Odpoveď na príspevok od termoska11:
Prosím a radu z vašich skúsenosti bývam na Orave … @termoska11 na tak velky dom a Oravu pri kureni elektrinou- ta suma mi pride normalna. Teda je sice otazka na kolko stupnov doma kurite ale ja na juhu SK pri 16 cm zatepleni a polovicnej ploche domu platim mesacne okolo 140 a rovnako teplovodna podlahovka s elektrickym kotlom- kurim na 22 domaOdpoveď na príspevok od termoska11:
Prosím a radu z vašich skúsenosti bývam na Orave … @termoska11 a co si cakal? Ty si ani nemal podla stavebneho zákona dostat stavebne ci skolaudovat ale stalo sa, tak dakuj bohu ze mas vodnu podlahovku. Daj si namontovat TC a mozes si znizit zalohove platby na 150€.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@termoska11 a co si cakal? Ty si ani nemal podla … @rkorba skolaudoval som bez problémov nebol žiadny problém problém je teraz ako vyriešiť iné kúrenie či dať TC či mi to vôbec niejak pomôže či je to naozaj takeOdpoveď na príspevok od marko9902:
No keďže sa nachádzate na Orave, iné sumy by som … @marko9902 premna je to moc pri TC by tá suma bola menšia ?Odpoveď na príspevok od termoska11:
@marko9902 premna je to moc pri TC by tá suma bol… @termoska11 Určite budeš mať nižšiu spotrebu elektriny. Či bude suma nižšia - to neviem pretože netuším aká bude o rok, dva cena jednotky elektriny. Lebo ak náhodou bude cena jednotky elektriny 3x vyššia a spotreba dvaapol krát nižšia tak oproti terajšku zaplatíš viac eur :-)Odpoveď na príspevok od termoska11:
Prosím a radu z vašich skúsenosti bývam na Orave … @termoska11 Prečo nepokračuje s vo svojich témach? TC čo si mal v projekte si zrušil, a aj ti radili, nech pri el. kotly si nastavíš zálohové platby na 300€... Tak by si nedoplácal.... https://www.modrastrecha.sk/forum/vol... https://www.modrastrecha.sk/forum/kur...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@termoska11 Prečo nepokračuje s vo svojich témac… @frantisekca well done! "komu niet rady, tomu niet pomoci".. Neviem, na čo sa chalan pýtal, keď si aj tak spravil po svojom. Teraz vyplakáva, že platí 313 Eur za elektriku. A pritom ho @rkorba explicitne varoval, že:Inak dobrý odhad - sekol sa cca o 10 Eur ,) ____ Btw. z psychologického hľadiska by ma zaujímalo, aké myšlienkové procesy prebiehajú v hlave človeka, ktorý uvažuje a zrealizuje kúrenie el. kotlom.. Cena? lebo je to "in"? EKO? Strach z blackout-u?v pohode chod do elektrokotla, len si nastav zalohove platby na 300 mesacne, aby si nemal nedoplatok.
