Kombinácia podlahové kúrenie a radiátory

Chcel by som sa opýtať, či má niekto skúsenosť s kombináciou podlahového kúrenia a riadiátorov ? Ideme stavať dvojpodlažný dom (úžitková plocha cca 120m2) a rozmýšľame, že na prízemie by sme dali podlahové kúrenia a na poschodie radiatory. Je to podľa Vás dobrý nápad ? Oplatí sa to vôbec ? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
nie, robíš si zbytočné problémy
Odpovedať
@matejjj Áno, každý blbec si to tak dáva. Normálne je to najväčšia idiotina kombinovať podlahovku s radiátormi ale o chvíľu ťa tu bude kopec idiotov presvedčať že to je bežné a dokonca že aj správne.
Odpovedať
@matejjj Da sa to, aj to tak vela ludi ma. Preco si nedaju podlahovku vsade je pre mna dodnes nepochopena zahada.
Odpovedať
dá sa to realizovať, ale nemá to absolútne žiadny význam takáto kombinácia. Nie je to dobré ani technicky, ani ekonomicky ani pri zariaďovaní, ani pri prevádzke. Podlahovka je zatiaľ asi najlepšie, čo súčasný trh ponúka.
Odpovedať
zbytocne si skomplikujes zivot. Do podlahovky a do radiatorov ide voda rozdielnych teplot, aj ine prietoky su. Kebyze nebolo inej moznosti, tak sa to da technicky vyriesit, ale v novom dome nie je dovod vyrabat takého mačkopsa
Odpovedať
Profilova fotka
@matejjj nie neoplati.. je tu dost vlakien na tuto temu.. treba pohladat
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme mať na poschodí detské izby a podlahovku... Architekt nám povedal, že kombináciu kúrenári ani nechcú robiť... A že je to nezmysel... buď alebo... :-)
Odpovedať
Jediný argument proti je ten že je to drahsie.Sam to tak mám.Čudujem sa že na tomto fóre kde sú vačsinou amatéri a mamičky z modreho koníka ti nikto neporadí prakticky.Ja mám liatinové repliky od viadrusu.Každý kto to videl padol na zadoček.Takže argument o estetike ide bokom.Ak máš deti pochopíš výhody.V kúpelni je to ta najlepsia vec.Tak isto v spálni.Ovladam ich samostatne.jedno stlacenie gombíka a hajcujú ako ďas.Každý kurenár.myslím tým naozajstný,nie franto od susedov ti to spraví a nebude s tým najmenší problém
Odpovedať
Profilova fotka
@mikazibanejad aj viete o čom píšete? aleebo len hecujete aby bolo o čom diskutovať? Lebo inokedy ste onakvejší.
Odpovedať
@jan45 a aký je Vás názor na túto tému ?
Odpovedať
Profilova fotka
@matejjj sme na MS, ako napísala zita19, tu sa nepýtajú tí, čo stavajú za 500 ts€, a pre bežného človeka je najvhodnejšie jednoduché riešenie. Malá zložitosť, nízke náklady, málo porúch, jednoduchá obsluha. A kombinácia rôznych systémov vyžaduje zložitejšie ovládanie, alebo iné zväčšenia. Dá sa urobiť systém podl+rad aj na kondenzačný kotol, ale radiatory musia byť 2-3 krát väčšie. To si žiada viac vody, dlhší nábeh. Boli tu poznámky, že už sa nevyrábajú klasické nekondenzačné kotle, ale to nie je pravda, pretože aj kond. kotol kúri na 95°C, len stráca efekt z kondenzácie. Myslím, že v starších témach je to podrobne rozobraté, toto je len upozornenie na ne.
Odpovedať
Naco robit 2 tepelne spady je to dnes uplny nezmysel. Sice je moznost dat vacsie radiatori na rovnaky tepelny spad ako podlahovka no ekonomicky to presiahne cenu materialu na podlahovku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mikazibanejad argumentov proti je ovela viac.
Odpovedať
@matejjj do novostavby by som to nekombinoval a d vsade podlahovku. Technicky vobec nieje problem spravit 2 okruhy. Viessmann to ma perfektne vyladene s regulaciou vitotronic 200 s cerpadlovymi skupinami. Ale , stoji to dost oproti klasike. Vyhoda ze mate 2 kotle v jednom a nezavazne pracuje poschodie od prizemia. Pri 2 systemoch sa na pochodie na radiatory osadia termoregulacne hlavice ktore udrzuju nastavenu teplotu v izbach. Na prizemie kde je podlahove sa osadi dialkovy ovladac so snimacom teploty v miestnosti. Reci ze pri tychto systemoch treba 3x vacsie radiatory niesu koser. S kondenzacnymi kotlami sa bez problemov pri 58C do radiatorov vykuria domy!!!! To znamena ze do podlahy 35C a do radiatorov 55C a stale ste v kondenzacnom pasme. To ze starym 3 poschodovym domom s radiatormi nestaci 55C voda na Orave tomu verim , ale na vacsine uzemi SK nieje problem. Momentalne sa uz roky menia stare kotle v starych domoch za kondenzacne a vzdy ich nastavujeme s teplotou do 60C! Absolutne ziaden problem s nevykurenim objektov. Sam mam TC a na prizemi podlahovka a na poschodi radiatory ano na TC moze namontovat radiatory len idiot ako to tu odznelo. A cuduj sa svete ja som ich dal naschval dk podkrovnych izieb kde spinkame. s dlzkou 1200 vyskou 300 a sirka typ 33 teda ma 3 panely. Kurim do nich v naj. Mrazoch so 40C vodou a krasne vykuria izby. Takze tolko k teme.
