Tepelne cerpadlo v dome

Caute buchtosi, Ako mate riesene, vykurovania v dome? Je dobre pouzivat len tepelne cerpadlo (vzduch voda)? Alebo pouzivate ako zalozny zdroj napriklad vykurovanie pevnym palivom, ci uz cez krb alebo pec. Neviem ci je dobre spoliehat sa vyslovne len na tepelne cerpadlo. Diky za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 neboj sa zvyknes si rychlo, ze sa nemusis o nic starat :)
Odpovedať
@majkoj toano :) ale ide mi o to,ci je dobre dat len tepelne cerpadlo...teda ze nestavat k tomu krb...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 to mas tak, das krb a v zivote ho nebudes potrebovat, nedas a prvu zimu vypadne elektrina :), ale existuje benzinovy generator :)
Odpovedať
@majkoj a co s tym ked mi to rupne v zime ?pokazi sa cerpadlo atd? :) ach dilema
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 cerpadlo ma spiralu, ktora sa zapne, ak sa nieco pokazi.
Odpovedať
@majkoj alebo ked je - 20 ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek pri vzduch voda ano, moje mam do -18C odskusane :)
Odpovedať
kolko kw spiralu más ? 6?
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ano, ale ta sa nespina pri kureni.
Odpovedať
ako že nie , ja to mám vo vnutornej jednotke a v pripade výpadku kompresoru naskočí spirala a fungujem dalej
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek pretoze som to vypol :).
Odpovedať
@majkoj jaj chlape to je iné
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzanapi11 @majkoj @gkrivanek A co ked v zime vypadne elektrika/pokazi sa TC a spadne ti komin/nebudes mat suche drevo? Nemala by si tam dat este aj 2. zalozny system? ;-) :-D :-D :-D :-D :-D ps: postav taky dom, ktory si vykuris sexom a nebudes a musiet bat 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja rad si pozriem tvoj, ked bude stat, pri -15C :). Myslim, ze mas trosku skreslene predstavy o potrebnych energiach :)
Odpovedať
@bozsky_kaja veru, v ktorom stadiu sa nachadzas?
Odpovedať
@bozsky_kaja ja krbík mám a nedal by som ho za nič na svete
Odpovedať
@zuzanapi11 krbove kachle pre potesenie a dokurovanie v mrazoch su OK
Odpovedať
@peto99 ... z napísaného je to predsa jasné. :-)
Odpovedať
Pre novostavbu stále zvažujem. Plyn, alebo TČ vzduch voda? Ako záložný zdroj potom pri TČ generátor, pri plyne piecka na tuhé palivo. Od TČ ma odrádza hlučnosť vonkajšej jednotky (kolektor žiaľ u mňa nehrozí) a napriek dotáciám na TČ aj tak vysoká cena. Ak má niekto vzduch voda napíšte pls vaše skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 pokial mas blizko plyn a nemas voci nemu predsudky, tak to bude asi najekonomickejsie riesenie.
Odpovedať
@pripad001 po schvaleni dotacii tepelne cerpadla zdrazeli. Plyn je OK
Odpovedať
@peto99 TČ som sa výraznejšie nevenoval, no čo píšeš je asi pravda. Zo staršej diskusie na MS som si skopíroval príspevok " ...Príklad: Daikin Altherma LT 8kW má priznaný "dotovaný" výkon 5,8kW. Takže očakávaná dotácia pre toto TČ bude 2.160 Eur. Pri cene cca 5.200 - 5.300 Eur s DPH za toto TČ vo finále zaplatí "občan investor " cca 3.100 Eur. " Konkrétne toto TČ som si nechal naceniť. Ani jeden z 3 možných dodávateľov nemá cenu pod EUR 7.500 !!!! EUR 5.400 teda vyjde cena za TČ až po odrátaní dotácie !?
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 presne tak ako ti radia ostatní - ak máš plyn tak kúr plynom, pretože obstarávacie náklady vyjdú menej ako TČ a nákladovo je to podobné. Čo sa týka hlučnosti vonkajšej jednotky, tak z toho nemaj strach - ja to počujem len keď vyjdem von z domu - ale tiež treba rozmýšľať kde umiestníš tú vonkajšiu jednotku a nedať ju napr. na vonkajšiu stenu spálne. V podstate to riešiš pri projekte - najlepšie je mať technickú miestnosť niekde mimo izieb a vonkajšia jednotka samozrejme bude umiestnená z vonkajšej strany tej technickej miestnosti a vnútorná bude v technickej aj s ostatnými vecami. Ďalšia vec je, že pri TČ vzduch-voda je najlepšie nastaviť to tak aby kúril cez deň a nie v noci keď sú najnižšie teploty, kvôli lepšej účinnosti. Ja to mám napr. nastavené tak, že denný režim je cca od 9-10hod ráno do 19hod. a teplotu mám nastavenú na 23C. Nočný režim má nastavenú teplotu zase na 21C. Takže to funguje tak, že keď nie sú mrazy, tak obmedzím vodu v podlahovke na cca 35C a TČ zapne ráno napr. o 7hod a kúri pomály a zvyšuje teplotu až na 23,5C. Ak je slnečno tak 23C dosiahnem aj na obed, ak je pod mrakom alebo sú hmly, tak teplotu dosiahnem až podvečer. Následne sa TČ vypne a teplota do rána klesá na tých 21C. Keď sú veľké mrazy, tak teplota klesne nad ránom a TČ sa zapne aj o 6hod. a keď je v noci nad nulu ako dnes, tak ráno bolo 21,8C a TČ zaplo až pred tou deviatou hodinou. Takto sa to opakuje každý deň vykurovacej sezóny a hlučnosť TČ vonku má netrápi vôbec, pretože fakt nesedávam na terase niekoľko hodín a keď okolo TČ prejdem, tak to je úplne normálny hluk, ktorý sa dá cez deň zvládnuť.
Odpovedať
@pripad001 ak bude celkova investicia rovnaka, bral by som TC, a skusil aj svojpomocne chladenie do stropu. Ale ceny su teraz vysoko. Samozrejme viac ako 1000 za pripojku plynu asi nema zmysel.
Odpovedať
@puxo aku velku máš akumulačku?
Odpovedať
@peto99 V mojom prípade mi z ponúk vychádza viac ako EUR 2.500,- v neprospech TČ. A to ešte treba zapísať stavbu do katastra (znalecký 200 EUR a geometrický 100EUR).
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 ehm, co treba zapisat do katastra ?
Odpovedať
@pripad001 http://www.ecotechnologies.sk/katalog...
Odpovedať
@majkoj rozostavu stavbu - podmienka k ziadosti...
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v dobre, ale to musis tak ci tak raz urobit.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?