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca well done! "komu niet rady, tomu nie… @gadefox Cena. "Značkové" tepelko môže byť aj desať krát drahšie ako "značkový" elektrokotol. Simply.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca well done! "komu niet rady, tomu nie… @gadefox dakujem, mam taky dom i odkurenu sezonu elektrokotlom a teraz s TC a to nebyvam ani na Orave, kde je dvojnasobna vykurovacia sezona. @supiiik, za tych 3500 by mohol mat prerobene TC a byt pripraveny na dalsiu sezonu s preplatkom ;-)Odpoveď na príspevok od rkorba:
@gadefox dakujem, mam taky dom i odkurenu sezonu … @rkorba Veru to mas pravdu. Pri takej spotrebe by sa mu klima prerobena na tepelko zaplatila za 1 vykurovaciu sezonu, resp. zaplatila z preplatku za EE v dalsom roku :) @termoska11 Pre inspiraciu, foto prerabky elektrokotla na tepelko. Kuri do podlahy, ohrieva TUV. Doskovy vymennik vlozeny pred elektrokotol a pripojeny na vonkajsiu jednotku beznej klimy.Odpoveď na príspevok od marko337:
Elektrokotle majú význam ,ale iba do 6kW pre nízk… @marko337 clovece, podla mna 6kw nieje nizka tepelna strata. By som sa nedoplatil, ak by som siel podla tvojho myslienkoveho pochodu. Tie peniaze vuem minut aj prijemnejsou cestou. Ale vsetko je relativne a ked to tebe vyhovuje tak ok.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@marko337 clovece, podla mna 6kw nieje nizka tepe… @rapidek aj 6kw el.kotol sa dá obmedziť napr.na 2kwOdpoveď na príspevok od supiiik:
Ak od 3500Eur odratam povedzme 500Eur na domacnos… @supiiik Ak má ročnú spotrebu 15MWh na kúrenie tak by som sa celkom divil keby mal tepelnú stratu pri -12° pod 10kW. A to na Orave majú v zime myslím aj nižšie teploty pomerne bežne. A 10kW klimu na prerobenie na TČ vzduch-voda len tak nenájdeš. To už asi radšej rovno také nejaké TČ z allegra. https://allegro.sk/produkt/tepelne-ce...Odpoveď na príspevok od supiiik:
@rkorba Veru to mas pravdu. Pri takej spotrebe by… @supiiik Pekné.Odpoveď na príspevok od toky1:
@supiiik Ak má ročnú spotrebu 15MWh na kúrenie ta… @toky1 7kw klima da 9-10kw, takze aj takato tepelna strata nie je uplne problem. A na tych par mrazivych dni v roku sa da pomoct elektrokotlom. Spiralou si bezne pomahaju pri nizkych teplotach klasicke tepelka. Monoblok z PL samozrejme zozenies v podobnej cene ako prerobenu klimu, len sa stale bavime o tom, ze ten monoblok so sebou prinasa iste uskalia (voda v exterieri), pricom ta klima je split.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@toky1 7kw klima da 9-10kw, takze aj takato tepel… @supiiik No áno, to máš pravdu. Tu je TČ 10kW split s cenou vyššou o 600e ako ten mnou postnutý monoblok. A podľa popisu by mal mať aj záložné elektrické špirály na dohrev. Treba asi ale dať bacha na rozmery miestnosti, v ktorej bude inštalovaná vnútorná jednotka kvôli vetraniu pri úniku chladiva. https://allegro.sk/produkt/vykonne-te...Odpoveď na príspevok od termoska11:
Prosím a radu z vašich skúsenosti bývam na Orave … @termoska11 ake to nebola rekonstrukcia tak musite mat predsa v projektovej dokumentaci vyratane tepelne straty aj potrebu tepla na vykurovanie, tak ukazte kolko Vam tam naratali. Ukazte ake mate tepelne straty. Zateplenie stien je sice fajne, ale najdolezitejsie je zateplenie stropu. Pokial strop nie je dobre zatepleny, vsetko teplo uchodi hore. Ak mate niekde podlahu horucu a inde zase studenu , tak je otazka ako mate nastavene prietoky na rozvadzaci. Aku mate nastavenu teplotu vody ktora ide do podlahy ked a kuri? Ved ukazte ako mate spravene nastavenie kurenia. AJ vhodou regulaciou sa da usetrit, len ked tu neukazete ako mate nastavene parametre kurenia, tak potom tazko povedat kde je chyba. Ak vykurujete na 24-25 °C tak niet sa comu cudovat ze tolko platite. Ale to mi nevieme na aku teplotu vykurujete.Odpoveď na príspevok od termoska11:
Prosím a radu z vašich skúsenosti bývam na Orave … @termoska11 s tym tvojim domom je to nejake divne. V jednej diskusii pises ze mas v podlahe 15cm a na strope 35cm a o rok v druhej pises ze mas v podlahe20cm a na strope 50cm vaty. Ako ten strop este ako chapem ze sa dalo doplnit ale do podlahy? to s ti ako podarilo? Este je otazka ci je v strope tych 50cm vsade aj na okrajoch domu, pretoze pises ze ma betonovy strop a ak mas murnicu polozenu priamo na tom strope, tak na okrajoch domu nad obdovodovymi stenami 50cm urcite nebude.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@termoska11 Prečo nepokračuje s vo svojich témac… @frantisekca lebo je to veľmi prehnaná suma platiť 300€ mesačne : každý mi vravi daj si TC je to super čo počúvam sú to smiesne sumy čo platia za to čo sa mi až nechce veriť a v zime používajú iný zdroj kúrenia tak nechápem prečo keď je to tak super a malo nákladové mesačneOdpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca well done! "komu niet rady, tomu nie… @gadefox teraz chcem vedieť reálnu cenu za TC koľko ľudia platia lebo čo počúvam sú to veľmi smiesne ceny až sa mi nechce tomu veriťOdpoveď na príspevok od aldron:
No pri TČ a SCOP okolo 3, znížiš náklady na 1/3. … @aldron myslím že celé kúrenie je sfušovane samé problemiOdpoveď na príspevok od termoska11:
@frantisekca lebo je to veľmi prehnaná suma plat… @termoska11 ja mam tiez tepelne cerpadlo. Dom pri Trencine ma 140m2 zatepleny 15cm na stenach, 12cm v podlahe a 38cm na strope. Tepene straty boli zratane na 5kW. Mam tepelne cerpadlo 8kW fujitsu. Rocne som mal stabilnu spotrebu elektrickej energie 6MWh, z coho necela polovica je spotrebovana v zime na kurenie. Zvysok je prevadzka domu a ohrev TUV. Kurime na 22.5 °C. V obyvacke mame akumulacnu pec v ktorej v prechodnom obdobi skurime cca 0.5 kubika dreva. Aj to su len suche slivky, ktore zrezem v sade. Zakurujeme v nej len ked sa manzelka stazuje ze jej je zima a chce mat rychlo teplo. To je inak jedina vec co ma trocha jeduje na tom kureni, ze ked zapnete kurenie tak dost dlho trva kym to realne pocitite ze sa kuri, kedze tu podlahovku treba najskor nahriat. Do podlahy ide voda s teplotou 33°C. Cize ja sa na TC sazovat rozhodne nemozem stazovat. Kiez by takto bezalo aspon 15 rokov. Minuly rok v auguste som dal na strechu fotovoltiku. Dovtedy som platil mesacnu platbu a elektrinu 85 eur. Ako dokaz ze nekecam, davam aj screenshot z faktury, kde vidiet aj historiu spotreby. Stale si neuviedol tvoje parametre, aku mas vypocitanu tepelnu stratu domu? Na kolko stupnov v zime kurite? Mate dobre nastavene prietoky? Ak ste si isty ze kurenie mate nastavene dobre, tak mozno by talo za to zavolat si niekoho s termokamerou ale to asi az cez zimu. Skuste s v pravidelnych intervaloch opisovat stav elektromeru, kludne aj kazdy den aby ste videli aku mate spotrebu a ci nahodou nemate nejakeho skryteho zruta.Odpoveď na príspevok od termoska11:
Ďakujem všetkým za radi aj za kritiku moja chyba … @termoska11 tu mas moju spotrebu za kurenie a TUV v zime a od juna i chladenie. Cely rok udrzujem +-23C Dom 205m2, okres NM.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@termoska11 tu mas moju spotrebu za kurenie a TUV… @rkorba No ale ty máš TČ a FV. Nie len elektrokotol, či?Odpoveď na príspevok od toky1:
@rkorba No ale ty máš TČ a FV. Nie len elektrokot… @toky1 a co ma FV s realnou spotrebou TC??? Ja nemam smiesnu VB.