Poraďte mi pri výbere tepelného čerpadla pre bungalov 159 m2

Zobraz úvodný príspevok
Novostavba bungalov 159m2, 30cm tehla + 20cm polistyren strop bude fukana celulozova izolacia 45cm okna 3 sklo 4 ludia podlahove kurenie. TC bude na kurenie a uzitkovu teplu vodu na stranke tools.refsite cz. som vypocital orientacnu tepelnu stratu domu do 6,3kw rozhodujem sa medzi monoblokmi - IVT Air X 90 - AirModul E9 alebo IVT Air X 70 - AirModul E9 - NIBE F2120-8 alebo NIBE F2040-8 - Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 - Stiebel HPA -O 8 CS plus kazda rada, postreh, odporucanie velmi rad uvitam vopred dakujem
Odpovedať
Dnešné tepelné čerpadlá vzduch/voda dosahujú taktiež veľmi slušné SCOP hodnoty a technologicky sa posunuli na úroveň, kde rozdiel v prevádzkových nákladoch medzi nimi a zemnými čerpadlami už nie je tak markantný. Navyše, keď zohľadníš návratnosť investície a celkovú cenu inštalácie, vzduch/voda vychádza ako racionálnejšia voľba pre väčšinu domácností. Samozrejme, pri zem/voda treba počítať s dodatočnými nákladmi, ale zas sa vyhneš hluku vonkajšej jednotky, čo môže byť pre niekoho rozhodujúci faktor. Nakoniec záleží na individuálnych podmienkach...Ak niekto plánuje dlhodobé riešenie, má vhodný pozemok a chce najstabilnejší výkon, zem/voda môže dávať zmysel. Ale pre väčšinu bežných domácností je vzduch/voda stále najpraktickejšia cesta.
Odpovedať
https://www.modrastrecha.sk/magazine/...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

https://www.modrastrecha.sk/magazine/dnes-spustam…
@duzu a toto mi ma pri vybere TC ako pomoct? 😁 citat viem, ale tam nic presvedcujuce teda nevidim.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri SCOP niektore merania nemusia zohladnovat vsetky odbery energie, takze realne hodnoty mozu byt mierne odlisne. No aj tak si myslim, ze dnesne technologie su natolko pokrocile, ze oba typy TC mozeme nazvat efektivnym sposobom vykurovania. Hadat sa tu o tom asi nema zmysel, poznam ludi, co maju aj to aj to, nestazuje sa ani jeden. Tu skutocne zalezi na preferenciach, ake clovek ma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moravsky:

Pri SCOP niektore merania nemusia zohladnovat vse…
@moravsky Hluk je ďalší faktor, na ktorom záleží pri kúpe – niekomu vadí kompresor v interiéri, inému vonkajšia jednotka na dvore. Preto sú na trhu rôzne varianty.
Odpovedať
úplne súhlasím, že oba typy tč sú efektívne, len záleží aj na konkrétnych podmienkach. ja mám vzduch/voda od Fenomisu a som dosť spoko – montáž bola rýchla, spotreba sa drží v norme a SCOP sa mi reálne pohybuje okolo 4, čo je celkom fajn. pri vonkajších teplotách okolo nuly stále zvláda efektívne kúriť bez nutnosti záložného ohrevu, čo je pre mňa dosť podstatné.
Odpovedať
samozrejme chápem aj argumenty pre zem/voda – najmä ak niekto hľadá stabilnejší výkon v zime a má k dispozícii dostatočne veľký pozemok na plošný kolektor alebo možnosť vŕtať sondy. výhoda tohto tepelka je v tom, že zdroj tepla má konštantnejšiu teplotu, čo zaručene zvyšuje účinnosť a môže z dlhodobého hľadiska priniesť nižšie prevádzkové náklady ✌️ takže rozhodne by som nehejtoval ani to.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hnco:

@duzu a toto mi ma pri vybere TC ako pomoct? 😁 ci…
@hnco to je tvoja starosť , máš na výber či sám alebo viacerí, tak isto je možnosť prihlásiť sa na odber ,len sám alebo viacerí, množstevná zľava dopredu dohodnutá
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

