Správne nastavenie kotla

Dobrý večer , mám problém s kúrením v dome. Mám doma túto "sústavu" Kotol: Protherm Gepard condenz 25kw mko Radiátory Korado 120cm "2rad" 4x a jeden rebrík Termostat: Protherm Thermolimk P Kotol teplota vykurovania je nastavna na 55stupňov Výkon kotla je nastavený na automaticky V termostate je Modulácia výkonu zapnutá a vonkajší snímač zapnutý aj na automatickú vykurovaciu krivku to ma zapnuté a mení si to aj keď vonkajší snímač nemám.. Dom je po prerábke a komplet nove rozvody. Problém je nasledovný Na termostate nastavená teplota 22stupnov v izbe tiež sa drží 22stupnov Kotol sa správa nasledovne Nahrieva teplotu na cca 60stupnov následne vypne plameň a teplota postupne klesá cca na 45 a potom zase nabehne plameň a zohrieva na 60stupňov na internete aj z iných diskusii som sa dozvedel že je to cyklovanie a nieje to dobre je to pravda ? A ako sa so dá vyriešiť ? Sem tam keď teplota vybehne na 22.5 a viac kotol vykurovanie vypne pokým teplota neklesne v izbe naspäť na 22 stupňov Ďalší z problémov je hluk v radiatoroch pri nabehnutom horáku , zvuk také šušťanie ako keď je pri kotli od čerpadla tak ako keby to prechádzalo až do radiatorov , radiátory sú odvzdušnené aj často odvzdusnovane a žiaden vzduch už nejde, dá sa to niejake vyriešiť ? Nemôže to byt niečo s nastavením čerpadla.? A ešte jedna otázka na samoodvzdušnovscie ventily ma byt ten "vrchnak" na nich zaskrutkovany (zavretý) alebo úplne otvorený ? Majster čo to robil nedvíha telefon a v kotli nenastavoval skoro nič -Popripadne ako by mal správne fungovať kotol ako často ma zapínať a podobne ?
Odpovedať
Profilova fotka
@goly48 zial kupil si kotol s vysokym spodnym vykonom - konkretne 6kw. Uz 10 rokov su na trhu kotle, ktore maju modulaciu 1:10 s vykonom 2-20kw, preco si kupil tuto carachu netusim. Kotol ti cykluje, co s tym? Primarne by to mal riesit ten trololo, ktory ti toto k 4 radiatorom namontoval. Dalsie moznosti su predat a kupit nieco co sa hodi viac, alebo doplnit ak je moznost nejaku akumulacnu nadrz ... Mozno sa da pri tomto protherme aj upravit horak na nizsi vykon. Hucanie v radiatoroch je najcastejsie len priskrteny TSV a spiatocka, skus naplno pootvarat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@goly48 zial kupil si kotol s vysokym spodnym vyk…
@mgx takže kotol by mal fungovať nasledovne ? Zapne sa horak bude kotol bežať trebárs so zapnutým horakom hodinu a bude si udržiavať teplotu napríkad 55 stupňov a keď dosiahne nastavené stupne na termostate sa kúrenie vypne ? Lebo ako hovorím teraz mi nahreje kotol napríklad na 60vypne horak a čerpadlo si ide furt a klesá mi teplota na 45 a tak zas tak by to fungovať nemalo ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od goly48:

@mgx takže kotol by mal fungovať nasledovne ? Zap…
@goly48 https://www.protherm.cz/files/product... od strany 31 - Diagnostické kódy – přehled, ako sa tam dostanes je na strane 18 d.00 - si nastav maximalny vykon kotla co najmensi d.18 - Režim doběhu čerpadla - nastavit 3
Odpovedať
Vonkajší snímač by mal určiť na akú teplotu by mal kotol ohrievať vodu v ÚK systéme v závislosti od vonkajšej teploty (podľa nastavenej ekvitermickej krivky). Ak máš zapnuté v regulácii, že ten vonkajší snímač máš ale ho nemáš tak odkiaľ má regulácia vedieť aká je vonkajšia teplota? Možno preto nerešpektuje kotol tebou zadanú max teplotu v ÚK 55° ale ohrieva až na 60°. Možno je tým zblbnutý. Vypni v regulácii, že máš vonkajší senzor alebo ho tam nainštaluj. Máš na 5 radiátorov vysoký spodný výkon kotla. Ten kotol má myslím dvojstupňové čerpadlo. Aj na nižší stupeň tlačí možno priveľké množstvo vody do systému a termostatické hlavice nasadené na termostatické ventily kvôli prebytku prietoku ho musia veľmi škrtiť - vytvárajú odpor a tým pádom je prietok cez nich hlučnejší. Voda cez nich preteká pod vysokým tlakom, strieka. Možno máš dokonca čerpadlo v kotli nastavené na druhý výkonnejší stupeň. Mimochodom, v izbe kde máš priestorový termostat by na radiátoroch nemali byť termostatické hlavice vôbec. Ideálny stav je keď je kotol výkonovo nepredimenzovaný aj nepoddimenzovaný a jeho regulácia môže pracovať s jeho výkonovým rozsahom bez pauzy a celý čas vykurovacej sezóny udržiava teplotu v baráku takú akú od sústavy potrebuješ. Najlepšie je keď niekto vypočíta tepelné straty domu a určí potrebu tepla na jeho vykurovanie pri povedzme -12°C. Ak je to napríklad 4kW, tak to jednoducho znamená, že pri -12°C vonku dom potrebuje na udržanie teploty vo vnútri na 20° 4kW z kotla. A vtedy vieš, že ti stačí kotol s výkonom o niečo väčším ako tie 4kW - väčším kvôli nábehu atď kvôli napríklad tomu, že ak máš v dome z nejakého dôvodu teplotu len povedzme 12° a vonku je -12° a chceš ho ohriať na 20° tak s 4kW kotlom by ti to trvalo extrémne dlho. 4kW kotol je OK na održiavanie tej teploty na 20°, nie na povedzme prvé zakúrenie vychladnutej budovy. Ty máš 4-5 radiátorov, ťažko povedať aký výkon vedia odovzdať pri 55° vode prúdiacej cez nich keďže nevieme aké presne sú tie radiátory. Ale ako píše mgx od oka aj ja by som povedal že ich výkon je pod spodnou hranicou minimálneho výkonu kotla. Je to akoby si kúpil Mercedes AMG 63 a jazdil ním permanante len v dopravnej zápche, kde si brumlá furt na jednotku dvojku alebo ho start-stop vypína.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@goly48 https://www.protherm.cz/files/products/ge…
@yuri66 ďakujem doma nastavím snáď pomôže
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Vonkajší snímač by mal určiť na akú teplotu by ma…
@toky1 ďakujem, tak vypnem ten snímač , a to čerpadlo viem nastaviť aby netlačilo toľko veľa ale mu ubrať ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od goly48:

@toky1 ďakujem, tak vypnem ten snímač , a to čerp…
@goly48 Pozrel som do projekčných podkladov a na str. 6 je napísané, že je to čerpadlo dvojstupňové s automatickým prepínaním rýchlosti. Takže si to asi regulácia nastavuje sama. Zrejme už nižšie s rýchlosťou ísť nevie. Je škoda, že ten kotol nemá čerpadlo s plynule modulovaným výkonom. Jeho najnižší výkon je niečo nad 700l/hod (graf na str.10). https://www.protherm.sk/pdf/produkte/...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od goly48:

@toky1 ďakujem, tak vypnem ten snímač , a to čerp…
@goly48 este mozes vyskusat zmenit otačky cerpadla aby ti to nehucalo d.14 - Druh provozu modulačního čerpadla - nastavit 3 -Minimální otáčky (nastavení by-passu z výroby)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@goly48 este mozes vyskusat zmenit otačky cerpadl…
@yuri66 ďakujem vyskúšam
Odpovedať
Profilova fotka
radiatory a kondenz ni esú kompatibilné, potrebujú veľkú plochu. Keď poklesne teplota treba zvýšiť teplotu v kotli na75-80, kotol bude mať dlhšie prestávky . ale aj teplota v interiéri bude kolísať vo väčšom rozsahu . Tí čo vedia čo je hysteréza, nech nekomentujú, toto je rada pre laika.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od goly48:

Dobrý večer , mám problém s kúrením v dome. Mám d…
@goly48 Nastav na kotli výstupnú teplotu vody do kúrenia v rozmedzí 50-55 °C. Kotol bude ešte s odretými ušami ako - tak kondenzovať a aj pre radiatory je to ešte hranična teplota v dôsledku vnútornej korózii.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?