Vlhkosť v dome - elektrický odvlhčovač?

Ahojte, v dome máme dosť vlhko, čo je problém najmä v zime. Mali sme tablety Ceresit, niečo to vytiahlo ale teda žiadna sláva to nebola, výsledok bol dosť slabý. Problém je hlavne okolo okien a rohov kde to dosť vlhne a objavuje sa aj pleseň. Teraz sme cez leto prerábali a preto to chcem poriešiť keďže deti majú nový nábytok, nový náter v izbe, nová kuchyňa... Vlhkosť bude v izbách určite pomerne vysoká. Vlhkosť cítiť aj v dolných skrinkách, kde im tuchnú veci, preto si tam oblečenie ani neukladajú. Na novom nabytku sú aj nožičky tak možno bude popod trochu cirkulovat vzduch... Rozmýšľame nad kúpou elektrického odvlhčovača. Čo sa týka príčiny vlhkosti, pred časom som počula nejakého odborníka, ktorý hovoril že sadrokartón nie je veľmi dobrý na vnútorné zateplenie, ak nie je na všetkých stenách izby. Mám pocit z enantom niečo bude lebo vlhnú a plesnejú presne tie steny ktoré tvoria uhol s tou sadrokartónovou + sadrokartónom je aj znížený strop v izbách. Sadrokartón sa dal na steny ktoré boli "studené" . Vtedy to manželovi niekto poradil. Môže byť toto príčinou ? Urobiť teraz komplet nové steny a postrhat ten sadrokartón nie je finančne reálne. Preto riešime nejaký účinný odvlhčovač ktorý by vytiahol vlhkosť z izieb. Viete poradiť niečo konkrétne , typ/ značku ? Vďaka za rady, postrehy.
Odpovedať
Treba nájsť príčinu vlhkosti. Väčšinou sú to tepelné mosty - nedostatočne zateplené časti konštrukcie. To s tým sádrokartónom je blbosť. Aký starý máte dom, z čoho je postavený a aké je zateplenie fasády, sokla základov a strechy?
Odpovedať
@peter977 dom má asi 40-50 rokov, my sme ho odkúpili, takže niektoré veci nevieme , každopádne je tehlový, z vonku zateplený nie je ( teda je ale len jedna strana )
Odpovedať
@miriam_s značka je jedno, všetky fungujú na rovnakom princípe. Pozeraj hlavne koľko litrov dokáže zachytiť za 24 hodín a potom výber najlepsiu v tvojom cenovom limite.
Odpovedať
@miriam_s ceresit je blbost. Treba odstranit pricinu, nie dosledok. Ak sa tvori vlhkost v zime, ked ma vacsina vo vnutri suchy vzduch ide o, ako to uz bolo spomenute o tepelne mosty. Tzn. Vam kondenzuje vlhkost zrazanim stretu teplot vo vnutri. Najlepsie je zateplit zvonka, zateplit strechu. Minimalne tu strechu poriesit. To co date za lepsi odvlhcovac za to kupite min. vlnu v rolkach na strechu. Na kolko sa kuri v izbach a ako sa vetra? Ak ale chcete odclhcovat tak my doma obcas pouzivame v miestnosti kde sa susi pradlo odvlhcovac zn. master dh 720, ktory sme si prinieali uz z bytu, kde bola v prechodnom obdobi vlhkost.
Odpovedať
@miriam_s tak mám pre Vás zlú správu. Bude to finančne a časovo náročné. Ak príčinú neodstránite, vojnu s plesňou nevyhráte. Treba použiť thermovíziu aby ste odhalili všetky tepelné mosty a potom zatepliť fasádu, strechu a hlavne základy domu (kde sú najčastejšie problémi). Zrejme budete musieť aj dať preč všetky podlahy na prízemní a spraviť na novo hydroizoláciu od základov.
