Tlak vody vo vodovodnom potrubí pri ohreve vody

Dobrý deň. Potrebovala by som pomôcť. Skúsim popísať svoj problém a popíšem ho ako laik takže sa možno nebudem vyjadrovať odborne. Tlak vody pri prívode máme nastavený na cca 2,8 baru. Tlak niekedy vystúpil až na maximum čo je na merači (10 bar) Pôvodne sme si mysleli, že je vadný regulátor tlaku a tak sme ho vymenili. Problém trval ďalej. Pri kotli máme namontovaný aj poistný ventil, ktorí prepuštal tlak a ventil kvapkal. To je v poriadku keďže je tlak taký vysoký. Nakoniec sme prišli na to, že tlak vody sa zvyšuje len pri ohreve vody. Tak sme namontovali expanznu nádobu, ktorú sme predtým nemali . Teraz už z poistneho ventilu nekvapka. Tlak upravuje expanzna nádoba. Problém s vysokým tlakom sa vyriešil, ale nie úplne. Teraz vybehne tlak pri ohrievani vody v zásobníku na cca 5,5 baru max. Expanzna nadoba by mala byť nafúkana a funkcna. A teraz sa pýtam či je toto v poriadku, alebo by mal byť tlak ešte nižší? Na fórach som našla, že by mal byť pred kotlom ešte aj spätný ventil, ktorý ja tam nemám. Asi by tam mal byť že? Pomohlo by namontované spätného ventilu v tomto, že by tlak už nestupal na tých 5,5 baru? Dúfam, že som to opísala aspoň z časti rozumne a pochopíte má. Kurenara chcem zavolať tiež, ale pre svoj dobrý pocit sa chcem aj opýtať. Ďakujem Vám
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@monika_v nuz to znie akoby expanzka bola proste mala.
Odpovedať
Treba napisat teplotu z ktorej vychadzas a na aku teplotu ohrievas, aky objem ma tuv, aku velku expanzku mas, a poistny ventil bude asi zly, pri 10 bar by sa otvoril a tiekol naplno
Odpovedať
@monika_v expanzna nadoba by mala byt 1/10 objemu ohrievanej vody. Cize ak mate 120L zasobnik, expanzka by mala mat 12L. Mne pri tejto konfiguracii a ohreve vody stupne tlak z 2,5BAR na 4 BAR.
Odpovedať
Vodu ohrievam na 50 stupňov. Vždy keď klesne na cca 40-42 stupňov tak dohreje na tých 50 stupňov. Zásobník mám 100 L a expanznu nádobu mám 8 L.
Odpovedať
@monika_v ako píšu páni hore, ak chceš, aby bol tlak ešte nižší, daj si väčšiu expanznú nádobu. Ten spätný ventil pri kotli tomuto nijako nepomôže, lebo to je iný okruh vody, nie tento vodovodný s pitnou vodou. Okruh, ktorý je medzi kotlom a bojlerom, je uzavretý a je spojený len s okruhom kúrenia a tam býva tlak okolo 1-1,5 bar. Okruh od verejného vodovodu, cez bojler až po vodovodné kohútiky je druhý okruh, ktorý je od verejného vodovodu oddelený spätnou klapkou, ktorá zabraňuje tomu, aby ten zvýšený tlak pri ohrievaní vody v bojleri zvyšoval tlak vo verejnom vodovode. Zvýši ale tlak v bojleri a v rozvode teplej vody po dome, ktorý treba nejako znížiť a na to slúži buď poistný ventil, alebo expanzka. Keďže poistné ventily majú malú životnosť a po čase začnú svojvoľne prepúšťať pitnú vodu do odpadu, expanzka je lepšie riešenie
Odpovedať
@megdesign To mas odkial? Tepelna roztaznost vody v intervale 20°C po 100°C je okolo 4%. https://forum.tzb-info.cz/113183-vzor... @monika_v Ak mate zasobnik TUV 100L, 8L expanzka je plne postacujuca. Osobne si myslim, ze v nej mate nespravny tlak vzduchu.
