Tepelné čerpadlo spotreba

Dobrý deň. Na úvod. Prvú sezónu mám TČ. Athena 3 14kW HT. Dom je jednopodlažný a teplo iba z radiatorov. Tepelko mám nastavené iba na výstupnú teplotu vody 60C. Na každom radiatore sú termohlavice talže každá izba je vyregulovaná podľa potreby. Dom má 40 rokov okná plastové. Akože vo vnútri mám teplo. Spotrebu elektriny mám cca 80kW/h na deň. Je to ok? Riešim iba zimu bo cez leto mám solárne kolektory takže TUV neriešim. Poprosím odpoveď iba kto má skúsenosti s radiatormi, nie podlahovka . Tú nemám.
Odpovedať
1
2
Komplexný problém. Dal si málo info ale už od oka prevádzkovať tepelné čerpadlo tak, že ním tlačíš do radiátorov 60° vodu vo výsledku znamená, že jeho efektivita sa blíži efektivite elektrokotla. Má veľmi nízke COP.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od orangi:

Dobrý deň. Na úvod. Prvú sezónu mám TČ. Athena 3…
@orangi tym ze to tepelko musi davat vysoku vystupnu teplotu vody (bars je na to aj stavane) a netusime tepelne straty resp. Celu tepelnoizolacnu stranku tvojho domu, vysoko pravdepodobne je to ok.
Odpovedať

@orangi predimenzuj radiátory- pridaj aby stačila nižšia teplota vody, zvlášť v takých teplotách ako teraz, pokiaľ je teplota len okolo 0 čo je asi 90% času stačí mi teplota vody okolo 40st, pri vonkajšej teplote -25 mi stačilo +50 a kúriť len takým max výkonom aké sú aktuálne straty
Odpovedať

@orangi naviac poriadne výkonné, máš takú veľkú stratu? a používaj ho na nahriatie nádoby viac cez deň ked je vonkajšia teplota najvyššia , bude vyššie COP
Odpovedať
Ďakujem za odpovede.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@orangi naviac poriadne výkonné, máš takú veľkú s…
@duzu Pokiaľ dobre chápem. Tak mám nahriať akumulačku? Mám asi 3000l.
Odpovedať

@duzu Pokiaľ dobre chápem. Tak mám nahriať akumul…
@orangi to je nejaký penzion?, lebo sused má 160m2 a stačí mu 260l na kúrenie a 120l na TUV a má i zálohu špirály, ak by nestačilo alebo sa poškodí TC
Odpovedať

@orangi to je nejaký penzion?, lebo sused má 160m…
@duzu :-) Nie nie je. Zásobnik na TUV mám tiež 120L obojživelník. No proste niekedy strašne dávno (pri stavbe domu)sa zohnala taká nádoba a proste sa vošla do kotolne :-) Ja som nestaval som mladší ako je dom :-) Je tam ešte kotol na drevoplyn. Ale naspäť k otázke. Pri používaní TČ je dobré mať otvorenú AN alebo ju mať zavretú?
Odpovedať
Otvorenú akumulačku? To je vtip? Ty ohrievaš pomocou TČ trojkubíkovú akumulačku či máš obtok?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Otvorenú akumulačku? To je vtip? Ty ohrievaš pomo…
@toky1 Nie akumulacku mam zavretu. Len sa pytam ci je to spravne. AN je otvorena ked kurim klasicky cez kotol.
Odpovedať
Ako som pisal. TC mam len od jesene, a radsej sa opytam skusenejsich.
Odpovedať

@toky1 Nie akumulacku mam zavretu. Len sa pytam …
@orangi Nemyslíš nahodou otvorenu expanzku?Lebo akumilack a expanzka.je rozdiel
Odpovedať

