Mám dilemu nakoľko nevieme vykurit podlahovku v domě. Máme dom 500m2, projekt z roku 1999 hovoří že nám třeba kotol 30kw pretože dom mál v tej dobe tepelnu stratu 27,5kw lenze odvtedy sme vyměnili okna na spodnom podlaží a horne su stále povodne tieto budeme tiez měnit no kvoli atypom nám dodavatel povedal že to vie realizovat až buduci rok. Problém je že 12kw elektrokotol nám v pohodě vykuri spodok je tam nějakých 23stupnov akonáhle otvorime aj vrch teplota dole klesne a hoře nevykuri - horny rozdělovač je sice teplý a tiez dva radiátory v kupelni tie rebrikove a to je vsetko,,,,mysleli sme si že je problém v podlahovke že su např zle rozdělovače alebo v cerpadle no teraz vylucovacou metodou uvazujem či nemoze být problém z vykonom kotla že to při takej tepelnej strate prostě nepotiahne. Tiez sme skusali drevosplynovaci kotol 25kw no ten nám spodok este dva roky dozadu ked sme mali povodne okna vykuril max na 19stupnov tak sme to vypli a dali na elektriku 12kw tam sice kotol hrial nonstop ale vyhrial v pohodě takže tomu nechapem ako je možné že 28kw drevosplynovaci nám nevyhrial poriadne spodok ale 12kw elektrokotol ho vyhrial a tiez teda ci nieje problém vo vykone kotla že 25kw nieje podla naprojektovaneho 30kw a tiez výkon kotla je nižší ako tepelné straty,,,myslite si že je chyba niekde v podlahovke aj ked obidva rozdělovače ked spustíme su teplé alebo je to problém z vykonom kotla že prostě ten dom nevyhreje. Začínám si myslíet že povodny majitel tam pustil v zimě 25kw splynovaci a este 15kw elektro tým pádom mal 37kw výkon toto sme však nikdy neskusali kde teda môže být podla vás chyba? Kurenari nám zatiaľ moc neporadili,,,ked tam dáme 43kw bude to pohodě aj ked dalsiu sezónu znizime tepelné straty na 25kw nebude 43kw kotol robit paseku či potom stačí dát akumulacky a je to vyřešené? Dík za rady
neviem aký je to dom, v akom prostredí a v r. 1999 mal rovnaké straty ako dnes, okná mohli prispieť max. percentami (ak nie sú auslágy). Ak píšete z Anglicka, tam môžu byť nároky menšie, ale straty podľa jednoduchýh odhadov (500x3x50, alt 500x3x30) sa mohli pribižovať k 70kW, v lepšom prípade k 50kW., takže Váš odhad 43 kW je už bližšie k realite.
@jan45 dom v zástavbě rd, prostredie juhovychod sk okres Roznava,takze ked je to tak že straty su okolo 45kw znamená že dovod preco nevykurim vrch domu je ze kotol to nepotiahne ano? Lebo ako pisem rozdělovače su teplé hoře aj dole cize voda ide najviac vykuri na hornom podlaží rozdělovač a dva rebrikove kupelnove radiátory cize dovod nemusí být v podlahovke ale vo vykone tepelného zdroja???
@michalhorvatovic Ak je všade podlahovka a 2 rebríkové radiátory , tak by som komplet uzavrel zrovna tie 2 rebríky,či ti nahodou nerobia "skrat" na vykurovacom okruhu ,ak boli náhodou dorábané. Ináč 500 m2 je už celkom veľký dom a vykurovaný objem neoklameš.
@michalhorvatovic ja nechápem prečo nezajdes za nejakým projektantom UK, ba tu vypisujes po zábavných fórach... A pýtaš sa laikov. Véd kúrenie nie je nalepiť polystyrén, či pýtať sa dokedy bude fenka krvácať, či inú blbosť.. Tam treba znalosti teplotechniky, hydrauliky, regulácie....
