Elektrické podlahové kúrenie v bungalove, izolácia.

Dobrý deň. Plánujeme kúpiť bungalov 13,4m x 9m postavený na kľúč. Dom je vo fáze výstavby a bude v ňom použité elektrické podlahové kúrenie. Plyn by sa musel dotiahnuť zo vzdialenosti ca. 40m. Zisťoval som u predajcu možnosť zámeny elektrického kúrenia za teplovodné, túto možnosť pripustil, ale vraj stavba už je prispôsobená el. vykurovaniu (naťahané káble do rozvádzača, termostaty v izbách - zatiaľ neosadené, zástavbová výška dverí - pri teplovodnom by sa vraj musela znížiť podlahová izolácia). Izolácia bude: strop - 28cm vata, steny - 10cm EPS, okná - 7 komorové trojsklo. Náklady na kúrenie podľa predajcu 80 - 100€. Stavba má v súčasnej fáze strechu, okná a vnútorné ommietky. Chcem sa opýtať znalých veci, či je ešte čas trvať na teplovodom kúrení, alebo či náklady na kúrenie, avizované staviteľom, budú naozaj také nízke. Aj keď podľa toho, čo som sa dočítal tu na fóre, tak pri tejto izolácii asi ťažko. V prípade elektrického kúrenia, máme požadovať zvýšenie hrúbky izolácie? V dome bude krb, bez prieduchov. Rozmýšlame aj nad možnosťou zabudovania prieduchov. Ďakujem.
Odpovedať
No, zalezi od okolnosti ale ak je to aspon trochu mozne, trval by som na teplovodnom kureni. Na kurenie vies potom pouzit bezny elektricky kotol, tepelne cerpadlo alebo akykolvek iny tepelny zdroj. Akonahle das iba elektricke rohoze, tak s tym uz nikdy nic neurobis. Ak sem napises mernu potrebu tepla (musis to mat v projekte), tak ti jednoducho vypocitame kolko ta kurenie bude stat s roznymi zdrojmi ale s 28cm v strope moc neverim, ze sa zmestite do 100€. Na tuto dobu je to uz trochu malo. Inak z coho mate steny? Lebo 10cm EPS uz tiez dava malokto. Pride mi to ako typicky dom na kluc za cenu 99 990€ v stadiu holodom a developer ma na nom 40% marzu. :-)
Odpovedať
Stena je z tehly wienerberger 30. Mernú potrebu tepla skúsim zistiť, projekt zatiľ k dispozicií nemám. Ešte dodám, že na podlahu sa plánuje anhydrid, ak by to bolo nejak smerodatné.
Odpovedať
Profilova fotka
@pxtxr Tiež si myslím, že 10 cm na fasádu je málo. A do stropov 28...? Ja som pred 1 a 1/2 rokom (to ešte neboli nové prísne pravidlá) dával 40 cm. A na fasádu 20 cm. No áno - developer sa to snaží stiahnuť, kde sa dá, aj keď posilnenie izolácií na hrúbky, čo som napr. dával ja, by vonkoncom nepredstavovalo dramatické navýšenie ceny. Ale popravde: iné kritériá sú na dom v Pezinku a iné v Terchovej. Záleží aj na tom, ako je situovaný, koľko bude mať slnka, aké sú veterné pomery... Mimochodom ja mám elektrické rohože - a som absolútne spokojný. Nastavil som termostaty v izbách a nestarám sa. V predchádzajúcom dome som mal plynový kotol. Kazil sa, stále s ním niečo bolo. Takisto revízie nie sú zadarmo. Napriek tomu, že plyn som mal v dosahu, nešiel som doň.
Odpovedať
iba sa opravím, steny budú tehla weinerberger 40
Odpovedať
Profilova fotka
@pxtxr Ako píše @leonardom ja som zvyšoval izoláciu z 15 cm EPS na 20 pri ytongu 250 vacsina stien a JZ stena 375 a strop z 30 cm vata na 40 cm. Mám ale menšiu plochu cca 85 m2 a odporové vodiče zaliate v betóne (na anhydrit som mal vela negativnych referencii) s termostatmi v kazdej izbe. Kurenie este nebezi ale dufam v rozumne hodnoty :-D pri tom zatepleni, okrese PK a malej rozlohe (casom zvazujem este fotovoltaiku s ohrevom TUV)...Plyn je tiež na pozemku nevyužitý. Inak náklady na navýšenie boli tuším + 600 € EPS a 700 vata. Nevyhoda vodnej podlahovky je vysia cena oproti rohoziam alebo odporovym akblom a dlhsi nabeh s mensou dynamikou - ale je fakt ze to napojis na cokolvek...