@duzu :-) Nie nie je. Zásobnik na TUV mám tiež 12…
@orangi niekedy bolo výhodnejšie ohrievať nádobu len v noci a bola len taká možnosť, nočný prúd, preto boli nádoby väčšie, teraz je k TC zbytočne veľká tiež výkon je vysoký , musíš mať zbytočne vysokú hodnotu HL. ističa
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@orangi Nemyslíš nahodou otvorenu expanzku?Lebo a…
@dusan72 skôr otvorený systém na samospád, bez čerpadla,no tak veľká nádrž na bežný RD je zbytočná i ked sa ohrieva kotlom , ak si mladší oplatí sa podlahové vykurovanie , akurát lepšie zatepliť podlahy a celý dom aby stačilo menej energie na menšiu teplotu, skús požiadať o dotáciu na starší dom, tam je podmienka aby bola úspora 30%
Odpovedať
Možno v budúcnosti sa to všetko prerobí. Ale na teraz som dostal hlavnú odpoveď. Ďakujem.
Odpovedať
Radiátory v spojení s TC a vysokou teplotou 60°C nie je dobrá voľba, to už si možno zistil aj sám. Zachrániť sa to dá výmenou radiátorov za čo najväčšie radiátory, do ktorých nemusíš tlačiť 60°C. To je podľa mňa hlavný vinník zvýšenej spotreby. Ďalšia vec- akmulačná nádrž. Ja teda dokurujem okrem plynu aj krbom s výmenníkom do vody a akmulačku som vynechal úplne. Nejako som nenašiel pozitíva AN, skôr iba negatíva.. Zateplením možno zachrániš nejakých pár kWh, ale nie toľko, koľko by si ušetril, keby TC pracovalo v správnom teplotnom režime. Suma sumárum, tvoja spotreba podľa mňa zodpovedá spôsobu vykurovania a stavu zateplenia daného domu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@orangi - vsetky termostaticke hlavice otvorit na 100% (5tka) aby ste mali prietok na 100% - teplotu v dome riadit len nastavenim kotlovej vody, resp. ekvitermicky (weather compensation) tak, aby ste mali co najnizsiu teplotu kotlovej vody. Skuste zacat s teplotou kotlovej vody 45C (spiatocka bude okolo 35-40C) a nechajte to tak 1-2 dni ist a odcitavajte denne elektromer (napr. rano o 7.00). Pre dobry SCOP potrebujete dosiahnut 2 veci: co najnizsiu teplotu kotlovej vody pri dlhom case. TS domu skratka musite pokryt. AK by teplota stupala (dobre zatepleny dom), mozete prejst na intervalove kurenie pocas dna, kedy je SCOP pre TC najlepsi a vnoci ho nechat off. Ak Vam bude teplota v dome klesat, musite pomaly zvysovat teplotu kotlovej vody aby ste dosiahli rovnovahu. Tzn. zvysit o 1-2C a nechat 1-2 dni ustalit. Sledovat elektromer. m2 vykurovanej plochy su ake? Ak mate dennu TS pri scop 2 80kw*2=160kw, tak zateplenie toho domu je bud totalne zle, alebo m2 su v rozmere haciendy ala Texas.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@orangi - vsetky termostaticke hlavice otvorit n…
@mgx Tipnem si, že je to starý nezateplený barák s vymenenými oknami do ktorého niekto len nainštaloval tepelné čerpadlo a napojil na existujúci systém - kotol na drevo, akumulačka + radiátory - bez ďalších zásahov a zefektívnenia systému komplexne.
Odpovedať
Nainštaluj si ESPAltherma. Poskytne ti to prevádzkové údaje o tvojom TČ. Problémom v zime je aj časté odrmazovanie. Neviem ako to majú ostatní, ale mne odmrazuje niekedy aj každú hodinu. Kým sa spotreba dostane naspäť na prijateľnú úroveň, ubehne aj 30-40 minút a potom zasa ďalšie odmrazovanie. Keď je čerpadlo vo výkone (pri ohreve TUV), odmrazuje aj častejšie. Tieto odmrazovacie cykly majú značne negatívny vplyv na spotrebu elektriny
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@mgx Tipnem si, že je to starý nezateplený barák …
@toky1 Nie je to až taká strašná tragédia, jedná sa o zimnú dennú spotrebu 80kWh, čo zodpovedá normálnej spotrebe zle zateplenému, alebo nezateplenému domu so štandardným vykurovaním. Problém je v tom, že je vykurovaný TČ, ktoré nefunguje v správnom režime. T.j zle využíva pridanú hodnotu tepelného čerpadla. Danú spotrebu plus nejaké drobné by mohol mať aj pri konvenčnom kúrení. To je tragédia.... Táto investícia sa nezúročí..
Odpovedať
Profilova fotka
@ralf364 to co popisujes, je problem teplot okolo nuly a vysokej vlhkosti. Ak to namrzne vymennik, musis ho odmrazit. Je na to par fint ako cyklicke odmrazovanie eliminovat, ale ber to tak, ze TC ako DAIKIN boli vyvinute do prostredi, kde tento problem nie je, alebo je len velmi ojedinely. Lebo niekde v cinskych horach alebo japonskom pobrezi tieto podmienky nie su caste. Konstrukcnych rieseni je viac, ich problemom je zatial vacsia cena oproti klasickemu rieseniu. @zicher - 80kwh na den pri neznamej vymere m2/m3 je dost. Ak ratam minimalne SCOP 2.0, je to rovno tragedia. Zodpovedalo by to tak 200m2 domu s naozaj velkymi tep.mostami.
Odpovedať

