Ohrev TUV cez slnečné kolektory + cez kotol (plyn)

Ahojte, potreboval by som poradiť ako by šlo skombinovať kúrenie slnečnými kolektormi a plynovou pecou. Zásobník na TUV ma možnosť pripojenia aj druhého ohrevu (ovládaný termostatom ), čo by som potreboval prepojiť s pecou. No neviem ako by to bolo najlepšie spraviť aby si izbový termostat ovládal kúrenie a zásobník na TUV ohrev vody? Pozeral som sa na trojcestné ventily, ale ak som to dobre pochopil, tak tam je vždy jeden "otvor" otvorený a v podstate sa len prepína medzi A a B ... čiže by si zásobník na TUV otvoril svoj okruh no musel by vedieť zopnúť aj pec. Ideálny by asi bol ventil (systém), ktorý vie otvoriť oba okruhy v prípade, že v danej chvíli je treba aj kúriť aj ohrievať TUV. Ale to je len moja predstava 🙂. Vopred ďakujem za rady a pomoc.
Odpovedať
@svito1982 A teraz ti ako spína kúrenie? Ten izbový termostat nemá nastavenia pre teplú vodu? Termostaty majú bežne aj nastavenia pre ohrev vody, môžu spínať ohrev vody podľa potreby (teploty vody v zásobníku) , alebo podľa nastaveného času. Čo to je plynová pec? Tá nemá výstup na ohrev vody pre zásobník? Možno by sa ti oplatilo kúpiť nový kotol, kombinované (na kúrenie aj teplú vodu) sú už za nejakých 1-2 tisícky. Zavolaj si kúrenára, nech ti pozrie, aký máš zásobník, aký kotol a aký termostat. Podľa toho ti navrhne riešenie.
Odpovedať
@svito1982 bože to sú nápady.....
Odpovedať
Profilova fotka
prečo by mal kupovať ešte aj kotol?môže ohrievať prietokovo,bežná vec
Odpovedať
@matko101112 Ten návrh kúpiť nový kotol som dal len ako možnosť. Neviem, čo má zadávateľ na mysli pod pojmom "plynová pec". Najmä, ak tá pec nemá vývod na prietokový ohrev vody. Ak by mal prerábať celé rozvody, pridávať trojcestný ventil, nejakú riadiacu jednotku na ventil, časový spínač a nejaký spínací termostat, tak je jednoduchšie kúpiť nový kondenzačný kotol s kombinovaným termostatom.
Odpovedať
@chrobak7 Kotol je dvojročný a chceli sme využiť zásobník (300L), ktorý má možnosť pripojenia aj druhého zdroja ohrevu. Plynová pec je klasická Destila DPL 25 A-H. Teraz ovládaná izbovým termostatom. Prerobiť rozvody nie je až taký problém, problém je to riešenie ovládania a nájsť v okolí MT nejakého kúrenára, čo by poradil/navrhol riešenie.
Odpovedať
@svito1982 A termostat máš aký konkrétny typ a značku?
Odpovedať
@daralbajda pýtal sa, mali by mu odpovedať tí, ktorí vedia poradiť. Bez nápadov niet pokroku na zemi... peace
Odpovedať
@angel1 kurit , ked hreje slnko , to som ešte nezažil...a otázka je čudne formulovaný , všetky kotly funguju tak , že je prednostný ohrev TUV , neexistuje trojcestný ventil v strednej polohe v/len pri poruche serva/.Vymýšla vymyslené.....a chce neuskutočnitelné ..je inak taká zostava z Vaillantu čo kolektory hreju do kurenia ..
Odpovedať
Slnecne kolektory pri kondenzacnkm kotli su preplatene peniaze pretoze pplyn je lavnejsi nez tie kolektory
Odpovedať
@t0ny08 teplou plynu platíš, teplo zo slnka je zadarmo..
Odpovedať
@daralbajda ale tie kolektory urcite stali viac ako kotol a kondenzacny koyol zohreje 180L bojler za 0,4m3 plynu rozpocitaj si to na dni mesiace a roky a uvidis co je lepsie treba trosku popocitat a mimochodom nevetim tomu ze vodu z kolektotov budes mat viac ako 6 mesiac v roku asi tak no
Odpovedať
@t0ny08 Pri slnečných kolektoroch na ohrev vody sa nedá počítať návratnosť, lebo je závislá od mnohých faktoroch, napr. množstve spotrebovanej teplej vody v domácnosti. Ide o to, že kto chce, tak si to dá, aj keď má kondenzačný kotol. Tá prvotná investícia je možno vyššia, ale systém je takmer bezúdržbový mnoho rokov, takže aj keď ušetrí trochu plynu, tak aj to sa počíta. Nie všetko, čo máš v domácnosti je za účelom šetrenia peňazí. Napr. taká umývačka riadu - tiež stojí niekoľko stoviek € a vieš koľko fľašiek Jaru by si mal za tie peniaze? Neminul by si to ani za 10 rokov. A ešte tá spotreba vody a tabletiek do umývačky. A skús povedať manželke či frajerke, že jej zakážeš v domácnosti fén, lebo to je drahšie, ako keď si nechá uschnúť vlasy vo vetre. Takže áno, máš pravdu, že solárny ohrev vody môže mať pri kondenzačnom kotli dlhú alebo žiadnu návratnosť. Ale keď tu tá možnosť je, prečo by si ju niekto nemohol dať, keď to chce?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 inac moja umyvacka riadu ma spotrebu 6 L vody takze adi tak no
Odpovedať
@t0ny08 stáli viac , kolektory mám už 15 rokov , a 300 l vody je 300 l . Neviem ja nedám na kolektory dopustit .Od apríla do oktobra /6 mes. /kotol nepoužívam /mám na tuhé palivo-peletky/ .sem tam dohrev špirála -nočný prud..
Odpovedať
@t0ny08 moja umývačka riadu/manželka/ zoberie takmer celu výplatu .nechce automaticku....radšej peniaze...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?