Prepúšťanie cez poistný vetil TE-1847 pri ohreve TÚV

Pri ohreve TÚV kotlom Buderus GB172 mi zrejme v dosť veľkej miere prepúšťa poistný ventil do odpadu. Všimol som si to počas nočnej dezinfekcie zásobníka. Aspoň myslím, že tie zvuky idú odtial (viď. odkaz na video). Opakuje sa to v pravidelných intervaloch s cca 30 sekundovými pauzami. Je to normálne? https://www.youtube.com/watch?v=9qIUB...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nepises na kolko zohrievas TUV pri dezinfekcii (70C?). Ak tam nemas expanznu nadobu, je to normalne = fyzika.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@gashtaan nepises na kolko zohrievas TUV pri dezi…
@mgx zohrievam na 65C. Ano rozumiem fyzike za tym, len akusticky mi to pride ako privela vody. Kotol zohrieva zasobnik skoro hodinu a toto sa opakuje 2x za minutu.
Odpovedať
So zvyšovaním teploty vody v rúre sa zvyšuje aj jej objem, to je tá fyzika. Objem sa ale zväčšiť nemôže kvôli tomu že rúra sa nezväčší takže sa v nej zväčšuje tlak. A keď tlak prekročí medznú hodnotu nastavenú na poistnom ventile, tak sa ten otvorí a začne prepúšťať vodu do odpadu pokiaľ tlak v potrubí neklesne pod tú medznú hodnotu. Kebyže máš inštalovanú expanznú nádobu, tak tá to zväčšenie objemu do istej miery pojme. Je to totiž tlaková nádoba, ktorá je rozdelená pružnou membránou na dve časti. V jednej je voda a v druhej je vzduch alebo nejaký inertný plyn myslím. Tá pružná membrána a čiastočná stlačiteľnosť vzduchu umožní zväčšenie vodného objemu. Aspoň tak si ja vysvetľujem funkciu a prínos expanznej nádoby inštalovanej na potrubí TÚV. Možno sa v niečom mýlim ale ďaleko od pravdy asi nebudem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

So zvyšovaním teploty vody v rúre sa zvyšuje aj j…
@toky1 moja pointa je, ze objem zasobnika je 120l, ohriatie tohoto mnozstva vody zo 40 na 70 stupnov by malo zvysit jej objem o par deci. To co cez ten ventil unika mi pride ako ovela vacsie mnozstvo. Ale mozno sa mylim, nemeral som to.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan deltaV = =120L× 0,9778/0,9922 -120L = 121.77L-120L=1.77L presne tolko ide dole "sifonom". Daj si tam 18L epanzku (to budes mat aj 10% rezervou) alebo akceptuj...alebo nezohrievaj na 70C kazdy den, ale raz tyzdenne a bezny den len 45-50C. Zivotnost poistneho ventilu takato prevadzka tiez neprospieva, ale. Este mozes odpad zaustit do vedra a vodou polievat kvety :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@gashtaan deltaV = =120L× 0,9778/0,9922 -120L = 1…
@mgx ach, mas pravdu, sekol som sa o desatinne miesto, vychadzali mi <2 deci🫢Aj tak mi to pride viac, znie to ako prudy vody, je to dost hlucne, aj ked na tom videu to tak nepocut. Po vykurovacej sezone to odmeram. Kazdopadne, dezifekcia mi samozrejme bezi len raz tyzdenne... ak to budu 2 litre vody, nema zmysel to riesit.
Odpovedať
Možno ten zvuk skresľuje veľkosť výtokového otvoru v poistnom ventile. Ak je malinký, tak môže byť vzhľadom na prietok dosť hlučný. Mne sa pokazil manometer na UK systéme kotla Viessman. Otvoril som dopúšťanie, počul som ako tečie voda do systému a rafička na manometri bola stále na 0,8. A zrazu otvoril trojbarový poišťák. Ti poviem, že mi skoro povolil zvierač - bol to fest randál.
Odpovedať
A mne xy dlhú dobu prepúšťal poistný ventil xy kubíkov vody. Stále bolo počuť také slabé syčanie, som myslel, že je to OK. Blbosť, to voda utekala... Kotol ju veselo dohrieval...
Odpovedať

Možno ten zvuk skresľuje veľkosť výtokového otvor…
@toky1 az taky randal to nastastie nerobi :) Je pravda, ze ten poistny ventil to asi neprepusta vo velkom mnozstve naraz, mozno ide naozaj len takyto efekt.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

A mne xy dlhú dobu prepúšťal poistný ventil xy ku…
@frantisekca prave takejto situacii by som sa rad vyhol, nie si prvy ani posledny co sa mu to stalo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@frantisekca prave takejto situacii by som sa rad…
@gashtaan Neviem koľko m³ utieklo, iste je, že to trvalo naozaj dlho. Najhoršie je, že to bola teplá voda. Ako sa tomu vyhnúť? Pravidelne, aspoň raz za mesiac testovať poistný ventil. A asi po pár rokoch ho vymeniť. Ja som ho zrušil (lebo atypický) a dal som ho pred kotol (áno, medzi kotol a ventil) a k nemu potravinársku priesvitnú hadičku (do odpadu).
Odpovedať
Ktosi mi vravel, že má na prepade z poišťáku nainštalovaný vodomer práve na takýto účel - aby zistil koľko mu prepúšťa.
Odpovedať

@gashtaan Neviem koľko m³ utieklo, iste je, že t…
@frantisekca to s tou priesvitnou hadickou znie ako celkom dobry napad 👍️
Odpovedať

@gashtaan Neviem koľko m³ utieklo, iste je, že t…
@frantisekca Ale sak poist.ventil sa aj zvycajne montuje na vstup studenej vody do bojlera,nie na výstup ohriatej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@frantisekca Ale sak poist.ventil sa aj zvycajne …
@dusan72 On je súčasťou kotla už z výroby. A áno, aj na TÚV je. Aspoň u môjho kotla tomu tak bolo. Prístup zo zadnej strany.
Odpovedať

@frantisekca Ale sak poist.ventil sa aj zvycajne …
@dusan72 Poistný ventil ale chráni práve bojler, pokiaľ to správne chápem ak sa zvýši tlak vody v bojleri (vplyvom zvýšenia teploty) tak vypustí časť obsahu vody práve z bojlera. A tam je tá voda zohriata.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@dusan72 Poistný ventil ale chráni práve bojler, …
@toky1 Sak ano. Chrani bojler.Bojler ma dva vyvody a je uplne jedno,cez ktorý ten tlak odpustí.
Odpovedať

@dusan72 On je súčasťou kotla už z výroby. A áno…
@frantisekca Jaj tak.Ty mas kotol s bojlerom.
Odpovedať

@frantisekca Jaj tak.Ty mas kotol s bojlerom.
@dusan72 Áno, 120 l bojler má ten kotol a bol s odtokom teplej vody do odpadu.
Odpovedať

@toky1 Sak ano. Chrani bojler.Bojler ma dva vyvod…
@dusan72 je to jedno, ale urcite je lepsie odpustat z jeho vstupu, t.j. zo spodnej casti zasobnika kde je voda chladnejsia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@dusan72 je to jedno, ale urcite je lepsie odpust…
@gashtaan Presne tak
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?