@daralbajda boli kurenari projektanti každý hovoří inak co bol technik za drevosplynovaci kotol z verneru a další kurenar z rimavskej soboty povedali minimálně 40kw kotol, projektant plynu ktory dom ani nic neviděl napísal do projektu na plyn 24kw kotol na plyn, projektant z ivt cerpadiel povedal kaskadovito aspoň dvě čerpadla alebo min 40kw kotol, iny co viděli kotolnu ale nie projekty povedali 30kw,niektori 25kw každý hovoří inak kvoli tomuto sa do toho začal montovat svokor a rozkurovat drevokotlom že to vykuri přitom sme dva roky dozadu s tým kurili hadzali denně 100kg brikiet a spodok nám vykurilo při mrazoch v marci na 19stupnov ale to sme mali este staré okna,,,,a presviedca má že dom zozerie 20m dřeva přitom povodny majitel povedal že tam na sezónu minuli 70metrov a preto že sa spekuluje nám padaju riesenia a ponuky na kurenie lebo uz sa ide akoze šetřit tak máme nakupit dřevo a skusat rozkurit drevosplynovacim co sám servisak od toho vernera povedal že ten kotol nám to nepotiahne tak já neviem comu a komu už věřit
@petermu máme dva okruhy cize jeden rozdělovač na spodne podlazie druhý rozdělovač na vrchne,,,, rozdělovače ak zapnem kotol su teplé ajk hoře aj dole lenze aj hoře tie okruhy su strašně dlhe a čerpadlo ktore to pohana od dřeva je 4ka od elektřiny myslím 6tka,,,radili nám že máme dát silnejsie čerpadlo alebo máme dát čerpadlo na každý rozdělovač zvlášť lenze prisiel ako som písal vyssie svokor a začal rozkurovat drevom z představou že nám dom zozerie 20metrov dřeva za celu zimu pričom povodny majitel potvrdil resp jeho otec že na zimu minulý 7vetriesok tak teraz stojíme a spekuluje sa že sa ide rozkurovat drevom atd. Kotlom 25kw při tep strate domu 30kw atd atd
@michalhorvatovic smola je, ze sam neviete co to mate porobene... v novostavbach A1 sa dava 100% podlahovky + dodatocne projektanti dolozia na schodiska 1- 2 radiatory, vy ak mate stary dom ta podlahovka jednoducho nestaci... mozete mat kotol aj 50kW, bohvie ako mate polozeneho hada v podlahe ... mozno je riedky 20cm medzi rurkami- strielam :) a nemate sancu vykurit ten dom.
Inak cerpadlo moze byt spokojne jedno, ak su okruhy kratsie do 70m a vsetky su rovnakej dlzky, nie je problem. Lenze ani to asi neviete :(
Pride mi to na pripad robme sami , lacno a predajme to draho... neviem no. Takto na dialku sa to neda posudit. To su domnienky vsetko...
@petermu@petermu mám projekt co mali na podlahovku lenze či to aj tak urobili to je druhá věc ono to kurit muselo lebo tam žili z dětmi a pochybujem že by ich nechali v zimě v januari spát problém je že mali možno zapnutý drevokotol a do toho este aj elektrokotli aby vykurili to už mi nevieme ako fungovali lebo nám to nikto nepovie. Bohužial takže neviem no.
@michalhorvatovic a v projekte je kolko kW kotol? vsak mate projekt , tam mate razitko projektanta tak sa bavte s nim :) on asi vie najlepsie co to ma dokazat, tu na MS stracate cas, spochybnit sa da vsetko ale bez faktov to bude diskusia na vecne veky amen :) jednoducho zda sa ze vy tomu velmi nerozumiete, mate informacii viac ako dost, ale nik sa na to nepozrel komplexne. rozumiem ze topiaci sa slamky chyta, ale vy sa chytte toho projektanta co to navrhoval :) vsetko dobre
@michalhorvatovic keby ste aj mali dobre urobené podlahové kúrenie, nedokáže odovzdať viac ako 50kW, ak ste denne spálili 100kg peliet, tak ste do systému dodali max 20kW/h, čo je málo. Ak máte drevokotol 25 kW, nemáte šancu to pokryť, výmena za 43 by ešte mohla pomôcť. Takýto dom potrebuje aspoň 1000 l AN a kúriť stále. Pri 500 m2 môže byť v podlahe od 1500 do 2500 m trubiek, to už jedno čerpadlo neutiahne
co znamena pojem rozdelovac je teply? kolko ma realne stupnov na vstupe a kolko na výstupe?
Nie som odbornik, ale dlho som riesila problemy s podlahovkou a nikto nam nevedel pomoct, musela som sa z toho vysomarit sama...a to mame len 150m2, vy 500 :-(
Z mojho pohladu mas tam stovky metrov trubiek, ktore su ktovie ako dlhe a tym padom odovzdavanie tepla cim dalej od kotla je tym menej efektivne a teplota vykurovacej vody klesa, preto ti to nevykuri... duplom ak je slaby kotol.. MNe az tak kW vela sice nehovoria,a le aj tak by som povedala, ze by som sa priklonila skor k tomu, co vam radil pridat kW, cize silnejsi kotol ... otazne je aj aka izolacia je pod podlahovkou, kolko tepla sa strati tam, kolko ide vobec smerom hore.... mohlo by pomoct aj pridavne obehove cerpadlo, kedže ide o poschodie, cim si vyssie od kotla, tym tazsie sa ta voda rozhaňa.... laicky povedane.... ale aj tak, podla mna kotol mate tak ci tak slaby... a ak nepridas na vykone , nic nezmenis...
