Tepelne cerpadlo - seriozna firma za primerane peniaze? Existuje vobec?

Ahojte, ma niekto skusenosti s firmou, ktora robi tepelne cerpadla vzduch-voda a zaroven sa Vas nesnazi obrat o celu dotaciu plus zarobit este aj na nakupe a predaji cerpadla? Zatial kazda firma, od ktorej sme my ziadali cenovu ponuku nacenila tepelne cerpadlo 8-9 kW +- 6000 €, pritom dobre viem, ze nakupuju tie cerpadla za 3000 az 4000€, mozno ani to nie. Vysledok je, ze len na nakupe a predaji cerpadla zarabaju tymto sposobom 2000 € plus zinkasuju celu dotaciu 2000 az 3000 € plus si tam nacenia neskutocne peniaze za montaz a material. Potom z finalnej cenovej ponuky odrataju dotaciu a vitazoslavne Vam povedia sumu 7000€, oni teda obdrzia 10000 €, 7000€ od Vas, 3000 € od zelenej domacnostiam. Ich realne naklady si viete spocitat aj sami. Ja toto nemienim podporovat a ak nenajdem firmu aku hladam, budem to riesit bez dotacie. Stale ale verim, ze mozno taka firma existuje. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@motomato opatrne s tymi kalkulaciami. Kupit TC a a namontovat ho do systemu su dve rozdielne veci. A dotacie bez namontovania nie su dotacie. Ja som si TC kupoval sam a montaz som si robil tiez sam s pomocou mojeho vodara. Mam sice vzhladom na pasivne chladenie trosku zlozitejsi system, ale z ceny za instalaciu som isiel do kolien.
Odpovedať
@majkoj vsak OK tak nech si tie firmy na montaz a material vyuziju dotaciu ale nie este nahadzovat marzu 2 litre len za TC. Ake TC si kupil?
Odpovedať
Profilova fotka
@motomato ja mam WAMAK. Neviem skade mas tie informacie o marzi, ale uvedom si, ze vyrobca ma pravdepodobne dohodu, ze dodavatelska firma bude robit zakaznikom servis a ten treba z niecoho platit. Najdi si tvoju firmu na finstate a pozri si ich obraty a zisky. Mozno zistis, ze to nebude az tak lukrativne. TC od WAMAKu napriklad uz priamo pravdepodobne nekupis. Uz ked som ho kupoval ja, skakali stastim, ze si ho chcem namontovat sam. Potom, to uz nevedeli zvladat a hladali firmy co to budu montovat. PS: Ale aby to bolo jasne, ja dotacie, tak ako su nastavene, tiez povazujem za humbuk pre podporu vyrobcov a nie zakaznikov :)
Odpovedať
@majkoj od chlapa, ktory tepelne cerpadla instaluje, je v zozname zhotovitelov v zelenej domacnostiam a narovinu mi povedal, ze za jednu instalaciu zarobi v pohode 2 litre v cistom, ze to proste tak funguje. Udaje na finstate nezobrazuju realitu, ked ma clovek sikovnu uctovnicku.
Odpovedať
Profilova fotka
@motomato no aj Bastrnak si myslel, ze ma sikovnu uctovnicku :) . To nie je ani zdaleka take jednoduche ako si vacsina ludi co nepodnikaju mysli... A o tom, ze zarobi 2k v cistom za instalaciu, by som si osobne dovoli silno pochybovat. Mozno zisk, by som uveril. Ale medzi ziskom a "v cistom" je dost rozdiel. Ale to je jedno, kup si cerpadlo bez dotacie a namontuj si ho sam :)
Odpovedať
@motomato to uz musi byt ina pecka 8kw TC za 3 tis:))) to je len sprosta klima tvariaca sa ze je TC. A ano ked dodam namontujem spustim TC tak 2 litre su natom zisk kde je problem.
Odpovedať
@motomato vzduch voda si sam nenainstalujes to mas proste smolu, @majkoj ma zem voda a tam sa to da, lebo nemanipulujes s chladivom na co potrebujes mat specialne naradie a papier od statu ze mozes ;-) Vsetky dotacie su odrb to vie kazdy, cize rozdavat peniaze vsetkych tym vyvolenym. Nikto ti ho nepreda za nakupnu cenu, nedajboze nainstaluje s tym sa proste zmier. Ked si sikovny a povenujes sa tomu, tak si ho dokazes i zlozit ,alebo objednat z poza oceanu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba u nas sa nerobia take verzie co su uz predplnene ? V zahranici som take videl a myslim, ze klimy sa u nas tiez nejake takto dodavaju. Ale aj keby nie, nie je problem zavolat si na hodinku,dve chladiara :)
Odpovedať
@majkoj jasne vsetko je predplnene, lenze si doma nedokaze zapojit vonkajsiu jednotku s vnutornou bez chladiara. U mna svojpomoc konci zhananim niekoho kto cokolvek za mna urobi :-) Urcite si zaregistroval i u mna rozne fazy vyvoja nazoru a vyberu technologii :-) Nakoniec po rokoch skumania moznosti a trhu som skoncil u voda voda za cenu kvalitneho plynoveho kotla ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba vazne existuju TC ktore zapojis sam :). Su predplnene, zapojis vnutornu jednotku (samozrejme musis vediet ako), otvoris ventily a fertig :). Viem , ze u nas sa takto dodavaju niektore klimy a v zahranici cele TC, u nas som to zatial nevidel.
