Je lepšie a vhodnejšie podlahové kúrenie ako radiátory?

Ahojte. Prave riesime v projekte fazu vykurovania. Nevieme sa vsak rozhodnut ci je lepsie podlahove kurenie alebo ci mame radsej ostat len pri radiatoroch. Samozrejme u nas hra rolu aj cena. Je medzi tymi dvoma sposobmi velky cenovy rozdiel? Ale rozmyslali sme aj nad variantou ze by sme si dali kombinaciu. Viete mi poradit resp. ak niekto ma kombinaciu ze ako to ma riesene? Myslim ze v ktorych miestnosti mate podlahove a v ktorych ste nechali len radiatory. Poculi sme vela o tom ze je samozrejme zbytocne a neefektivne mat podlahove tam kde je napr.nabytok a ze je nevhodne davat napr.do spalne kvoli suchemu vzduchu..? Ake mate "skusenosti" s podlahovym? Je to asi prijemnejsie teplo ked to ide od noh :-) Dakujem pekne za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka2551 to zavisi aj od vykurovania. Cim modernejsi a uspornejsi system (kondenzacny kotol, tepelne cerpadlo) tym sa pouzivaju nizsie teploty (koli efektivite). Pri nizkej teplote treba vacsiu plochu a tu je pdlahove vykurovanie idealne. Ja ho mam a urcite by som ho nemenil. Prechodne (kym sme stavali) sme byvali v bytovke s radiatormi, nikdy viac :). Problem podlahovky nie je ked na nej nieco je. Problem je ked to "volne miesto" je male, potom nekuri. To ze podlahovka robi suchy vzduch je povera, nema ako. Na radiator vidim dovod len ak ma niekto osobnu perferenciu. Kombinacia je podla mna zbytocna komplikacia.
Odpovedať
pri hesle "podlahove kurenie" ti MS vyhlada presne 100 tem. Mozes citat..........a citat
Odpovedať
@lienka2551 tak som pocula, ze vstupna investicia u podlahoveho je vyssia ako u radiatorov, ale z dlhodobeho hladiska je tu navratnost -> na vykurovanie podlahovkou totiz potrebujes nizsiu teplotu ako na vykurovanie radiatormi. My sme povodne chceli kombinovane - na prizemi podlahovka a v podkrovi radiatory, nakoniec dame podlahovku aj do podkrovia
Odpovedať
Neviem sice, aka vstupna investicia je u radiatorov, u podlahovky nas to stalo na 106m2 tusim 2700E. Nemozem porovnat ani radiatory a podlahove kurenie, hoc som mal cely zivot kurenie radiatormi. Nie vsak v takom dome, ako mame teraz. Dajte si co chcete :) Ja som vsak s podlahovym velmi spokojny. Viem, neporadil som, ale kombinaciu by som urcite nedaval, ani neviem ako by sa to s jednym kotlom dalo.
Odpovedať
dakujeeem snad sa rozhodneme spravne :-)
Odpovedať
Este jednu vec k podlahovemu. Nezabera miesto.
Odpovedať
Profilova fotka
odporucam pohrat sa vo vyhladavaci, podobnych tem je tu vela veeeela.. http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... vsetko uz tam snad bolo popisane, takze prijemne citanie :) pripadne otazky davat tam :) dakujem :)
Odpovedať
@harka77 Nás rúrky na podlahovku vyšli 320 €. Plus zdroj, rozdeľovač, práca- dokopy celý systém 1300 €.
Odpovedať
@lienka2551 mame kombinované. V izbách máme radiátor, na chodbe pri kuch.linke wc a kupelna máme podlahovku. Podlahovke trvá dlhšie zohriatie, radiator je hned teplý. Teplá zem má jednoducho svoje ale aj radiator. Treba zhodnotit situáciu či bude aj krb a aký? atdˇ. My budeme kúriť krbom /vodník/ ide nám do radiatorov aj do podlahovky. Ak sa nám nebude chcieť pusím plyn takisto aj aj. Sused chodieva k rodičom kúri iba krbom do podlahovky/nemá plyn/ a keď prídu majú zimu a než sa im ta podlahovka zohreje nejaký ten čas to trvá. Radiatorom máš teplo behom chvíle.
Odpovedať
my mame v kuchyni a v kupelni (teda tam kde mame dlazbu) podlahove kurenie a v ostatnych miestnostiach radiator.V buducnosti planujeme prerabat podkrovie do ktoreho chceme len podlahove kurenie, kedze je to super na chodidla a hlavne ak mate deti, ktore casto behaju bez papuciek alebo sedia na zemi.
Odpovedať
@lienka2551 O podlahovce jsme původně uvažovali, nakonec jsme ji nedali a to z důvodu pomalého náběhu a nemožnosti pružně regulovat teplotu. Máme konvektory (před fr. okny, radiátory, v koupelnách žebříky). Asi je to individuální, my jsme takto spokojeni.
