Klasický kotol UK na drevo - skúsenosti

Rokmi osvedčené kotly ústr. kúrenia na klasické spaľovanie dreva a drevného odpadu v domácnosti, zrejme kvôli aktuálnemu energetickému, či zelenému šialenstvu, končia. Minulého roka skončila liatinová ikona Viadrus, nerobí sa už ani jeho bratranec Atack... Máte niekto dobré skúsenosti s nejakým iným kotlom? Nemusí byť liatinový. Zaujímajú ma dobré referencie na konkrétny model, značku. Vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
Mňa v tomto oslovil výrobca Atmos, kotle majú prepracované, automatické, takže je to bez starostí a je to český výrobca, ktorý je na trhu roky. Čiže aj to mňa tak utvrdilo v tom, že by som sa mohol na taký kotol spoľahnúť a prípadné servisy a kontroly sú tiež v pohode, keďže majú priamo svojich vyškolených technikov.
Odpovedať
Vďaka, ale do môjho príspevku som zabudol uviesť základnú požiadavku/vlastnosť kotla, a síce, aby fungoval bez elektrickej energie. Proste pýtam sa na praobyčajný klasický kotol na drevo, aké sme poznali donedávna.
Odpovedať
@petersd joj taky uz nekupis,ach tie boli suoer,vsetko pekne na samotiaz,no bohuzial zas EU nas robi zavislakmi aj tu na elektrine.Tiez mame Vigas je to peletky/drevo a bez elektriny si ani neprdneme.Preto fotovtanika aspon aby to utiahlo kotol a cerpadlo na vodu a sme uplne sebestacny a nezavisky.inac stare na bazosi skus zohnat.
Odpovedať
@petersd este mi muz vravi,som zabudla sme mali predtym znacku LIEPSNELE,zvrchu nahadzes a zapalis z vrchu a hori ako sviecka z vrchu dole.Sice bola aj obehovka,ale to preto ze nemame podpivniceny dom.Ale na samotiaz nam to vyhrievalo vrchne poschodie a spodok nie lebo kotol bol vyssi ako spodne radiatory.Skus pozriet tie,a maju aj ventilator ktory sa nemusi pustat.
Odpovedať
@petersd prečo nechceš splynovací, ked má v spojitosti z akumuláciou najvyššiu účinnosť?len preto že spaľuje len drevo alebo produkty z neho?,v každom obyčajnom sa spaľuje všetko čo horí, no potom zasmradíš celú obec, bývaš niekde kde nie je elektrina?
Odpovedať
@emilia25 Dobry deň.Môžem na Vàs prosím pàr otàzok? Tiež rozmýšlam nad týmto kotlom.Ako myslíte že ste mali problem zo studenými radiátormi dole(myslíte prízemie či podpivničenie)? Tiež sa chcem spýtať akè màte rùrky k radiátorom,keďże mne bolo povedané že má ísť len cca 60 stupňová voda keďže ja màm plastohliníkové rúrky. Nemali ste s ním nejaký problém?A čo montáž a servis bol v pohode? Ktorý ste mali konkrétne Vy ja rozmýšlam nad tým 20kW a Univerzàl na drevo a uhlie.
Odpovedať
@rimbam3021 my sme ten prvy co vydali liepsnele,bol vysoky 2m;okruhli a na spodku nebolo nic;vyhoda bola;ze keby prehorel len by sa zhodil na zem pekne do vnutra kotla a zvarit plech a bol by opraveny.a tym ze je tak vysoky preto sa viac hodi do pivnic,pod urovnou radiatorov;preto tie radiatory bez obehovky nesli.a hore teplucko dlho.Teraz su vylepsene;aj aj.my sme mali cisto len na drevo a potom bol cisto na uhlie.
Odpovedať
@rimbam3021 nam este aj kurenar dal tiez rozne plastove trubky a vseliako nam to pospajal;on vtedy take kotle este nikdy nezapajal.Ani ohrev vody samostatny sme nemali;vzdy sa museli zastavit radiatory na 0;aby to slo do bojlera.Teraz pri peletkach to mame packou oddelene;tak ako to ma byt.
Odpovedať
@duzu, Ja zastávam názor, že "to, čo dokáže fungovať samo, tak nech aj samo funguje" ! Ak by som dakde našiel kotol na drevosplyňujúcu technológiu, ale bez nutnosti prívodu elektriky, bral by som.
