Spotreba plynu kondenzacny kotol

Mozem sa spytat, ci je v poriadku, ked v tomto pocasi mame spotrebu plynu okolo 60kwh? Ide o novostavbu. 30cm tehla + 15cm eps biely. Podlaha 11cm sedy eps 150s. Strecha 36cm mineralna vlna s lambdou 0.36. Okna trojsklo. Mame kotol vaillant ecotec exclusive vu20. Kurenie je podlahove ovladane cerpadlovou skupinou, kazde poschodie zvlast. Prizemie riadi regulator nastaveny na ekvitermicku krivku 0.35. Na poschodi je ovladac ktory sluzi ako priestorovy termostat a vacsinu ani nejde cerpadlo. V dome zatial nebyvame. Dakujem
Odpovedať
To je za aké obdobie - týždeň, mesiac, deň...?
Odpovedať
@jurp Ak je to za deň tak to môže byť.
Odpovedať
@marko337 to je 6 kubíkov plynu (čo je dosť veľa na tak zateplený dom), ja mam spotrebu 7.5 kubíkov v úplne nezateplenom dome 120m2
Odpovedať
Sak ja tomuto vobec nerozumiem. Na aku teplotu to vykuruje? Sak to je to najpodstatnejsie. A nezmieni. Ani ten termostat na poschodi co mu robi s kotlom.
Odpovedať
Je to za den. Kurenie je riesene cerpadlovou zostavou. Dve nezavisle od seba riadene poschodia. Spodne podlazie je riadene ekvitermikou. Aktualne je tam 21.9°. Horne podlazie je riadene sparovanym ovladacom ktory spusta cerpadlo len ked poklesne teplota pod teplotu aka je nastavena. Tam je momentalne 21°. Chcem sa spytat, ci sa oplati nechat ekvitermiku alebo pohrat sa s casovymi oknami? Plocha domu je cca 130
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp je to normalne, novostavba s kopcom vlhkosti = 60kw/den=6m3 plynu denne. Po vyschnuti to klesne, len treba pravidelne vetrat. Ak tam nebyvas, treba zvazit naco kuris na 22C, spotreba rastie s kazdym stupnom o 6%. Na druhej strane, pri novostavbe (s vela vody) treba kurit a vetrat (tzn. denne, idealne 2-3x). Inak skoncis s plesnami. Prvy rok sa treba skratka na spotrebu vykaslat.
Odpovedať
@mgx No kurime na 26 aktualne. Osobne by mi stačilo 23 ale maželka je naučena na viac. Tiež novostavba, ale nezateplena a mam spotrebu okolo 7m3 denne. Ale to boli teraz mrazi okolo -10. Podľa mňa by mal mať menej keď to ma cele zateplené.
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy - 7m3 pri -10 a nezateplenej novostavbe je v pohode-normal. Treba casto vetrat, aby ste tu vlhkost dostali prec a manzelku pomaly zvykat na studensi odchov :). A daj si facku, ze si nezateplil :)
Odpovedať
@mgx Facku treba dať financiam 😄 inak by dávno bolo hotové. Mne išlo skôr o jeho prípad, že sám očakávam oveľa menšiu spotrebu po zateplení obvodových stien a by ma dosť hnevalo mať napr aj 6m3 na deň ako spomína. Je pravda, že tam ešte nebyvaju to robi tiež dosť v dome keď sa tam nenachadzajú ľudia.
Odpovedať
Vlhkost mi ukazuje 38-39% na oboch podlaziach.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp vlhkosť vzduchu alebo podlahy ?
Odpovedať
@jurp 6m³/den na prvý rok bývania v novostavbe je v pohode. My sme mali tiež tak zo začiatku prvého roku kúrenia a pomaly to kleslo.... Tento rok máme zatiaľ do 3m³ denne spolu s TUV. (na TUV to vychádza zhruba 0.5m³/denne)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@koloman55 určite to neni veľa, ako bolo spomínané stavba schne a tým bude spotreba klesať. Fakt záleží aký materiál vám prinesú, nám nosili ytong úplne čerstvý, plný vody lebo jagur NR bral všetok ytong a nebol v stavebninach dostatok
Odpovedať
@dominik_galaba vlhkost vzduchu samozrejme. Poter sa presusil uz vysusacim programom este niekedy v polke septembra. Odvtedy sa kuri. O par dni sa stahujeme, som zvedavy aka bude spotreba potom.
Odpovedať
@jurp plyn klesne a elektrina stúpne. Takmer to isté. :-)
Odpovedať
Uvidime ako bude kurit ked tam budeme byvat. Co sa tyka tej ekvitermiky vs casove okna ovladane priestorovou teplotou, co si o tom myslite?
Odpovedať
@roberttom Vam Ytong nosili? Zaujimave.Mne ho doviezli.
Odpovedať
@dusan72 chcel by som mať vaše problémy
Odpovedať
@roberttom Zdravim, chcem sa soytat ze na kolko stupnov ohrievate TUV a kolko jej denne miniete?
Odpovedať
Profilova fotka
05-22.00h 55c, mimo 35c. minies tolko, kolko pustis, zavisi od poctu osob, ci sa kupu/sprchuju, ci umyvaju riad rucne/UMR, atd.atd.atd. Je to ako s autom, kolko denne prejdes km. 0-2000 :)
Odpovedať
@codyy fúú nepočítam to na litre, denne ide myčka, kúpanie syna, sprchovanie(dospelí) a keď treba na niečo použiť teplú vodu a ohrievame ju na 50 C
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?