Kurenie radiatory + podlahovka

Zdravim, rekonstrujeme postarsi prizemny RD a chceme vymenit rediatorove ocelove trubky za PEX, pridat podlahovku v kombinacii s radiatormi, vymenit stari plynovy kotol za kondenzacny... Plechove radiatory sa nebudu menit (ak budu po vyplachovani v poriadku). Takže, prosim o radu: aku hrubka trubiek ma byt na; - 1 stary okruh (ocelove trubky) - od kotla (v pivnici) do 1 radiatora (22VK 600x2000) je dlzka 17m (miestnost 4,20mx4,20m), od 1 do 2 rad. (22VK 600x2000) 5m (miestnost 5x4,20), od 2 do 3 rad. (2K 500x500) 11m (miestnost 2,20x1,20), od 3 do 4 rad. (21K 600x1600) 2m (miestnost 2,20x3,40) - 2 novy okruh - od kotla do 1 radiatora (22VK 600x1600) 6m (miestnost 4,20mx4,20m v ktorej bude aj podlahovka), od 1 rad. 5,50m do t-kusu, od spodneho t-kusu do 2 rad. (22VK 600x1200) 3,20m (miestnost 1,40x1,10), od lavej strany t-kusu do 3 rad. (22VK600x1200) 2m (miestnost 4x2,50), od 3 rad. 1m do t-kusu, od spodneho t-kusu do 4 rebrikoveho rad. (600x1850) 3,20m (miestnost 2,20x2,80), kde bude aj falosna podlaha, od lavej strany t-kusu do 5 rad. (22VK600x1400) 2,50m (miestnost 4,60x3). Predpokladam, ze su radiatory predimenzovane na tieto miestnosti, ale dufam, ze ich nebudeme musiet kupovat. V pripade, ze budeme musime, mate navrch? Podlahovka je 33m2. Polozenie 16x2 trubiek do systemovej dosky (sucha podlaha), roztec 15cm. 1. bude stacit 3-cestny rozdelovac? 2. aká trúbka do rozdelovaca? 3. co je potrebne vsetko k tomu (okrem 16 trubky)? Aky kotol k tejto kombinacii, ... atd.? Dakujem za poradenstvo. P.S. Prosim bez mudrih prispevkov "zavolajte projektanta", "urobte projekt. dokument." atd. Ďakujem.
Odpovedať
@rena1401 práve tie múdre príspevky sú tie najlepšie rady čo môže dostať. Btw. ak ideš robiť podlahovku, na radiátory by som sa vykašľal.
Odpovedať
@rena1401 😮 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 dakujem za mudru radu ale najlepsia rada je od osob, ktory to uz maju spravene. Radili nam uz 3 "vodari" a kazdy inak povedal. Preto tieto otazky! Kvalitny - kvalifikovany vodar je ako Yeti, vsetci o nom rozpravaju ale nikto ho este riadne nevidel. Vieme to z vlastnej skusenosti. Uz sme sa rozhodli za kombinaciu. Pokial sa podlahovka rozbehne radiatory uz kuria. Do rozumnych veci treba investovat!
Odpovedať
@rena1401 mám to tak spravené v 2 domoch .Táto kombinácia sa hodí len ak je dom trvale obývaný , lebo podlahovka ti nabehne za 38 hodín -záleží od hrubky poteru .Kurenie musí urobit "kurenár " nie vodár . No a radit sa na fore MS ...Tak to je odvaha....
Odpovedať
@rena1401 moja skúsenosť: kúpil som starší dom, potreboval som komplet spraviť vykurovanie. keďže pri tom musíš komplet rozbiť dom, tak som ho "komplet rozbil" a spravil v celom dome podlahovku aj na základe skúsenosti č. 2, ktoré jej predchádzala. Neľutujem, najlepšia vec akú som mohol spraviť. Moja skúsenosť č. 2 (staršia): Keď sme u rodičov prerábali kuchyňu, rozhodli sme sa, že tam dáme podlahovku- v tom čase sa to ešte len začínalo robiť tak hromadnejšie po barákoch. aby sme zachovali výšku podlahy s ostatnými miestnosťami museli sme ísť slušne do hĺbky odkopať, nová platňa, atď. Neskutočne bordelu to bolo, myslím, že mama miestami aj ľutovala kým sa to spravilo 🙂 . Rodičia trvali na tom, že aj keď tam bude podlahovka chcú tam aj radiátor (všade v dome v tom čase iba radiátory). Tak sa do kuchyne dal aj nový radiátor. Odkedy tam máme podlahovku, radiátor tam ešte zapnutý okrem preskúšania funkčnosti nebol. Rodičia zhodnotili, že mať tak chuť a dosť peňazí + keby im nebolo ľúto parkiet v celom dome (také lepené štvorce ktoré som snáď ešte nikde inde nevidel) tak nechajú kompletne rozkopať dom a spravia podlahovku všade 🙂
Odpovedať
@daralbajda chapem co chces povedat 🙂 ale "dobra rada je nad zlato" od ludi ktory to maju zasebou. Bohuzial su aj taky ako "dobra rada od hovada". Od tychto "kurenarov" sme poculi uz viac variantov a kazda je ina: 1. kazdy radiator pripojit samostatne na radiator. rozdielovac (8 cestny) v kombinacii s 32, 26, 20 a 16 trubkou 2. najdlhsiu trasu tahat 32 trubkou do 1 radiatora - pripojenie 16-tkou, od 1 do 2 rad. 26 a prip. 16-tkou., od 2 do 3 a 4 rad. 20 a tiez pripojenie 20 3. najdlhsiu trasu tahat 20-tkou trubkou a vsetky rad. pripajat 16-tkou 4. tahat 26 a 20-tkou a pripajat 16-tkou atd. Takze ktora varianta bude financne nenarocna ale FUKCNA!!!
