Predĺženie vykurovacej sústavy do podkrovia - nové obehové čerpadlo?

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o radu ohľadom výberu obehového čerpadla a jeho umiestnenia po tom, ako sme vytiahli jednu z vetiev vykurovacieho systému do podkrovia. Pred nedávnom sme kúpili starší rodinný dom (cca 45 rokov), ktorý pozostáva z pivnice (kde je umiestnená kotolňa), 1.NP, 2.NP a podkrovia. Pôdorys domu je cca 63 m2, obytná plocha po zobytnení podkrovia bude cca 140m2. Dom je nezateplený, jedna stena spoločná s vedľajším domom (radová zástavba). Zdrojom pre vykurovanie a ohrev vody je kotol BUDERUS G115-28 na mazut (inštalovaný 1995). Za výstupom z kotla je umiestnené obehové čerpadlo WILO Super RS 30/4, za ním sa hlavná rúra postupne rozdeľuje na 4 vetvy, ktoré ohrievajú radiátory na 1.NP a 2.NP (oceľové rebrové). Zavedenie kúrenia do podkrovia riešime tak, že sme tam vytiahli jednu vetvu (1/2“), na ktorú bude pripojený jeden kúpeľňový radiátor a 3 menšie izbové radiátory. Od kotla k radiátorom v podkroví je výškový rozdiel cca 7 metrov. Osadili sme v podkroví prvý radiátor, avšak voda ním necirkuluje, čo pripisujem nedostatočne dimenzovanému obehovému čerpadlu. Radiátory v ostatných vetvách hrejú, na vetve ktorá ide do podkrovia nie sú momentálne zapojené radiátory na 1.NP a 2.NP, pretože sa tam ešte rekonštruujú kúpeľne (na každom podlaží bude iba jeden malý kúpeľňový radiátor). 1. Je lepšie vymeniť existujúce obehové čerpadlo za silnejšie alebo existujúce čerpadlo ponechať a osadiť doplnkové čerpadlo iba na vetvu, ktorá vedie do podkrovia? 2. Aké obehové čerpadlo zvoliť? 3. Je možné, že súčasné obehové čerpadlo nefunguje? Nie som schopný rozpoznať, či pracuje alebo nie. Radiátory v 2.NP hrejú, mohla tam voda vystúpať aj bez čerpadla? Je vôbec možné, aby voda pretekala čerpadlom ak čerpadlo nepracuje? Prikladám niekoľko fotiek okolo kotla. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@pepe8301 pekna kotolna , to na uvod 🙂 to napojenie o poschodie vyssie Vam robil kurenar takze mal by ste to riesit s nim, ale OK, skusime co mi napada… v podkrovi ide voda z radiatorov pri odvzdusneni? cerpadlo urcite funguje lebo tvrdite, ze 1 a 2NP je teple… nemate len nahodou zatvorene ventily pod radiatormi na spiatockach V TOM PODKROVI? ak by trebalo menit cerpadlo tak staci to co mate vyment za take co ma vytlak 10m. Urcite to je ale nejaka prkotina… uz z kotolne vidim, ze je to dobre urobene
Odpovedať
@pepe8301 asi slabé čerpadlo v popise max. dopravná výška 4m https://www.vodateplo.cz/wilo-cerpadl...
Odpovedať
@jumt Dopravna vyska znamena,ze cerpadlo vytlaci do vysky 4m vodu v NEUZAVRETOM okruhu. Kd je okruh uzavrety,tak tento vytlak služi na prekonanie trecich odporov v sustave,nie vysky ako takej,pretoze ake mnystvo vody cerpadlo tlaci hore,take iste klesa spiatockou dole,a tym sa vplyv vysky nuluje.
Odpovedať
@dusan72 aha to som nevedel a ďakujem za vysvetlenie
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe8301 systém by fungoval aj bez čerpadla , problém je b 1/2" trubke, môže ju" odrezávať", potom by muselo byť čerpadlo pre poschodie. stačí 4 W, dal bv som ho na opačnú trubku ako je dolné čerpadlo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím, chcem sa opýtať, menil som obehové čerpadlo na kúrenie v kondenzačnom kotli buderus. To čerpadlo má 3stupne RS 25/6 a ide nonstop, t. z. aj keď nekúri napr. 3 hodiny(nočný útlm) , voda v radiátoroch už je studená, tak sa točí. Za 24 hodín nevyplo ani raz,či sa kúri alebo nie. Má to tak ísť, alebo je niečo zle?Predtým tam bolo elektronické (riadil otáčky), už sa nevyrába iba nejaká náhrada, tak servisák poradil toto. On tvrdil, že musí ísť tak ako to staré, t. z., že čerpadlo riadi kotol s termostatom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?