Odpoveď na príspevok od kapro62:
ja som teda este v stadiu uvazovania, ale co mna … @kapro62 toto je fakt super zdroj "niekde som čítal" jedna tetka v autobuse počula že v televizii hovorili... to je snáď ešte lepší zdroj ... kompresor je snáď posledná vec čo v tepelnom čerpadle odíde...niektorí výrobcovia dokonca už bežne dávajú 8-10 ročnú záruku na kompresor ... tak keby tak hromadne odchádzali , tak asi dosť prerábajú... 🙂Odpoveď na príspevok od kapro62:
ja som teda este v stadiu uvazovania, ale co mna … @kapro62 vies co, kompresor je fakt to posledne, co by som pri tepelku realne riesil 😉Odpoveď na príspevok od hatpot:
Aj keby sa ten kompresor reálne pokazil (čo je ve… @hatpot Keď kľakne kompresor povedzme v chladničke tiež sa dá vymeniť. Len či to niekto aj reálne robí, že ano. Obvykle ak nieje chladnička v záruke tak ju servisák sám odporúča vyhodiť a kúpiť novú. Ale skôr by som sa bál či sa nepopsuje nejaký plošný spoj - nejaká elektronická súčiastka. Kompresor znesie hodne.Odpoveď na príspevok od kapro62:
hej, chapem... asi som len natrafil na nejaky cla… @kapro62 Mňa stojí vyčistenie komínu od krbu a a kontrola komínu od plynového kotla aj s lajstrom 50eur ročne. Každoročný servis plynového kotla 80 eur, raz pokazený a vymenený termostat tuším 100eur. V dome bývam 3 roky, kotol so zásobníkom je tam od 2011 kondenzák Viessmann. Kamarát má TČ a každoročný servis 200eur.Odpoveď na príspevok od kapro62:
hej, chapem... asi som len natrafil na nejaky cla… @kapro62 kontrola tepelného čerpadla na ročnej báze sú vyhodené peniaze. Sám si dokážeš skontrolovať vonkajšiu jednotku a prípadne vyčistiť od mechanických nečistôt výparník. Pokiaľ je tepelko dobre navrhnuté a nainštalované, nevykazuje žiadne chybové hlášky netreba sa ho chytať. @toky1 to že niekto zaplatí za nič 200 euro je len vizitka chorej doby a neschopných mužov. Práve som bol skontrolovať vonkajšiu jednotku a o mesiac ju pôjdem znovu vyčistiť od pelov len pre Môj dobrý pocit lebo určite by dobre fungovala i naďalej.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@kapro62 kontrola tepelného čerpadla na ročnej bá… @rkorba Ja ti neviem, na definovanie stupňa neschopnosti muža využiť takú činnosť ako je udržanie tepelného čerpadla v chode...Trošku vypichnuté z kontextu. Možno by si sa divil, čo ten kamoš dokáže. Ale OK, tvoj názor ti neberiem. Síce s ním nesúhlasím ale rešpektujem ho. Ja by som napríklad nezaplatil 25eur za kalibráciu TV pretože si myslím, že je pre mňa zbytočná. A niekto na ňu nedá dopustiť. Ale spraviť si to sám jednoducho nevie lebo na to nemá to čo na to treba - takže za to cvakne. Robiť z neho preto neschopáka mi príde trošku zbytočné.Odpoveď na príspevok od toky1:
@rkorba Ja ti neviem, na definovanie stupňa nesch… @toky1 Ja som na nikoho nepoukazoval, ale so slzou v oku konstatoval. Čo chceš opravovať na funkčnom tepelnom čerpadle ktoré má svoje ochranné obvody A keď ide tak ide, tam sa nemení olej ako v aute pri 15000 alebo preventívne aj keď sa nejazdi raz za rok... Vsetko je SMART ONLINE a potom sa dozvies, ze raz za rok musia prist chlapci na dodavke skontrolovat svoju instalaciu ;-(Odpoveď na príspevok od toky1:
@rkorba Hej chápem. Mne napríklad prišli po roku …Trik je v tom, že pravideľne čistený komín nebýva dôvod pre poisťovňu. @toky1Ale štempeľ na lejstro ktorý si tam udrem mi poisťovňa nezožerie.
