Aký elektrický ohrievač je najúspornejší?

Zdravím, riešim takú dilemu. Aký typ elektrického ohrievača je najúspornejší? Ľudia nakúpia najlacnejšie elektrické konvektory, ale ani zďaleka nie sú podľa mojich informácií najúspornejšie. Čo tak infrapanely, infražiariče, keramické ohrievače alebo elektrické krby? Čo je podľa vás z elektrických zdrojov tepla najúčinnejšie? Aké sú vaše skúsenosti, názory, rady? P.S. Vylúčme tepelné čerpadlá a klimatizácie.
Odpovedať
1
2
Vypnutý 😆. A teraz vážne - z pohľadu spotreby je to +- jedno. Infražiariče alebo infrapanely sú asi najkomfortnejšie, lebo ohrievajú priamo povrch, ktorý chcete mať teplý.
Odpovedať
účinnosť rovnaká
Odpovedať
@dendo015 Žiadny elektrický vyhrievač nie je zázračný ... Z 1kw elektriny dostaneš v podstate 1kw tepla ... A je úplne jedno, či je to nejaký shitný ohrievač za 5 dolárov z aliexpressu alebo krásny dizajnový keramický ohrievač za stovky eur ... Rovnica je stále rovnaká ... Pri infrapaneloch, resp. infra žiarení to platí rovnako, akurát tam "operujú" predajcovia s tým, že infra neohrieva vzduch, ale predmety na ktoré svieti ... Tj ak svieti na teba konkrétne, tak ti je komfortne teplo aj keď je vzduch v miestnosti chladnejší ... Ale ak by si to infra nechal riadiť termostatom napr na 23 stupnov, spotrebujú toľko isto elektriny, ako hoc aký iný elekrický ohrievač. Ak chceš ušetriť, tak ti treba tepelné čerpadlo ... Najlacnejšia varianta je klasická klimatizácia (tepelné čerpadlo vzduch - vzduch) ...
Odpovedať
Dávaš presne otázku, ktorú riešia tebou vylúčené tepelné čerpadlá. Najúspornejší nie je žiadny. Maximálne môžeš riešiť spôsob distribúcie tepla.
Odpovedať
V takom pripade by som asi zobral olejovy radiator, nie je usporny, je identicky k inym priamotopom so spotrebou, ale uprimne, nechcel by som infraziaric/infrapanel na seba celu zimu pustat, uz len z principu, ze sice to oko nevidi, ale registrovat to musi.. A pri predstave ze mam zapnutu ziarovku, ktora mi nonstop "vypaluje oci", no neviem, mozno sa ale mylim.. Absolutne najlacnejsi ohrievac je pravdepodobne Edisonka (ziarovka).. na zimu vobec nie je na skodu ich mat v lampe (pozor na prikon!), prirodzene svetlo a 96% odpadove vyuzitelne teplo..
Odpovedať
lubko ok
Odpovedať
@dendo015 z pohľadu spotreby sú všetke rovnako účinné takmer 100% no z pohľadu spôsobu prenosu tepla sú rozdiely obyčajný konvektor má otvory dole -hore môže sa na ňom pripaľovať prach takže dať niečo pod aby sa tam zachytával prach, môže sa tam dostať rôzny hmyz hlavne pavúky narobia pavučiny môže skratovať , infra síce najskôr ohrieva predmety ale následne sa od nich ohrieva vzduch, presne ako od slnka, vhodné napr do kúpeľne ale -i komfortnejšie ako olejové alebo Adast zakryté otvory reagujú oneskorene a čo ohrieva najmenej? spotrebiče v Standby len 1-ky W odpadové teplo má každý el. spotrebič najviac rúra, varná doska
Odpovedať
A co nieco taketo, https://hevolta.sk/hevolta-nanoclot/ moze to byt realne tych 30 % uspory oproti beznym elektrickym kureniam?
Odpovedať
@bielasek Neviem, co myslia tym jejich o 30% nizsou spotrebou ako u bezneho elektrickeho kurenia, ale… Zakony fyziky este stale platia a tak v jednoduchosti 1kWh EE premenenej priamo na tepelnu energiu (napriklad cez odporovu zataz) bude stale 1kWh vyziareneho tepla (mozme kalkulovat na J). A je uplne jedno, ci to bude odporovy drot v podlahe, nejaka vyhrevna rohoz, el. konvektor (radiator). Alebo ma niekto dojem, ze TS domu su rozdielne podla sposobu vykurovania? Este stale ma niekto dojem, ze napriklad ak by sa vyhrevna spirala v bojleru zamenila za nejaku tu super uhlikovu foliu, tak by lacnejsie, s mensou spotrebou EE nahrialo 100 litrov vody, nez so standardnou odporovou spiralou? Ani omylom. A kto neveri, nech si kupi bojler so suchou vlozkou a moze to realizovat…
Odpovedať
@frantisekca Som si aj myslel ze je to blud. Dik za odpoved
Odpovedať
@dendo015 Vypnutý.
