Podlahove kurenie, slaby vykon

Ahojte, chcel by som sa opytat hlavne nejakeho kurenara ak tu taky je. Mam poschodovy dom, podlahove kurenie na prizemi aj na poschodi. Mam problem ze ked zapnem podlahove kurenie, tak zvysenie teploty o cca 2 stune trva neskutocne dlho, niekedy aj pol dna. Zistil som ze prietokove regulatory na rozdelovaci su vzdy takmer zavrete, a to aj vtedy ked ich otvorim, skratka vzdy zostanu takmer zatvorene. Byvaly majitel, od ktoreho som dom kupil mal kurenie zapojene naopak asi 5 rokov a to tak ze privod teplej vody bol napojeny na spiatocku. Po psravnosti by mal byt privod vody zapojeny na tu vetvu kde su regulatory prietoku. Myslim si, ze slaby vykon vykurovania je sposobeny prave tym ze mam slaby prietok vody do jednotlivych miestnosti. Otazka je, ako to vyriesit? CO moze byt na chybe? kebyze mam upchate nejake rurky tak by som prietok slaby len v tej konkretnej rurke, ale v mojom pripade mam priatok slaby v celom dome, ci sa jedna o prizemie alebo poschodie. Avsak, ked zakurim tak tepla voda od kotla po rozdelovac pride pomerne rychlo. Problem bude pravdepodobne niekde za rozdelovacom. Co myslite, moze to byt zavzdusnene, pripadne upchate vsetky rurky v podlahe? Budem vdacny za kazdu pomoc. Pripadne ak mate kontakt na dobreho a nie predrazeneho kurenara v okoli Trnavy tak sem s nim.
Odpovedať
1
2
@andrew87 typicke problemy ked sa kotol napoji na dva rozdelovace pricom je jeden hore. Kotlove cerpadlo nevladze a prietoky su 0.5l za minutu v najlepsom. Otazka je ako to fungovalo ked to bolo nove . Ked zle tak Vam nic neostava ako supnut medzi kotol a rozdelovace anuloid a za anuloid na privod osadit silnejsie cerpadlo. Potom ziskate vyregulovatelny system!. Ak to ako tak fungovalo a Vam to staci tak preplach celeho vykurovania pomoze.
Odpovedať
Prvy majitel tu byval asi 5 rokov. On obyval iba prizemie a na poschodi sa vobec nekurilo. Poschodie som dokoncil ja a teda som tam zacal aj kurit. O tomto co pisete som uz cital avsak bral som to ako posledne riesenie lebo asi lacne to nebude. Kolko by to cca mohlo stat?
Odpovedať
este by som doplnil ze kotol je umiestneny na poschodi. Aj v tomto pride je mozne ze kotlove cerpadlo je slabe? Aj ked nemusi tlacit vodu na poschodie?
Odpovedať
@andrew87 Jednej veci trochu nerozumiem ....že či vlastne vieš ako funguje podlahové kúrenie ....však o dva stupne za pol dna je to OK. Horšie by bolo ak by ti teplota vôbec nestúpala. Nepíšeš aká teplota vody ide do podlahy. Píšeš ak ide pomerne rýchlo teplá voda od kotla po rozdelovač .... potom musí predsa sa aj tá voda vraciať..... Predpokladám že vo vrchných izbách domu máš plávajúcu podlahu čo spomaľuje tiež nábeh. Pol dňa o 2 stupne celý deň 4 stupne . To dokedy chceš zvyšovať teplotu :-D To tam ešte akože nebývaš ? Prídeš tam chceš rýchlo zakúriť ?
Odpovedať
@leilak1 viem priblizne ako funguje podlahovka. Hovorim o tom ze teplotu na noc mam nastavenu na 20 stupnov. Teplota cez den je nastavena na 22 stupov. Ked rano vstanem tak asi hodinu predtym mam nastavene nech mi vykuri na dennu teplotu. Avsak vykurenie na dennu teplotu t.j. 22 stupnov z nocnej teploty t.j. 20 stupnov trva pol dna, Nechapem tvoju vetu o zvysovani teploty o 4 stupne, ocividne si ma nepochopil, ale nechaj tak, uz sa mi nejaki odbornici ozvali.
