Doplnkové elektrické kúrenie v pasívnom dome

Profilova fotka
Chcel by som sa opytat, ake doplnkove kurenie by ste odporucali v pasivnom dome? Podla predbeznych vypoctov by sme sa mali dostat k hranici 15kWh/m2. Dom bude 10km od Bratislavy (2-poschodovy, 145m2 uzitkova plocha). Budeme mat TC, rekuperaciu s riadenym vetranim, co by malo zabezpecit to "bezne" vykurovanie, ale budeme potrebovat nieco na doplnkove vykurovanie. Zdroj energie - elektrina (plyn nebude). Uvazujem nad roznymi alternativami - podlahove kurenie, konvektory, infra-panely - ale neviem sa rozhodnut, do coho sa oplati zainvestovat. Mojej zene zvykne byt dost zima a tak sa obavam, ze tych standardnych cca 21 stupnov nebude stacit.
Odpovedať
1
2
@mom3 TC bude kurit ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp TC odcerpa energiu z okoliteho prostredia a odovzda ju vykurovaciemu systemu. Sluzi tiez na pripravu teplej vody, vykurovaniu a aj na chladenie.
Odpovedať
@mom3 No však to máte hotové. Nič viac netreba. TČ má el. špirálu, ktorá sa zapne, keď bude teplota vonku tak nízka, že TČ nebude môcť teplo "vyrábať". Na to napojená podlahovka za 300 €. Koniec.
Odpovedať
@mom3 no to mi je jasne, len sa pytam aky bude ten hlavny vykurovaci system teda- predpokladam, ze podlahovka.. Aj ked v pasivnom dome, v ktorom "netreba" kurit uvazovat nad 2 zdrojmi kurenia sa mi zda dost divne... :-)
Odpovedať
@cubicomp ... ešte k tomu ide o elektrickú alternatívu k elektrine.
Odpovedať
@mom3 Nešpekulujte. Je to OK. Špirála to istí.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr No ved to, ze nam praveze architekt podlahove kurenie vobec neodporucal.
Odpovedať
@mom3 Prečo? A do akého vykurovacieho systému chce dať to teplo z TČ? Do infrákov? :-D
Odpovedať
@mom3 tak to som zvedavy, do coho teda odporucil dat teplo z toho TC...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Myslim si, ze predpoklada vykurovanie vzduchom (TC vzduch-vzduch).
Odpovedať
@mom3 jaaj, chce kurit klimou. Ta podlahovka je ale urcite lepsie riesenie.... Ale to by si mal ako investor vediet co tam vlastne mas navrhnute, nie? Podlahovku by som dal ako hlavne kurenie a klima by bola len na rychle prikurenie, ked uz teda
Odpovedať
@mom3 A TUV budete pripravovať ako? Na to sa treba zamerať. Ak už dávate TČ, tak kvôli TUV, nie kvôli kúreniu. Lebo kvôli kúreniu sa absolútne ani neoplatí, ani sa moc nevyužije. Nezabúdajte, že Vy začnete kúriť koncom novembra / začiatkom decembra a skončíte v polke februára! Po zvyšok roka, kedy bude konečne teplý vzduch, by Vám také TČ stálo a počas vykurovacieho obdobia by malo mizerný vykurovací faktor.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cubicomp Projekt este nie je celkom dokonceny... V com je ta podlahovka lepsia?
Odpovedať
@blacksr v lete bude zase chladit ;-)
Odpovedať
@mom3 Aká by mala byť tá investícia? Vonkajšia jednotka + viacero vnútorných?
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp Ano, v zime ma fukat teply vzduch a v lete chladit. A tiez ma sluzit na ohrev teplej vody.
Odpovedať
@cubicomp Označila by som to až ako tretiu prioritu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Investicia - tazko povedat. stavba bude na kluc. preto sa vlastne na toto vsetko pytam. lebo neviem porovnat rozne riesenia z hladiska ivensticii, navratnosti a komfortu.
Odpovedať
Profilova fotka
nezalezi ani tak na tom, aka Vam vysla spotreba tepla na vykurovanie, ale aky Vam vysiel vykurovaci vykon.... pokial ide o to, ze je len elektrika, treba sa zamysliet nad synergiami : TUV + vykurovanie.. nemusi to bezopodmienecne znamenat, zeriadene vetranie na principe chladnicky... nemam rad ten termin, ktory je znamy len v CZ a na SLovensku, ze aktivna a pasivna rekuperacia... vela ludom potom vypoctom vychadza spotreba tepla na vykurovanie tesne pod 15 KWh/m2/rok, ale celkova spotreba energia daleko viac ako 120 KWh/m2/rok...
Odpovedať
Profilova fotka
@drasnican1 ja tomu rozumiem. tych 15kWh/m2 je ratanych na na celkovu spotrebu energii, teda vykurovanie, TUV, spotrebice, atd. Ja sa len pytam na nazor na vykurovanie vzduchom vs. napr. podlahovka v pasivnom dome. nie je mi celkom jasne, v com je vyhoda resp. nevyhoda a vobec ci jeden system moze byt uspornejsi ako ten druhy.