Odpovedať
@petersd ahoj, nosia podobné niečo z turecka ako bola viadrusa.. kamarát to montuje, môžem sa ho opýtať na kontakt.. viem, že to majú v sklade v Haniske... videl som to aj na bazoši predávať... alebo my doma máme tu od Rožňavy robí jeden zvárané domáce kotle zo 4 plechu. Zatiaľ 3 sezóna a drží.
Odpovedať
@mattyrv No, pošli typ, značku. Mňa veľmi zaujímajú pozitívne - negatívne skúsenosti s jednotlivými značkami. Až si niečo vytipujem, u niekoho nájdem taký kotol, nahrubo skreslím niektoré základné rozmery, potom sa zavriem do dielne a vyrobím kópiu. Je jasné, že už "len" všetko z ocele,... ale síce ja by som liatinu v kotle nechcel tak-či tak. 😉
Odpovedať
@petersd modratherm Zeus
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@petersd na samotiaz kotol expol DS.....moji rodičia majú, je nezávislá na elektrickej energii
Odpovedať
@petersd tie turecké robia liatinové... aj vývody to má rovnako ako viadruska.... fotky toho plecháča som ti poslal do správy..
Odpovedať
@daralbajda @majkad2 ... ale sú to kotly na klasické spaľovanie dreva, že?... Nie na drevoplyn (bez elektriky)... ? 🙂
Odpovedať
@petersd hej , drevoplyn bez elektriky/ventilátora / asi tažko..
Odpovedať
@emilia25 A aky mate teraz prosim kotol? Da sa Vàm prehadzovať aj na pelety aj na drevo? Ste s ním spokojný? Ďakujem.
Odpovedať
@petersd možno zmeníš názor ked si prečítaš toto https://www.obnovdomov.sk/
Odpovedať
@duzu A možno zmeníš Ty názor, keď sa oboznamíš s podmienkami,... Alebo keď sa pokúsiš zapojiť do programu,.... a budeš o polnoci čakať pri počítači, kedy odbije polnoc, aby si stihol kliknúť a vyplniť formulár... Bude napr. minúta po polnoci, Ty si klikol, a už len Ti príde hláška niečo v tom zmysle, že "systém už je plný a že ďalšie žiadosti neprijíma" ... (podobne, ako to údajne bolo v minulosti s niektorými inými programami) 😒
Odpovedať
@petersd to sa dá obísť ak to necháš na zhotoviteľa, lenže potom si nemôžeš sám robiť nič a nie každý tak ušetrí no ZŤP asi vždy aj ked je jasné že 2,5 miliona domácností v RD to nedostane naraz ked teraz len pre 30 tis
Odpovedať
@rimbam3021 ano sme s nim spokojny velmi;vecer ked nalozime drevo;co uz robit nebudeme;konecne sme skurili staru sopu;tak skonci drevo automaticky sa to prepne na peletky;velka skoda;ze opacne to nejde.Peletiek to zere jeden a pol vrecka na den;plny zasobnik je asi na 10vreciek;co nam vydrzalo aj 12dni;aj viac ked sme kurili drevom;Kotol je skoro stale v utlme;ked je 24 stupnov ked je 22 zapne sa;ide stale. Teraz ked je uz teplo;rozmyslame ze utlm dame kazdych 10sekund;teraz mame 7sekund 1 peletka.Horak je uplne jednoduchy;da sa pekne vytiahnut;vycistit.a hlavne lacno vyrobit.Ak by iskra sa pokazila;tak sa to da zapalkami zapalit;neviem ako ale tak nam revizor hovoril.Ako sme spokojny s nim;velmi.
Odpovedať
@rimbam3021 vigas 18 je kotol.
Odpovedať
@emilia25 Ďakujem vàm pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd už pekných pár rokov kurím v kotliku ferroli... Iná liatina ako Viadrus, rýchlejší nábeh, som veľmi spokojný. Keď sa vymenia dvierka, máte na peletky. Bežne sa predáva...
Odpovedať
@daralbajda https://www.youtube.com/watch?v=6Bh3p...
Odpovedať
@petersd to máš video z Ukrajiny , či bývalej ZSSR ? Nepochopil som tomu čo tým chcel básnik povedat..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?