Kombinacia radiator +podlahove kurenie

Profilova fotka
Pozdravujem vsetkych potrebujem poradit neviem ale mam napojenu podlahovku a radiatory. Suteren radiatory vrchne poschodie podlahovka ale kazdy technik my tvrdy ze to mam zle zapojene. Kurenari ze to tak bezne and robia tak neviem ci sa pohnut dalej, neviem regulovat teplotu podlahovka teplo jak v saune ,ako nahle uberiem teplotu v suterene ..obytnom je zima predsa radiator vychladne .Mam len jeden termostat ale ze vraj 2 kusy my aj tak ten problem nevyriesia .Poprosim foto ako to ma niekto napojene ...dakujem za rady prikladam aj ja foto
Odpovedať
To nad cerpadlom by mal byt ked dobre vidim radiatorovy ventil ktory sa pouziva na radiator s hlavicou len u vas je bez hlavice. Vyrobca je giacomini. Pofotte to nad cerpadlom lepsie a napiste aj dimenziu asi to bude dn15
Odpovedať
Profilova fotka
Posielam foto
Odpovedať
Profilova fotka
🙁
Odpovedať
ja mám kombináciu raduiátory a podlahovka. ALe mám zmiešavač, 2 čerpadlovky a hydr. výhybku. Jeden regulátor. Viem si nastaviť osobitné teploty vyk. vody aj krivky pre radiátorový okruh a podlahovku. Žiaden problém, funguje ako má. Ak pri podlahovke nemáš zmiešavač poriadne to fungovať nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 vies my poslat foto ako to mas
Odpovedať
@skin1984 Kombinacia radiatory/podlahovka vyzaduje dve rozdielne teploty vykurovacej vody. Do podlahovky staci do 30stupnov, do radiatorov aj 50-60. Vyzera to tak, ze kotol vam ohrieva vodu na tych 50-60. Preto je v miestnostiach s podlahovkou horuco. Ked znizite teplotu, pre podlahovku je to OK ale v miestnostiach s radiatormi je zas zima. Cize mate to zle zapojene. Vam treba vyssiu teplotu vody do radiatorov aa nizsiu do podlahovky. To sa da dosiahnut zmiesavacom, kedy sa zmiesava horuca voda so studenou tak, aby jej teplota bola pod 30 stupnov a tato voda sa posle do podlahovky. Ako nudzove riesenie by sa dalo pouzit to, ze voda z kotla pojde najprv do radiatorov a z nich do podlahovky. Cize spiatocka z radiatorov, uz trochu ochladena pojde do podlahovky. To by malo zmiernit rozdiel teplot v miestnostiach s podlahovkou voci miestnostiam s radiatormi. Este by pomohlo znizit teplotu vykurovacej vody v kotli na co najnizsiu hodnotu. Pisete, ze radiatory su v suterene, tam postacuje nizsia teplota (ak nie je suteren obyvany). Idealne by bolo pustat 40 stupnovu vodu, z radiatorov by vytekala cca 30 stupnova voda a ta by sa posielala do podlahovky.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto spodne poschodie je plne obyvatelne kde sa aj byva a tam je bod problemu ze ako teraz hore je uz teplo dos ale spodne poschodie je tiez teplo ale akonahle chcem vypnut podlahovku tak vypne kotol uplne a dole je zima musim manualne uzavriet podlahovku privod a tak potom kuri len radiatory to ma series ze musim obshluhovat stale kotol rucne a nie cez thermostat.
Odpovedať
@skin1984 to ako mám ja by ťa vyšlo dosť len tie čerpadlovky s výhybkou cca 1000 € a ak to už máš urobené no neviem, či toto je riešenie, je ale drahé. Najjednoduchšie riešenie je to čo spomínal @epto, ale je to také no ... z núdze cnosť. Najvhodnejšie by asi bolo dať do rozdelovača zmiešavač s čerpadlom, resp len zmiešavač pred vetvou na podlahovku aspoň obmedzíš teplotu do podlahovky a do radiátorov môže ísť vyšia teplota z kotla (máš tam nejaké čerpadlo pred rozdelovačom, druhé je v kotly), dúfam že aspoň vetvy radiátor a podlahovku máš rozdelene a urobené osobitne, neviem presne ako to máš ty zapojené nevyznám sa natoľko v tom aby som vedel účel všetkého čo tam máš. Ale nič v zlom ak ti toto nevie urobiť kurenár, tak ho vymeň.
Odpovedať
@skin1984 este ma napadlo: ak su vetvy robene paralerne, t.j. z kotla sa rury rozdeluju, kde jedna ide do radiatorov a druha dopodlahovky, tak priskrtit podlahovku, znizit prietok na minimum aby sa tam netocilo tolko vody... Sice bude dlhsie trvat pokial sa vykuri, nakolko voda nesuca teplo potecie pomaly ale podlahovka ma velku zotrvacnost. Otazka este je ako vysoka teplota vody prospieva/neprospieva ruram podlahoveho kurenia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?