Veľká spotreba plynu v byte

Ahojte,prosim vas mam na vas otazku mame mensi byt cca 60m2 a riesim momentalne spotrebu plynu za cca 24 hod to zhltne aj 8...9kubikov, je to tehlova bytovka 60ky mury,strop vsade znizeny.a kotol aj radiatory su nove vsetko nove,pouzivane prvu sezonu. Do radiatora mam nastavenu 55C vodu a kotol nastaveny na 12kw,ci radcej nastavit ten kotol na max vykon 18kw aby to skor vykurilo? Alebo co odporucate? Mozem nechat 55C v radiatoroch a kotol dat na 18kw? Bude to potom kondezovat? Nebude mat este vecsiu spotrebu?? Ked uz bude na spiatocke cez 46c? Predtym som mal nastavene na 75c a max vykon ale strasne to ,,dymilo,, s komina a znami mi vravel ze treba znizit na 55 a 12kw.ale zda sa mi strasna ta spotrba plynu.dakujem za kazdu radu
Odpovedať
1
2
11
@bracho90 mas konxenzacny? Mas ekvitermiku? Asi nie cize si nastav radsej menej ako 55 mozno trosku usetris ale zazrak to nebude
Odpovedať
Ano mam kondezacny kotol,a vonkajsie cidlo nemam
Odpovedať
A s tym vykonom ako nastavit?
Odpovedať
Profilova fotka
Mame dvojizbovy byt cca 55 m2 mame kondenzacny kotol 12 kw so zasobnikom 60l. Pred zateplenim bytovky bola rocna spotreba 850 m3 po zatepleni to kleslo na 450m3, je v tom aj ohrev TUV pre dvoch a umyvacku riadu. Kotol ma znizeny vykon na 75%. Teplotu mame na 21,5 st. Kotol zopina par krat do dna.
Odpovedať
Hej je v tom aj tepla voda,kotol je prietokovy :) Skusil som neska dat kotol na 18kw a 70c uvidime zajtra,do radiatora mas kolko c vodu pustenuu?
Odpovedať
Profilova fotka
Voda do radiatorov je nastavena na 60 st ale tolko ani nedosiahne lebo ho vypne termostat.
Odpovedať
A je pravda ze ked voda na spiatocke ma viac ako 56c tak uz ma kotol vecsiu spotrebu? Kazdopadne som to nastavil na 18kw a 70c zajyra pozriem zasa ze kolko to spapalo 🤣
Odpovedať
Lebo ked nastavim kotol na napr 50c a 12kw tak zas bude castejsie zopinat nie? A som natom istom ci? Inak aky mas kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@bracho90 Mame proterm panter condens 12 kw. Netusim ako je to s nastaveniami, mame ho takto 6 sezonu a nemal som potrebu to riesit. Inak som zabudol ze mame aj rebrikove radiatory aj v kupelni aj vo wc.
Odpovedať
@bracho90 ked das mensi vykon bude zopinat hadam menej casto, ked nemas vonkajsie cidlo daj max teplotu tak na 50 najviac, ak sa da tak aj menej, cim menej tym lepsie
Odpovedať
@bracho90 Na tak malý byt je to strašná spotřeba, to snad ani není možné, tam je něco špatně. My topíme v domě cca 180 m2 na 22 st. a teď je spotřeba kolem 6ti kubíků/den. Za rok kolem 1000 m3 včetně ohřevu vody.
Odpovedať
@bracho90 tak ako pises sysell radsej nech ide na co najmensi vykon co najdlhsi cas idealne ked pojde nonstop :-) inak pouvazuj nad tym vonkaksim cidlom
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bracho90 na 60m2 to je celkom vysoka spotreba. Na dome (dvojpodlazny) cca 170m2 vykurovanej plochy ked je vonku -10 tak bola spotreba 14m3 za den so vsetkym(varenie a ohrev TUV prietokom). Kuri sa na 21 stupnov. Je to 37 rocny dom zateplenie 5cm. Teplotu do radiatorov mam na max 55C lebo nizsie sa neda ist. Kotol stary 12 rokov nekondezacny.
Odpovedať
Tak da sa mi na kotli nastavit od 5 do 18kw momentalne som to nastavil na 50c a 10kw,je tam aj moznost automaticky len som pocul ze ked bude nastavene automaticky tak to nebude dobre lebo bude casto vypinat horak a ked nabehne tak ude tiez velka spotreba plynu,ci?
