Teplota spiatočky, klasický kotol na drevo

Ahojte, verím že niekto okomentuje moje skúsenosti a možno aj čosi poradí. K plynovému kotlu v staršom nezateplenom rodinnom dome (plyn na kúrenie používame už asi 20 rokov) sme "pre istotu" pred časom inštalovali ešte aj klasický kotol na kusové drevo s ručným prikladaním, tzv. pec na drevo. Inštalovaný je aj 3-cestný ventil na ochranu spiatočky Regulus TSV3B s patrónou 65°C a kotol má pod Regulusom aj svoje obehové čerpadlo. A teraz to podstatné: ventil začne do radiátorov prepúšťať zohriatu vodu až keď je na kotlovom teplomeri cca 75-80°C, čo by ešte bolo OK lebo to je aj optimálna teplota pre tieto klasické kotle, pri teplote 85-90°C už ide teplá voda asi aj plným prietokom do radiátorov. Ale - spiatočka ešte nevystúpila nad 58-62°C, ani keď na kotli bolo hodinu vkuse 85°C a viac. Meriam to príložným teplomerom na spiatočke asi 40cm od kotla. Nerozumiem tomu, ide o vlastnosť tohto 3-cestného ventilu? Ako optimálna teplota pre zamedzenie nízkoteplotnej korózie sa totiž odporúča mať na spiatočke minimálne 65°C ale toto asi nebude reálne možné dodržať. Skúsil som aj vymeniť patrónu za 55°C a správa sa to rovnako, akurát že na spiatočke je iba 47-52°C.
Odpovedať
Vola sa to laddomat, to co potrebujete.
Odpovedať
@kemino Regulus TSV3B je +/- to isté predsa ... 3-cestný ventil + čerpadlo
Odpovedať
@martinma Nemaj fóbiu z tzv. nízkoteplotnej korózie, s ktorou nás už roky strašia teoretici. U môjho otca klasický plechový kotol na tuhé palivo (Kovobrno KB 20) fungoval 45 rokov so stúpačkou 60 - 65°C a spiatočka o cca 20 - 25°C chladnejšia. To všetko bez akejkoľvek zmiešavacej armatúry, bez akejkoľvek regulácie, jednoducho stará obyčajná klasika - priamo do radiátorov. A kotol ešte aj dnes sa vôbec nechystá do dôchodku. Odstavený je iba kvôli tomu, lebo vedľa neho už fachčí plynový stacionárny. Aj ten plynový kotol, ale aj ten čo je u mňa v dome, sú takisto obyčajné plechové, (obidva Modraterm PKM 18 SA) bežia s teplotou na kotli 55 - 60°C ,... a žiadna teplotná kórózia ich neskolila za 28 rokov.
Odpovedať
Ak máš patrónu na 65* tak trojcestný ventil si cez krátky okruh dopúšťa horúcu vodu v takom pomere aby do pece a výmenníka nešla studenšia voda ako 65*. To znamená, že ak máš na spiatočke 50* tak ventil priškrtí spiatočku a pripustí s krátkeho okruhu horúcu vodu tak, aby výsledná teplota bola 65*. Ináč taká vysoká teplota na spiatočke je blbosť. Tratí sa veľa tepla v peci. Bohate vystačí 55*.
Odpovedať
Načo odporúčajú 65°C na spiatočke keď sa to ani s 3-cestným ventilom s patrónou 65°C nedá dosiahnuť. Dokonca ani teraz v prechodnom období keď je na kotlovom teplomeri 75-80°C a termostatické ventily mi zatvoria všetky radiátory v izbách okrem radiátorov na WC kde sú obyčajné radiátorové kohúty otvorené naplno a chodieb kde sú tiež len obyčajné kohúty ale priškrtené aby sme sa pri takej teplote z kotla nepotili 😄 ,čiže skoro všetko teplo sa vracia späť spiatočkou a ani tak 65°C na spiatočke kotla ani s 3-cestným ventilom nedosiahnem .... Na ruských fórach, to mi vyhodil Google, nie žeby som tam schválne chodil, píšu že kondenzačná teplota spalín kusového dreva je 45-47°C preto spiatočka by mala mať aspoň 45-50°C a že to stačí aby to nekondenzovalo na plechu v oblasti vstupu spiatočky do kotla.
Odpovedať
Ale kondenzácia si myslím že je "technickým problémom" len po rozkúrení studeného kotla alebo aj neskôr po priložení čerstvého paliva keď sa teplom z horenia odparuje z dreva v ňom obsiahnutá voda, ale keď drevo čiastočne prehorí a voda z dreva odíde komínom vo forme pary už podľa môjho názoru nemá čo kondenzovať.. Neviem či mám správny názor na toto ..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?