@ralf364 to co popisujes, je problem teplot okolo…
@mgx s podobnými číslami som začínal ja na svojom starom dome 120m2.. Teraz som v kategorii A1, ked prirátam funkčné m2 podkrovia, tak krásne hlboko v A0.
Odpovedať

@ralf364 to co popisujes, je problem teplot okolo…
@mgx Vieš poradiť, ako cykly eliminovať, no nie na úkor funkčnosti? Aj keď bolo -9°, odmrazovanie šlo každú 1,5 - 2 hodiny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@mgx s podobnými číslami som začínal ja na svojom…
@zicher pozerám že nie som sám v staršom dome, ja som ho zdedil a pred tým sa tam stále bývalo, akurát som zateplil čo išlo, vymenil rozvody vody, elektriny,kúrenie, akurát vtedy bol len el. kotol a v tom čase lacnejšie kúrenie na tú dobu ako uhlím
Odpovedať

@zicher pozerám že nie som sám v staršom dome, ja…
@duzu no vidíš, je to boj, ale ked si to dobre navrhneš, tak sa to celkom dá.. Ja už som na konci, už do domu vrážať nemienim, už len užívam..
Odpovedať
Profilova fotka
@ralf364 je to vecou fw daikin. pre tohto vyrobcu nepoznam ziadny trik ako eliminovat defrost, aj ked vobec nie je nutny. treba bombardovat vyrobcu/dodavatela...
Odpovedať
Budte radi, ze tie vase Daikiny vobec odmrazuju. Toto je pol roka stay Daikin na budove obchodneho centra vedla mojho domu. A dokonca tam maju takych snehuliakov viac :D Druheho snehuliaka vidiet aj z cesty a posledny mesiac som ho v inom stave, ako je na foto ani nevidel. Neviem, ci sa na tych daikinoch defrost musi rucne povolit, ale toto je dost pruser...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

Budte radi, ze tie vase Daikiny vobec odmrazuju. …
@supiiik Ty jo... tak toto je ťažký prúser
Odpovedať
Prečo sa nepoužíva na detekciu námrazy napríklad ir senzor? Rozumiem, že z časti nejaký tenký film tej námrazy môže byť prospešný, ale myslím, ale pokiaľ by tam bolo snímanie námrazy ir senzorom a nie iba nejaký algoritmus, tak by nemohol nastať stav totálneho zadebnenia toho vyparníka, teda havarijný stav...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Prečo sa nepoužíva na detekciu námrazy napríklad …
@frantisekca Aj ta najlacnejsia klima ma teplotny senzor na vyparniku a podla rozdielov teplot medzi vonkajsim vzduchom a vyparnikom vie s istotou urcit, ci zamrzol. Dokonca vela klim preventivne odmrazuje pod urcitu vonkajsiu teplotu. IR meranie je uplne zbytocne, na to skutocne stacia 2 teplomery.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?