Na akú teplotu vykurovať miestnosti?

Profilova fotka
Skusal som hladat a pytat sa v inej teme,ale ziadna odozva,tak skusim v novej teme.... Akou teplotou by ste odporucili temperovat izbu,ktora sa vyuziva ako fitness,pripadne miestnost na zehlenie,susenie pradla a pod,tzn,ze nieje trvalo obyvana?Zda sa Vam malo medzi 19-20st a vetranim udrziavana cca 50% vlhkost?Nakolko trebars temperujete vstupnu chodbu,ktora je od obytneho priestoru oddelena este dalsimi dverami?
Odpovedať
Profilova fotka
15°C
Odpovedať
Profilova fotka
A nieje to malo?Nebude tam riziko vzniku plesni,ked bude vykurovana na taku,nizku teplotu?Uz tych mojich 19 sa mi zda akosi malo :-( Ja viem,v kapitalistickych statoch od nas na zapad to je teploty v obyvacke :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak no ja mam doma nastavenych 21C a v spalni musim mat vecer 19C inak nezaspim. Otazka je ci sa ti podari vobec mat velmi rozdielne teploty. Ci vzniknu plesne zavisi od povrchovej teploty stien, cize od zateplenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Obyvacku vykurujem na 22,5,ale vacsinou tam mam 23-23,5.Je spojana s kuchynou,tak varenim sa kapanek prekuri.Spalnu na 20,5,kupelnu na 23,5,hostovsku a zaroven pracovnu na 21,5st.Dosiahnut tieto rozdielne nastavenia nieje problem pri podlahovke priskrtenim jednotlivych vetiev,len ma fakt zaujima,ako vykurovat tu vstupnu chodbu a uvedenu fitnes-zehliaco-susiacu izbu.Zas 15 sa mi zda malo,lebo by to podla mna ochladzovalo prilahle izby.Mam totiz bungalov.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Ja mam tiez bungalov. V obyvacke byva k veceru tiez viacej, lebo varime, svieti slniecko a tak :). Aj ked priskrtis, musel by si aj dvere pozatvarat a samozrejme, ze sa to cez steny bude vyrovnavat. Otazka je co tym chces dosiahnut. Koli usporam by som to osobne neriesil.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Neriesim usporu,len riesim teplotu,ktora bude este pripustna,aby nevznikali kvoli nizkej teplote v miestnostiach rizika podchladenie a vzniku plesni z nedostatocneho kurenia.Nevidim tiez dovod,naco by malo byt vo vstupnej chodbe oddelenej dverami od obytneho priestoru viac ako 20st a trebars pri cviceni,alebo zehleni je to tiez skor neprijemne.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak tak potom je podstatna teplota steny a ta zavysi od zateplenia (a samozrejme od teploty vnutri). V jednom dome nebudu plesne ani pri 15C dnu a v inom budu aj pri 20C. Z vlhkosti a teploty vzduchu vies urcit rosny bod a nad tym sa musi pohybovat teplota steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros
Odpovedať
Profilova fotka
Na plesne nevplýva len vlhkosť a telota ale aj zloženie omietok stien.V telocvični dielni nieje nutné mať obývačkovú teplotu, ak máte pocit že 15 je málo a je vám pri cvičení zima zvýšte ju...Ja mám v garáži skoro takú ako v exteriéri a nič nevlhne ani neplesnivie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Ja si myslím, že tých 19 je tak akurát. My máme nastavené kúrenie na temperovanie na 19 st. keď sme v práci a 2 h pred príchodom nastavených na 22 st a začne sa kúriť. V kúpeľniach sa zvyšuje teplota až o 17:00 hod., keďže ich využívame až večer. O 22,00 hod. sa kúrenie vypne a znovu je nastavených na 19 st., ale keďže je už vykúrené tak to ani necítiť a je to príjemné na spanie. Ráno o 5,00 hod. sa kúrenie znovu zapne a vykúri max. na tých 22 a vstávame do teplúčka a pol hodinu po našom odchode sa kúrenie vypne - temperuje na tých 19 st. ( Dokopy kúrime asi tých 8 h, ani to nie celých, lebo závisí to od aktuálnej teploty miestnosti.) A na víkend to máme ešte trochu inak prispôsobené,keďže vstávame neskôr a mávame pyžamové raňajky :-D a večer sa kúri aj v krbe :-)
Odpovedať
Profilova fotka
niektoré príspevky sú velmi úsmevné.Ja osobne si myslím,že s tym netreba velmi špekulovať,máme iba podlahovku,bude nastavená teplota deň cca 22,5 - 23,5 ako vyhovuje na všetky miestnosti a noc o stupen nižšie kedy sa kurenie o 22.00 hod. vypne a vybavené,hoci sa kúri aj tak velmi krátko.Nemá zmysel už vôbec nie kôli úspore blbnúť a prepínat milion časov,rôznych teplôt,všetkych možnych miestnosti,to by ste museli stále zatvárať všade dvere a nakoniec je vždy niekto doma takže nejake útlmy nemajú význam ani z hladiska uspory,ani komfortu,takže máme rozdelene max. deň a noc podla vlastnej potreby hoci system umožnuje rôzne hry ale ja sa nehrám.