Odpovedať
@bielasek pekný reklamný blábol, infra žiarenie sa šíri len voľným priestorom, presne ako zo slnka, musel by si ho mať na strope či stene ako veľké zrkadlo, akákoľvek prekážka ho zastaví ohrieva ten premet a následne sa šíri teplo len sálaním alebo vedením po materiály do ovzdušia, spotreba je presne taká istá ved ohrieva odporový drát alebo foliu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 @duzu @frantisekca @dusantt @xko Ďakujem za rady a objasnenie. Chápem, že ten elektrický ohrev asi nie je nejaké terno, preto ma zaujímalo, že ak už niečo používať ako doplnkové kúrenie, či sa niečo vyplatí viac alebo menej. Prečítal som si o tom aj tu https://www.testmagazin.sk/elektricke... Veľmi fajn je to tam spísané, ale aj od vás, čo čítam, tak možno by som skúsil to sálavé teplo z infrapanelu. Viem si predstaviť, že by som to mal na stene, pokojne aj nejaký väčší rozmer. Vyzerá to dobre, napojenie bez problémov. V zásade taký moderný krb s priamym ohrevom a bez trápneho umelého svetielka v podobe plameňa. A ak sa mi to nebude páčiť. Dám to do podkrovia na strop nech to hreje. 🙂 Určite tomu nájdem využitie. S konvektormi mám skúsenosť, skôr s lacnými. Tam tá efektivita je v menšej miestnosti v pohode, ale tu by sa jednalo skôr o väčšiu obývačku s kuchyňou, ale priestor, kde by bol infrapanel je úplne voľný, takže mi to vychádza na ten infrapanel. Máte nejaký konkrétny typ na infrapanely nejakej značky?
Odpovedať
@dendo015 čítal si to hodnotenie zákazníkmi takých si vymyslím milion, porovnávací test má byť s meranim spotreby a meraním teploty vzduchu,ak máš malé deti ktoré sa hrajú na zemi ,pod stolom bude chladnejšie ak dáš infra
Odpovedať
@duzu Mne skôr ide o prehľad, z čoho mám na výber a nie hodnotenie zákazníkov. A to meranie teploty vzduchu nie je úplne pravda. Podlahové kúrenie takisto neohrieva vzduch, ale efektívne ohrieva priamo, konkrétne podlahu, odkiaľ teplo sála do priestoru, čo má na tepelný komfort veľký vplyv. Ak sú infrapanely efektívne v priestore rozmiestnené dokážu veľmi účinne pôsobiť na celkovú teplotu.
Odpovedať
@dendo015 ohriata podlaha sála-vyžaruje teplo do vzduchu jej výhoda je že je v každom mieste takmer rovnaká teplota, to nie je zo žiadneho iného zdroja, infra ohrieva najskôr predmety na ktoré žiari a následne od nich sa ohrieva vzduch, tam kde nežiari priamo ako pod stôl či do naábytkových stien je chladnejšie, dnes svieti slnko najteplejšie je len tam kde svieti,postav sa tam a cítiš teplo len z tej strany ale v mieste kde nesvieti je chladnejšie, alebo nemáš južné okná? dnes mi tak kúri len slnko
Odpovedať
Ako doplnkové elektrické prikúrenie by som volil práve to najlacnejšie a neinvestoval by som do toho zbytočne. Ako ti ostatní vysvetlili, účinnosť je rovnaká. Je to riadny žrút energie a používaniu tohto kúrenia by som sa vyhýbal. Tiež by som prehodnotil, či chcem taký spotrebič vôbec fixne inštalovať. Teda záleží, aký priestor tým chceš vykurovať. Keďže si vylúčil TČ a klímy, odhadujem príležitostné/sezónne prekúrenie.
Odpovedať
@duzu Práve si napísal, že ohriata podlaha sála teplo do vzduchu. Rovnako funguje infra. Ak ohrieva opačnú stenu domu či bytu, tá stena sála teplo do vzduchu. Preto sa infrapanely rozmiestňujú v miestnosti tak,, aby ohrievali steny alebo podlahu, pretože toto teplo následne odovzdáva teplo do priestoru (do vzduchu). Rovnaký princíp sálavého tepla. Podlahové kúrenie takisto odovzdáva svoje teplo podlahe, ktorá ho sála do vzduchu. Infrapanel odovzdáva teplo predmetom, ktoré ho sálajú do vzduchu. To je princíp. Ja chcem skôr väčší panel, ktorý dokáže teplo odovzdávať opačnej stene prípadne zo stropu na podlahu a násldne sa tá pocitová teplota bude zvyšovať. @ralf364 Presne ako píšeš. Ide o prikúrenie v priestore. Nie je to hlavný zdroj, ale možno práve v tomto období, kedy nebudem musieť kúriť ústredným kúrením, pokým nie sú tresknúce mrazy, tak to to to infra utiahne.