Odpovedať
@monika_v Inak samozrejme ze urcite zvysenie tlaku v potrubi nastava aj pri spravne fungujucej expanznej nadobe. Ta tlak upravuje, ale nevyrovnava.
Odpovedať
@kejsix Zhruba plati ten prepocet, ze to ma byt 1/10 z objemu nadrze. https://www.regulus.cz/cz/vypocet-vel...
Odpovedať
@megdesign Neexistuje aby 8L bolo malo na 100L dohrievanom na 50°C. Uz aj podla toho grafu v tom linku co si postol...
Odpovedať
Ak jej nepadne teplota pod 40 a hreje na 50 netreba žiadnu expanzku....
Odpovedať
@daralbajda myslim si ze teplota padat pod 40° bude, hlavne pri vacsom odbere teplej vody, napustanie vane a pod.
Odpovedať
@kejsix @daralbajda @jakino Ďakujem vám zatiaľ za odpovede. @daralbajda teplota určite nepadne. Klesne max na tých 42 a znovu dohreje na 50 @kejsix prosím ťa. Keď píšeš o tom nesprávnom tlaku v expanzke. Aky by mal byť správny tlak teda? Za studena alebo za tepla? Aby nebol ešte v tomto problém skúsim skontrolovať aj to. A keď nie tak je na rade vodár, kurenar lebo toto už potom pôjde mimo mna a už si ďalej neviem pomôcť :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix ale ja nehovorim, ci existuje, alebo neexistuje. Mne bolo tak v kurenarste povedane, ze aku mam nadrz, ze 1/10 by mala byt expanzka. Tak som taku za 12€ kupila nemam problem. That´s all.
Odpovedať
@daralbajda no ja ohrievam na 45°C, ked padne na 35°C, kotol dohrieva a veru teda ten ohrev spravi 2 bary s expanzkou...
Odpovedať
@megdesign musíš ma veľký boiler.... To by bolo dlhé vysvetľovanie na dôvody,... Menšie firmy to riešia s 2 PV a menšou expanzkou aby nemuseli robiť úradné skúšky, ale to už je dosť odborná debata, a je podstatne akú expanzku má...
Odpovedať
@daralbajda 120L mam.
Odpovedať
@monika_v ja mám bojler 150 l, expanzku 8 l a úplne to postačuje aj pre ohrev z 30 na 70 C. Expanzku natlakuj na tlak o niečo vyššie ako je tlak prívodu studenej vody t.j. keď prívod je 2,8 tak tlak vzduchu v odmontovanej expanzke musí byť 3 bar. To preto aby studená voda nezaplňovala priestor v expanzke pred ohrevom vody v bojleri.
Odpovedať
@viktor811 takže podľa všetkého nádoba by mala byť ok. Veď tak bola aj kúpená. Na 100 litrový zásobník mi v predajni odporučili 8L. Tak hádam volaco vedia o tom. Dufam ;-) Dnes som vypla ohrievanie vody v zásobníku. Odpustila som z batérie vodu tak aby mal zásobník teplotu vody cca 25 stupňov. Pri meraní sme zistili, že tlak v expanzke je v studenom stave cca 1,6 baru. Všade som citala, že tlak má byť v expanzke tak vysoky ako je prívod vody. Tak ako mi píšeš ty. Keďže som to nemala ale potvrdené a tvoju reakciu som si prečítala až potom, tak sme pridali len skusobne na cca 2,2 baru. Aby sme náhodou niečo neposrali keď sa nevyzname. No a zatiaľ sa tlak drží pri regulátory tlaku na cca 3,7 baru. Keby to tak vydržalo tak by to bolo podla mna už úplne v pohode. Nechcem sa dopredu tešiť. Uvidí sa zajtra, ked prídem z práce a skontrolujeme to. Vtedy to bývalo vždy okolo tých 5,5 baru. Dúfam teda, že to je len za to, že bola tá expanzka zle natlakovana. Ak sa to potvrdí, tak expanzku trochu este dofukneme.
