Teplota zo spiatočky

Dobry deň, chcem sa vás spýtať kde by mihol byt problém keď mi teplomeri na rozdeľovači PK ukazujú rovnakú teplotu, 12okruhov, z toho 1 na rebríkoch radiátor (momentálne nezapojený) výstupná teplota na kotli nastavená na 45C, teplota na termostatickom ventile nastavená na 40C. Plus na obehovom čerpadle mám prídavný termostat a tam je nastavená ručička na 30C. Na termostate mám nastavenú teplotu 22C ale vykúri na 21 a ďalej sa nepohne. Izolácia strechy 40cm, múry 37cm+14polystyrén. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan941 to kúriš do radiátorov alebo podlahovky ? načo máš termostatický ventil ?
Odpovedať
@dominik_galaba @dominik_galaba Do podlahovky a termostatická ventil neviem načo mám, tak to bolo spravené.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan941 zvýšiť teplotu na kotli na 50-55°C
Odpovedať
@jan45 do podlahy? Ja mam kotol obmedzený na 45. @ivan941 odfot rozdelovac. Na koľko máš otvrene prietoky
Odpovedať
@martinak15 prietoky mám na 2,5 až 3,5, max do 3,5L sa daju otvorit, úplne na 5 nejdú
Odpovedať
@ivan941 novostavba? Aká vlkost? Skus rukov trubku chytit co ide voda do kurenia ci je teplá. Odvzdusnene je?
Odpovedať
@martinak15 áno novostavba, vlhkosť zmerajú nemám, teplota rúry do rozdeľovača je o 5C teplejšia ako vratná rúra čo som meral, ja som neodvzdusnoval. Ako to bolo spojazdnené tak som to nechal, jedine s prietokmi som manipuloval
Odpovedať
Fotky
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan941 do podlahovky max 35°C - inak po vypnutí kúrenia cez termostat budeš ešte 3 hodiny prekurovať celý dom a vetrať drahocenné teplo pánu bohu do okien. Termostatický ventil daj naplno. Ak máš prietok na prietokomeroch aspoň 1,5L/min, a prívod rozvádzača je teplý (mal by mať teplotu ktorú ukazuje kotol na displayi, tak musíš len čakať kým sa prehreje celý poter a začne sálať teplo. Nerozumiem tomu termostatickému ventilu a tej ďalšej tepelnej regulácii na rozvádzači. Kotol reguluje teplotu vody podľa nastavenia, všetky ďalšie obmedzujúce / limitujúce prvky budú len komplikovať celý vykurovací systém. Moje odporúčanie: teplota vody na výstupe z kotla na 35°C odstaviť termostatický ventil všetky vetvy otvoriť na plno (okrem radiátorov) Predpokladám že v kotly máš obehové čerpadlo a na rozvádzači máš pomocné - máš tam predsa len 12 okruhov. A teplota ktorá je nastavená na riadení toho obehového čerpadla je teplota pri ktorej sa obehové čerpadlo zopne - žiadané je aby vypomáhalo pri vykurovaní keď voda prekročí teplotu 30°C Odfoť prosím ťa rozvádzač keď bude kúriť - prietoky. A termostatický ventil na rozvádzači otvor naplno - na najvyššiu teplotu. Máš ekvitermické riadenie ? @jan45 to je veľa - aby sa mu poter nezdul 😄 ak je to NED tak to bude prekurovať ako sviňa. Ja som dával do podlahy 35°C a 3 hodiny po vykúrení - prekurovalo akumuláciou cez poter. Pravda odišlo mi vonkajšie čidlo ekvitermiky, takže je odstavené. Pri ekvitermike sa to nestávalo keďže si regulovala teplotu podľa krivky.
Odpovedať
@dominik_galaba Ekvitermiku nemám, skúsim to teda podľa vás s uvidím čo to spraví. A keď mi to nekúri ani pri 45C pomôže tomu nižšia teplota? Skúsim to len sa pýtam.
Odpovedať
A ešte otázka, k čomu by mal slúžiť ten termostatických ventil?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan941 môj názor (môj - nemusí to tak byť), je ten že tam nemá čo robiť. Je to termostatický ventil ktorý reguluje prietok vody na základe nastavenej teploty, čiže ak máš nastavených na ňom 40°C a voda ktorá cezeň preteká má 45°C tak zníži prietok alebo sa uzavrie. To myslím - na spiatočke nie je želané keďže spiatočka ako taká by nemala byť regulovaná pretože tým pádom sa spomaľuje okruh kúrenia a kotol nedokáže pracovať s aktuálnymi teplotnými hodnotami ktoré dostáva z teplotného čidla spiatočky. 45°C do podlahovky je dosť, až zbytočne. Ale nechaj to zatiaľ tak, termostatický ventil otvor naplno - nastav najvyššiu možnú teplotu a pootváraj všetky ventily spiatočky z kúrenia, tak isto aj prietokomery na vstupe do podlahovky otvor naplno. Ak máš v okruhu nejaký radiátor (kúpelňový) - zavri mu spiatočku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_galaba Ďakujem pekne za radu a na radiátore mám prietokomer otvoriť naplno a iba ventil zavrieť?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan941 či to zavreš na radiátore alebo na rozvádzači je podľa mňa jedno. Radiátor nastavíš potom keď začne systém normálne kúriť.
Odpovedať
@ivan941 @dominik_galaba Ten termostaticky ventil prietok cez podlahovku neobmedzuje.On svojim pootvorenim iba urcuje,kolko vody sa bude primiesavat z kotla aby sa dosiahla nastavena teplota na nom,ktora bude na vystupe do podlahovky.Na obrazku vidiet,ze z neho vychadza kapilara.na konci ktorej je snimac a ten ma byt umiestneny na rozdelovaci,kde asnima teplotu a podla toho sam a ten ventil automaticky otvarat/zatvarat.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 tak žiaľ s týmto skúsenosť nemám...
Odpovedať
@ivan941 zdarec,tento rozdeľovač sa používa pri kombinácii radiátory,podlahovka.Ak máš len podlahovku poďakuj sa zhotoviteľovi nech ide do školy.Tento rozdeľovač si primiešava teplotu podlahovky termoventilom z vysokoteplotneho okruhu, ktorý by mal mať teplotu min 55st ako píše Ján.Na kontrolu teploty mu slúži kapilara s čidlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w ale pokial tam nema radiator (ked neratame kupelnovy), tak je to nezmyselne riesenie, je tak ?
Odpovedať
@dominik_galaba presne tak.
Odpovedať
@dominik_galaba takze to nebude fungovať ani keď zapojím kúpeľňový radiátor a zvysim teplotu na kotli na tých 50-55C? Alebo ako zmeniť, čo odobrať na rozdeľovači aby tam nemusela ísť taká teplá voda?
Odpovedať
@ivan941 ako ti už pisali vyššie ,otvor termostaticke ventily naplno a vystupnu vodu z kotla nastavit max na nejakych 35-40°C a sledovať .Kazde zmena nastavenia na podlahovom vykurovani trva kým zbadaš zmenu tak 3-4h. Musis experimentovať potom s nastavenim prietokov do jednotlivých miestnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?