Teplota vody vo vykurovacej sustave

dobry den, prosim vas aka teplota vody v kotli resp. vo vykurovacej sustave by mala byt idealna? napr. pri vonkajsej teplote -12 stupnov by aka mala byt teplota vody v kurení? vdaka za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
neviem ako ini, ale my sme davali ked je minus na 65 stupnov
Odpovedať
Profilova fotka
@santos950 zavisi od domu a typu kurenia, u nas je momentalne -12C a do podlahovky ide 39C.
Odpovedať
@majkoj rodinny dom jednopodlazny, vykurovanie plynom
Odpovedať
Profilova fotka
@santos950 skor som myslel, ake ma dom straty a ci podlahovka, alebo radiatory.
Odpovedať
@santos950 V niektorom dome stačí do podlahovky spád 32/26 a v inom treba 45/35°C, pre radiátory niekto má 40/30 a iný 80/60. Kúrenie ste mali vyrátané v projekte a jeho súčasťou je aj info o teplotnom spáde. Plus musíte uviesť, či máte radiátory alebo podlahovku.
Odpovedať
@santos950 to je individualne a zavisi to hlavne od tepelnych strat domu. Pokial sa jedna o teplovodnu podlahovku je idealne ak bezi takmer stale na urcitej teplote vody, ktora zabezpeci pozadovanu teplotu v interieri. Ja mam v dome momentalne 18C a teplota vody v podlahovke je 19C ;-)
Odpovedať
radiatory......... straty by nemali byt velke, plast. okna, dvere, zatepleny strop
Odpovedať
@santos950 a taktiež záleží, aký kotol máte: ak na tuhé, ten musí pracovať s vysokými teplotami (80/60) ak kondenzačný plynový, tak je ideál čo najmenej teplá voda pokiaľ výpočet nemáte, teba proste nájsť svoj model skúšaním: začnite vstupnou vodou okolo 60°C a postupne znižujte - tak, aby ste mali teplo, aby kotol necykloval.
Odpovedať
izbovy termostat je na 20 °C a teplota v kurení 60 °C
Odpovedať
@santos950 a nestačí to, alebo z akého dôvodu ste vlastne zadali tému? Radiátory treba odvzdušniť, treba skontrolovať aj teplotu vratnej vody, aké sú prietoky, ako často a ako dlho kotol ide atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@santos950 ak mas naozaj male straty, malo by to stacit.
Odpovedať
@santos950 Teraz mám tepelný spád 49/40, kúrim drevom cez radiátory z AN. Teplota v interiéri 21 - 22 st.
Odpovedať
Článok sa načítava...
U nás teplota do podlahovky 35 stupňov a do radiátorov 44 stupňov pri vonkajšje teplote -14.
Odpovedať
U nas je vonku momentalne -9,4C, termostat nastaveny na 23C a do podlahovky ide 30C voda. Resp. isla, kotol od obeda stoji, holt spodny vykon 3kW je moc :-( . Rekuperacka bezi na 25% takze je aj krasne prevetrane. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Inak niekto mi vravel, ze teplota v kotli by mala byt co najvyssia z toho dovodu, aby kotol nerobil tzv. cykly, t.j. aby sa nezapinal pri kazdom pokyne termostatu. Priklad, kotol ohreje vodu na 70C, vykuri miestnosti a dalej vodu neohrieva. O 2 hodiny neskor termostat opat da pokyn pre kotol, ze je zima v miestnosti tak zacne vytapat. V tom case je v kotli dajme tomu 45C voda. Pojde do radiatorov 45C voda alebo najprv sa opat ohreje na tych 70C ktore su na kotli nastavene? Tiez riesim dilemu na kolko C nastavit kotol. Vytapa predovsetkym chodbu a kupelnu, kde je podlahove kurienie. V ostatnych miestnostiach sa vykuruje kachalmi, no na radiatoroch su namontovane termostaticke hlavice a tie kuria len pocas tyzdna ak nikto nie je cely den doma.
Odpovedať
@dominik55 špatne ti niekto hovoril , skús na to opačne, zvyšuj teplotu postupne výkon kotla nastaviť tak aby sa len pokryli straty, ja si nevšímam teplotu vody v kotli,rádiatory majú rôzny výkon, niekto má nadimenzované na 40 st no niekto na 60 i viac,len sledujem výkon kotla , začínam na začiatku zimy na min hodnote postupne výkon zvyšujem, ak je chladnejšie a nevykúri ani po pol dni na požadovanú teplotu, ak máš termostatické hlavice , izbový termostat daj do najchladnejšej miestnosti, teplejšie miestnosti sa nebudú vykurovať naplno
Odpovedať
@duzu dik, jasne, termostat mam v chodbe, kde je nastaveny na 18C. To vykuruje akurat ostatne miestnosti na nejakych 21-22C
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?