Plyn alebo elektrika v dome - ako sa rozhodnúť?

Ahojte, prosim o radu.. Ideme stavat murovany dom, bude mat cca 120 m2 uzitkovej plochy. Podla coho sa rozhodnut ci si mame dat plyn alebo elektriku? Co je podla vas lepsie? Primarne chceme kurit krbom (prieduchy budu do kazdej izby). Najviac vyuzivane izby (obyvacka, spalna, detska izba) budu otocene na zapad. Dakujem za rady
Odpovedať
@marrria Bude vas dom NED alebo pasiv? Nie? Tak plyn.
Odpovedať
Profilova fotka
Hlasujem za plyn, je to urcite lacnejsie kurenie, teda ak mate pripojku . Krb Vas prestane bavit ;-)
Odpovedať
@pksoo cenovo to vyjde jednoznačne až vtedy ked bude poznať TS domu. lebo kľudne môže byť lacnejšie kúrenie elektrinou, investícia do plynu je daleko vyššia
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu plyn bude vzdy lacnejsia varianta, co s tym ma tepelna strata ? Ked bude nizsia minu rovnako menej plynu ako by minuli elektriny. Jedine s cim suhlasim je ze kotol na plyn je drahsi ako elektrokotol. Nezabudajte ze treba ohrievat aj Tuv, co je zasa len lacnejsie plynom. Aj Varenie na plyne je lacnejsie.
Odpovedať
@pksoo v pripade nizkych TS sa moze kludne stat, ze vyssie naklady na elektrinu dokopy stale budu menej ako prvotne naklady na plynovu pripojku, plynovy kotol, rozvody teplovodneho kurenia a netreba zabudat ani na rocne naklady za revizie a servis v pripade plynu.
Odpovedať
@gashtaan kolko cca moze stat taka revizia?
Odpovedať
@marrria tak ja davam 60 rocne, ale ked sa pozries tu na streche, ludia platia kludne aj stovku.
Odpovedať
Profilova fotka
Do teplovodneho kurenia sme sli z dovodu variability tepelneho zdroja, pripojite na to cokolvek. Ak date vykurovacie kable alebo infra, pri nich ste s skoncili, cize investiciu nelutujeme. Naviac na trubke sa Vam nema co pokazit, s kablami a infra je to horsie aj s ich opravou :-( Ja viem ze je to teraz velka moda ale neverim ze to ma zivotnost 50,60 rokov. Servisne prehliadky vsetci dobre vieme ako ludia robia - pocas zaruky a potom ak sa to pokazi ;-) My napriklad mame peletky, ale ked nahodou raz bude plyn tak nevaham, vymena bude minimalny zasah.
Odpovedať
Profilova fotka
TUV ak nebude plyn aj tak pojdete na elktricky bojler. Bez TČ ste v C-cku. Naviac sa vam skor pokazi ako obyč zasobnik ku kotlu.
Odpovedať
@marrria 120 m2 (mame aj my) sa da tak postavit, aby ked vacsiu cast kurenia potiahne drevo (umyselne nepisem krb), bude stacit iba elektrina. Ste na zaciatku, zadaj takuto poziadavku projektantovi a kludne sa zaobidete aj bez plynu. Podmienkou je nadpriemerne zateplenie.. x-)
Odpovedať
Primarne kurit krbom (prieduchy budu do kazdej izbe) no neviem či je to najzdravšie. Vieš určite že môžeš kúriť elektrinou? Ak je možnosť ísť do plynu neváhal by som. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marrria Primárne krbom....? Vieš si predstaviť ten bordel v celom dome? A kúrenie krbom je prakticky neriadená strela. Ako budete udržiavať teplotu napr. 22°C...? Ako naložíte na noc a ako, keď budete ráno odchádzať do roboty...? A čo bude, keď sa vrátite z roboty? Vyhrabávanie popla v obývačke, zakurovanie, vynášanie, prinášanie, zametanie, vymetanie....? Veď to je návrat o späť o 50 rokov. Ak máte prípojku na pozemku, choďte do plynu, lebo 120 m2 nie je síce veľa, ale ani málo. Ak plyn nemáte a skutočne KVALITNE zateplíte - môžete ísť aj do elektriny. Lebo investične predstavuje elektrické vykurovanie oproti plynovému nejakú 1/4. A ak budete ešte aj využívať krb - ako PODPORU - tak ten ušetrený rozdiel prekúrite možno za 20 rokov.... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pksoo TUV sa dá ohrievať s bojlerom +TČ a to budú i prevádzkové náklady nižšie ako plyn varenie je najefektívnejšie na indukcii, cenovo i komfort
Odpovedať
@marrria este si sa len stretla s projektantami... Tak sa popytaj ci maju skusenosti s NED (nizko-energeticky dom) alebo PD (pasivny dom). Primarne topenie krbom a prieduchmi v novostavbe je blbost... Sorry za vyraz, ale je to tak. Ak nemas pripojku plynu na pozemku - tak rataj s cca 1500 - 2000 Eurami, a neskutocnou byrokraciou. Celkovo aj komin a krb je draha polozka - a ten bordel z toho. Ak si na zaciatku, tak ratajte s co najtensim materialom na nosne steny a poriadnym izolovanim. Poriadnym znamena : 15+ cm v podlahe, 40+ v strope a 20+ na stenach. Samozrejme trojsko a orientacia na juh. Potom mozes uvazovat nad kurenim elektrikou, alebo mozes dat tepelne cerpadlo, ak by si to tak neizolovala. Niekto tu spominal varenie na plyne - to je mozno spotreba 5-8 m3 mesacne, co je cca za 3-5Eur, alebo v elektrine by to bolo za 7-12, takze toto argument nie je.