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 neviem ci je to iba o uspore.. vykurovanie podlahovkou je podla mna aj ovela komfortnejsie, nemas to skombinovane s vetranim, co moze byt komplikacia, a tak.. hlasujem za podlahoffku:)
Odpovedať
@mom3 Tých 15 nemôže byť na všetko - buďme realisti. Je umenie dosiahnuť 15 čiste len pre kúrenie. Museli by ste mať dom zvonku obalený fotovoltickými článkami a veterníčkami. Nie som si istá, či som porozumela tomu princípu - TUV sa bude pripravovať z odpadného vzduchu (zima)? Po technickej stránke poradiť neviem, ale žiada sa mi glosovať a iným, múdrejším, nadhodiť, že na TUV bude treba honiť väčším objem vzduchu, čo môže mať za následok buď suchší vzduch vďaka nadmernému vetraniu, alebo, ak sa tomu zabráni, väčší podiel platenej elektriny. Má to byť niečo ako Nilan VGU, VPL alebo VK 18 xx? Lepšie info nájdete v diskusiách na tzb-info alebo airforum, ktoré založil predajca týchto "hračiek". Podľa cien ale usudzujem, že je to drahé riešenie. Pozorujúc fungujúce i stavané pas. domy, mám taký pocit, že od prvotného ošiaľu spojiť vetranie s kúrením do jednej veci sa už upúšťa a nahrádza sa to buď rekup. jednotkou s recirkuláciou (aby sa predišlo suchému vzduchu), alebo sa to úplne oddelí. Myšlienka jedného systému pre kúrenie i TUV je lákavá, ale má svoje úskalia... Ja sa prikláňam k oddeleným riešeniam... Aj sme tak spravili.
Odpovedať
@yaninca podlahoffka :-) :-) :-) Myslím, že jej premenovanie je týmto spečatené.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ano, myslim si, ze by to malo byt nieco ako Nilan VP18 alebo nieco take. pri tomto rieseni ma laka, ze to zabera minimum priestoru - ako chladnicka. tiez odpada praca a naklady spojene s podlahoffkou (pri stavbe na kluc to nebude len 300 eur). len si nie som isty, ze to pocas tych malo dni, co bude fakt riadna zima, cele utiahne, t.j. TUV aj vykurovanie na pozadovanu teplotu. (moja zena by niekedy najradsej zakurila aj na 24C). ak sa smiem spytat, to tvoje oddelene riesenie je teda ake? samostatna rekuperacia s riadenym vetranim? kde mas schovanu rekuperacnu jednotku? predpokladam, ze tu podlahoffku tiez nemas zapojenu do zastrcky... :-)
Odpovedať
Dobrý den. Měrná potřeba tepla na vyytápění je parametr, který se vztahuje pouze na vytápění. Jak naprosto správně píše blacksr, není snadné tohoto parametru dosáhnout, ale je to reálné. MPT je parametr domu, který je postaven v určité zeměpisné oblasti , kde ten parametr musí splňovat na výpočtovou venkovní teplotu. Takže paradoxně postavím nějaký dům za Severním polárním kruhem a budu ho posunovat přez Obratník Raka, Rovník a Obratník Kozoroha k Jižnímu polárnímu kruhu a on se mě bude měnit od obyčejného domu na nízkoenergetický, na pasivní, znovu na nízkoenergetický a skončí jako obyčejný. Já tam nevidím žádný vliv osob, jejich počet ani jejich chování. Čili MPT je jeden z parametrů pro hodnocení pasivity. Jsou celkem 4 požadavky: Nejvyšší přípustné měrné hodnoty pro pasívní dům : topný příkon (-12 °C venku) 10 W/m2 roční spotřeba na topení 15 kWh/m2a roční dodávka do domu 42 kWh/m2a energie kvůli tomu uvolněná 120 kWh/m2a Nicméně to všechno je už celkem koplikované. Nejjednodušší z hlediska naší kapsy je důležité dodržet tu potřebu tepla na topení. Tam to nejvíce poznáme. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Co sa tyka konkretnych vypoctov mernych hodnot - v tomto sa spolahnem na architekta a myslim, ze nemam dovod jeho vypocty nejako spochybnovat, kedze je poprednou kapacitou v obore EPD na slovensku... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 inak, nemali ste povodne projektovany ned so stratou 3kw?:) ako ste tie straty znizovali?diik
Odpovedať
@mom3 Utiahne to, lebo tam budete mať el. dohrev, ktorý sa bude práve v takých dňoch podieľať na kúrení a ohreve markantne. Je to o dimenzovaní. RJ môže byť na stene a pod tým bojler s výmenníkom a obeh. čerpadlom do podlahovky (bojler pre TUV je zároveň zdrojom tepla pre kúrenie). Čiže priestor zaberie 50x50 cm. No, ešte chcem bojler dozatepliť 10-15 cm vlny, takže bude o 20-30 cm tučnejší. Pôdorys zavesenej RJ je 30x60 cm. Ako horná kuchynská skrinka.
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Nemali sme to tak projektovane, nebol to niekto iny? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 nie nerozumies tomu...tych 15KWh/m2 je ratanych len na vykurovanie.... nie je dôlezite, ci niekto s niecim suhlasi, alebo nie...dôlezite je, aby tomu co sa niekto snazi povedat rozumel...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?