Odpovedať
@leonardom Dom má okná situované na východ - obývačka a dve izby a západ - jedna izba a kuchyňa. Východná strana je v časti obývačky ešte clonená prestrešenou terasou a orechom na susednom pozemku. Taká dosť tmavá strana. Momentálne na byte máme samostatné plynové kúrenie a nemôžem povedať krivého slova. Lenže pokiaľ na dome bude možné iba el. kúrenie rohožami (či už z dôvodu veľkých investícií na pokládku plynu, alebo z dôvodu nemožnosti realizácie teplovodného kúrenia), nič nenarobím. Budem nútený testovať nový druh kúrenia a dúfať, že náklady nebudú príliž vysoké. Skúsim aspoň dohodnúť zvýšenie izolácií. Keď požiadam o zvýšenie vaty v strope, aké sú možnosti realizácie oproti naprojektovanej izolácii? Budú sa musieť znížiť stropy?
Odpovedať
Profilova fotka
@pxtxr byvam lll.rok v bungalove pod Tatrami ...Dom je postaveny z thermalici,28cm izolacie v strope,dom je zatial nezatepleny,neovakovany,mame aj krb bez prieduchov,a v izbach elektr.podlahovku,termostaty.Horuco mame nenormalne,rozhodli sme sa ani vobec nezateplovat dom z vonkajsej strany. A to nas kazdy odhovaral od elekriky,ze len plyn bude pre nas najlepsi...Nevieme si vynachvalit,to ze je dom len plne elektrifikovany,mame samozrejme vyhodnu tarifu aj na spotrebice,takze naklady vsetkehokomplet v dome v lete cca 40-50 eur,v zime cca 100 eur...v priemere 70 eur/mesiac
Odpovedať
... a keby sa zateplilo, boli by náklady možno o tretinu nižšie... :-)
Odpovedať
@pxtxr máme podobnú výmeru bungalovu - drevostavba. Máme tiež len elektrické kúrenie - Caleo + rohože. Z hľadiska takého malého domu si muž prerátal, že je to nerentabilné, aby sme dávali niečo iné. Nasťahovali sme sa v decembri, tento rok bolo celkom "čerstvo" v zime a celkom dlho. A ešte bývame aj pod horou, takže je tam o niečo chladnejšie. Zálohu platíme 71 eur, pri tarife DD5 - 4 hod. v priebehu dňa je elektrina vo vyššej a 20 hod. v nízkej tarife. Po 3 mes. kúrenia v tej najväčšej zime sme doplácali tuším 11 eur. Takže na rok keď sa to spriemeruje to vyjde nejakých 50 eur možno. Ďalšie vyúčtovanie sme zatiaľ nemali. Ak bolo chladnejšie, tak sme dokurovali krbom - prieduchy nemáme. Takže áno, sú to nízke náklady.
Odpovedať
@kapa34 Pravidelne kurite v krbe nie? kolko dreva spalite v zime ze mate brutalne horuco? Toto http://www.modrastrecha.sk/blog/kapa3... vystaci na kolko?
Odpovedať
@ajkava Môžete mi, prosím Vás napísať, akú izoláciu máte použitú na dome? Pokiaľ by som dosiahol také náklady, ako máte Vy, bol by som spokojný. Ďakujem.
Odpovedať
@pxtxr majú to napísané na ich stránke - stavali nám dom http://bf-stavby.sk/skladby-stien/
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pxtxr Dom ma parametre min 80 kWh/m2/rocne, to znamena cca 10 MWh na kurenie, developer neklame, akurat tych 100 e mesacne bude IBA kurenie. TUV je extra. Odporucam zmenit na vodnu podlahovku s TC s dotaciou. Pridat na zatepleni 15 cmm steny, 40 strop. V podlahe staci 8 az 10 cm EPS
Odpovedať
@ajkava porovnavat potrebu tepla v murovanom dome s drevostavbou nie je mozne, ved najvacsia vyhoda drevostavby su nizsie naklady na kurenie, kedze netreba nahrievat masivne steny.