Odpovedať
@miriam_s Ak budeme predpokladat ze problem nieje vo vzlinajucej vode zo zakladov do murov (nakladne na opravu - odporucam riesit problem od najlacnejsieho riesenia) , tak problem moze byt v kombinacii teplota povrchu stien-teplota vzduchu v miestnosti-vlhkost vzduchu v miestnosti. Vsetky 3 suvysia s rosnym bodom . -V zime potrebujete zvysit teplotu chladneho muru (ako uz bolo spominane hore - sposobene tepelnym mostom) cim dosiahnete teplotu muru nad teplotu vzniku rosneho bodu. Staci zvysit teplotu kurenia napr z 22 na 24. Lenze pri kureni na vyssiu teplotu sa zaroven posuva aj rosny bod vyssie pri rovnakej vlhkosti , priklad: kurite na 22 , vnutorna vlhkost 60% - rosny bod je na 13.83 stupnov kurite na 24 , vnutorna vlhkost 60% - rosny bod je na 15.71 stupnov Preto okrem vyssej vykurovacej teploty musite znizit aj vlhkost , priklad: kurite na 22 , vnutorna vlhkost 50% - rosny bod je na 11.04 stupnov kurite na 24 , vnutorna vlhkost 50% - rosny bod je na 12.87 stupnov najidealnejsie by bolo znizit vlhkost v dome v zime na 40% , priklad: kurite na 22 , vnutorna vlhkost 40% - rosny bod je na 7.69 stupnov kurite na 24 , vnutorna vlhkost 40% - rosny bod je na 9.48 stupnov -Najlacnejsie riesenie (prvota investicia najnizsia , ale z dlhodobeho hladiska drahsia)- v zime znizit vlhkost castym vetranim chladnym suchym vzduchom z vonku co ale navysi ucet za kurenie ,kedze musite kurit o to viac . Dalsia moznost je pouzitim priemyselneho odvlhcovaca(neprakticke pri obyvanom dome) alebo pouzitim klimatizacie s funkciou odvhlcovania(netusim ako je to ucinne , mozno niekto s diskuterov ma viac skusenosti s funkciou odvlhcovania na klime) -Drahsie riesenie (prvota investicia je vysoka, ale z dlhodobeho hladiska navratna ak sa vykona spravne) je zateplit fasadu z vonkajsej strany aby sa mur ochladzoval pomalsie a tym jeho vnutorna teplota bola ovela vyssia ako rosny bod + rekuperacia na vetranie ak je technicky tato moznost k dispozicii. Tolko moj nazor :-)
Odpovedať
@miriam_s Ake maš kurenie?
Odpovedať
- sprchujete sa, kúpete sa a varíte a nedostatočne vetráte. - ak ste na obvodovú nezateplenú stenu dali sadrokartón bez poriadnej parozábrany, z vnútornej strany, tak ste znížili teplotu murovanej steny na vnútornom povrchu pod teplotu rosného bodu a pod sadrokartónom vám to zráža a odparuje a iste aj plesnivie. Je to neudržateľný stav, ktorý treba čo najskorej zmeniť, lebo sa vám pleseň tak rozmnoží, že ju budete mať aj na vnútorných stenách. - V žiadnom prípade nesušte prádlo vo vnútri Pravdepodobne sú zmenené netesné drevené okná za tesné plastové a tým to všetko začalo. Termovízia vám v lete v ničom nepomôže. Kúpte si vlhkomer a štandardne by vlhkosť mala byť 50-60% Dobre vám radia: Bez odstránenia príčiny si zakladáte na vážnejšie problémy a odvlhčovače vám to absolútne nevyriešia.
Odpovedať
@kntsz máme sušičku na prádlo, dnu nevešiame prádlo nikdy. Vetrame nonstop. Uvedomujeme si že to treba riešiť hĺbkovo ale na to potrebujeme peniaze, takže sa snažíme nájsť dočasné riešenie kým budeme môcť odstrániť problém... Nemáme plastové okná ale drevené (cca pred 10 rokmi sme menili v celom dome za nové drevené, plastové som nechcela)...
Odpovedať
@peknymino máme kotol na drevo, kúrime na cca 24°C
Odpovedať
@kntsz Ja sem neprispievam preto, aby som Vám vyčítal v zlom. Ak už reagujete spätne, tak na všetko. Nemal som napísať plastové, prakticky všetky okná vyrábané asi po roku 2000 už sú okná tesné. Netesné boli okná klasické dvojité a zdvojené - čo sa dve krídla s jednosklom spájali v jedno krídlo (zdvojené) napr. šrobovaním. Tie okná - vyrábané obyčajne Drevinou Turany boli tak tesné, že za vetra sa hýbali záclony. Pri nich vysoká vlhkosť nehrozila. 🙂
Odpovedať
@miriam_s aj vetrať treba vedieť, hlavne v zime. Vetrať treba nárazovo, najlepšie prievanom na pár minút aby sa vzduch vymenil za suchsi ale steny nevychladli niekoľkokrát denne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?