Odpovedať
@mr79 ak dá takúto izoláciu , tak náklady na krb budú zbytočné ,ostane len nevyužitá diera do domu, cez ktorú bude unikať teplo, v takom dome sa krbom kúriť nedá, to by sa usmažili
Odpovedať
@duzu samozrejme... preto namiesto krbu to poriadne izolovat. O tom nemusime vobec diskutovat. Ja krb nemam a ani komin. Ja mam cisto elektrinu, kurenie foliami z viacerych dovodov: - len za komin Schiedel Absolut chceli 1500 Eur... - nechcel som plyn v dome - nechcel som komin a hrat sa na kurica tak som poriadne izoloval - chcel som mat rychlu regulaciu v kazdej izbe zvlast (v spalni mam radsej chladnejsie, decka su male, tak nech maju teplejsiu podlahu, v mojej pracovni sa kurenie skoro ani skoro nezaplo (za tento cely rok od januara zozralo az 19kWh). - btw a varenie na indukcii sa neda s plynom porovnat
Odpovedať
Skús tu na MS prečítať o stavbe domu a všetkom okolo toho čo najviac a o dosť sa ti otvoria oči čo a ako. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@marrria podla mna Vas krb prejde celkom rychlo a budete len raz za cas do toho nakladat. Ale mozno nie. No my napriklad mame plyn, teplovodny rozvod podlahovy, kondenzacny kotol, ktory robi aj ohrev TUV. Dom bungalov uzitkova plocha 110 m2 (B). Napisem cisla podla ktorych si mozes porovnat. Plynova pripojka bola na hranici pozemku. Pripojka do domu so vsetkym (vykop, pripojenie na obidvoch stranach, ventily, skrina plynomeru, revizia, skuska) 700€, podlahove teplovodne rozvody so vsetkym co tam davaju (TopHeating) plus anhydridovy poter 3000€ z toho rozvody boli 1500€, dalej to bol kotol 1400€. Rocne naklady na vykurovanie s tym ze u nas neklesne teplota pod 22stupnov, vacsinou 23, lebo manzelke je zima su 420€ plus prvy rok musis dat uvedenie do prevadzky kotla s reviziou to bolo 50€ a dalsie roky je pravidelny servis kde vycistia kotol z vnutra to je 50€. No a vstupne naklady co sme mali cenovu ponuku na elektrinu, resp. Elektricke odporove kable s ovladanim v kazdej miestnosti boli 3300€ do nasho domu. Tam neviem kolko by to bolo € v rocnej spotrebe.
Odpovedať
@frinty s kablami Vas chceli pekne natiahnut... Len na porovnanie ak si dala plyn, my mame elektrinu na 22 stupnov, len dom mame podstatne vacsi - bungalov 180 m2 - folie pod podlahami a rohoze v kupelniach. Praca sam. Material s 10 termostatmi (jeden za 68 Eur) ma stalo vsetko cca 2400 Eur. (Inak folie su drahsie ako kable) Rocne revizie 0. Mame este aktivnu rekuperaciu, ktora aj ohrieva vodu, ale rocne naklady na elektrinu aj s poplatkom za odberne miesto su: 720 Eur, pricom ja aj manzelka pracujeme z domu (co este navysuje spotrebu). Ak to rozdelim: cca 250 bezna spotreba, 250 rekuperacia s teplou vodou a 150 kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 tak bola to CP od warmupu a napr hlavny termostat bol warmup 3ie a v CP bol za 140€ ostatne boli po 100€ vsetky programovatelne digitalne a ked pozeram teraz tak ten 3ie stoji okolo 170€ za ks. A spolu so vsetkym cize 8ks termostatov, kable praca to bolo presne 3236€ tak neviem ci to bolo vela alebo nie ale predsa sme sa rozhodli pre plyn, pretoze ked sme zistovali tak nam nikto s podobnym domom nevedel napisat nejake konkretne cisla co sa tyka spotreby a ten rozdiel v stupnych nakladoch sa mi nezda az taky velky ked porovnam to co sme mali v ponuke. V podstate ak si to pozries tak pri plyne v nasom pripade sme zaplatili o nejakych cca 500€ viac co bolo za pripojku, ak beriem do uvahy 1500€ podlahovy rozvod a 1400€ kotol. No a ak by som robil napr. rozvod sam, tak by tam rozdiel nebol. Spotrebu ako vravim neviem aku by som mal s elektrinou, ale napr. sused s podobnym domom dal elektricke a solar ako vypomoc na vodu a plati 1440€ rocne elektrinu a my 780€ elektrina a plyn spolu.
