Spotreba plynu v starom dome

Zdravím Vás, kúpili sme starší dom (má už aj viac ako 100 rokov), steny cca 50cm, mix tehly a ktovie čoho ešte, nezateplený, okná nové plastové, trojsklo. Predošlí majitelia využívali na vykurovanie plyn - ústredné kúrenie kotlom Vaillant, taktiež ohrev vody, resp. používanie plynu na varenie. Po prvom mesiaci bývania sme odčítali spotrebu plynu 308 m3, máme termostat v hale, denná teplota je nastavená na 18,5°C, nočná na 17°C, a to sa ešte poriadne ani nevarilo resp. nebolo viac ako -2°C cez noc vonku. Zdá sa nám to veľa. Kde môže byť chyba? Nezateplený dom? Vysoká/nízka teplota, čo prúdi do radiátorov? Nízka vykurovacia teplota? Kotol spína viackrát cez deň.. vyhreje na 18,5 - 19°C a vypne, a takto dookola, ale spína dosť často Ďakujem
Odpovedať
Zabudla som uviesť, plocha cca. 125m2, máme však na poschodí jednu vysunutú izbu, nevykurovanú, z dvoch strán presklenú. Plocha cca. 15m2. Navyše sa obávame aj kvôli tomu, že máme k dispozícii aj druhú časť domu (dom je rozdelený na dve bytové jednotky), a tá zatiaľ vykurovaná nie je. Nedokážem si predstaviť spotrebu, ak by sme potrebovali vykurovať ďalších cca. 90m2
Odpovedať
Ahoj, sice nie som expert na kurenie, ale nezda sa mi to moc. Pre porovnanie...moja chalupa (starsi dom) ma vymeru 118m2, hrubka tehlovych stien cca 44cm, kurime starym stacionarnym kotlom Attack a radiatormi. Teplota na termostate nastavena na 20 stupnov. Ked su teploty minusove, nema problem si potiahnut aj 12m3 za den. Ak su teploty nad nulou tak v priemere 8m3 plynu za den. Minuly rok som zohnal lacne dubove drevo na kurenie a ked nazhavim kachle na chodbe tak vyhreje skoro celu chalupu a tym padom nekurime plynom, cize vtedy spotreba plynu cca 2-3m3 denne. Ale vyjadria sa ti tu vacsi manici na tieto veci, snad dostanes dobru radu.
Odpovedať
@jan5595 Predošlí majitelia nemôžu poskytnúť informáciu o ich spotrebe za rok? Kotol je kondenzačný? Okná sú vymenené? Nefúka nimi? Dom ste rozkurovali? Čiže pred mesiacom bol úplne vychladnutý a "nabíjali" ste teplom masu materiálu?
Odpovedať
@miselito Čiže cca 8 m3 denne je 240 m3 mesačne. Tých 300 m3 vôbec nie je nerealnych @jan5595 . Kotol vypne, akonáhle termostat dosiahne nastavenú teplotu. V tej miestnosti s termostatom treba stisit radiator, ak je inde chladnejšie. A záleží od parametrov kotla. Ročná platba za plyn okolo 1500 € je v takomto dome primeraná.
Odpovedať
Prvu sezonu na chalupe som platil zalohy 80 mesacne a prisiel mi nedoplatok 17 Eur...Zdvihli mi to na 96Eur mesacne a ja som si to este poistil a dal som si na 120 zalohy. Moj ciel bol zostat v pocte kubikov pod hornou hranicou tarify DD2 co je 1700m3. Tento rok vdaka miernej zime mam doteraz len 700m3 spalenych, cize do aprila ked tam budem, musim dokurovat tym lacnym drevom. Ak by bola zima stale mierna a neprisli extremy tak sa zmestim aj cca aj do 1500m3. Nechcem aby deti mrzli, ale fakt to chcem redukovat co mozno najviac. Tento rok mozno zateplim na povale a pripadne v tej spalni kde je termostat aspon tu severnu stenu lebo ta chladi ako slak cez zimu.
Odpovedať
@jan5595 10m3 plynu /den na dany dom a nastavene teploty je bezna.
Odpovedať
@jan5595 Podľa mňa je problém v tepelných stratách cez obvodové konštrukcie - múry, strechu, podlahu. Ak sú steny z kameňa a nezateplené, predpokladám že v podlahe nieje zateplenie žiadne, strechu vôbec nespomínaš (zisti ako je na tom so zateplením)... Akože fajn že máš aspoň okná nové ale je to akoby si na stan dal plastové dvere s izolačným trojsklom. Pomôže to ale treba na opatreniach pridať ak chceš znížiť spotrebu energie na vykurovanie.
Odpovedať
este je dolezite povedat ci je dom v Komarne alebo v Oravskej Lesnej. Ale ako bolo spominane vyssie 10m3 denne nie je na dane parametre domu ziadna extremne vysoka spotreba.
Odpovedať
@blacksr Neviem, ale podľa typov, čo som pozerala priamo u Vaillant, to vyzerá na kondenzačný kotol - cez stenu vedie von turbo rúra. Dom bol pred našim nasťahovaním cca. 2 týždne držaný len na teplote okolo 10 stupňov deň/noc.
Odpovedať
@toky1 Obvodové múry zateplené nie sú, strecha je šindeľ, cca. 10 ročný, avšak povala určite zateplená nie je, tipujem, že podlaha tiež nie...
Odpovedať
@zacik Dom je situovaný na južných hraniciach, stredné Slovensko
Odpovedať
Nezateplená strecha alebo povala spôsobuje enormný únik tepla.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan5595 To je jedno čo ti vedie z komína. Pozri sa zo spodku kotla - máš niekde odtok na kondezát? Podľa toho to spoznáš 🙂 Väčšinou ide nejaká hadička do sifonu (zvlášt existujú sifóny na kondenzát) a do odpadu... Ak nemáš zateplenú strechu, tak sa môžeš aj pokakať, všetko ti ide hore strechou.
Odpovedať
@toky1 Presne tak. Izolácia stropu je najefektívnejšia - je totiž najrýchlejšie návratná. @jan5595
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?