Oplati sa predpriprava pre tepelne cerpadlo?

Ahojte, v ramci stavby RD sme v stadiu robenia rozvodov pre elektriku, vodu, plyn. Budeme mat podlahove kurenie a kondenzacny plynovy kotol. Plyn mame na pozemku. Viem, aj z vasich prispevkov, ze ak je dostupny plyn, tak sa pre kurenie a TUV oplati plyn. Avsak vzhladom na aktualnu situaciu s plynom zvazujem, ci spravit aj predpripravu pre tepelne cerpadlo. Firma, ktora nam robi vodu/plyn by spravila predpripravu pre TC (rozvod z technickej miestnosti po fasade pod omietkou na predpokladane miesto externej casti TC). Vycislili cenu predpripravy do 1000EUR. Uviedli, ze po spraveni omietok sa to uz nebude dat tahat. Povedali mi, ze ak mam obavy z energetickej krizy, tak si mam skor spravit v technickej miestnosti predpripravu na elektrokotol. Oplati sa zainvestovat a spravit predpripravu pre tepelne cerpadlo? Alebo ked mam plyn spolahnut sa ze bude pre domacnosti este dlho a cenovo dostupny? Co si myslite vy, co by ste vy robili? Dakujem za vase odpovede
Odpovedať
Ja by som predpripravu urobil. Avšak neviem ako máš dispozične urobený dom ale nieje pravidlom, žeby to nešlo urobiť dodatočne.
Odpovedať
@itgospa čo znamená predpríprava. Dve medené rúrky a jeden kabel? Na elektro kotol by ste asi potrebovali hrubší privodný kábel aj istenie ak s tým nebolo počítané.
Odpovedať
@itgospa ja mam plyn na pozemku, ale uz som ho neriesil. idem rovno na tc
Odpovedať
@itgospa asi tak, čo znamená predpríprava? lebo predpríprava, teda to čo reálne potrebuješ dostať von je medene potrubie a elektriku. Ruky preč od nich už len tá rada, že račej elektrokotol. Bude to tá kasta čo ŤC videli len od cesty ale vedia, že je to diablovo zariadenie, ktorému neveria. PS. kurník čo máte všetci s tým plynom? plyn tu bude ešte asi tak 200 rokov, čiže plyn tu bude dlhšie než všetci čo teraz lamentujú. Otvorte si už konečne mapu sveta a pozrite si kde všade sa nachádza plyn, kde všade je potrubie a skade všade sa dá dovážať, diverzifikácia ciest tu mala byť už pred 30 rokmi, tak prišla teraz, chvála bohu že prišla.
Odpovedať
Kvoli politickej situácii bude vláda tlačiť na zásadnú redukciu spotreby plynu. To že tu je neznamená, že jeho cena nepôjde kvôli politike prudko hore. Plyn dovážame, elektrinu si vieme vyrobiť aj sami, dokonca aj lokálne (fotovoltika).
Odpovedať
vdaka za vase reakcie @toky1 technicka miestnost je v strede vychodnej steny a TC navrhuju na severnu stranu. Vraj ze potom by sa museli tahat rurky nadomietkovo. @jumt ano, predpokladam, ze to zahrna predpriprava - 2x medene rurky a elektrokabel. teraz mi elektrikar povedal, ze kable v TM su dimenzovane aj na elektrokotol, cize pren uz by som nemusel nic robit. @palo18 s kurenarom mam zatial velmi dobre skusenosti, ale myslel to len v zmysle, ze ked je plyn na pozemku a staviame dom tych 1tis EUR viem inak vyuzit. k tej predpriprave na TC sa priklanam, len sa obavam, ci bude univerzalna, t.j. ci kazdemu TC externej jednotke postacuju 2 medene rurky a el.kabel
Odpovedať
@toky1 Zároveň je však ešte stále kWh tepla z plynu cca 3x lacnejšia, než z elektriny. A toto sa pre domácnosti v najbližšej dobe nemení.
Odpovedať
@itgospa ja nevravím, že je zlý kúrenár. Aj ja som mál dobrého aj teda mám dobrého kúrenára ale na TC by som ho nevolal lebo viem aký ma naň názor. Bohužiaľ málokomu sa chce celoživotne vzdelávať. A TC a plynové kúrenie sú 2 odlišné technológie. Áno máš pravdu 1000 vieš využiť lepšie ako za medenú trubku čo možno nikdy nevyužiješ, to by som skôr spravil predprípravu na klímu, teraz robil sused na 2 jednotky cca 20 metrov potrubia, tie pododmietkové kastlík, kondenzové potrubie, el. predpríprava 600 euro.