Odpoveď na príspevok od gadefox:
>Ale štempeľ na lejstro ktorý si tam udrem mi poi… @gadefox No neviem, mne bolo povedané, že ak barák z nejakého dôvodu zhorí tak to lajstro svoju rolu zohrať môže v percente krátenia poistného krytia. Ale biť sa za to nebudem, tých 50eur ročne mi ale za ten pocit laickej spokojnosti zatiaľ stojí. Ale servis kotla som napríklad raz vynechal, fakt mi prišiel zbytočný :-)Odpoveď na príspevok od toky1:
@gadefox No neviem, mne bolo povedané, že ak bará… @toky1 čiže ak zhorí RD a pri analýze sa zistí, že príčinou bol elektrický skrat, tak poisťovňa nepreplatí plnú čiastku, bo nie je platná revízia komína? Neviem, pýtam sa..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@toky1 čiže ak zhorí RD a pri analýze sa zistí, ž… @gadefox To neviem. Ja som skôr myslel to, že ak nebude komín správne vyčistený prípadne sa zistí pri vyšetrovaní dôvodu vyhorenia že komín mal nejakú závadu či bol zasratý a preto dom vyhorel tak ak nemáš to lajstro a štempeľ od kominára že ho v zákonnej lehote čistil tak ti budú krátiť poistné krytie.Odpoveď na príspevok od toky1:
@gadefox To neviem. Ja som skôr myslel to, že ak … @toky1 rozumiem. Ak pravideľne čistíš komín, nemôže byť logicky zastratý (definícia slova "čistý"). A je teda prakticky nulová šanca, že ti vzbĺknu sadze - čo býva najčastejšia príčina, prečo objekt zhorí kvôli závade na komíne. Nemá čo vzbĺknuť. Môžeme polemizovať, že komín vyčistíš nedostatočne alebo že vložka mala funkčnú vadu ap., ale pravdepodobnosť požiaru signifikantne klesá, ak pravideľne čistíš komín - práve preto je poišťovňa ochotná ťa poistiť, bo kominár ti vyčistil komín, takže majú spočítanú štatistiku, že dom pravdepodobne nezhorí kvôli komínu (pečiatka je len garancia, že komín bol naozaj vyčistený). Okrem toho, niekto tu písal, že revízie komína by mali byť vykonávané viac krát ročne, takže je otázne, či ti bude stačiť jeden štempel :).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@toky1 rozumiem. Ak pravideľne čistíš komín, nemô… @gadefox Ono neide len o to čistenie samozrejme, porucha komína môže byť aj z iného dôvodu. Napríklad známy mal teplovzdušný krb s rozvodmi po baráku a po rokoch od inštalácie mu vydymilo jednu izbu keď tak riadne naložil a chyba bola v tom, že tie rozvody mal tuším z nejakého tenkostenného hliníka. Jedna rúra sa normálne čiastočne natavila od tepla a dostalo sa to celé do kontaktu so sadrokartonom atď. Nič strašné sa našťastie nestalo, tých rozvodov sa ale zbavil. Nevravím, že toto by poisťovňa riešila inak kebyže mal to lajstro a štempeľ, len som tým myslel, že aj komín stavajú len ľudia a niečo na ňom nesprávne sa môže ukázať až časom a nejaké zahorenie nutne neznamená že len nebol vymetený komín. Ten čas tam môže hrať zásadnú rolu, chápeš. Všetko je na začiatku ok ale matroš starne atď. Keď to občas prezrie profík na škodu by to nemuselo byť. Ohľadom mojej razročnej prehliadky komína. Kebyže ho užívam denne celú sezónu tak ho nechám kominárovi očumovať a čistiť kľudne každé 4 mesiace ale to moje jedno naloženie krbu trikrát do týždňa v sezóne vychádza do roka pri tom vymetení na možno tri hrste popola. Kominár mi aj obzrie na napojenie komínu na vložku atď. Tak mám taký lepší pocit potom.Odpoveď na príspevok od toky1:
@gadefox Ono neide len o to čistenie samozrejme, … @toky1 mne je jasné, že pri občasnom kúrení dreva v krbe, nemá zmysel dávať čistiť komín 3x ročne.. len je otázne, či bude takto benevolentná aj poisťovňa, v prípade p. udalosti. Koniec koncov toto bola tvoja mesidž, že bez pečiatky ti nepreplatí nič alebo len %. A bavili sme sa o komíne, tak by som do toho teplovzdušné rozvody nemontoval - aj tak pochybujem, že kominár pri čistení komína čekuje tvojmu kamošovi celý dom a čo je pod SDK. Mne pozrel zrkadielkom do vložky cez čistiace dvierka a vyhodnotil, že je OK :)Odpoveď na príspevok od toky1:
@gadefox Ono neide len o to čistenie samozrejme, … @toky1 ja napr. už nedávam ani pravidelne kontrolovať plynový kotol ani komín ... iba raz za 3 roky... raz som zavolal a pípek prišiel povysával za hrsť popolčeka a niečo prekontroloval zobral 80€ ... ale je to víkendová nehnuteľnosť a kúri sa tam zriedkavo alebo len temperuje... tento rok plánujem konečne zavolať na kontrolu, alebo už rovno vymeniť kotol... je to ešte starý junkers turbokotol a má pomaly 20 rokov... ale šľape jak hodinky... rozmýšľam kým šľape tak ho nebudem ani meniť... A klímy ako píše rkorba ... technik ich naposledy videl pri inštalácií a aby som za "preventívnu" prehlaidku klím dával 3x po 100€ za 3 jednotky tak to by mi muselo drbať... veĎ kúrenie na rok stojí 270€ a ja dám za hodinovú "garančnú" prehliadku 300 tak to nee :DOdpoveď na príspevok od dexter89:
@toky1 ja napr. už nedávam ani pravidelne kontrol… @dexter89 Mne komín od kondenzačného kotla vždy len pozrel kominár, nikdy ho nečistil. Vždy čistil len komín od krbu a zobral za obe komíny dokopy 50eur.Odpoveď na príspevok od moravsky:
Ja mam TC a som spoko. Aj ked chapem, kazdy bude … @moravsky fakt to treba kazdy rok? lebo ked to ide bez problemov, tak sa mi to zda trochu zbytocne... stalo sa ti niekedy, ze by pri takej prehliadke nasli nieco vazne?Odpoveď na príspevok od kapro62:
@moravsky fakt to treba kazdy rok? lebo ked to id… @kapro62 Tiež by som to asi neriešil úplne striktne každý rok, ale aspoň raz za dva-tri roky by som to určite nechal skontrolovať. Je to stále lacnejšie ako riešiť výmenu čerpadla, keď sa niečo vážne pokašle. Ja takú skúsenosť nemám, ale to závisí samozrejme aj od danej značky. Celková funkčnosť, životnosť atď...Odpoveď na príspevok od kapro62:
a ako mate vyriesene zalozne kurenie? riesili ste… @kapro62 každé normálne tepelko má záložnú špirálu s ktorou si pomáha keď mu je moc zima a nestíha vyhriať ;-) Taktiež ľudia majú v domoch klímy poprípade krb Takže možnosti je nekonečno.