Tepelne cerpadlo + akumulacna nadrz + krb ? ide to dokopy?

Profilova fotka
Dobry den, Poprosim Vas o rady, respektive nazor... Staviam rod.dom, okr. Pezinok, momentalne hruba stavba a riesim kurenie. Tepelna strata 9.3kW, podlahove kurenie vsade, priparny zdroj tepla budu krbove kachle 17kW aquaflam ktore budu hriat do akumulacnej nadrze 1000l, kde budem zohrievat aj teplu vodu... Otazka je sekundarny ohrev teplej uzitkovej vody a sekundarny zdroj tepla ked nebudeme doma alebo sa nam nebude chciet kurit do krbu. Naprojektovany je klasicky bojler a kotol na elektriku (plyn nemame) avsak rozmyslam nad alternativou: solar na leto na vodu alebo tepelne cerpadlo na ohrev TUV Tatramat napriklad... Vyvstala otazka kupit klasicke tepelne cerpadlo, vzduch voda, ktore by zabezpecilo vykurovanie pocas medziobdobia a ktore by zabezpecilo cely rok TUV a odpada tym padom kupa el.kotla a bojleru dufam... Avsak otazka je zapojenie: myslim tym aku akumulacnu nadrz (kolko hadov vzhladom aj na krb) a ako zapojit? Alebo ho zapojit do inej nadrze len na vyrobu TUV? Ide o to ze ked pojdeme na krb v zime, ako sa bude tvarit TC? Musi ist nonstop alebo ho viem vypinat a zapinat podla potreby, respektive automaticky? Nezamrzne na streche ked nepojde vonkajsia jednotka dlhsie? Mate niekto podobne zapojenie? Dakujem za rady a nazory. S pozdravom Tomas
Odpovedať
1
2
@veerag prečo krbové kachle v obývačke a nie splynovací kotol v kotolni?je oveľa účinnejší, praktickejší, chceš mať v obývačke kotolňu? máš urbár? a si stále doma? dnes poriadne zaizolovať a potom podľa TS bud el. kotol alebo TČ
Odpovedať
Profilova fotka
atmosfera horiaceho ohna v obyvacke? a ty mas doma elektraren alebo plyn zadarmo?doma nie som stale samozrejme ale na to tam je akumulacna na 1000l a sekendarny zdroj tepla nie? dom je zaizolovany poriadne to si myslim ze je vidno podla strat objektu... toto je kazdeho osobna preferencia, skor by som sa susterdil na problem toho zapojenia ak je mozne a ako bude fungovat. dakujem tomas
Odpovedať
@veerag zacneme poporiadku. Dom je bud obrovsky ,alebo mizerne zaizolovany pri takych tepelnych stratach. 1000l akumulacka je mala, mozno by ti postacovala prekryt 24h do dalsieho kurenia v obyvacke. Tiez som to takto chcel riesit, ale narocnost systemu a jeho zbytocna prekombinovanost ma od toho odhovorilo. Zbytocne vysoke naklady, to radsej kupit dobre TC kludne i zem voda pokial je dobry pozemok a mas pokoj i komfort.
Odpovedať
Profilova fotka
@veerag nuz pokial tvoj barak nema 300m2 tak 9,3kW strata nesvedci o "poriadnej izolacii" . Ak uz z nejakeho dovodu potrebujes mat krb, tak by som to nekomplikoval vodnikom. Osobne mam aj TC aj krb a nakoniec sa ukazal ako zbytocna investicia, hori tak 10x do roka. Ale otvorene poviem, ze moja manzelka by asi bola proti zruseniu krbu :). Este k tomu TC, vonkajsia jednotka nezamrzne a mozes ho vypinat podla potreby. Pri trochu sikovnom nastaveni to moze fungovat aj automaticky, kedze sa nezopne ak krb vyhreje dom.
Odpovedať
Profilova fotka
dom ma 200m2, izolacia steny: EPS 20cm, strecha rovna 52cm polystyrenu a v spade minimum 32cm, podlaha tusim 17cm EPSka, zda sa vam to malo? okna 3 skla Rehau Geneo, aj ked velke 3mx6m najvacsie... strata je podla novej sprisnenej normy a musi splnat ak sa nemylim po novom standart A? toho sa nebojim... vodnik chcem aby som mohol kurit aj podlahovku, staviam bungalov takze teplovzdusny rozvod je komplikovanejsi ako v poschodovom, a neznasam ked je v jednej miestnosti prekurene a za stenou zima. ak mi vydrzi 1000l od vecera do dalsieho vecera tak budem rad, ak realne bude stacit kurit kazdy vecer od cca 18:00 do 22:00 kedy naposledy prihodim tak budem ozaj rad a cez vikend ked je clovek doma aj tak dlhsie. Nadrz sa da dat aj vacsia toto este zvazujem nakolko priestor mam. a v com je narocnost systemu a prekombinovanost? to je vlastne moja otazka, nakolko podla mna je to v podstate to najjednoduchsie co mne vychadza nakolko bude akumulacka ktoru budem kurit but krbom alebo TC kde sa bude pripravovat aj tepla voda. ide len o to ci je mozne a ako, prinutit zapnut TC ked klesne poda v akumulacne pod neviem 40 stupnou a ked zakurim v krbe a stupne nad tak TC vypne...a ako je to s jednotkou na streche, ozaj nezmrzne ked bude vonku -15 a budem tyzden kurit v krbe pocas vianoc? ved je v nech voda predsa, ci?