Odpovedať
@itgospa tie medené rúry: ak sa bude uvažovať o TČ - monoblok, to znamená že voda sa bude napájať až do vonkajšej jednotky, tak tam kúrenári možu dať rúrky, min 26 plastohliník, alebo 28 meď, rúrky zatepliť, ak budú v izolácii tam min 5 cm hlboko, aj tak sa zvyčajne dáva do systému nemzrnúca zmes. Ak bude TČ tzv split, to známená že von pojde teplonosné medium - nazývané chladivo, ktoré nemrzne, V tomto prípade by som to kúrenárom nedal robiť ak s tým nemajú skusenosti, rúrky musia byť špeciálne chladiarenské, rúrky musia byť na koncoch vzduchotesne uzavreté aby sa vnútri nevytváral kondenz vody čo by bolo veľmi tažké odstrániť v prípade inšt. TČ. Dimenzia tohto potrubia sa ale líši model od modelu a výkonu a značky, takže predprípravu by som v tomto prípade nerobil, ak nevieme aké TČ tam pojde. elektrické pripojenie: zase sa líši pripad od prípadu, Napájanie : min 5x2,5mm komunikácia : toto je ako z vešteckej gule 🙂 : ak by som dal 7x1mm tienený nič nepokazín, 5x1mm tienený by malo stačiť snímače : internetový kábel (8 vodičov) dal by som to radšej dvojmo ako zálohu (jeden nikdy nevie) by so ešte dal 5x1,5 mm, (nejaké obehové čeroadlo či odmrazovací kábel)
Odpovedať
@kejsix napisal si : Zároveň je však ešte stále kWh tepla z plynu cca 3x lacnejšia, než z elektriny. A toto sa pre domácnosti v najbližšej dobe nemení. najbližšia doba je: do konca roka, potom použi sklenú guľu
Odpovedať
@kejsix Správne píšeš. V najbližšej dobe. Dom však predpokladám Itgospa nestavia len na najbližšiu dobu. Len sa pozri ako sa situácia zmenila za posledné 2 mesiace. Ani herkopater však dnes nevie, či o 5 rokov nebude 1kWh z plynu 10x drahší ako 1kWh z elektriny. Je to rovnako pravdepodobné ako to, že o polroka Putina klepne pepka a nové Rusko bude predávať Európe plyn za štvrtinové ceny.
Odpovedať
Ja mám ako zdroj tepla v dome plynový kotol so zásobníkom a vážne sa zamýšľam nad tým, čo urobím ak ten plyn pôjde cenou hore strmšie ako elektrina. Ako náhradu zatiaľ z priestorových dôvodov uvažujem nad multisplit klimatizáciou a na prípravu TUV hybridné tepelné čerpadlo do suterénu. Časom verím v dotácie na fotovoltiku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@itgospa bez ohladu na to, ci ostanes pri plyne alebo nie, daj si spravit pripravu na fotovoltaiku - zvycajne je to nejaky ten kabel navyse medzi technickou miestnostou a el.rozvadzacom + prestup na strechu k panelom neviem ako budes mat ohrev vody, ci budes mat velky zasobnik na vodu alebo nie. Pouvazuj, ci nedat bivalentny zasobnik ktory sa da napojit v buducnosti na solar (to su ale vacsie, tak od 250l), alebo zasobnik s extra elektrospiralou co napojis fotovoltaiku (to su aj od 100l)
Odpovedať
@fural Žiadna vláda nedovolí pre koncových zákazníkov zdvihnúť plyn o 200% z roka na rok. Zas netreba byť taký priposratý.
Odpovedať
@toky1 Veď ja neodhováram od prípravy. Len konštatujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Neváhal by som. Čo dnes 1000 eur, to zajtra 3000... A pri stavbe, v dnešnej dobe, je tisícka nič. Kto tvrdí opak, tak klame. V inom vlákne som písal, koľko som spálil ele za minulý rok, ak by som nemal TČ, tak si priplatím riadne. Čísla nepustia. K tomu plynu, my sme mali možnosť nechať si naťahať plynové potrubie na ulicu, za smiešny peniaz. Ale to by bola len žltá hadica na pozemku. Keď každý prišiel na to, koľko by stála samotná prípojka, hneď sme od toho upustili.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?