapnem mobil, tak vsetky nastavenia mobilu, ak ovladacom, tak vsetko z ovladaca. Teda ked niekto vypne jednotku ovladacom, su tam vsetky data ovladaca. Proste na prvy dojem to na mna posobi nemotorne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@goldway dik. Skusim dajak pozriet, ale pruser je…
@hamonik a posledne zistenie. Pokial som sa bavil nastavovanim, tak to malokedy cyklovalo. Teraz som si povedal, ze to necham bezat, co to spravi. Za cely den mi to spapalo ani nie 5kwh el. Cyklovalo krasne na prijemnu teplotu, uz si to nejak vie samo ustrazit, aby teplota bola v miestnosti +- taka ako nastavena. Ale na zaklade coho, nechapem. Teplota na vnutornej jednotke je furt plus minus 29 stupnov, teplota v miestnosti chce byt 24 a aj celkom je, samozrejme kolise od 25,2 do 23,9. Ale celkom sa hybe okolo 24,5, co som si nastavil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@hamonik a posledne zistenie. Pokial som sa bavil…
@hamonik prihadzujem aj data, ale z fve je trosku matuca, tam je cela spotreba domu, teda aj varenie, pranie, mycka,...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pier:

@fugas20 na jednom celom podlazi (75m2) kurim iba…
@pier preco mas az 4klimy na 75m2 ? si dal do kazdej izby? spotrebu cca aku mas za celu zimu? ja som tiez zvazoval dat 4ks
Odpovedať
Len dám malé porovnanie Midea Oasis plus 2,5kW a Vivax R 5kW. V režime vykurovania prvých možno 15 minút vo vnútornej jednotke Midea lúpe a popraskáva ako pracujú plasty. Potom už je počuť len šum ventilátora. Vivaxy R, ktoré mám doma dve sú v tomto lepšie. Nepamätám sa, že by som začul z niektorých z nich puknutie. Vonkajšia jednotka je citeľne tichšia u Midea, ale neviem či to nieje aj z toho dôvodu, že midea je 2,5kW zatiaľ čo Vivaxy sú výkonovej rady 5kW. Mám nainštalované merače spotrebovanej elektriny na všetkých troch klimatizáciách. Najnižší elektrický príkon čo som vypozoroval pri ktorom klima reálne kúri (netočí len ventilátor vo vnútornej jednotke ale aj vo vonkajšej plus kompresor v nej) je pri tých Vivaxoch R 5kW cca 680-700W. Pri tej Midee 280-300W. Keď je nižšia potreba výkonu tak vypne vonkajšiu bedňu a točí len ventilátor vo vnútornej jednotke cca do 20W. Všetky tri jednotky mám v appke NetHome Plus. Neukazuje spotrebu. Pri Vivaxoch napr ale ukazuje na akú teplotu je nastavená, aká je teplota nameraná senzorom na vnútornej jednotke a aká je teplota nameraná senzorom na vonkajšej jednotke. Na Midee ukazuje teplotu na akú je nastavená a teplotu nameranú senzorom na vonkajšej jednotke a aká je nameraná vlhkosť vo vnútri - neukazuje teplotu nameranú senzorom na vonkajšej jednotke. Vždy keď sú klimy zapnuté je ale teplota nameraná senzorom na vnútornej bedni vyššia ako teplota nastavená, akú chcem mať v miestnosti. Predpokladám, že konštruktéri klimatizácií to takto urobili náročky pretože si uvedomujú prirodzené vrstvenie teplôt v priestore.
Odpovedať
Oprava: Na Midee ukazuje teplotu na akú je nastavená a teplotu nameranú senzorom na VNÚTORNEJ jednotke a aká je nameraná vlhkosť vo vnútri - neukazuje teplotu nameranú senzorom na vonkajšej jednotke.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od goldway:

@hamonik ak sa ti da skus nastavit aby bralo tepl…
@goldway prosím ta. Ako sa nastavuje na Midei, aby bralo teplotu z ovládača? V eufórii som vyhodil všetky papiere aj s manuálom. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Len dám malé porovnanie Midea Oasis plus 2,5kW a …
@toky1 u mňa Vivax takto...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ronnan78:

