Kombinované kúrenie podlahovka + radiator

Zdravim, tak začal by som takto jedná sa o dvojposchodový dom + pivnica, v zime vykurovane len prvé poschodie na ktorom je zároveň podlahové kúrenie aj radiátory. (Dom zateplený,10cm polystyrén, stropy zateplene, lokalita sever Slovenska) Podlahové kúrenie je z pred 20tich rokov, rúrky v podlahovke sú gumené (vonkajší priemer 1,6cm), nezateplene polystyrénom od spodu. (Teda aspoň myslím) Mam nový automaticky liatinový kotol + podavac na ekohrasok zapojený na podlahovku aj radiátory plánoval som to tak že podlahovka by bola len na temperovanie a radiátory by sa starali o väčšie výkyvy teplôt počas zimy. Dozvedel som sa že podlahovka je schopná vykurit bez pomoci radiátorov, čiže z finančného hľadiska by bolo lepšie kúriť len podlahovym kúrením ?! K tomu by som vlastne potreboval len ekvitermicke vonkajšie čidlo ?! No faktom je že je podlahovka má dosť dlhý nábeh asi to bude hrúbkou poteru a tým že není odspodu odizolovana... Dokazal by ekvitermika tieto nedostatky vyladiť ? A čo sa týka kotla nebol by problém ? Kotol má prevadzkovu teplotu 60stupnov.
Odpovedať
@tibor382 podla tu vseobecne akceptovaneho nazoru staci stlacit na dialkovom ovladaci ON a kuri sa. V pripade potreby prihodit polienko alebo vyvetrat. V com je problem? Ved je vsetko zapojene. Uz len spustit a kurit. Co konkretne ta trapi?
Odpovedať
Profilova fotka
@tibor382 pochybujem, že spaľovanie tuhého paliva je nastavené na 60°C, to nie je teplota ani pre radiatory, ani pre podlahovku Stav vy sa zlepšil vložením akumulačnej nádoby a zvýšením teploty z kotla. Osatné sa ne diaľku posúdiť nedá.
Odpovedať
@tibor382 a chceš vykurovať i pivnicu?ked podlaha na prízemí je nie izolovaná
Odpovedať
Profilova fotka
@tibor382 tiez presne neviem co sa pytas... prerabat nic nechces predpokladam.. iba pouzivat.... Je tu vela vlakien na temu volby podlahovka vs radiatory..(tam podla mna nie je o com debatovat) Ale: - gumenne rurky? mysis plastove? - Dom na severe - zateplenie 10cm steny, strop? podlaha vobec??? - podlaha pod podlahovkou nie je izolovana? ekvitermika je posledne co potrebujes riesit.. nie je to ziadny "zazrak", nevyriesi ti uniky tepla cez podlahu a steny...ak teda tvoja otazka smerovala aj sem
Odpovedať
@jan45 pre vasu informaciu, momentalne mi ide do radiatorov voda o teplote 32 stupnov. Aka je teda podla vas teplota “pre radiatory” a teplota “pre podlahovku”?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?