Odpovedať
@andrew87 ked tlaci tak musi aj tahat:) Cena cca 350 eur material
Odpovedať
vykurovana plocha? hrubka rurok? hustota ulozenia? tepelna strata? pocty okruhov? @gkrivanek mne taha kotol v pohode dva rozdelovace... je ale konkretna situacia horsia v tom, ze je kotol na poschodi? Teoreticky tepla voda sa drzi hore, princip samotiaze, kotlove cerpadlo je asi viac namahane, ako keby bolo dole, nie?
Odpovedať
@andrew87 No, najskor zabudni na to, ze za jednu hodinu ti podlahovka zaliata v poteri vykuri priestor o dva stupne. Za hodinu nemozes ani len citit, ze sa vobec zaplo kurenie. Ale za takych 6-8 hodin hodin by to mohla dat, zalezi od tepelnych strat domu. Ale tie su asi dost vysoke ked ti dom za noc vychladne o dva stupne, takze to kludne moze trvat aj dlhsie. Napis aku teplu vodu tlacis do podlahovky, ake mas prietoky, kolko okruhov a ako casovo kuris (cas pre dennu teplotu a cas pre nocnu).
Odpovedať
@andrew87 Vseobecne plati,ze podlahove kurenie ma velku zotrvacnost,a na velky zmysel tam vymyslat s nejakou dennou a nocnou teplotou.Zadaj tam jednu,a sleduj,ci ju drzi vo vsetkych miestnostiach.Tam,kde sa ti bude zdat ze kuri viac ako treba uber na rozdelovaci a kde nedokuruje pridaj.Ja som sa s tym babral 2 sezony.Vykurujem 2 podlazia spolu 90m2 jednym cerpadlom stareho typu nie elektronickym o vykone 50W.Taky vykon ma cerpadlo v kazdom kotli.Bezne mali vykon az 100W.Tym chcem povedat,ze sa treba s tym pohrat,a nemusi byt nutne hned tam pchat anuloid a dalsie cerpadlo.
Odpovedať
@kejsix co mam odskusane a funkcne je 1500m rur na kotlove cerpadlo ale na prizemi. Ked sa takto riesi poschodovy s 2 rozdelovacmi tak treba pridavne.
Odpovedať
@dusan72 90m2 na dvoch podlaziach aj utiahne.
Odpovedať
@andrew87 mame presne ten isty problem :-(. Tiez dom po predchadzaujcom majitelovi. Ked sme prisli sem byvat dom sme cely nevyurovali, ale teraz ked mame malu a sme cely den doma tak je problem ..... ak ste uz nieco zistil viete mi poradit co s tym???
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andrew87 Ja som ta veľmi dobre pochopil . Píšeš od veci ..za hodinu ti nič nevykúri na z 20 stupňov na 22 . Odtestované mám všetko od predu aj od zadu ... s podlahovku som sa hral a nastavoval dlhý čas ... všetko meral zaznamenával ... a mám ešte po dome dlažbu .... až za hodinu a pol začne stúpať teplota v dome ...a to každých 15 minút o 0,2 - 0,4 stupňa. Na to netreba žiadného odborníka len skúsenosti a rozum. Podlahovka nie sú radiátory.
Odpovedať
@danculd asi si dobre necital co som napisal. Prietoky mam takmer nulove v obidvoch rozdelovacoch a to je ten problem ze preco mi podlahovka tak pomaly kuri. ako spominal @gkrivanek moze to byt sposobene tym ze cerpadlo nevladze potlacit. Okrem toho ty vykurujes 90m2 a ja 150m2, to je podstatne viac na to aby si mohol tvoje podmienky s mojimi porovnavat. @leilak1 je bezne si nastavit teplotu v dome na noc nizsiu ako cez den a kurit 8 hodin aby mi stupla teplota o 2 stupne je podla mna nezmysel. Jedine ked by sa dlho nekurilo a poter by uplne vychladol tak by mohla nastat situacia aku opisujete. Ale asi si aj ty prehliadol to ze ja mam prietoky takmer nulove a preto mi to nekuri. Nedaju sa ani nastavit lebo ked prietokovy ventil uplne otvorim alebo uplne zatvorim tak ten merac prietoku sa ani nepohne.
