Elektricke kúrenie v rodinnom dome

Ahojte idem si po radu mám dvoj poschodový dom 250m2 zvonku zateplený 20cm polystyrén mám teplovodné podlahové kúrenie riadiator len v kúpeľniach a rozmýšľam nad elektrickým vykurovaním máte niekto stym skúsenosti koľko platíte oplatí sa to ďakujem ?
Odpovedať
1
2
6
@termoska11 a preco chces elektricke kurenie ked mas podlahovku (asi vodnu?) Ci mas na mysli elektricky kotol?
Odpovedať
@sousedekovci89 áno elektricky kotol
Odpovedať
@termoska11 zalezi od tepelnych strat domu, nevieme ako su izolovane podlahy ako strop/strecha ake su okna, ako su riesene detaily
Odpovedať
@sousedekovci89 @sousedekovci89 podlahy 15 cm strecha 35 cm
Odpovedať
@sousedekovci89 @sousedekovci89 okna trojskok pásky zvonku aj zvnútra
Odpovedať
@termoska11 v pohode chod do elektrokotla, len si nastav zalohove platby na 300 mesacne, aby si nemal nedoplatok.
Odpovedať
@rkorba máš stim skúsenosti ?
Odpovedať
@termoska11 tak pise dobre, je to velka plocha, barak ako hrom sice asi slusne zatepleny (strecha by chcela viac) ale je to velky objem-priestor.
Odpovedať
Len by som upozornil na to, že ak by sa zvažoval aj kotol na pelety, tak to není zrovna ekonomické riešenie (v porovnaní s elektrokotlom), aspoň momentálne. Aké budú ceny ďalej? Možno Baba Jaga... Ale dotácia energií štátom nič nerieši. Je to iba vykuzlene číslo na papieri. V konečnom dôsledku koncový spotrebiteľ aj tak zaplati plnú cenu, ba ešte viac. Ak štát bude dotovať cenu, tak na to musí mať príjem z daní, poplatkov. A tam to platí bežný človek, domácnosť. Často koncový spotrebiteľ zaplatí ešte viac, keďže firmy, spoločnosti vždy časom nájdu spôsob, ako aj z toho vykľučkovať a maximalizovať svoje zisky.
Odpovedať
@termoska11 teraz kurim elektrokotlom 200m bungalov a tak mi to vychadza pri tejto NEzime.
Odpovedať
Chod do tepelneho cerpadla. My vykurujeme 225m2 elektrokotlom + 5 klimatizaciami a krbom. Platim 245€ mesacne za elektrinu. Mal som minuly rok preplatok cca 200€. Sme ale 5, kazdy fici na notebooku, vsetko v dome na elektriku - aj pitna voda (studnove cerpadlo), aj TUV. Dom je tehla, asi 30+zateplenie cca 18 (vata), kedze mury spolu maju 50cm. Strecha je 30cm zateplena. Tento rok (dufam) dorazi TC, objednane od augusta a na strechu pribudne fotovoltika.
Odpovedať
@pier a prečo si neriešil fotovoltariku na elektrokotol?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@termoska11 pozri sa v zime cez okno a snad pochopis. Nesvieti...
Odpovedať
Akú máte ročnú potrebu tepla na vykurovanie? V projekte by to malo byť. Podľa toho sa dajú dopočítať platby za elektrinu, aj či sa oplatí tepelné čerpadlo.
Odpovedať
@termoska11 idem aj do fotovoltiky tento rok, aj ked u mna svieti slnko iba 8 mesiacov a iba poobede (dom pri lese na severnom svahu). Potreboval som v minulych rokoch znizit spotrebu za obmedzeny rozpocet tak zvitazili tepelne cerpadla. Avsak minuly rok nebol financne az taky zly, cize ostalo nieco aj na fotovoltiku. Na konci tohto roka teda budem mat funkcny elektrokotol, dva multisplity, jedno TC vzduch-voda a na streche asi 18 panelov. K tomu 3 kominy, jeden krb a predpripravu na plyn od cesty, ak ho raz na ulici zavedu. Navratnost cca 135 rokov 🙂 Neviem ako vam, ale mne cvalajuca inflacia celkom vyhovuje.
Odpovedať
@pier 😀😀😀
Odpovedať
Profilova fotka
@termoska11 elektrický kotol sa neoplatí v žiadnom ohľade, do tak veľkej stavby by som to volil ako poslednú možnosť.
Odpovedať
@dexter89 A pelety? Veď pri cene 500€/t to vychádza asi na úroveň elektrokotla. Akurát elektrokotol stojí asi 700€. Kotol na pelety od 4000€? K nemu ešte komín, miesto, miesto na pelety, pravdepodobne aj AN. Elektrokotol je teda minimálne ako vstupná investícia o 6000€ lacnejší? Klimatizácie sú mimo hry. O plynovej prípojky žiadna zmienka, napriek tomu, že by to bola ekonomicky naj verzia. Takže zostáva ešte zvážiť TC, čo znamená investíciu okolo 7000€.