@goldway prosím ta. Ako sa nastavuje na Midei, ab…
@ronnan78 edit tak, uz to tu odfotil, sry nevsimol som si
Odpovedať
Ahojte, v oktobri som zacal vyuzivat 2xklimatizaciu na kurenie a snazim sa najst optimalnu teplotu kedze som bol zvyknuty na podlahovku. Zatial má takyto postreh. Klimatizacia dokaze rychlo ohriat vzduch na pozadovanu teplotu +-1'C ( zatial kurim na 22'C) co je fajn ale zatil som si nezvykol na ten ohriaty vzduch a mam pocit ako by mi to trochu vadilo pri dychani. Mate niekto podobnu skusenost ? Mam este jednu otazku pre tych ktory kuria hlavne klimatizaciou. Ako mate nastavene kurenie? Myslim tym ci mate klimu zapnutu 24h alebo ju zapinate iba v urcitom case alebo len znizujete teplotu na noc a cez den ide ako ma? Dajte nejake skusenosti aby som predisiel nejakym chybam a nemusel by skm sa strapit s nastavenim celu zimu. Dakujem ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dobré ránko. Otázku chcem smerovať na členov ktorý kúria klimatizáciou na chalupe, víkendovom domčeku. Už ste začali temperovať?
Odpovedať
Profilova fotka
Uz kurim aj v dome od vcera takze aj v domceku / na chalupe by som uz zacal temperovat :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

Ahojte, v oktobri som zacal vyuzivat 2xklimatizac…
@jozu77 určite musí ísť nonstop lebo keď je vykurene, klíma len dofukuje a nekuri naplno, vtedy je aj odber zanedbateľný, určite ju nevypinaj. Ani podlahovku nevypinas. A ten vzduch, áno klima ho vysusuje, preto to cítiš. Môže pomôcť zvlhčovač.
Odpovedať
Len pre orientáciu dám screenshot výstupu z appky zo smart zásuvky, na ktorú mám napojenú v kancelárii nainštalovanú klimatizáciu Vivax Q 5kW. Je na nej celkom fajn vidieť jej včerajšia spotreba, ako sa hýbala vrámci hodín. Kancelária je podkrovná miestnosť s ôsmymi strešnými oknami, cca 40m2. Čo mi trochu vadí je, že tie doby spustenia v hodinách sú nejaké divné čísla. Spotreby sedia aj graf je OK. Najviac zožrala za prvú hodinu po spustení - tých 477W. Vonku ráno bolo možno 3-5°, predtým celú noc klíma bola vypnutá. Teplota nastavená na klimatizácii 23°C.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

Ahojte, v oktobri som zacal vyuzivat 2xklimatizac…
@jozu77 ja kurim v panelaku, vetram casto. klimu som zapol na 24st program heat(nedavaj AUTO nikdy) a nechal som ju ist nonstop. vypnem mozno v maji. nevyhoda je ze musis nechat pootvarane dvere. Viem si predstavit idealnu variantu kurenia klimou spolu s rekuperaciou kde by som okna neotvaral. pre mna je to uspornejsie ako platit spravcovi za vykurovanie a mat klimu vypnutu, tak som stiahol 2 radiatori na minimum, takmer vypnute. a hned po 1 sezone som mal preplatok a mensi nedoplatok u eletriky. ale mat klimu na 22st na kurenie mi pride malo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Len pre orientáciu dám screenshot výstupu z appky…
@toky1 tiež bolo u nás včera ráno podobne, okolo 3 stupňov, tak som už zapol kúrenie a nechal som to bežať celý deň nastavene na 24 stupňov (co v reále znamena ze v cieľovej izbe je tak 22,5+-) a minimum výkon. Graf:
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od krasavec_estekrajsi:

@jozu77 určite musí ísť nonstop lebo keď je vykur…
@krasavec_estekrajsi Dik za info, takze ked ju nastavim na 22'C a na noc znizim teplotu napriklad na 21'C a necham to takto do maja tak to bude asi ok? Inak co sa tyka tej kvality vzduch tak vlhkomer neukazuje nijake znizenie vlhkosti ked je klima zapnuta v rezime kurenie. Asi si budem musiet na to zvyknut. Kurim len cca 5 dni ale spozoroval som ze napriklad sa klima niekedy zastavy a pocut z nej take sycanie a robi to len spodna jedntka, na hornom poschodi to nerobi. Trosku som to studoval a moze byt zevraj kratke potrubie ale to mam cca 3,2m tak to by tym nemalo byt kedze minimum je 2,5-3m a druhy dovod by mohol byt ze je tam malo chladiva. Volal som aj instalaterovi co mi to montoval tak mi povedal ze to mam pozorovat a skusit dat najprv klimu naplno na chladenie( aspon na hodinu) a potom naplno na kurenie a zistit ci ide naplno. Tak uvidim co bude dalej. Mal som ( aj mam) ze ak je malo chladiacej kvapaliny tak moze unikat cez napajanie na vnutornu jednotku cize do interieru a mozno preto mam z kvality vzduch nie dobry pocit ale to je len moja uvaha.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@jozu77 ja kurim v panelaku, vetram casto. klimu …
@stefan222 Ja to zatial len skusam a testujem aka pocitova teplota mi bude vyhovovat. 22'C som zvolil ako vychodiskovu teplotu tak to budem este upravovat ale myslim ze 24 by bolo pre mna asi vela. Tak casom uvidim a mozno to skonci na 23'C/den a 21'C/noc
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@toky1 u mňa Vivax takto...
@rudy1973 to mas midea appku? Lebo to vyzera ako stara midea appka uz nepodporovana 🤔 Aha Vivax slepy som 🫣
Odpovedať
Este mam jeden poznatok co sy tyka vykonu, Tak na prizemi mam 3,5kw mitsubishi 4kw/kurenie na cca 55m2 otvoreneho priestoru(obyv+kuch+chodba) + 2 izby 20m2 a 14m2, kupelna a zachod bude vykurovana podlahou( elektricky drot) a musim povedat ze klima to dava z prehladom a ide tak na max 50% vykonu v prvych minutach potom sa otacky ventilatora znizia skoro na minium.Aj ked je zatial vonku iba okolo 5-8'C. Na druhom poschodi mam 2,5kw mitsubishi 3kw/kurenie na cca 75m2 ale je to podkrovie tak su tam sikminy a samozrejme mensi objem vzduch. Tu ide teraz klima na na minimum skoro celu dobu. Takze som to celkom dobre vypocital co sa tyka potrebneho vykonu. Klimy mam do - 35'C ( hyper heating)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@rudy1973 to mas midea appku? Lebo to vyzera ako …
@sousedekovci89 appka celkom fajn , ale len ENG a neukazuje spotrebu, keďže to mam napriamo, tak neviem zistiť spotrebu i keď som našiel jednofazovy merač, čo by poriešilo prehľad spotreby...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@jozu77 ja kurim v panelaku, vetram casto. klimu …
@stefan222 čo myslíš tým AUTO?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@stefan222 čo myslíš tým AUTO?
@matko291 nepouzivať režim AUTO, radšej, kúrenie, alebo v lete chladenie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@krasavec_estekrajsi Dik za info, takze ked ju n…
@jozu77 áno to bude OK. To sycanie je podľa mňa defrost, robí to aj mne klíma párkrát za hodinu. Akurát som prekvapený, že druhá jednotka ti to nerobí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od krasavec_estekrajsi:

@jozu77 áno to bude OK. To sycanie je podľa mňa …
@krasavec_estekrajsi Prave som prisiel na to ze to robi aj druha jednotka, na poschodi mam deti tak mi to oznamili oni kedze ja sa tam malo zdrzujem. Takze defrost sa prejavuje sycanim na vnutornej jednotke?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@krasavec_estekrajsi Prave som prisiel na to ze …
@jozu77 áno. U mňa dokonca v mrazoch skripanim ako keď príbor o seba škriabes 😀 keď je nad nulou, iba syci.
Odpovedať
u mna je defrost velmi hlucny, v zaciatkoch som sa na to aj zobudzal :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od krasavec_estekrajsi:

@jozu77 áno to bude OK. To sycanie je podľa mňa …
@krasavec_estekrajsi Defrost párkrát za hodinu? To je voľajako veľa, nie? Pri akej vonkajšej teplote? Ja som mal včera zapnutú klimu súvisle (mód Heat na 22°) od 20:30 do 24:00, kedy bola teplota vonku medzi 3°-0° a defrost prebehol jeden. Hluk som zaznamenal zvýšený len od vonkajšej jednotky - ale žiaden extrém. Midea Oasis plus 2,5kW.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?