Odpovedať
@bracho90 18kw je palba na 60m2. Z vlastnej skusenosti ti poviem ze vodu do radiatorov zniz hned na minimalne 55 stupnov. Viac nema zmysel. A aj 12kw je strasne vela na 60 stvorcov. Kamarat 12kw vykuruje 550 stvorcov (zateplena strecha aj steny) aj to mu ten kotol ide na plny vykon iba ked necha vsetko vychladnut.
Odpovedať
@bracho90 skúšaj. tu vodu nechaj na 50C a budeš vidieť či dosiahneš požadovanú teplotu v priestore. Ak áno potom sa hraj s tým výkonom kotla. Nečakaj že na 1 krát sa ti to podarí nastaviť. ako som písal skús sa poobzerat po tom vonkajšom čidle. lebo ak napríklad teraz pri 1C ti bude stačiť na vykúrenie voda 50C tak pri -10C to už nemusí stačiť. A budeš musieť zvýšiť vykurovaciu vodu. Kotol s vonkajším čidlom a ekvitermikov by sa o to postaral sám nastavil by si to raz a o nič by si sa nestaral. Sam by si reguloval teplotu vody, výkon kotla atď..
Odpovedať
@zigibb a ked dam do radiatora vodu 50c a kotol 10kw bude to lepsie? Bude to kurit?
Odpovedať
@zigibb to sa toho kamaráta ešte raz spýtaj koľko má štvorcov a či tam náhodou niekto nemrzne.
Odpovedať
@bracho90 tak ako pise @stokibb skusaj. Teplotu nechaj na 50C a uvidis co to spravi. Logicky mi na 60m2 pride vela aj 10kw. Sleduj kotol kolko casu do dna bezi. Ci sa nezapina hore dole. 50C by ti malo stacit hlavne teraz ked nieje taka zima.
Odpovedať
@viktor811 nemusim sa pytat. Kazdy den sa na tu budovu pozeram lebo vedla nej mame firmu. Aj on to ma ako sidlo firmy. Jasne ze nekuri na 25C. Ked bolo -10 tak zvysil teplotu vykurovacej vody z 33 na 37C. Nema termostat ani ekvitermiku. Ide cisto iba podla teploty VV. Vsetko radiatory.
Odpovedať
Tak nastavil som to na 9kw a 50c ,nechapem ako to mam chapat ci stele nezopina kotol. Pribezne to budem pozerat,odvzdusnil som aj radiatory. Ale myslim si ze by to malo stacit. A co sa tyka termostatu tak ho mam v najmensej izbe a v spalni co je najvecsia miestnost je vzdy o cca 2..3c zimsie.
Odpovedať
@bracho90 ci necykluje. tj zapne sa kotol cca na 10 minut a vypne sa na chvílu a potom znova ide cca 10 minút. ideálne sleduj ak ti to kotol umožnuje počet štartov za deň.
Odpovedať
@bracho90 ja mam termostat v najvacsej izbe co je obyvacka a ostatne doregulujem hlavicami. Je prenosny cize ked sa zdrzujeme inde dlhsie tak si ho mozeme preniest ale nikto to neriesi. To je jasne ze tu malu miestnost to vykuri rychlejsie na pozadovanu teplotu. Ak ti to nevadi pretoze je to spalna tak to tak nechaj.
Odpovedať
@bracho90 ono tie múry si svoje zoberú, hlavne ak je celodenný mráz, ale do -10 C sa to prakticky nemení. Ja som mal podobný byt a tam som mal v januári nasledujúce spotreby: rok 2004 - 296 m3 á 9,55 m3/deň, 2005 - 265 m3 á 8,55 m3/deň, 2006 - 318 m3 á 10,26 m3/deň.
Odpovedať
Asi cykluje,to znamena ze mam znizit alebo zvysit vykon kotla? Ci vody
Odpovedať
@bracho90 teplotu vody nemen, znizuj vykon a uvidis ako sa to prejavi na spotrebe a ci kotol prestane cyklovat.
Odpovedať
@zigibb ked cykluje tak znizit vykon? Nie pridat?
Odpovedať
@bracho90 ano znizit. Ked bude vykon nedostacujuci tak kotol pojde vkuse a nevykuri ti byt.
Odpovedať
@zigibb asi ta nechapem ked budem znizovat tak nebude predsa cyklovat,ci? Ci co je lepsie aby cyklovalo alebo nie?
Odpovedať
@bracho90 zasa ratal som vykon radiatorov a vyslo to okolo 8kw plus trubky tak zasa pod 8..9kw by som to nemal mat nastavene nie?
Odpovedať
1
2
11
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?