Odpovedať
@veerag tam nie je čistá voda tá by mrzla, dáva sa solanka, alebo nemrznúca zmes, najjednoduchšie skombinovať tak aby prioritne zapínalo TČ , ak,budeš kúriť krbom, TČ vypneš,mimochodom vypadá viac ako kotol, ak ide podstatná časť tepla do vody, malé sklo, ak chceš krb tak bez vodníka ako má @majkoj a vykurovať len obývačku len ked mám náladu ,nie denne pre teplo, budeš kupovať drahé TČ aby si mohol kúriť tiež drahým krbom?
Odpovedať
Tiez mi ta tepelna strata pride dost vysoka. U nas prizemny dom 150 m2 kompikovaneho tvaru (do T-ecka) a TS vypocitane na 4 kw. Jediny zdroj kurenia bude tepelne cerpadlo vzduch voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@veerag bavime sa o tepelnej strate 9,3kW, alebo o mernej potrebe tepla 9,3kWh/m2/rok ? :). Lebo ak sa bavime o tepelnej strate, tak je to na 200m2 dom vela. Potom je otazka , kto co spocital a ci to odpoveda izolaciam. @duzu pri splite je tam chladivo, nie nemrznuca zmes :)
Odpovedať
@majkoj myslím že u nás dávali freon tlak sa upravoval 2x ročne zvlášť leto a zima, neviem či sa ešte môže používať
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu nemoze, uz roky rokuce...
Odpovedať
Profilova fotka
mate pravdu, moja chyba, vypocitana strata je: Merná tepelná strata budovy ( H ): (podľa čl. 10.1.1, STN 73 0540-4) H = HT+ HV = 178,53+93,26= 271,79 W/K solanka respektive nemrznuca zmes je asi dost nerealna nakolko to by musela asi ist do celej akumulacky, teda 1000l...to radcej splitku krbove kachle stoja cca 850e a pristup k drevu mam, rok budem palit len vsetky palety a dosky co zostanu zo stavby mam pocit...a teda kurenie zadarmo v podstate aj tepla voda. a TC bude fungovat rovnako ako elektrokotol, ktory by som aj tak potreboval s bojlerom.
Odpovedať
Profilova fotka
@veerag tomu vypoctu nejak neverim, to ti tepelna strata pri -12C stale vychadza cez 8,5kW. Pri tych izolaciach co pises, mi to stale pripada vela, alebo mas nejaky Lkovy bungalov ? A ta norma podla ktorej to pocital pan projektant je 4 roky neplatna :), to moze co to napovedat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu freony sa v tepelných čerpadlách nepouživajú, ale dávaju sa tam , fluorované uhlovodíky , ktoré neničia ozónovú vrstvu, aj ked maju stále vysoky GWP g(lobal warming potencial) a prispievaku k skleníkovému efektu na Zemi. to že u Vás dvakrát ročne upravovali tlak chladiva svedči o úniku a inštalácia bola odfláknutá alebo je chybné TČ. @veerag čo sa týka zapojenia akumulačky a teplovodného krbu do jednej nádrže je uplne v poriadku, TČ má , by malo mať snímač na nádrži a ked voda klesne pod nastavenu hodnotu automaticky sa spustí. alebo vypne ak ju prekročí a akumulačka sa bude zohrievať krbom, , čo sa týka ohrevu TUV doporucoval by som muktifunkčnú nádrž, v ktorej je vnorený prietokový výmenník na TUV, . ohladom mrznutia TČ: vyrabaju sa v prevedení split alebo monoblok, , ak je split tak vnutorná a vonkajšia jednotke je prepojená nemrznúcim médiom, ak je to monoblok, , inštalácia je jednoduchsia a vonkajšia jednotka sa pripája bud iba vodným potrubím , priamo do systému - hrozí zamrznutie, alebo je v nej nemrznúca zmes, glykol-voda ale v tom prípade je potrebný oddelujuci výmenník , čo znižuje efektivitu , , ospravedlnujem sa za preklepy , nemam čas ic opravit :-) =-)
Odpovedať
@fural tlak sa musel upravovať lebo TČ bolo v klíme a tá paradoxne musela chladiť i ked bolo vonku -25, no i pri +30 a taký veľký rozsah nie je pri rovnakom tlaku to glob. otepľovanie tento január neplatilo
Odpovedať
@majkoj Dobrý deň ,môžem sa Vás opýtať koľko platite mesačne za elektirku koľko to vychádza ak kurite TC. Oplatí sa to?
