Radiátory vs. podlahové kúrenie: Zhodnotíme?

Dobrý deň, Chcem sa len opýtať je tu niekto kto si dal namiesto podlahové kúrenie radiátory? Ak áno ľutujete to či nie Ďakujem za odpovede
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od iwka2208:

Dobrý deň, Chcem sa len opýtať je tu niekto kto …
@iwka2208 a vieš ako funguje podlahové kúrenie a ako kúrenie radiátormi, že? Sú to úplne odlišné spôsoby vykurovania objektu ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od paracetamol123:

@iwka2208 a vieš ako funguje podlahové kúrenie a …
@paracetamol123 áno viem ja som chcela len vedieť názory ľudí ktorí zvolili radiátory ,a či by to nemenili
Odpovedať

@paracetamol123 áno viem ja som chcela len vedieť…
@iwka2208 jedno je vysokoteplotne a druhé nízkoteplotné. Ak si dal niekto jeden typ vykurovania, ako by myslíš si zistil, či spravil dobre alebo zle, keď nemá skusenosti s tým druhým, čiže nemá ako porovnať? Čo máš v projekte?
Odpovedať

@iwka2208 jedno je vysokoteplotne a druhé nízkote…
@paracetamol123 v projekte máme radiátory nakoľko manžel je za starú klasiku ...ja by som skôr šla do podlahového .a počúvam veľa názorov ...preto som chcela vedieť tí čo si ich dali či by nemenili
Odpovedať

@paracetamol123 áno viem ja som chcela len vedieť…
@iwka2208 tak niekde nie je na výber.. Podlahovka je najvhodnejšia voľba k tepelnému čepadlu, tam by sa radiátory nehodili. Do staršieho domu, alebo do domu po rekonštukcii sú stále vhodnejšie radiátory a pokiaľ sa kúri plynom, tak je to najlepšia voľba. Radiátory môžu dobre fungovať tam, kde by fungovala aj podlahovka, ale opačne to fungovať nebude. Podlahovka funguje s menším tepelným spádom, radiátory potrebujú vyššiu teplotu a vyšší spád, to sa tepelnúmu čerpadlu moc nepáči. A čo sa komfortu týka, je to o zvyku. Je príjemné chodiť po teplej dlažbe. Ked ste zvyknutí chodiť na boso. Ale pokiaľ chodíte po dome v papučiach, tak si rozdiel veľmi nevšimneš. Ked máš dobre nastavené kúrenie, kvalitný bytový termostat s nízkou histeréziou a kotol s nízkym nábehovým výkonom do radiátorov, tak rozdiel medzi kúrením v podlahovke a v radiátoroch bude nepostrehnuteľný.
Odpovedať

@paracetamol123 v projekte máme radiátory nakoľko…
@iwka2208 ak máte radiátory, máte aj zdroj vykurovania prispôsobený tomu, aby dokázal objekt vykúriť. Do radiátorov ide 50-70°C voda, do podlahovky o dosť menej. Podlahové kúrenie má samozrejme vyšší komfort tepelnej pohody, ako radiátory. Na podlahovom na druhú stranu v zime neusušíš deťom oteplovačky od snehu...
Odpovedať

@iwka2208 podlahové kúrenie musí ísť do zatepleneho domu, radiátory vykúria všetko, aj nezateplene domy
Odpovedať
Profilova fotka
@iwka2208 pri novostavbe by som urcite zvolil LEN podlahovku, ziadne radiatory. Pradlo mozes susit na susiaku za 20 euro, ak chces radiator v kupelni da sa elektricky alebo klasicky so spiralou. Vyhoda je, ze ak chces susit 2 uteraky, nemusis spustat vykurovaci system celeho domu. Cenovo podlahovka aj radiatory v dome s A0 vyjde plusminus narovnako, uplne staci podlahovku urobit BEZ zon (open loop princip) pripadne urobit len vyregulovanie/zatvaranie v miestnosti, ktora sa aj v zime prehrieva (obyvackokuchyna na juh s velkymi presklenymi plochami). Podlahovka v starom nezateplenom dome je perfektna, len ju treba tak postavit. Sam mam podlahovku v starom dome, SCOP je >4.5. Radiatory nemusia ist na spad 70/50, daju sa spravit aj na nizkoteplotne vykurovanie TC pri spade 40/30, len to tak treba navrhnut aj postavit. Cena samozrejme uz prekroci cenu podlahovky, radiatory zaberaju miesto ktore sa da vyuzit lepsie. Uplne najvacsia blbost je obvykly SK pristup (nastastie uz vymiera) ze dole podlahovka a hore radiatory. 2 rozne teplotne spady, bud kopec bizuterie naviac alebo uplne hrozne SCOP a s tym suvisiace vysoke prevadzkove naklady. Zakladne pravidlo: dobry vypocet, keep it simple a dobry projektant alebo dodavatel kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@iwka2208 tak niekde nie je na výber.. Podlahovka…
@zicher to nie je úplná odpovedˇ, je tam viac vplyvov a podlahové vyhrá aj pri rekonštrukcii kde je priestor na umiestnenie. A zaberá menej priestoru ako radiatory. Kotol s tým tiež má málo, neboli kondenzačné a podlahové sa robilo.
Odpovedať