Odpovedať
@gkrivanek Ano kotol bude kondenzovat aj pri 58st no znizuje sa jeho ucinost .
Odpovedať
Teraz som to pisal inde ale ja mam napriklad taku kombinaciu v projekte s tym ze oba okruhy (v podtstae je len jeden) maju pocitane na privode 45C a vracia sa 30C. Je to v pohode ? Jedna vec mi ale napadla a to je znecistenie okruhov od toho co je v radiatoroch vnutri. Riesi sa to nejako specialne ? Tier radiatory su do kupelni na akoze presusenie uterakov a jeden ide do garaze na udrzanie plusovych teplot kde asi davat podlahove kurenie by nebolo rozumne.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ja som zastanca kombinacie ,mam tak urobeny vlastny dom (1987) a vikendovy dom (2018).podlajobka je v miestnostiach kde nesvieti slnko ,bud kvoli orientacii na sever ,alebo dispozicii(kupelna,chodba,wc) ostatne radiatory s hlavicami .aj na chate radiatory vyhreju dom za 4 hod ,podlsha nabieha cely den...a vlani som 2 klientom robil vikendove domy na radiatory ,podlahovku zapinaju len ked tsm su dlhsie..
Odpovedať
@daralbajda Vikendovy dom je jedna vec a stale byvanie je uplne ina zalezitost tam sa zapne kurenie na jesen a vypne sa na jar nevidim dovod kombinovat a zbytocne robit 2 spady. Tieto kombinacie su este v hlavach poniektorich kurenarov tvrdo zapisane. Naco davat na podlahovku duomix a drzat ju na jednej stalej teplote len koli tomu aby som mal radiatori ked to mozem riadit na jednej teplote ekvitermickou krivkou co je podstatne plynulejsia regulacia a nenarastaju naklady na dalsie zariadenia. Chladnutie stavby je drahsie ako jej udrziavanie v stalej teplote.
Odpovedať
@finkis podlahovka ti priestor s velkym sklom nevykuri a je neprijemne salanie od okien ,aspon vo vypoctovych oblastiach -21 v mrazoch na podlahe neustojis aby si mal teplo..
Odpovedať
@daralbajda To je čo za blbosť?
Odpovedať
@ruren taka ze z podlahovky viac ako 120w/m2 nedostanes ,a ked mas vacsie straty tak co urobis?
Odpovedať
@daralbajda dnesne budovy nemaju take straty 120w/m2 . Robil som aj podlahovku v starom 200r dome kamene steny a bez problemov je to vykurene .Stara stavba sa uvazuje o 50W na m3 pokial tam nie su nove okna pri 2,5m strope 120w na m2 v pohode da.
Odpovedať
@finkis neverim , mozno v BA ,na kysuciach tazko....
Odpovedať
@daralbajda Na mojej obývačke mám 2 x 2,5 m Francúzke okná a bývam pod Tatrami, kde nieje nič neobvyklé -24°C a nemám s tým problém. Ozaj, keď je všade presklenie, kde by si tie plecháče povesil?
Odpovedať
Chlalci ked sa bavime k skutocnych domoch co su 300m2 tak tam je francuzskych okien habadej aj radiatorov v garazach v kupelniach. Pod fra. Okna sa davaju podlahove konvektory a tam uz dom proste musi ist naa 2 teploty ci chcete ci nie
Odpovedať
@ruren no riesi sa to takto:bud sa da nizky 33 k na nozicky ,alebo sa da vedla vysoky stojaty uzky ,alebo sa da podlahovy konvektor do podlahy.....niektori mudrlanti nasnovaju hada z podlahovky ,ale to nepomoze..
Odpovedať

Odpovedať
@gkrivanek @daralbajda A ako sa taký dom potom dostane do A 0 keď ho nestíha ani bežné kúrenie vykúriť?
Odpovedať
@ruren daralbajda by radiátor kľudne zavesil aj na okno pomocou gumených prísaviek. 90% jeho odpovedí sú buď provokačné, alebo úplne hlúpe.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?