Odpovedať
@majkoj môj carrier to tak mal. Pripojila sa meď a otvoril sa ventil s chladivom a bolo vybavene :-)
Odpovedať
@peter_83 a nemusel si vytvorit vakuum v prepojovacom potrubi? Cim si si v domacich podmienkach spravil "lievik" na medenom potrubi?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba https://www.youtube.com/watch?v=kI2aL...
Odpovedať
@rkorba odpoveďou na tvoje otázky je, že to bola práca technika ktorý mi to prišiel spustiť. Moja reakcia bola na to že existujú TČ ktoré sú naplnené a len ich napojíš.
Odpovedať
@peter_83 @majkoj dakujem za rozsirenie obzorov :-) Tie dodane prepojovacie hadice to vsetko vysvetlili :-) Len si to musi clovek dobre premysliet a prepocitat aby ich nemusel predlzovat, taktiez ich neskrati :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ano, ma to urcenu dlzku, ak potrebujes skratit ci predlzit, musis zavolat chladiara...
Odpovedať
@rkorba len pre úplnosť. ja som tie hadice doma nemal, u mňa to technik vákuoval a pripájal klasickým spôsobom :-) len teda chladivo bolo v už v mašine, ale viem si to s takými hadicami predstaviť, že by som to urobil aj sám :-)
Odpovedať
@rkorba Ahoj . Ja som zapajal vonkajsiu jednotku sam (predplneny Eliz Climatic TCA) , kedze ceny za napojenie , ktore trva asi 1 hodinu boli okolo 200-240 eur. Kupil som rucnu vakuovu pumpu s podltakom 1 Bar + pertlovaciu sadu ,ktora sa pouziva na brzdove hadicky do aut z ktorou som urobil lievikove koncovky . Sada vakuova pumpa + pertlovacia sada ma vyslo dokopy aj s donaskou do 60 eur .
Odpovedať
Profilova fotka
@romanc nejakou rucnou pumpou to podla mna nemas sancu spravit. To znamena, ze ti tam nieco zostalo, co asi skrati zivotnost toho celeho...
Odpovedať
@majkoj rucnou pumpou sa mi podarilo zrobit podtlak na -1 Bar (-76 cmHg) , co bolo presne aj v manuale jednotky . Je pravda , ze keby bol potrebny nizsi podtlak ako -1 Bar , rucna pumpa by to uz nedala.
Odpovedať
Profilova fotka
@romanc tu nejde len o podtlak ale aj dobu, vakuova pumpa musi bezat dlho, ak si dobre pamatam 30-60min. V okruhu je totiz aj vlhkost, ktora sa postupne vyparuje. PS: nizsi podtlak sa myslim na zemi vyrobit ani neda :)
Odpovedať
@majkoj ta pumpa sluzi na odsavanie brzdovej kvapaliny z brzdoveho okruhu na aute , tak dufam , ze odsala aj tu vlhkost :-) medzi okruhom a pumpou je taka mala nadobka , kde bordel a vlhkost z trubky skonci . Pumpa ma zabudovany manometer . Potom som este nechal pumpu napojenu a kontroloval som ci sa nezmeni tlak v potruby . Jediny problem bolo akurat s koncovkou ,ktora sa napaja na okruh , kedze na okruhu je ventil podobny ako na kolese auta , ale pumpa mala iba jednoduchu nasuvaciu hadicku s koncovkou ktora nedokazala zatlacit ten ventil do vnutra aby sa ventil otvoril , ale aj to sa dalo poriesit .
Odpovedať
@romanc rucnou pumpou to nedas, dokonale, hlavne vodu. v niektorých TČ byvaju na saní zaradené malé filtre dehydrátory, tak aj bola inštalácia robená počas sucha tak sa to mohlo nejako absorbovať tam , ale je to risk. dôsledok, znížený výkon, a samozrejme aj životnosť ten ventil je schrader ventil, je to pretlakový, čiže je uzavretý, ked je vnútri tlak, keď je tam podtlak - vákuum,tak sa neuzavrie, a môže nasať okolitý vzduch späť.
Odpovedať
@motomato k téme kolko percent je rozumná prirážkak nákupnej cene?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?