Odpovedať
Plynove pripojky budeme musiet tahat (cca 27m). Davali sme si robit cenovu ponuku a ty vychadza okolo 3000€. Takze vstupne nakalady budu urcite o dost drahsie ako na elektriku. Mesacne naklady vychadzaju menej pri plyne?
Odpovedať
Profilova fotka
my davame plyn, osobne som s nim viac spokojny ako keby to riesime cez elektriku
Odpovedať
@mr79 tvoj dom by mal byt povinne citanie pre tych, co planuju stavat :-) @marrria na zapadnom SK je elektrina 2,5x drahsia ako plyn. Nas odradila od plynu prave cena pripojky a to ho mame rovno pred domom.
Odpovedať
@marrria To si mala napísať už v otázke. Pre koľko osôb bude dom? Akú predstavu o cene máš?
Odpovedať
@mr79 ake mas vykurovanei a ake podlahy?
Odpovedať
Profilova fotka
@marrria prosim ta nenechaj sa oklamat co na 27 m bude stat 3000€. Tu mas ceny za meter rury napr. http://www.empiria.sk/e-shop/T0200-HD... Potom si nechajte autorizovanym projektantom vypracovat projekt na pripojku to bude stat do 70€, nasledne si zabezpecte revizneho technika na plyn a pod jeho dozorom ked nechate vykopat ryhu 27 m ulozte ruru do zeme, cize cca 110 cm hlbka min meter od obytnej budovy, obsypanie pieskom polozit znackovaciu foliu, zasypat, nechat na koncoch dieru nezasypanu aby mohli bud navrtat a spravit zvar ak nemate pripojku na pozemku, ak uz mate pripojku na pozemku je to lahsie a lacnejsie o ten vrt a zvar pre pripojku na pozemok. Ale 3000€???? To Vam nejaky blazon nacenoval. Nebojte sa nechat spravit viac cenovych ponuk aj firmam co nie su pri Vas blizko a hlavne im povedzte ze mate vsetko pripravene ze uz len vrt a zvar, nic viac od nich nepotrebujete.
Odpovedať
@marrria My máme riešené teplovodné plyn. kúrenie v celom dome s kondenz. kotlom. Prápojku sme realizovali ešte v roku 2007, takže nás vyšla cca 250,- pričom to bolo do roku 2006 úplne zadarmo a potiahlo to SPP až k hanici pozemku. Nestačím sa diviť na aké hrozné sumy sa to za pár rokov vyšplhalo. Je v tom nejaký zámer aby bolo stále menej odberateľov plynu a viac sa využívali prevádzkovo oveľa vyššie varianty ako elelktrické kúrenie...? Okrem tohto kúrenia máme aj krb s prieduchmi a je využívaný ako primárny zdroj. Podlahovka zapína len keď nie sme doma. Plynom zatiaľ ohrievame TUV kým nedáme na strechu solárne kolektory (čakáme na dotačný program). Zálohové platby sú 25,-€ aj s ohrevom TUV. Ak by nastali časom problémy s dodávkou plynu, tak nie je problém prejsť na TČ. Krb sme chceli ako alternatívu a nebyť závislý len na jednom zdroji. Skúste si dať naceniť investáciu do TČ a porovnajte s plynom. Ja osobe by som do elektrického vykurovania neišla. Krb nie je dobre riešiteľný v bungalove, my máme poschodový dom s komínom uprostred, takže prieduchy majú krátku trasu. Prašnosť a bodrel žiadny (po zakúrení pozametám okolo a raz za 5 dní vynesiem popol) a za ten pocit to určite stojí. Investácia do krbu sa nám vrátila za 6 zím a aj po 7 rokoch nás kúrenie v ňom vôbec neprestalo baviť.
Odpovedať
@sysell / v kupelniach mam topne rohoze s vykonom 80W/m2 (tam je dlazba) inak mam folie od fenixu s vykonom 60W/m2 tesne pod plavajucou podlahou (QuickStep uz neviem aka 8mm hruba). Lenze ja mam Pri 180m2 bungalove TS len cca 2,8 kW.
Odpovedať
@mr79 to netreba ani kúriť také množstvo tepla vyprodukuje domácnosť od osôb a spotrebičov,lebo každý i kúri
Odpovedať
@duzu sem tam treba dokurit... v deckej izbe, kde sa hraju je nastavne ze teplota podlahy by nemala klesnut pod 23stupnov ked su doma (tyzden poobede a vikend cely) a pod... takze sem tam to zopne
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?