Odpovedať
@termoska11 spravne tu poznamenal @dexter89 ze na taku velku stavbu by mal byt elektrokotol ako posledna volba. To si tak mozu davat pani do tych malickych bungalovikov. Poradim ti takto, ak mas priestory na technologiu a uskladnenie peliet, tak kotol na pelety a ak nemas priestory tak tepelne cerpadlo. @frantisekca pelety isli teraz o 100e dole, cize napriklad v mojom okoli stoja momentalne 450e/t. Nemozes porovnavat cenu peliet kde sa uz premietla rapidne zdrazena elektrika pre firmy, s cenou elektriky pre domacnosti ktora je nezmenena. Za 2 roky bude mozno cena elektriky minimalne 2x ako teraz ale neverim ze kurenie elektrikou vynde lacnejsie ako kurenie peletami. Vsak to by bolo na hlavu postavene. Aby sme si to mohli porovnat, tak treba uviest kolko eur stoji 1kWh tepla z peliet. Pri sume 450e/t, ucinnosti kotla 90% to mne vychadza 0,109e/kWh. A hadam mi nechces povedat ze elektrika stoji alebo bude stat v roku 2023 menej ako 0,109e/kWh.... A aky komin? vsak komin ak uz ma postaveny to je jednorazova investicia do hrubej stavby. Nemozes tak rozmyslat. Chapal by som to ak niekto stavia maly dom, setri na kazdom m2, nema kotolnu iba malu technicku miestnost a nema komin, tak vtedy ano, vtedy je ten zamer jasny ze ked setri na tomto tak elektrika na kurenie. Ale ma velky dom s priestormi a kominom a mozno kotolnou, tak preco tak rypat elektrokotol a nevyuzit to.... Vstupna investicia pri zostave peletoveho kurenia (kotol, horak, zasobnik, AN, cerpadlove skupiny, rozvody, praca okolo toho) sa dnes pohybuje na sume okolo 7 tisic. Ano vstupna investicia do elektrokotla je sice vyrazne mensia, ale neriesil by som to takto. Tepelne cerpadlo by som ratal tak do 10 tisic. Takze sumy mas, mozes si zvazit co sa ti oplati, ale urcite ak je trend ze elektrika ide hore, tak vsetko elektricke by malo byt posledna volba. Len dodam ze ak nahodou by si skoncil s elektrokotlom vo vidine nizkych investickych nakladov, tak aby sa nestalo ze za 2 roky tam budes davat FV vo vidine ze ti to urobi usporu...Lebo potom ta vstupna suma za elektrokotol a FV by uz presiahla aj vstupnu sumu kotla alebo pripadne TC.
Odpovedať
@tomas89374 Kúrenie peletkami patrí medzi najdrahšie kúrenie. Ak chce niekto kúriť lacnejšie a nemá možnosť plynu, tak istotne voliť TC. Pri TC a náraste cien elektriny o 300% to stále bude rentabilné. Napríklad cena elektriny pre 2023:
Odpovedať
A TC sa dá kúpiť aj v nižšej, alebo rovnakej cene, ako kotol na pelety.
Odpovedať
@termoska11 čo ťa vedie k elektrokotlu?
Odpovedať
Daj si plynový kotol alebo TČ vzduch-voda. Za istých podmienok by si na tieto zariadenia dokázal dostať dotácie. Elektrokotol určite nie.
Odpovedať
@frantisekca nizka tarifa ide kolko hodin denne? to je aky dodavatel elektriky?
Odpovedať
Je to tam uvedené. NT je 20 hodín, VT sú 4 hodiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca ale to mas cenu bez distribucneho poplatku nie? 😅
Odpovedať
@zipsuliak @tomas89374 to je v každej distribúcii iné, jedine ZSD nemá sadzbu DD6 pre TC tam je NT 22 hod, má len DD5, naviac v každej distribúcii je predel medzi DD2-DD5,6 iný, som v SSD a tam sa oplatí DD5 od 4MWh/ročne, no i tak ma to stojí viac ako DD2 v ZSD, na každej adrese je iný čas prepnutia pre rôzny EM , pri IMS mi zmenili mám len 10-11, 15-16, cez deň a 00-02 v noci , vtedy mi ide len chladnička,mení to HDO signál no takmer stále je čas totožný, pri obyčajnom EM sa to občas menilo mám kontrolku na sporáku ceny sil el. má každý dodávateľ iné jedine to si môže každý zvoliť to je i na foto bez distribučných
Odpovedať
Áno, bez. Lebo tento rok akosi naša vláda a úrady nestíhajú. Odoberáme, platíme za niečo, čo nevieme koľko vlastne bude stáť. Iba prehlásenia politikov, že nie viac ako minulý rok, možno o pár € navyše, pre domácnosť. Takže ani ten cenník nemusí byť platný. Neviem, či ho majú schválený.
Odpovedať
@frantisekca Zaujímavé je, že na plyn je už cenník kompletný.
Odpovedať
SPP má písané, že ministerstvo im ešte stále nedoručilo rozhodnutie.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?