90% ludi nema na horizontalny register dostatocne…
@mgx mas tam COP 5,8 podstatnejsie cislo je ale SCOP, a pri porovnani z dnesnymi vzduch/voda ten stiebel vychadza len s velmi malym rozdielom.. Za tie peniaze kupim 4 tepelka..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mike49:

Novostavba bungalov 159m2, 30cm tehla + 20cm poli…
@mike49 4-6kW split tepelne cerpadlo vzduch/voda s chladivom R32 alebo monoblok s chladivom R290.. SCOP nad 5.. Nepotrebujes RollsRoyce na to aby si denne chodil do roboty a pre deti do skoly..
Odpovedať
Profilova fotka
@imiket suhlasim, moje nonroll-royce ma R290 a scop 4.6. Nie vypocitany, realny certifikovanym kalorimetrom. Pred 3ma rokmi stalo presne 2600e aj s dopravou.
Odpovedať

@imiket suhlasim, moje nonroll-royce ma R290 a sc…
@mgx No vidis a mna stalo moje min rok 1300 (teraz by som bol schopny si to zbuchat za 1300 na komplet), lebo som uz mal doma zaklad nainstalovany ... Ked vidim ako sa ludia nahanaju uz xy rokov za dotaciami a potom sa nechaju v dobrej viere okradnut firmou za pomoci statu sa mi chce grcat :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba samozrejme, dnes by som kupil oem midea za 1500e a neriesil alebo riesenie ala supik za 1300e. Paci sa mi ta cista technicka bez mega-kramu 1x1x2m :).
Odpovedať

@rkorba samozrejme, dnes by som kupil oem midea z…
@mgx @supiiik je pecka, naposledy upgreidol firmware a miniHPC ovlada vonkajsiu jednotku na priamo namiesto klamania, ze sa jedna o vnutornu jednotku :-) Zlepsila sa efektivita a ovladatelnost vonkajsej jednotky! U mna pri 550W pri vonkajsej teplote 5-10C mam COP 4 a som vysmiaty, lebo idem z FV, ktora si to ani nevsimne.
Odpovedať
Co sa SCOP tyka, myslim si, ze z toho netreba robit mantru. Objekt so sezonnou potrebou tepla napr. 5000kWh bude mat spotrebu EE 1000kWh pri SCOP 5 a 1250kWh pri SCOP 4. Rozdiel 250kWh stoji 40Eur rocne. Oplati sa koly tomu investovat do naaasovne drahsieho tepelka s SCOP 5 (hodnota skor raritna ako bezna)?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od supiiik:

Co sa SCOP tyka, myslim si, ze z toho netreba rob…
@supiiik No presne, vela ludi si mysli, ze musi mat SCOP 5+ za kazdu cenu, ale realne ten rozdiel v usporach je minimalny. Hlavne, ked sa na to pozries z pohladu navratnosti investicie. Ak ti SCOP 4,5 staci a zaplatis za TC o par tisic menej, tak kde je problem?
Odpovedať
Článok sa načítava...

@supiiik No presne, vela ludi si mysli, ze musi m…
@moravsky Túto úvahu by si mohol aplikovať aj na hrúbky izolácií. Koľko peňazí ti ročne ušetrí na energiách na 100m2 streche 35cm izolácie namiesto 25cm izolácie? 10eur? :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@moravsky Túto úvahu by si mohol aplikovať aj na …
@toky1 niekedy je zlatá stredná cesta s rozumným rozpočtom, než naháňanie posledných percent účinnosti za každú cenu.
Odpovedať
Niekto kúpi tepelné čerpadlo za 10k a iný za 16k len kvôli vyššiemu SCOP, ale rozdiel sa mu nikdy nevráti. A ten "lacnejší" môže mať pokojne nižšie servisné náklady alebo dostupnejší servis. 🙃
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, a este k tomu treba priratat, ze niektore tie drahsie jednotky su tak prespikovane elektronikou, ze ked sa nieco pokazi mimo zaruky, tak ti to neopravi nikto, len autorizovany servis za palku jak hrom 😅 Nie vzdy drahsie znamena lepsie. Ale hej, vela ludi sa tymto riadi.
Odpovedať
toto som presne zazil u znameho, ktory mal napad investovat do cerpadla s top scop, vsetko super na papieri, ale po dvoch rokoch prask, chyba v riadiacej jednotke a servis vysiel skoro na tisicku… a to uz nehovorim, ze cakal tri tyzdne na technika. myslim si, ze aj s nizsim scop vie byt tepelko efektivne bez poruchy a ked aj nieco, kazdy normalny servisak to pozna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hnco:

toto som presne zazil u znameho, ktory mal napad …
@marek746 presne ten príklad 10k vs. 16k, ten rozdiel sa reálne fakt málokedy vráti, hlavne ak bývaš v dobre zateplenom dome.
Odpovedať
kurenie tepelkom + radiatory alebo tepelko + podlahove kurenie? co je efektivnejsie? zaujimam sa, lebo by som rad vymenil stary kotol za tepelko a neviem, do coho je lepsie ist.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od viktorbeniak:

kurenie tepelkom + radiatory alebo tepelko + podl…
@viktorbeniak Ak máš možnosť ísť do podlahovky, určite by som šiel do toho. Tepelko pracuje efektívnejšie pri nižších teplotách a podlahovka ti stačí aj na 30–35 °C, kdežto radiátory potrebujú viac. ✌️
Odpovedať
Profilova fotka
No ale zalezi aj, ci robis komplet rekonstrukciu. Ak nie, podlahovka moze byt celkom zasah. V takom pripade sa da ist aj do nizkoteplotnych radiatorov, ktore su trochu drahsie, ale funguju s tepelkom dobre. Ak nemas moznost robit velke stavebne upravy, tie radiatory su fajn kompromis... Rychlejsia instalacia, menej prachu a fungovanie pri nizkej teplote vody, co tepelko oceni.
Odpovedať

No ale zalezi aj, ci robis komplet rekonstrukciu.…
@moravsky ono zalezi aj na tom, co je technicky realne spravit. my sme tiez nerobili kompletnu rekonstrukciu, takze sme nakoniec dali tie nizkoteplotne radiatory. no a funguju uplne v pohode, tepelko ide vacsinou na nizsi vykon a mame stabilne teplo, co je teda najpodstatnejsie podla mna... jasne, podlahovka ma svoje caro, ale nie za kazdu cenu ☺️
Odpovedať
no my prave nerobime komplet rekonstrukciu, takze ta podlahovka by bola asi dost komplikovana a aj cenovo by to nabehlo urcite. tie nizkoteplotne radiatory zneju ako rozumne riesenie, hlavne ked pisete, ze to s tepelkom funguje dobre. este sa spytam....mate niekto skusenost s tym, ako rychlo to vykuri miestnost oproti klasickym radiatorom alebo podlahovke? je to cca podobne?
Odpovedať

no my prave nerobime komplet rekonstrukciu, takze…
@viktorbeniak Mame tie nizkoteplotne radiatory uz druhe zimne obdobie a co sa tyka rychlosti vykurenia, je to dost slusne. Jasne, nie je to take bleskove ako klasicky horuci radiator, ale nie je to ani ziadne trapenie. Ked das do miestnosti spravne dimenzovany radiator, tak to ide fajn.
Odpovedať

no my prave nerobime komplet rekonstrukciu, takze…
@viktorbeniak To chceš v dome s trvalou prevádzkou? V ňom je jedno ako rýchlo vykúri miestnosť. Na začiatku vykurovacej sezóny nastavíš ja neviem 21° a na konci kúrenie vypneš. Nemá nejaký význam znižovať teplotu v miestnosti na pár hodín keď v baráku nik nieje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@viktorbeniak To chceš v dome s trvalou prevádzko…
@toky1 ano, jasne, je to dom na trvale byvanie, takze sa tam teplota fakt nebude nejako casto vypinat. skor som to myslel tak, ze ked uz clovek trochu vetra, alebo sa v dome ochladi napriklad po dovolenke alebo tak, ci tie nizkoteplotne radiatory vedia trochu rychlejsie reagovat. ale asi hej, ako pise @dimin – ked su dobre nadimenzovane, tak to nebude nejaky problem. nehladam zazraky, len nech to nehreje pol dna, kym sa da do miestnosti teplo 😁
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?