Skúsenosti - novostavba bez rekuperácie

Kto mate novostavbu bez rekuperacie? Ako vela musite vetrat, na kolko % sa vam drzi vlhkost vnutri, rosia sa vam okna? Ste spokojny s rozhodnutim, ze ste ju nedali, ci lutujete?
Odpovedať
1
2
Máme 3r novostavbu a vetrame celý dom vždy ráno na kríž.. potom večer niekedy podľa toho koľko sa varí a kto u nás je.vlhkost podľa ročného obdobia. Teraz cca 44%. V lete niekedy aj 60%. Väčšinou sa to drží cca na 50-55%. Rosenie ani plesne žiadne.
Odpovedať
Ja by som bez rekuper do novostavby nesiel. Ono vetrat na urcitu uroven vlhkosti je vec jedna, nehovoriac o energetickych stratach, no druha su pachy v domacnosti. Ukazuje sa ze ludia vetraju pramalo a neuvedomuju si aky puch maju doma. Bol som v jednom novom bungaci a prve co ma ovalilo bol smrad v dome, ktori si sami obyvatelia zial neuvedomuju. Mam to aj z vlastnej skusenosti, ked som pre domnelu poruchu musel na par dni odstavit rekuperaciu v dome, prvy den nic strasne ale tie dalsie uz bolo citit tazsi vzduch s odorom z domacnosti, hlavne ked som prisiel z vonku. Clovek si to ani neuvedomi ked to bezi v pozadi, potrvdila to aj manzelka ktora urgovala opravu. Teraz mame vzdusik jak z podhorskej luky
Odpovedať
Byvam 3 mesiace v novostavbe. Este nezateplenej, a vetrame tiež ráno cely dom na križ, a vecer o šiestej tiež. A plesne žiadne. Vlhkost sa drzi medzi 45-50. Cez den sme malo doma, takze nema kto vydychať vzduch cez den.
Odpovedať
@sadell Byvame sice len kratko,ale rozhodnutie dat si reku nelutujem a keby sa mam rozhodnut znova,tak.idem do toho.Ak niekto nie je spokojny s funkcnostou rekuperacie,tak bud ma zle rozvrhnute rozvody alebo zle nastavenu jednotku.
Odpovedať
V novostavbe, ak je minimum tepelných mostoch, tak v noci sa v izbách dosť dvíha koncentrácia CO2, a to je dôvod, prečo si tu rekuperáciu dať.
Odpovedať
@marcel714 mne sa velmi paci, co rekuperacia prinasa. Chcela by som ju. Ale velmi sa bojim toho, co sa moze po rokoch drzat v rozvodoch...
Odpovedať
@sadell my sme dali antibakterialne a su aj antistaticke a vzdy sa to da vycistit.
Odpovedať
@nrmilos2404 rosia sa vam okna?
Odpovedať
@marcel714 kto vam to robil?
Odpovedať
@sadell Pan Hostak (asex)
Odpovedať
@sadell cim dalej, tym menej, a to vzdy len v spodnych rohoch skiel. Ale vyvetram a už to tam nieje.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste jazdiť na aute s vypnutým ventilátorom. Je to asi to isté ako nový dom bez rekuperacie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@michalli ved ano, ale vidite, napisali tu ludia, co problem nemaju. Maju idealnu vlhkost, nemaju zarosene okna, ani plesne...
Odpovedať
@nrmilos2404 @martinko61 ste spokojny s rozhodnutim, ze ste si ju nedali?
Odpovedať
Profilova fotka
@sadell tak nechcelo by sa mi dva krát denne robiť prievan v dome. V lete si to ešte viem predstaviť ale v zime to musí byť celkom zaujímavé 🙂
Odpovedať
Novostavba by mala mať kontrolované vetranie. Pretože pri kontrolovanom vetraní ovplyvňuješ koľko € ročne stratíš na vetraní a koľko € ročne ušetríš oproti "nekontrolovanom" vetraní. Keď zoberieš v úvahu že sa aj pri nízkoenergetických domoch robia blowerdoor testy kde sa testuje VZDUCHOTESNOSŤ stavby, tak už len toto napovedá, že pri vzduchotesnej stavbe treba oveľa viac dbať na vetranie. Keď vetráš oknami 1-2x za deň tak ani to nemusí stačiť. Koľko ľudí má dnes detektor CO2 v dome? Koľko ľudí bolí hlava ani si pri tom neuvedomuje že vo vzduchotesnej stavbe je problém s kumuláciou vydýchaného CO2 niečo na čo ľudia nie sú zvyknutí, pretože to doteraz pri netesných stavbách nemuseli riešiť. Druhá vec sú tie témy na plesne. To že pleseň nevidíš neznamená že ju v dome nemáš. Takže keď niekto napíše vetrám oknami a nemám plesne ešte neznamená že tam nie sú... Potom sa tu objavujú témy na MS ako niekto v novostavbe menil SDK stropy a našiel niekoľko litrov vody "ležať" na parozábrane a pod. Bohužiaľ/ alebo naštastie podľa toho z akého uhla sa na to pozrieš je nútené vetranie dnes nutnosť v novostavbe v prevedí NED alebo Pasiv
Odpovedať
@sadell uz keby som staval teraz, tak by som ju dal. Nechal som si radiť od staršich na stavbe (svokor, otec) a tak aj troska banujem ze ju nemam.