Ok takže bude to kotlom nemám dřevo tak som zapol 12kw elektrokotol ina na vrch a čerpadlo nastavil na max a podlahovka hřeje lenze vyhrialo na 20c a voda max 40stupnov viac kotol nenahreje a to mu tiez trvalo kým tu vodu dostal na 40stupnov cca 6hodin cize slabý kotol ale vonku je stále plus 6, to znamená podla mna že ak by teplota klesla na -6 například tak to už kotol nepotiahne, drevokotol neviem či vobec skusat lebo ten je 25kw max a aky je jeho reálný výkon, že kedy dosiahne výkon 25kw je Otazne že či iba při optimálněj prevadzke cize suché dřevo plně naložený a pravidelně dokládat alebo či ten výkon ten drevokotol udržuje pocas celej doby horenia toto má velmi zaujímá že ked nalozim plný či to horenie ktore tam vydrží cca 6-8hod či to vie ist na plných 25kw alebo ked sa znizi objem paliva že polovica dřeva tam už zhori a ostane iba polovica či ten kotol stále vie ist na plných 25kw alebo musím doložit zas palivo co znamená stále přikládat v tomto sa vobec nevyznám.. takže tak v skratke moja teoria teraz je ze 40kw by mal byť v pohodě lenze neviem či je lepšie kupit peletovaci ktory si vie modulovat výkon podla potřeby alebo drevosplynovaci v nasom případě ktory možno bude cyklovat a vypínat a zapínat alebo já neviem co môže robit 40kw drevoplyn takže tak drevoplyn si nevie modulovat výkon? Že vie ist například aj na najnizsi výkon atd? Dakujem za odpoved
@michalhorvatovic tie tepelné straty by mali byť pocitane pri -14 až -16st. Podľa lokality. Pri dnešných teplotách bude potreba tepla tak tretinová. A teda pri týchto teplotách to Ten kotol musí utiahnuť s veľkou veľkou rezervou.
@michalhorvatovic ten 25kw určite. Ak má tvoj dom straty 25kw pri -15, tak pri -1 už má len 15kw. A pri plusových teplotách sa tie straty samozrejme ešte znižujú.
Nedovolím si tvrdiť, že si ho máš nechať, len hovorím, že pri teplotách aké tu máme teraz, to ten kotol musí utiahnuť s prehľadom.
@roboza tepelné straty má dom 28,5, navrhnuty kotol elektrokotol na spodne podlazie 18kw a elektrokotol na vrchne podlazie 12kw spolu 30kw, drevosplynovaci je 25kw a este aj nahrieva 2,4kw bojler cize my z toho vyplývá ze výkon ktory môže odovzdat je 22,6kw teraz účinnost drevosplynovacieho kotla 11r starý cca je asi nizsia ako účinnost elektrokotlov...otázka znie v akom případě dosiahnem při drevosplynovacom kotli konstantny výkon tych 22,6kw resp ako často ho budem nakládat aby siel na plný výkon a tento výkon dodával podla toho co som pocul záleží aj od kvality paliva,,,takze já neviem kedže tep strata je 30kw a obávám sa toho že ten 25kw kotol to nepotiahne hlavně ked budu minusove teploty january february atd neviem no
500m stvorcove tak to uz by fakt chcelo aspon 35kw kotol na nezatepleny dom . Neviem akej znacky je ten splynovak ale bezne splynovaky vydrzia na bukove drevo od 3 do 5 hodinach na plny vykon podla prikladacej komory a na meke drevo menej + hodinu im trva ked sa dostanu na ,,idealnu alebo prevadzkovu,, teplotu podla objemu vody. Typujem,ze tam bude neaky atmos alebo nieco podobnej konstrukcie co sa vtedy predavalo a neaky zmiesovac stvorcestny alebo trojcestny ventil aby nesla velmi horuca voda do podlahovky . Kazdopadne na splynovak treba aspon 2rocne suche drevo aby splynovalo a kotol topil. Ze ked take drevo mate tak ktol je slaby ale urcite s tym elektrickym kotlikom by to mal s odretymi usami potiahnut ale prikladat drevo bude treba typujem priemerne kazde 3hodiny . Ze do kotolne bude treba casto chodit alebo rovno z nej urobit fajciarsku miestnost ako to maju niektory ludia co topia na obycajnych kotloch-prehorievacich typu viadrus s malou prikladacou komorou a su tam casto :-D
A naucit sa topit v splynovaku a vediet ako do neho naukladat drevo aby sa dobre rozhorelo a zacalo splynovat ,aby neklembovalo drevo alebo prerostovat tak to je na dalsiu diskusiu
@dodik13 kotol je Verner a je tam ten 3cestny ventil já tiez myslím že tam neudrzime stabilnu teplotu na tom a buď budeme musiet stále přikládat alebo to bude robit paseku iba.
@michalhorvatovic Ked rozhoris kotol a zacne splynovat a po case prerostujes a budes mat 2rocne suche drevo tak zase nevidim problem aby si mal problem ist neake 3hodiny na plny vykon a potom zase dolozit :-)