Odpovedať
Mam skusenost s oboma a uz 3ti rok sa snazim samu seba presvedcit, ze podlahovka by mala byt lepsia. Zial, zatial ju tak nevnimam. S podlahovkou sa mi vyvrbil problem potreby susicky pradla, nakolko pradlo velmi pomaly schne. Hoci byvame v NED, uspora spotreby tepla vobec nie je badatelna, dokonca je dvojnasobne vyssie ako sa prezentuje na energeticky typ NED, pri 20stupnoch palime 90kWh/m2 rocne. V Dome je pomerne chladno, davam podlahovku na odporucanych 20stupnov, clovek nevydrzi bez papuc a ponoziek, doma chodime v teplakovych supravach, pri telke zabaleni v deke a to este vonku nemrzne. Az bude mrznut, budem opat nutena ist na 21-22stupnov, co robi dvojnasobnu spotrebu, hoci na pocit to takmer nerozoznat, aby si niekto nemyslel, ze potom behame v kratkom rukave doma. Ked to porovnam s byvanim, ked sme mali radiatory, to bolo nieco uplne ine, co sa tepla v interieri tyka, este aj pradlo sa dalo na nich susit, alebo susiak blizsie pristavit k nim. Vravi sa sice, ze radiator predstavuje vyssiu spotrebu a vysusuje vzduch v jeho okoli, ale aspon ma clovek teplo. NED a pasiv domy mam pocit, ze sa vykurovat maju cez velke okna prostrednictvom slnecnych lucov, podlahovka na paradu a ked zajde slnko, mozes si fukat. K tomu uz len pridam rekuperaciu, co je moja dalsia oblubena chutovka dnesnych vymyslov a pri stavbe by som s rekuperaciou uz vobec nepocitala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My máme podlahovku v celom dome a nemenila by som za riadiatory. Celý život som žila v dome s radiatormi, teraz už druhú zimu bývame v našom dome s podlahovkou a je to neporovnateľné hlavne keď máš malé deti nemusíš sa stresovať že sedia na studenej zemi alebo nemajú papučky. Jediná nevýhoda je dlhší nábeh ale keď si už raz pustíš kúrenie väčšinou kúriš celú zimu a nemáš potrebu to vypnúť a keď ideš na dlhšie z domu a nechceš kúriť stále na plno teraz sú už termostaty že sa dá nadstaviť aby ti začal kúriť o pár hodín skôr aby keď prídeš si mala teplo. Sused s polovičnou podlahovou plochou domu ako je náš má radiatory a na kúrenie minie toľko peňazí za rok ako my pri podlahovke. Prvotné investície sú možno vyššie (pri stavbe nášho domu som nezisťovala koľko by nás vyšla realizácia kúrenia radiatormi) ale za pár rokov sa ti to určite vráti.
Odpovedať
Profilova fotka
ja len, ze kombinaciu urcite nie, je to zbytocne komplikovane, bud tak alebo tak.... osobne preferujem podlahovku, hlavne rano je super, ked clovek zlezie z postele a ma teplu podlahu... aj decka sa hravaju v zime na dlazbe...
Odpovedať
@slummdog ked nastavis temostat pri radiatoroch na 20st nebudes mat predsa telejsie ako pri 20st pri podlahovke. Minate vela energie- vas NED nebude celkom NED a pri radiatrooch pre nastavenu teplotu na 20st by ste spalili este viac. mmch 20st ci pri podlahovke,ci radiatoroch je chladno,necudujem sa ze se v teplak.supravach.
Odpovedať
asi sme boli vsetci deti co behali po byte aj bez podlahoveho kurenia nie? dieta musi nieco vydrzat a nie prechladnut ked sa nohou dotkne studenej dlazby /nedavajte si dlazby/ mne napriklad vyhovuje viac radiator, ked si mozem rano trosku zakurit a potom to na cely den vypnem, v noci nekurime vobec, spime pri otvorenom okne. Naviac nemam rad teplo od noh. A ako sa uz spominalo, podlahovka sa pomaly rozbieha, takze ked uz sa kuri, tak to nebudem vypinat, ale v noci by som kuril aj do ulice. Staci zvolit vhodny system, je jasne, ze kazdy preferuje nieco ine. Ked ale clovek nieco chce, tak najjednoduchsie je to hodit na deti vsak? :D
Odpovedať
@marekp a pri radiatoroch nekuris v noci do ulice? Kam asi ide to teplo co si nakuril cez den, v noci ked otvoris okno? A kde sa zasa zoberie teplo ktore musis doplnit rano ked zatvoris okno v spalni?
Odpovedať
@atlaska nejako to na NED zjavne uhrali, ked dostali WBFku v AT na tie domy. Jasne, ze mi netreba hovorit, ze to taky NED asi nebude, kde by sa to malo zmestit do polovicnej spotreby. Radiatory by boli na 70-75stupnov, to je jasne, ale ide do nich predsa menej vody, ved o to ide, ze radiator musi mat horucu vodu, aby vyhrial miestnost, kdezto podlahovka by mala s nizsou teplotou postacit, ale koluje tam predsa viac tej vody. Pisem skusenost. Pri radiatoroch som mala naklady nizsie a vacsi komfort ako pri tej zjavne nefungujucej podlahovke. Na kolko mam teda kurit, aby som z toho financne nekrvacala a mala aj teplo? Naco je teda odporucana pri tom NED dome 20stupnov ako ideal? Nieco nehraje
Odpovedať
@hop377 nie, v noci nekurim do ulice, ked idem spat, tak v spalni nieje po teple ani stopy 8-)
Odpovedať
@marekp aha, teda Ty ked mas v spalni rovnaku teplotu ako vonku. Hmmm.