Odpovedať
@monika_a nezabudni ju odšrobovať a tak dotlakovať, inak to bude ovplyvnené tlakom vody. Pri nízkom tlaku bude aj malý užitočný objem. Ešte treba sledovať , či expanzka nesfukuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@monika_v Expanzní nádobu natlakujte na stejnou hodnotu, jakou dává regulátor tlaku. Tedy cca 3 bary. Pak máte k dispozici 4 litry při tlaku 6 barů. To je 100 litrový bojler na 100 stupňů. Ve skutečnosti využijete změnu tak na polovinu. Tedy z 3 na 4,5 baru.
Odpovedať
@viktor811 a @josef_vavra nezavadzajte pani,tlak vzduchu v expanzke na vodu ma byt nižší o0,2-1bar ako je tlak za redukčným ventilom,alebo tlak vody .Expanzky na vodu majú inú konštrukciu ako expanzky na kúrenie... pozrite. www.reflex.sk ..
Odpovedať
@daralbajda aha takže v podstate to mam momentálne dobre nafukane. Keďže tlak v expanzke je 2,2 a prívod mám momentálne nastavený na 2,4 baru. Ten tlak je inak dosť slabý, ale tak nezvysujem ho pokiaľ sa problém nevyrieši. Nepomohlo inak ani zvýšenie tlaku v expanzke. Po skontrolovani vybehol znovu tlak na 5,6 baru. Takže ja už neviem. Zajtra by mal prist vodár kurenar a ten to hneď tipol na zlý redukčný ventil. Keď sme mu povedali, že ten je čerstvo vymenený tak ostal nejaký neistý. Dufam, že on to vyrieši a bude vedieť čo s tým.
Odpovedať
@monika_v expanzku ste mali dolu a tak ste ju nafukali? Ak ale máte tlak pod 6,5 tak by to malo byt OK, nemalo by Vam kvapkat, jedine ak chytilo nejakú špinu, keď je taký problém tak dávam PV 8bar a expanzku 10bar
Odpovedať
@daralbajda tlak bol max. 5,8. Viac nie. Expanzku sme nemali dole. Bola náhodena, voda v zasobniku studená a prívod vody zastavený a kohútiky otvorené keď sme to dufukavali. Je to moc veľký problém? Dáme ju dole a tak dofukame?
Odpovedať
@daralbajda rád by som bol, keby si mi zdôvodnil prečo by som mal zavádzať. Ja som svoj názor vysvetlil a podložil, ty nie.
Odpovedať
@monika_v musíš ju dofukat a upraviť tlak keď je prázdna ...
Odpovedať
@viktor811 pozri www.refľexsk.com -dokumentácia ,technické podklady ,nádoby Refix pdf...neviem vkladať link. Ja to robím podľa doporučenia výrobcu a technického listu expanzky na vodu...ja montujem len tie ..ty si si to zdôvodnil tvojim rozumom ,ja Tech .listom výrobcu...kto z nás má pravdu? Koľko expanzie na vodu si namontoval?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@monika_v to zohrievanie vody na 50 stupnov si este prehodnot..., vyhladaj si Bakteréria Legionella co sposobuje... napr. boli pripady.. smrtelny zapal pluc......... :((
Odpovedať
@mimms pri 100litrovom zasobniku netreba vodu ohrievat ani na 50° zalezi od potrieb uzivatela. Cim vacsiu teplotu v zasobniku drzi, tym vacsie su tepelne straty plastom telesa + straty energie na teplej vode, ktora ochladne v trubkach pri prechode k miestu odberu + po zavreti kohutika. Co sa tyka bakterii v zasobniku, je fajn aspon raz tyzdenne nechat vodu ohriat nad 60°.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzamino dakujem za vysvetlenie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?