@iwka2208 dajte podlahovku nespekulujte. Radiatory dnes patria uz len tam kde nie je moznost dat podlahovku. Moja zena si to tiez nevedela predstavit ze nebudeme mat radiatory. Dnes nelutuje. Nasi ked prerabali kuchynu si tam natiahli podlahovku ( v celom dome radiatory) a mama si vydupkala aj radiator. Ak nepocitam susenie hub v sezone, tak bol zapnuty presne 0 krat.
Odpovedať

@iwka2208 Fandím Tvojmu manželovi. Radiátory a celý systém však vypočítať a nastaviť na nízky teplotný spád. Dnes je síce modným hitom podlahovka, ale tá má niekoľko zásadných nevýhod, napr.: - už si nemôžeš dať ľubovoľnú podlahu,... - podláhovkou nahrieváš aj nábytok,... - veľká tepelná zotrvačnosť,... atď... A to už nevravím o absencii tých obyčajných ľudských potrieb - dať stolček ku radiátoru a príjemne si vyhriať kríže. 😄
Odpovedať

@iwka2208 mám radiátory, a ako jediné mínus vnímam ze sa na nich drží prach a zaberajú miesto, ako píše tuná Peter nadomnou, zena si to nevie vynachváliť ked príde uzimena, vypeckuje kúrenie a sadne si k radiatoru 😁
Odpovedať

@iwka2208 ja osobne by som rád podlahovku, ale kvôli rekonštrukcii starého som nemal inú možnosť, ako radiátory. Poznám rodinu, čo uprednostnili radiátory a teraz banujú. Nepoznám nikoho, kto má podlahovku a vymenil by za radiátory. Ale niekde som čítal a nevravím, že je to pravda, alebo že to striktne musí byť tak, ale dávnejšie som v jednom lekárskom článku čítal, že podlahovka má neblahý vplyv na človeka. Pri dlhodobej expozícii dolných končatín teplou podlahovkou dochádza k zhoršovaniu prekrvenia nôh, čo z dlhodobého hľadiska má vplyv na vznik kŕčových žíl. Dokonca vraj cukrovkári s x násobnou pravdepodbnosťou prídu o nohy skôr pri podlahovke, ako pri radiátoroch. Či je to skutočne tak, to by sa musela asi urobiť nejaká štatistická štúdia.. Keby som staval nový dom, isto dám podlahovku.
Odpovedať

@iwka2208 ja osobne by som rád podlahovku, ale kv…
@zicher To bolo dosť dávno, snáď 20 rokov dozadu, keď sa podlahovky dávali aj do nezateplených domov, kde bola teplota podlahy kôli tepelným stratám naozaj dosť vysoká (osobne som tak na dvoch domoch robil).
Odpovedať
Profilova fotka
radiatory su za mna prezitok, dnes by som do toho nesla ani za svet, podlahovka je lepsi variant, tepla podlaha aj ked zo sprchy vyjdes, ked z postele rano vyjdes, proste ma to vela benefitov :)
Odpovedať

@iwka2208 neviem o nikom, kto presiel (kupa, stavba) od podlahovky k radiatorom... Opacne hej... Idealne si to aspon na vikend vyskusat, ci najdes nevyhody...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nie kazdy si moze dat podlahovku, hlavne pri prerabchach starych domov. Mne radiatory napriklad nevadia :)
Odpovedať