Odpovedať
Profilova fotka
@jancika24 celkovo momentalne platime v DD6 64€ mesacne (co je 64x11 rocne), TC spotrebuje rocne na kurenie do 100€ a na TUV okolo 70€. Ci sa oplati zavisi od konkretnej situacie.
Odpovedať
@majkoj Ďakujem veľmi pekne :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
keď mám krb zapojený do akumulačky musím mať na tč vzduch voda ďalší nejaký výmenník alebo to môže byť napojené do tej istej nádrže. krb a akumulačná nádrž je istota ale potrebujem alternatívu. plyn v dome nebude a nechať to čisto iba na elektrokotol nechcem (veľká spotreba pri ohreve tuv aj podlahovky) preto sa to snažím riešiť tč.
Odpovedať
@niika1 akumulacna nadrz je jedna nadoba do ktorej pripajate rozne zdroje. Napojite teda TC , krb , elektrokotol co len chcete. A nasledne z neho vytahujete teplo cez cerpadlovu skupinu. Potrebujete k tomu inteligentnu regulaciu ktora to pekne bude ovladat. Voda je vsade ta ista.
Odpovedať
mam tiez otazocku na skusenych, co sa vyznaju...rozmyslame nad TC vzduch voda, sice mame na pozemku plyn,takzenie je to pre nas nutnost.Najprv sme mysleli,ze dame plynovy kotol,krb to prepojene do podlahovky,a v lete by sme chladili klimou.No prislo aj ine riesnie a to take ze by sme dali TC a krb do podlahovky a v lete by sme mali stropne chladenie...oplati sa nam viac to TC ?
Odpovedať
@lavieenrose oplati sa Vam len tepelne cerpadlo ktore kuri do podlahy a chladi do stropu. Je to najdrahsi no aj najkomfoftnejsi system.
Odpovedať
@gkrivanek dakujem za Vasu odpoved :)
Odpovedať
Ak má niekto prístup k lacnému drevu, baví ho rúbať, kúriť a mať v dome krbové kachle všetko ostatné okrem AN bude zbytočné, 10 r. som mal nainštalovaný elektro kotol ako zálohu, kúril asi 10 hod. jediné čo ešte by pre mňa malo význam je solárny systém, ale zatiaľ sa mi zdá dať 2700 € priveľa a to bez nejakej nádrže. Ale každý má svoje preferencie, nikto by mu ich nemal brať.
Odpovedať
@gf565 ked uz idete vyhodit 2700Eur za blby solar tak stoji za zvazenie dolozit dalsich 3000Eur a kupit TC bez potreby kotla na tuhe palivo. To u nas ciste vidim kolko casu mi to usetri rocne. Otec 50m stryko 40m odomna su stale v kotolni a prikladaju a to je aj AN u oboch. Kazdy ich vikend sa toci okolo dreva rubanie uskladovanie stiepenie atd atd. Ja si pritom uzivam cas ktory som si priplatil za TC.
Odpovedať
@gkrivanek No a ja som radšej "vyhodil" skoro 3000€ za kozubovú pec a teraz sa v kuchyni vytešujem zo super pohody a vôbec mi nevadí raz za 3 hod priložiť a keď sa mi nechce kúriť, alebo nemôžem, teplo ide z AN. A tuv mám stále, lebo termostat mi vypne čerpadlo do kúrenia ak teplota v prostredí výmenníka pre tuv klesne pod 45 c. Napriek tomu všetkému nepoviem, že TČ je blbé. Ak bude cena soláru prijateľná, čo bude ak zrušia dotáciu ktorú ja odmietam, stačí napojiť "hada" na spodku AN mám na leto vystarané.
Odpovedať
@gf565 jaj tak to mam aj ja . Teplovzdusny krb kombinovany s teplovodnym vymennikom na ohrev vody vo virivke. No zatial nepouzivam ani jedno ani druhe.
Odpovedať
@gf565 po zrušení dotácii pre domácnosti, čo bude už tento rok (ak sa nenájdu iné peniaze) ceny dole veľmi nepôjdu. ani pri tepelných čerpadlách ani pri solároch. Nerozumiem prečo odmietate dotáciu ? Ak klesnú ceny ktoré sú možno navýšené vplyvom dotácie, tak nakoniec konečná cena pre koncového užívateľa bude aj tak vyššia.
Odpovedať
@fural každá dotácia deformuje ceny a zvýhodňuje len určitú skupinu , platí ju každý cez dane no využíva len niekto, a len na to čo socka schváli pre svojich oligarchov, výhodnú cenu by mal mať každý na všetko a nie o ňu žobrať, cenu má určovať dopyt a ponuka a nemá do toho zasahovať politik, ten to robí len pre hlas voliča
Odpovedať
@fural presne o to ide, ako hovorí duzu, o ňu žobrať, som dôchodca ale nikdy by som nešiel vlakom zadarmo, pod moju úroveň.
Odpovedať
@duzu @gf565 toto je už o politike, nejdem na to reagovať, nie je to čiernobiele.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?