Rekuperácia Nilan Compact - skúsenosti

Zobraz úvodný príspevok
Skusenosti s pouzivanim rekuperacie NILAN COMPACT
Odpovedať
1
11
12

Odpoveď na príspevok od barbie888:

@seker47 jasne, fakt to pomaha. ako keby ju doma …
@barbie888 tak to je fajn...a je tam citit hned rozdiel po zapnuti ci to nejaky cas trva, kym sa to prejavi?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od seker47:

ale tak niekedy sa tu clovek aj nieco nove dozvie…
@seker47 Nemám skúsenosť s entalpickym vymennikom no je pravda, že rekuperácia vysúša vzduch. V novostavbe, kde všetko schne to nie je až taký problém, ale neskôr áno. Entalpický vymennik, čo som čítal, prepúšťa vlhkosť z izieb cez nejakú membránu (cca 60%). No ja meriamvlhkosť aj von aj dnu. Na jeseň a v zime, keď je ento problém najvypuklejší a keď nie sú vešké mrazy (vysúšajú vzduch) je vlhkosť von práve teraz 70% a dnu mám 43% čo je ok. No mával som v časoch keď my aktívna rekuperácia aj vykurovala vlhkosť dnu aj 28%, čo nie je dobré a bolo to cítiť. Riešil som to zvlhčovašom vzduchu do miestnosti (spálne) a keď som nedal pozor, mal som tam hmlu a vlhkosť aj 60%, čo tiež nie je dobré, ale rekuperácia to dala do poriadku za hodinku. Druhé riešenie mám také, že do potrubia ktoré my vháňa vzduch do domu som zaradil ďalší výmeník, cez ktorý prúdi voda , v lete studená, vtedy sa my vlhkosť vo vzduchu zrazí pod výmeníkom v nádržke, na kvapalnú vodu a treba ju odviesť, v zime tam prúdi horúca voda a dohrieva vzduch z vonku a suší ho, vtedy tam vodu dolievam a pol litra sa vyparí za 10 hodín. Nie je to zázrak, no pomôže to. viď. foto
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lvasko:

@seker47 Nemám skúsenosť s entalpickym vymennikom…
@lvasko veru rekuperacia zvykne vzduch vysusat, no da sa to v pohode vyriesit.. no tych tvojich 28% to je draplave hrdlo a suchy nos 😅 ale klobuk dole za to domace riesenie, v podstate tym neurobis nic zle a je to lacnejsia verzia ako entalpicky vymennik.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lvasko:

@seker47 Nemám skúsenosť s entalpickym vymennikom…
@lvasko My sme to zatial u nas vyriesili len tym, ze v zime semtam pustime zvlhcovac, ked padne vlhkost pod 40%, ale uvazujem aj nad tym entalpickym vymennikom do buducna.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan84:

@lvasko My sme to zatial u nas vyriesili len tym,…
@jan84 a nestaci vam ten zvlhcovac? ako ono to nie je zase az taka velka investicia potom ten vymennik, len treba si pozriet ci to vobec na svoju rekuperaciu aj zozenies. alebo sa nakontaktuj priamo na firmu nech ti poradia podla typu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ado88:

@jan84 a nestaci vam ten zvlhcovac? ako ono to ni…
@ado88 No v zasade staci, len je to dalsia vec co treba riesit a doplnat vodu, cistit a tak… Vie to trochu otravovat. Hlavne ked sa vlhkost drzi nizko aj niekolko tyzdnov vkuse. Ten entalpicky by to riesil priebezne bez roboty, co ma laka najviac. Musim este pozriet, co konkretne by slo dat k nasej jednotke, idealne nech to netreba cele vymienat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan84:

@ado88 No v zasade staci, len je to dalsia vec co…
@jan84 takze mate suchy vzduch aj popri rekuperacii?
Odpovedať
Profilova fotka
no my mame fakt ze len centralnu rekuperaciu a uplne to postacuje. vzduch je stale prijemny, ani v zime nepocitujeme nejake extremne sucho... ziadne dalsie zvlhcovace ani vymenniky nepotrebujeme. celkovo je to komfortne, ziadna starost navyse. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od barbie888:

no my mame fakt ze len centralnu rekuperaciu a up…
@barbie888 presne aj ja mam tu centralnu, okrem vymeny filtrov sa netreba o nic starat. pravidelne mi ju kontroluju, takze ja si ju uz len uzivam. dokonca mi zabezpecuje aj ohrev vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@ado88 my tiez vymenime filtre a vybavena vec. cakala som, ze to bude narocnejsie, ked sme o tom najskor poculi. tesi ma, ze uz nemame hlavne mnozstvo komarov, lienok a pavukov 👌
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ado88:

@jan84 takze mate suchy vzduch aj popri rekuperac…
@ado88 To je zákonitosť a fakt. Rekuperácia znižuje vlhkosť a vysúša vzduch vo vykurovacom období, tak ako radiátor.Pamätám si vlhké handry na ňom. Ja používam zvlhčovač v spálni. Kď chcem, alebo naňho zabudnem vlhkosť aj nad 50%. Spí sa vynikajúco. Žiaden problém. Lacné riešenie. Presuniem, kde potrebujem.
Odpovedať
1
11
12
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?