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog aku mas mernu spotrebu tepla v energetickom certifikate ? Ak potrebujes 90kWh/m2/rok tak to nielenze nie je NED, ale je to nad hranicou skolaudovatelnosti domu (86kW/m2/rok ak si dobre pamatam). A ten problem bude rozhodne niekde inde a nie v podlahovke. Ja mam podlahovku v celom dome a minuly rok som spotreboval 1650kWh pri zastavanej ploche 136m2 (110m2 podlahova) co je 12,1 kWh/m2/rok. Ked zapocitam zisk TC tak som na 36kWh/m2/rok. EC je spocitany na mernu potrebu tepla 35kWh/m2/rok. Mimochodom podstatnu rolu aku teplotu vzduchu pocituje clovek ako prijemnu, hra teplota okolitych povrchov. Cize ak su okolite steny chladne moze byt cloveku aj pri 25C zima, naopak ak su teple moze byt cloveku teplo aj pri 18C. A tam samozrejme hra rolu radiator. To ale absolutne neznamena, ze dom s radiatorom je uspornejsi :D. Uspora podlahovky nespociva v tome, ze dom potrebuje dodat menej tepla ! Uspora spocita v tom, ze nizsou doprednou teplotou sa da to teplo vyrobit efektivnejsie.
Odpovedať
@slummdog ale tie radiatori si nemala v tomto dome,takze nemozes porovnat naklady. Budes mat niekde velke uniky tepla-okna,dvere........ Podla papierov -pouzite materialy, zateplenia,okna....sa da NED "vyrobit" hocikde. Daj si urobit termoviziu a mozes reklamovat.
Odpovedať
@majkoj dufam, ze odpovedam, naco sa pytas, lebo nie som v kureni expert ale na ziskanie WBF to ma mat max 45kWh/m2 rocne a EC je pisane B. nemam tu pred sebou vyuctovanie, kolko kWh sme presne spalili minule roky, ale ked som bola sokovana kazdorocnym nedoplatkom cca 400eur, vychadzala mi spotreba takmer raz tolko, cize 90kWh/m2. Obytna plocha je 103m2 a mesacne platby su uz tento rok 95eur za teplo a vazne tam to komfortne teplo nemam. Co sa tyka inej spotreby tepla, vane si nedavame, rychla usporna sprcha, mame umyvacku riadu, cize tam to nie je. Mne sa to zdaju vysoke naklady na NED. Tazko porovnavat s bytom, viem, ale rodicia maju vypeckovane kurenie na 26-27stupnov, hic je tam az neprijemny a platia za 85m2 plochy 90mesacne za teplo. Maju radiatory.
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog ano pytal som sa presne na to :) Medzi tym udajom a skutocnostou VZDY vzniknu rozdiely podla rodiny a pocasia, ale 2 nasobok je neakceptovatelny. Bud to expert cele zle spocital, alebo sa nieco katastrofalne dodrbalo pri stavbe. Ak sa navrhla podlahovka na stratu (npr) 5kW a v skutocnosti je treba 10kW, je jasne, ze nestiha vykurit barak. Treba hladat pricinu preco to tak je. Prvy krok je porovnat skutocnu skladbu domu s tou pocitanou v EC. Druhy je priplatit si za termoviziu (kontrola obalky domu). Treti skontrolovat vzduchotesnost domu. Ta chyba sa musi niekde najst, 2 nasobna spotreba oproti EC je nevysvetlitelna beznymi dovodmi.
Odpovedať
@majkoj dakujem, nieco z toho budem musiet zahajit. Nastastie a nanestastie je to dom druzstva, ale jednak nehodlam preplacat nieco, co sa ako NED len zrejme tvari a cena bude stanovena za NED a do buducna to odkupovat, nez by sa pricina problemu vyjasnila. Dakujem za vase postrehy a rady
Odpovedať
@hop37 ja nerozumiet jazyku tvojho kmena ;-)
Odpovedať
Akurat som sa bavil s kurenarom na tuto temu. Ak je dom slabo izolovany a odidete na vikend, ci kuri sa v prechodnom obdobi tak kym nabehne podlahovka casto o nemalo hodin citit nahriatie miestnosti. Radiatorv podstate nepotrebuje najprv vyhriat betonovu podlahu a poter. Toto je maly detail ale niekoho to moze obmedzovat. Takze ak podlahovku tak poriadne izolovat, t.j. do podlahy dat minimalne to co na fasadu. A na fasadu davat 8-10 cm polystyrenu je dnes klise.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?