Odpovedať
Pozri jedna izba na fitnes aj zehlenie? tam nikdy nenastavis optimum pre cviciaceho a pre zehliaceho. My mame fitko zatial aj ako hernu,takze tych 21 tam je a cviciaci si otvori vetrak. Neriesim nejaku usporu,kedze sa tam hra dieta.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@smrlak Po prvej sezóne, keď sme to mali tiež tak ako píšeš a prekúrili sme veeeľa € , tak sme to prehodnotili. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak 19 -20je uplne v pohode a priam idealne :) aj na cvicenie je 19 -20akurat, aj na susenie staci :) Plesni sa neboj, ked je tam pradlo, vyvetraj potom a je to :) my napr. nekurime v garazi, je tam v najvacsej zime 7st , v podstate vacsinu zimy tak 7-10st a ziadna plesen nikde :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Vdaka za uistenie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 ano lenze pri tej teplote a vlhkosti je aj rosny bod v garazi niekde inde ako v domacnosti :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkojOK, ale prosim ta, ved 19 -20st nie je vobec malo, pri takej teplote sa ti nikde nemozu robit plesne, ved to nie je zase tak malo stupnov ... okrem toho , sa aj vetra obcas, alebo aj denne, ako kto... takze nevidim problem.. X otužilych ludi ma doma 20st a nemaju plesne... :) to je skor o inom... myslim, ze ked bude zirafak susit pradlo, otvori ventilacku a je to . viac stupnov mu ale netreba :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 ja som pisal o garazi :), 19C mam doma v spalni bezne.
Odpovedať
No trenková teplota aj u nás bola,ale len do prvého výučtovania.Prosím vás pleseň je kvôli slabo sa kúri,alebo zlá izolácia ?.My kúrime na 19-20.
Odpovedať
@ve_ki ja som tiez blbla s teplotami, kotol sa podvecer musel znova rozbiehat a to spalil viac akokeby siel cely den podla ekvimetriky,. technik mi povedal,ze to nema zmysel denne menit takto teploty, ze len ak ideme prec na viac dni,treba nastavit znizenu teplotu na tie dni. tak minulu tuhu zimu sme to tak robili a uspora 74E oproti roku ked sme kurili len rano a vecer. Asi si to treba odsledovat, co sa komu vyplati.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 jedno s druhym a zly rosny bod... niekedy aj nevyzreta nevysusena stavba, omietky, rychle stavanie... Mas moj obdiv, ze vam 19-20staci vsade.. ja by som zmrzla.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ano, presne, dokurovanie a dobiehanie teploty stoji viacej ako konstantne kurenie, hlavne pri kondenzacnych kotoch modernych. nam sa to aj potvrdilo a riadne. ked moj chlap este chcel mať po svojom a stale len vypinal teplotu a stahoval a potom sa dokurovalo aj o 2st, mali sme jednak zimu, lebo kym sa dokurilo, tak sme sli spať :-p a jednak sa vela palilo.... teraz sme poslednu zimu konecne kurili podla mna :) stale 23, na vecer 22,5 a nemali sme ziadny nedoplatok :) super
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 kolko platite za plyn pri tychto teplotach stale 23, na vecer 22,5 ?
Odpovedať
Profilova fotka
114E pri cca.150m2 vykurovacej plochy, nemame zateplene , len yton375 a mame vsade velke tepelne straty cez okna velke francuzske ( len dvojsklo).. takze sa to da este vzhladom na to :) Beriem to tak,ze za 3i byt by sme platili spolu naklady so všetkym aj 150-200E len taky fukot a to je polovicna plocha oproti domu.. takze stale sa to byvanie v dome oplati.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 to zo sebou suvisi. Ide o povrchovu teplotu steny. Bude tej stene zabranis vychladnut izolaciou, alebo ju musis viac ohrievat.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 my mame 90m2 40tehla, tiez este nemame zateplene a dvojsklo mame vsade aj my :-) a kúúúrime od dnes takže moj novy kamoš sa vola Termostat :D:D platbu mame na 80E tak dufam ze to bude stacit :)
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko moj kamarat sa vola RVS61 :D, ma to hadam zo 600 parametrov a hram sa s tym uz pomaly rok :P
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko tehla lepsie drzi teplo, ako ytong a je aj hrubsia, takze asi to stacit bude :) mate aj mensiu plochu, takze pohoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 no ved uvidime :) a vsetko najlepsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
diky ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?