Odpovedať
@peter977 a ide o viac, aj o formaldehyd a ine prchave latky uvolnujuce sa vnutri. Ale vezmi si toto video, pusti si poslednu minutu. Sam povedal, ze v rozvodoch su plesne. https://youtu.be/Q1Fn6xA7MYQ
Odpovedať
@sadell ale plesne v odpadovom potrubí. V privodoch nemá byť kde,jedine že by bol plesnivy vzduch vonku. Ja som to svojpomocne spravil do 3000. Už teraz necítim na stavbe poteri a omietky
Odpovedať
@salamawec co je to uz teraz? Kolko byvas? A k tym plesniam, moj syn ma alergiu na plesne a prach, preto to riesim hlbkovo. Chemicky to cistit moc nechcem. A ja by som davala rekuperaciu s entalpiou, takze ta vlhkost by bola u mna aj v privodnych potrubiach a teda vyssie riziko, ze aj tu sa plesen bude tvorit.
Odpovedať
Profilova fotka
@sadell Podľa mňa sa zle pýtaš, pýtaj sa ľudí čo rekuperáciu majú ako sú spokojný a nie tých čo nemajú. Prečo by niekomu chýbala rekuperácia keď ju nikdy nemal. To je ako keď išiel stavať môj otec pred tridsiatimi rokmi a starý otec mu hovoril že načo mu je záchod v dome či je lenivý ísť na latrínu. Proste prečo si nedať do domu niečo čo mi ušetrí energiu a ešte mi aj urobí bývanie komfortnejšie, podľa normy by si mala vymeniť polovicu vzduchu v obytnej miestnosti každú hodinu to ti žiadne prevetranie ráno a večer nezabezpečí nehovoriac o tom že pri dnešnej cene enegií vypúšťaš teplo von oknom. Samozrejme že rekuperácia potrebuje nejakú tú údržbu ale keď je správne navrhnutá a urobená nemá prečo s ňou byť problém.
Odpovedať
len taká otázka, stačí mi ísť v zime autom cez dediny a v aute cítiť dym z komínov. Pre tých čo majú reku, dostáva sa to aj cez reku ?
Odpovedať
@sadell pleseň v odpadovom potrubí sa objaví len ak nečistíš zariadenie. Dokonca sú aj také prípady (aj nájdeš tieto témy aj tu na MS), kde ľudia vypínali rekuperáciu keď opustili dom. Akonáhle sa vzduch zastaví v potrubí tak je tam riziko hromadenia vzdušnej vlhkosit
Odpovedať

Odpovedať
@tino2 zial dostava, clovek co uvazuje nad reku by si mal dobre zvazit v akej lokalite byva, ak ti dymi sused zhora aj zdola bude ti to urcite tahat do rekuperacie. V lete zase nie , no montovat to len preto aby som to pouzival v lete je blbost. A nepomozu ani uhlikove filtre. My byvave sice v dedine ale uplne severne skoro pod lesom, takze s tym nie je problem, svokra vo vniutri dediny by mohla na rwku zabudnut. Mne staci v zime pozriet na dedinu a vidim ako sa dymovy opar tiahne celou dedinou a z kopca do kotliny. Proste tych ludi na vymenu alebo zefektivnenie zdroj na tuhe paliva neprinuti nikto a do plynu pre cenu nejdu aj ked ho maju na pozemku, a myslim ze aj keby im to cele preplacali tak nedaju. Skratka urcita generacia je v zmyslani stratena a nepomoze nic len generacna vymena.
Odpovedať
@peter977 Potvrdzujem, sam servisak od reku mi odporucal vypinat ako to sam robi, alebo ju necha bezat na minimalnom stupni vetrania. V navode sa to vyslovne neodporuca pretoze vzduch musi cirkulovat neustale aj ked aspon minimalne.
Odpovedať
V dome ju nemam, u zeny vo vyrobe som ju spravil (nieje tam mozne z hyg. dovodov vetrat oknami). Nevyhodu reku vidim v nasavani dymu z vonku (dookola kuria casto uhlim) a to je vec co mi nik nevyvrati, je to citit nech je hocijaky filter. Ine negativa nevidim. Vyhoda je nizka prasnost v priestoroch, kedze sa vzduch filtruje. Taktiez nizsia vlhkost, ktora vyhovuje vzhladom na charakter vyuzitia priestorov. V dome mi nechyba, sme zvyknuti vetrat oknami a neprekaza nam to.
Odpovedať
@kejsix tréba medzi RJ a nasávanie tréba dať extra filtračný box s uhlíkovým filtrom, pak môžu kúriť aj pet fľašami.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Ale pri vetraní oknami tiež z "dymom" nič neurobíš a tam nemáš ani ten uhlíkový filter. Alebo nebudeš vetrať celú vikurovaciu sezónu.
Odpovedať
@stefanl To vnimam ako dalsie naklady naviac plus pravidelna vymena.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?