Odpovedať
@dendo015 pises bludy. Ako inac chces v interiery umiestnit infrapanel aby neziaril na stenu oproti, alebo podlahu? Ked sa postavis pred ten super panel, tak ta zohreje i cez saty ako mikrovlnka a ked spravis krok vedla pocitis chlad, tomu sa hovori super kurenie a o efektivite nebodaj komforte nemoze byt ani rec.
Odpovedať
Profilova fotka
@dendo015 ty budeš asi predajca tých bludov a tu si si prišiel spraviť peknú reklamu... ak si myslíš, že to infra-vykurovanie je pre teba to pravé, tak smelo do toho... hovadinu, čo mi bude žrať elektrinu jak ruský tank, nič nevýkuri, akurát ma budé ožarovať jak nejaká mikrovlnka, tak to by som si do domu nenapchal, ani keby mi to niekto podaroval zadarmo... ale kto chce kam, pomôžme mu tam sa vraví... takže sem si sa prišiel uistiť aké sú infrapanely geniálna vec, tak šup-šup nainštalovať a potom sa príď s nami podeliť o skúsenosti s provozom a účtami za elektriku ...
Odpovedať
Ja len doplním fyziku a to tak že pokiaľ je ohrievač zapnutý len vtedy keď teplo potrebujeme tak spáĺime menej kWh. Pokiaľ vykurujeme napr. kúpelňu na trvalú teplotu len 18C lebo tam netrávime veľa času tak je rozumné doplniť tam aj infražiarič s veľkým príkonom napr. 2kW a zapnúť si ho tesne pred tým ako vkročíme do sprchy, a vypnúť samozrejme čo najskôr. Tam by som si vedel dokonca predstaviť aj nejaký nášľapný vaničkový vypínač.
Odpovedať
@dexter89 @rkorba Obaja nečítate, čo píšem a trepete. Absolútne. Toto ste čítali alebo čítate len nadpis témy? " Ide o prikúrenie v priestore. Nie je to hlavný zdroj, ale možno práve v tomto období, kedy nebudem musieť kúriť ústredným kúrením, pokým nie sú tresknúce mrazy, tak to to to infra utiahne." Ide čisto o vykúrenie priestoru, keď sa v ňom budem nachádzať. Zapnem ho, keď tam budem tráviť čas alebo na diaľku cez WiFi. A to, že ak sa stena alebo akýkoľvek predmet zohreje a odovzdáva teplo do priestoru (hovorí sa tomu sálavé teplo, čo je princíp infrapanelu) je fakt, to ani nebudem komentovať 🙂 Pozrite si niečo o SCOP koeficientoch ohrevu. A nie, nepredávam "tieto bludy", ale kupujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@dendo015 moja klíma má scop koeficient ohrevu 5,1 taze Z 1 kw elektriny mi vyrobí do baraku 5 kw tepla ,keď je 0 stupňov tak už len 3,5kw a aké scop ma ten infrazazrak?
Odpovedať
@dexter89 SCOP je 1 tipujem. 🙂
Odpovedať
@dendo015 ,@dexter89 , @toky1 , to je teda sila zisťovať pri infraohreve SCOP, lebo je napájané odporovou špirálou, takže vždy len 1 ak to zapnem len vtedy ked tam prídem bude všetko studené, akurát budem citiť teplo len zo strany žiarenia, to je ako ked si vonku pri ohníku, z jednej strany ťa pečie , ale z druhej mrzneš získavanie tepla zo slnka je stále ked svieti, lebo od predmetov sa ihned ohrieva i vzduch a úplne zadarmo, bez akejkoľvek investície naviac, stačí mať správne natočený dom a správnu veľkosť okien a dnes pekne kúri
Odpovedať
@duzu Preboha 😄 😄 😄 O tom odovzdávaní tepla do priestoru cez zahrievané predmety, steny, podlahy, múry? Čítal si? Alebo zasa len to, čo si potreboval si si prečítal?
Odpovedať
Profilova fotka
@dendo015 ty nemáš ani tušenia o čom točiš a už vôbec nemáš šajnu o Tom čo je to SCOP abo cop koeficienty
Odpovedať
@dexter89 A Ty nám povedz, čo má faktor SCOP spoločné s bežnými priamotopnými ohrievačmi v bytoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd keby si prečítal aj viac z vlákna jak len posledný príspevok možno by si pochopil .
Odpovedať
@dexter89 Vlákno čítam "na etapy", je teda možné, že niektoré názory som priradil ku nickom, ku ktorým nepatrili. Ak zdieľaš podobný pohľad na SCOP, zrejme aj ako ja, tak potom prepáč.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?