Odpovedať
@pxtxr bungalov s krbom v strede domu prieduchy nepotrebuje
Odpovedať
@peto99 TC mozno nebude mat ani kde dat ... dom uz stoji teraz neviem ako by natahali rury, hovadiny ...
Odpovedať
@peto99 nieže nepotrebuje, ale ani nemôže mať a hlavne pri menšej výmere. - pri revízii komína to povedal odborník
Odpovedať
@peto99 v príspevku hore nemal zakladateľ napísané, z čoho je postavený bungalov. Je to až nižšie, čo som si všimla teraz.
Odpovedať
@sysell tc stoji vonku, vnutri je hydrobox a bojler. 400 v ma zavedenych, staci potianut kabel stropom alebo aj okolo domu. Kurenie este hotove nie je, a ubrat 4 cm EPS na vodnu podlahovku mozne je
Odpovedať
@peto99 drevostavby maju nizsie naklady na kurenie, lebo nie je treba nahrievat masivne steny? To naakumulovane teplo v murovanych stenach akoze zmizne ci co?
Odpovedať
@gashtaan steny maju vysoky tepelny odpor vdaka vatovej vyplni, a zaroven dom lahsie vykuri obedne slnko alebo krb. Preco su pasivy vacsinou drevostavy? Presne s tymto rataju v potrebe tepla. Murovany dom sa pomaly nahrieva a pomaly chladne, ale vyhoda je to skor v lete ako v zime. Ti, co nemaju v hlave seno v teplych oblastiach domy muruju. V chladnych horskych ma drevostavba logiku ( nic pre mna ).
Odpovedať
@peto99 no, moc si na tu otazku teda neodpovedal...
Odpovedať
Najprv som ti chcela napisat, ze chod do "vodnej" podlahovky. Ale na co? Nechaj elektriku. Krb mate zalozny. Mate krb alebo kachle? V akej oblasti Slovenska to je?
Odpovedať
@evica01 V dome bude krb a rozmýšľame nad prieduchmi. Lokalita Nitriansky kraj - Topoľčany.
Odpovedať
Nebol by problém pri navýšení stropnej izolácie v porovnaní s tým, čo bolo navrhnuté v projekte? Ako by po navýšení boli ukladané pochôdzie osb dosky na povale? Vložením dištančných hranolov na trámy? Neviem si to nejak reálne predstaviť...
Odpovedať
...bez zníženia stropov samozrejme, ak by to bolo možné...
Odpovedať
@pxtxr daj prieduchy a nechaj elektriku. Niekto si elektriku chvali.
Odpovedať
@kapa34 Je pekne napisat, ze mate naklady na elektrinu iba 70-100EUR, resp. iba 50EUR a ake je to super ale zabudli ste uviest, ze spalite pri tom polovicu susednej hory v krbe a kurite v nom vlastne kazdy den. Skuste odhadnut svoju spotrebu keby ste tym krbom nekurili vobec a zrazu to bude vyzerat uplne inak. Neverim, ze bez izolacie stien a stropu iba 28cm sa vojdete s elektrickym kurenim v dome okolo 100m2 pod 150EUR mesacne. Ved len ohrev TUV robi v beznej domacnosti priblizne 2000kW/h rocne, co je cca. 20EUR mesacne iba na ohreve teplej vody. PS: Mate v tych poplatokoch zaratanu aj prehliadku komina, ktoru podla zakona musite robit kazde 4 mesiace pri kureni tuhym palivom?
Odpovedať
@danculd vieš čo je kúrenie tuhým palivom? To je ak máš hlavný zdroj kúrenia na tuhé palivo. A nie krb.
Odpovedať
@ajkava :-D :-D :-D :-D :-D A co je podla teba kurenie v krbe? Resp. cim tam kuris, netuhym palivom? Akonahle budes spalovat uhlie, drevo, stiepku, brikety, ....... vsetko je to tuhe palivo a je uplne jedno ci je to hlavne alebo doplnkove kurenie, ci to spalis v kotli, krbe, piecke, sporaku....., prehliadku komina musis podla zakona robit kazde 4 mesiace. http://kureniepresov.sk/byvanie/mate-...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?