Odpovedať
@rena1401 to sa musis rozhodnut Ty,ako to chces,ci kazdu vetvu samostatne,ci stromcekovy system,ci jednotrubkovy....funkcne budu vsetky varianty,rozdiel v cene minimalny,akurat ci chces mat obludu rozdelovac v chodbe ,alebo hrubsie trubky...kazdy system ma vyhody a nevyhody ,rozhodnut musi investor ,su to tvoje peniaze...ty vies ako budes dom uzivat , a podla toho si musis vybrat..A tie nazory su ako ked ides robit most..niekto povie 2 roxory , niekto 5 ..pride clovek co sa to ucil a ten to vypocita a od toho sa da odrazit..ale take ze dame 20 tku , 32 jku , 16 tku....take krcmove reci...vsetko sa da vypocitat , akurat Matovic je nevypocitatelny...
Odpovedať
@daralbajda mas pravdu "radit sa na fore MS ...Tak to je odvaha...." a "take krcmove reci...vsetko sa da vypocitat" Myslela som si, ze je tento forum aby si luda pomahali a zdielali skusenosti? Ci su to len same dristy a vyhvalovanie kdo co ma? Ja mam vraj sklerozu, CT-ecko ze v hlave nic nemam, hemoroidy, chlapa kvoli ktoremu niekedy chapem preco existuje psyhiatria, vacsinou praznu penazenku... a tym sa nechvalim !!!
Odpovedať
Takze, existuje niekto ktory to vie ako @daralbajda hovori "vsetko sa da vypocitat"? Alebo su to len "take krcmove reci..."?
Odpovedať
@rena1401 áno existuje a hovorí sa takému človeku projektant 🙂
Odpovedať
Alebo zas zavolat "kurenara" ktory to pride pozriet, za cestu chce 30€, povie par variant a potom ze v decembri ci v januari je volny. 30€ x tak 3 osoby denne = 90€ x 30 dni = 2700€ Kto potrebuje vodara-kurenara? Pozriem, poradim, inkasujem a mam volne terminy november - januar?
Odpovedať
@sousedekovci89 znovu dakujem za "mudru" radu, ale treba si precitat co je pisane v prvom prispievku pod P.S.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rena1401 ako nehnevaj sa ale myslíš že ti takéto veci vypočíta laik? alebo čo čakáš, chceš radu od odborníka, nejaké výpočty, ktoré vychádzajú z určitých údajov, ktoré tu na MS nenájde žiadny kúrenár a čakáš že to ti tu zbrucha bárskto z MS vysype? myslíš si že kúrenári majú toľko voľného času že z nudy browsujú po MS? A čo sa týka termínov nečuduj sa, dobrých kúrenárov/vodárov je málo preto sú tak vybookovaní. Ale to isté je aj s obkladačmi atď. To je realita tejto doby, každý by chcel študovať gymnázium a dobrého kúrenára "nemá kto robiť".
Odpovedať
@rena1401 čudná si ty osoba , tak chceš aby niekto prišiel poradil ti a ty sa ešte rozčuluješ že chce 30 eur , bud rada že vobec príde ..chod za právnikom , nepovie ti dokopy nič a chce 80 eur za konzultáciu ..tak niekto ti má dat rozum zadarmo a ty to dáš robit inému ..takýchto vyhryzov zbožnujem...dobrá rada stojí groš ..hovorili už naši predkovia..A že voláš každý den iného a platíš po 30 eur je tvoja hlupost ...Daj urobit projekt , zaplat , potom oslov dodávatelov a rob ..A myslíš že na MS ti dá niekto profesionálnu radu len tak? Možno nejakí murári , či sdkartonisti,, technologie su drahé , zložité a nedokáže ich robit hocikto... A ked neveríš žiadnej variante urob si sama..No vidíš kolko mudrych príspevkov si dostala..
Odpovedať
@daralbajda dobre stare prislovie: "dobra rada od hovada" Ako som uz povedala "Myslela som si, ze je tento forum aby si luda pomahali a zdielali skusenosti" a nechcela som odoved od "odbornika", kedze ako hore uvadzam "od tychto "kurenarov" sme poculi uz viac variantov a kazda je ina", ale od niekoho kto to uz ma spravene (skusenost)! Pises "mám to tak spravené v 2 domoch" a "vsetko sa da vypocitat", tak co pan mudrland, su to len "take krcmove reci...", ze?
Odpovedať
@sousedekovci89 @daralbajda ako vravis "myslíš si že kúrenári majú toľko voľného času že z nudy browsujú po MS?" Takze chlapci; skola skoncila a vy sa nudite, skrabkate si gulky (odporucam ich umyt!!!) a davate"mudre radi" na MS! Skuste nieco uzitocne robiť, napr. nieco okolo tychto chalup ktorymi sa chvalite 😒
Odpovedať
@rena1401 dakujem za milé oslovenie/hovado/ , , a ak čakáš pomoc a odbornu radu na fore čo sa zameriava na hluposti ....No ak sa takto správaš ku každému , tak to tak hned naporiadok urobené mat nebudeš , a pochybujem že ti to niekto urobí........
Odpovedať
@daralbajda no, ako vravis "takýchto vyhryzov zbožnujem..." lebo ponukaju "odbornu radu na fore čo sa zameriava na hluposti". Uz chapem preco si ty tu !!! Dalsi kvoli ktoremu chapem preco existuje psyhiatria 😠
Odpovedať
@rena1401 😮 🙂
Odpovedať
@rena1401 som rád že chápeš co potrebuješ..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?