Odpovedať
@andrew87 Neriešim tvoje prietoky. Prietokové ukazovatele sa môžu aj zasekovať. Riešim podlahové kúrenie ako také .... nech budeš mať prietok hocijaký ... za hodinu ani dve o dva stupne nevykúriš ... o 5 hodín bude dobrý čas ... Záleží aj aká teplota vody ide do podlahy. Dva stupne rozdiel medzi nočnou teplotou a dennou sa pri podlahovke neodporúča skôr ten stupeň je v pohode ...alebo mať rovnomernú teplotu.
Odpovedať
@andrew87 Keď vypneš dolný rozdeľovač ako sa správa horný?
Odpovedať
@dedo758 keď vypnem jeden z rozdeľovačov tak prietoky na rok druhom sa nezvacsia. To isté platí aj keď zatvorim všetky okruhu v celom dome a nechám len jeden otvoreny, tak na rok jednom bude prietok stále takmer nulový. @leilak1 v tejto téme neriešime podlahovou ako takú, ale môj problémy tak poprosím komentáre k veci.
Odpovedať
@andrew87 odfot nam tie prietokomery. Oni budu zanesene preto neukazuju. Ked kotol ide musi odovzdavat teplo. Kolko stupnov sa pusta do podlahovky?
Odpovedať
@andrew87 a cim vlastne kuris? Elektrokotol, ci plyn? Aku mas spotrebu, resp. ked Ti ten kotol bezi, musi dodavat teplo. Neexistuje, aby si nemal prietok v okruhoch, ak kotol funguje. Vies, aka je teplota spiatocky pred kotlom a aka vystupu z kotla? Slabe prietoky moze sposobovat aj prilis otvoreny bypass v kotli napriklad.
Odpovedať
@gkrivanek ja som tie prietokomery vybral a skusal som pohybat tou tyckou co ide z nich a v pohode to islo, vobec to nezadrhalo, pohyb bol plynuly, tak nemyslim ze su zanesene. Momentalne pustam 45 stupnov z kotla. Prikladam foto prietokomerov. @kejsix kurim plynom, spotrebu zatial nemam odsledovanu. Na spiatocke mam taku letnu vodu, avsak az po niekolkych hodinach kurenia. Celkovo podlaha na prizemi je studena a na viacerych spiatockach z jednotlivych miestnosti nieje tepla voda ani po niekolkych hodinach kurenia.
Odpovedať
@andrew87 Na obrázku potrubie do rozdeľovača prechádza cez nejaké T-čko na konci ktorého je maticová zátka. Nemáš náhodou pod tou zátkou obmedzovač prietoku vody ako je to u radiátorov??
Odpovedať
@andrew87 Tesoval si výkon čerpadla, resp. jeho prietok? Môže byť poškodené, alebo zanesené nejakou nečistotou. Pokiaľ budeš v tom istý, tak potom hľadaj pri rozdeľovači. Ešte by som skúsil zvýšiť tlak v systéme.
Odpovedať
@andrew87 Prívod je ktorý? Lebo farba ventilov mýli...
Odpovedať
@dedo758 privod je teraz tam kde je modry ventil. Ono to bolo zapojene naopak teda privod bol tam kde je cerveny ventil, ale pred sviatkami mi to prehodili tak aby bol privod napojeny na merace prietoku.
Odpovedať
@andrew87 vykon cerpadla by som pozrel.
Odpovedať
@gkrivanek pokial viem tak vykon cerpadla na kotly vie nastavit iba servisny technik v nejakom specialnom menu na kotly.
Odpovedať
@andrew87 co mas za kotol? Na aky vykon ide ked kuri? posleduj tie kubiky plynu... motyliky na ventiloch sa daju medzi sebou vymenit a bude ti sediet aj farba
Odpovedať
@kejsix Protherm LEV 28 KKO . Myslim ze tie kubiky plynu budu pekne pribudat vzhladom na to ze kotol kuri denne asi 15 hodin
Odpovedať
@andrew87 nemusia... ak mas dnu zimu, nemozu ubudat kubiky... horak moze kludne ist na minimum s minimalnym prietokom kvapaliny...
Odpovedať
@gkrivanek Ked utiahne 1500m rur,tak je jedno ci to je na 1 alebo dvoch podlaziach.Je to hnane cerpadlom,to nie je samotiazny system.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?