Tepelne cerpadlo na temperovanie vikendoveho domu

Uvazujem nad temperovanim vikendoveho domu (cca 150m2) prostrednictvom tepelneho cerpadla. Aktualne tam kurim aj temperujem plynovym kotlom, ale mam tam pri dome vcelku teplu velku pivnicu vykopanu v zemi, kde je celorocne teplota cca 13stupnov a napadlo ma pouzivat ju ako zdroj tepla pre temperovanie. Zakladna myslienka je pouzit TC vzduch/voda s nizkym vykonom, ktore pobezi na nocny prud a zohreje vodu v nejakom vacsom zasobniku, ktory by bol prepojeny s existujucim vykurovacim systemom. Cize kym by bola dostatocna teplota v zasobniku na temperovanie, plynovy kotol by nespustilo. Vie niekto o tepelnom cerpadle, ktore by bolo vhodne na tento ucel? Vykon do 2kW, optimalne bez vlastneho zasobnika, nic komplikovane/sofistikovane.
Odpovedať
Profilova fotka
@odinocka ako novy(a) musis sa najprv predstavit, pozdravit, inak ti nebude nikto odpovedat....
Odpovedať
Profilova fotka
@odinocka cena plynu je aktualne 1/3 z ceny silovej elektriny, takze nahradzat TC s SCOP 2-3 namiesto plynu je z dazda pod odkvap. Dalsia vec: bezne sa TC s vykonom 2kw nevyraba (lebo trh take TC nepotrebuje) a vyuzitie pivnice (aj ked o objeme co ja viem 50m3) je uplne scestne, pretoze z nej TC za 4hodiny spravi silicku ladnicu vhodnu akurat pre skladovanie piva. Regeneracia bude trvat do jari. Ak chces alternativne pouzit male TC, tak pouvazuj o malej klimatizacii, cenove naklady do 1500e aj s montazou a na temperovanie to staci. ALe cenove naklady budu rovnake ako plyn.
Odpovedať
@mgx dakujem, uz sa dostavam trochu do obrazu. mal som plan pouzit nieco taketo https://www.expol.sk/https/www-expol-..., nechat to bezat na nocny prud a pripadne k tomu pridat zasobnik/vymennik, v ktorom by sa akumulovalo teplo. a chcel som vyuzit to teplo, co mam v tej externej pivnici, dom je v oblasti, kde vdaka tektonickemu zlomu zem dost kuri. ale ako tak ratam, kuril by som za tie iste peniaze ako s plynom. ta 'mala klima' sa mi celkom pozdava, lebo v lete by som tym aj chladil. vies o niecom takom, co by sa na tento ucel hodilo? resp. kto nieco take dodava?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?