@iwka2208 ak máte radiátory, máte aj zdroj vykuro…
@paracetamol123 mám radiátory a starší RD kde sa zateplilo len čo ešte išlo, múry od spodu už nezateplíš, po 90% vykurovacieho obdobia kúrim na 35-45 st. teploty radiátorov akurát sú mierne predimenzované a už viac ako 60r kúria ,teraz je už dlho ako zdroj el. kotol , ako náhrada ked vypadne el je krb, môžem meniť výkon aký práve potrebuješ na stratu, a bojler je zvlášť,tam je stále rovnaká teplota okolo 40st,legionela nehrozí lebo sa voda stále točí, môže dokurovať počas 20 hod /deň je DD5 na všetko, a finančne ma to stojí menej ako jedna krabička cigariet za deň
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od babennik:

radiatory su za mna prezitok, dnes by som do toho…
@babennik podlahovka je lepšia len do nového dobre zatepleného domu a k tomu nízkoteplotný zdroj, TC alebo KK kotol na plyn
Odpovedať
Radiatory okrem toho co pisu pani vyssie,ta budu obmedzovat v zariadovani interieru.Ci uz to bude rohova sedacka ktorou si mozno zakryjes radiator a budes mu odoberat na ucinnosti alebo si miesto neho mozes dat komodu,pisaci stolik,alebo kvety.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kuracinarez:

Radiatory okrem toho co pisu pani vyssie,ta budu …
@kuracinarez podlahovku dáš tiež zbytočne pod dvojposteľ ktorá má naviac úložný priestor až po podlahu, nepoznám jediný zdroj ktorý by nemal obmedzenie alebo nerovnomerné rozdelenie tepla po celom priestore
Odpovedať
Za me jediny duvod proc dat v dnesni dobe radiator je masivni drevena podlaha. Jinak je podlahovka jasna volba...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

Za me jediny duvod proc dat v dnesni dobe radiato…
@raziel628 áno, to he jasný argument. Pripadne pri rekonštrukcii sekať betónovú podlahu, aby bolo miesto na podlahové kúrenie. Tam je jasná voľba radiátory.
Odpovedať

@raziel628 áno, to he jasný argument. Pripadne pr…
@zicher ano pokud se bavime o stavebnim omezeni tak nekdy bohuzel u starych domu nejde(ale pak by ji tazatel asi nezminoval). Ja daval pri rekonstrukci prave radiator kvuli masivni podlaze. Navic kdyz chce clovek neco hezciho nez korado tak ho to vyjde na min 2-3x tolik co podlahovka mozna vic.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@zicher ano pokud se bavime o stavebnim omezeni t…
@raziel628 u mňa pri rekonštrukcii zohrali rolu tri argumenty. V izbách mám dubové parkety a chcel som ich zachovať.. a chodba aj s kuchyňou je liaty beton, nechcelo sa mi to fakt vysekávať kvôli podlahovke.. A aby nebolo vidno rúry do radiátorov, tak som ich zasekal do obvodového muriva. Keby som ale staval nový dom, isto neuvažujem o radiátoroch. Ja navyše kombinujem kúrenie do radiátorov plynovým kotlom a tiež súčasne aj krbovými kachlami s výmenníkom, takže u mňa bola jasná voľba radiátory. A isto neexistovalo pre mňa lepšie riešenie.
Odpovedať

@raziel628 u mňa pri rekonštrukcii zohrali rolu t…
@zicher jasny ale pak uplne nebyla podlahovka moznost. Ja delal kompletni podkladovy beton + hydro a tepelna izolace a nakonec poter takze moznost byla ale chteli jsme prave parkety takze jsme sli do radiatoru od Zehnderu. Jinak podlahovka s krbem je mozne jenom to chce o dost vetsi AN aby to spravne fungovalo...
Odpovedať

@iwka2208 Treba aj spomenúť nastenný vodný fancoil s TČ na chladenie a vykurovanie.Teplota vykurovacej vody 35-40°C.Nízky objem vody v systéme do 20L.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@iwka2208 Treba aj spomenúť nastenný vodný fancoi…
@marko337 az na to, ze ten fancoil stoji to co klima a nepotrebujes k nej este tc... Inak kureni je jasne ze viac, od stenoveho vykurovania po hypokaustovu pec, ale toto budu konzervativny ludia...
Odpovedať
Dalsia tema, aby nakrmila forum prispevkami/reklamami. Nikto normalny nemoze dat do novostavby radiatory!
Odpovedať
Profilova fotka
muzovi povedz, ze aj v severnej korei maju v domoch podlahovky...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?