Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@cepo a preco pri otvoreni obidvoch rozvadzacov k… @cukrik25 neviem preco pri otvoreni obidvoch rozvadzacov klesol aj dole prietok... v kroku 1 som myslel, ze je jasne ze tam kde bolo zavrete raz hore raz dole bol prietok 0L,Odpoveď na príspevok od cepo:
@cukrik25 neviem preco pri otvoreni obidvoch roz… @cepo tak ma napadlo, mas to riadne odvzdusnene?Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@cepo tak ma napadlo, mas to riadne odvzdusnene? @cukrik25 su tam automaticke odvzdusnovaky.Odpoveď na príspevok od cepo:
@cukrik25 su tam automaticke odvzdusnovaky. @cepo to neznamena ze je to riadne odvzdusnene, myslim ak sa dobre pamätám aj tu sa riesilo ze boli osadene odvzdusnovaky a cerpadlo nedokazalo vytlacit bublinu na poschodi z potrubia... Len rozmyslam... Edit: filtre mas ciste?Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@cepo to neznamena ze je to riadne odvzdusnene, m… @cukrik25 keby to bolo zavzdusnene tak by tam asi neboli take prietoky, si myslim. Ci to nema s tym nic spolocne? Aj filtre mam ciste.Odpoveď na príspevok od cepo:
@cukrik25 keby to bolo zavzdusnene tak by tam asi… @cepo predstav si extrem: had je tak polozeny ze povedzme 2 metre rury su zdvihnute uplne do vysky, voda ti tade potecie, prietok bude, ale vzduchova bublina sa bude silou mocou drzat v najvyssom mieste. @minoo ano pri obidvoch rozvadzacoch sa prietok musi rozdelit, ja som teda absolutne nepochopil ako boli zistovane prietoky v ktorych krokoch, kedze to je napisane tak ako jeOdpoveď na príspevok od minoo:
Jejda ludia, pisem to od zaciatku, nie je tam pro… @minoo takze zdvihnut teplotu vody? Teraz tam je nastavena 30-31°.Odpoveď na príspevok od minoo:
Jejda ludia, pisem to od zaciatku, nie je tam pro… @minoo takze zdvihnut teplotu vody? Teraz tam je nastavena 30-31°.Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@cepo predstav si extrem: had je tak polozeny ze … @cukrik25 tak ju mam odvzdusnit?Odpoveď na príspevok od cepo:
@cukrik25 tak ju mam odvzdusnit? @cepo moja teoria: zdvihnes teplotu vody, tak teplejsia voda pojde aj do prizemia, ktore vykuri skor a termostat vypne.... Ale mozes skusit... Prehodit termostat hore do najchladnejsej miestnosti a riadit sa nou, a skrtit prietoky dole. Odvzdusnit, dobra otazka....to je len moja teoria, nevravim ze je to ozaj tak...Odpoveď na príspevok od cepo:
@cukrik25 tak ju mam odvzdusnit? @cepo skusit mozes, pri tych prietokoch, ked pojdes po jednom okruhu, ak tam daka bublina je, tak ju vytlaci... No nvm ako regulujes, ci ti termostat meni teplotu vody, ci ti vypina kotol... Je X moznosti ako cely system mozes mat spraveny... Nastav si v priemere 1,5l/min, kratsie okruhy menej, dlhsie viac (dlzky by si mal mat poznacene... Pri tvojom teplotnom spade nema z mojho pohladu prietok nad 2l/min zmysel a zvysuj teplotu (velmi postupne) kym nebude hore dobre. Ked bude hore dobre, dole bude teplo, zacni dole priskrcovat (velmi postupne), kym nebude dole dobre. Nvm ake mas cerpadlo, ci ho vies regulovat, ked priskrtis spodok, vrch trochu stupne, mozes trochu ubrat aj na cerpadle... Velmi nizky prietok sa uz neda dobre nastavovat (zatvaraju sa prietoky), ak bude stale dole teplo, mozes skusit trosku znizit teplotu a hore pridat trochu prietok... Ak to nepojde, tak oddelit poschodia a miesat teplotu samostatne...Odpoveď na príspevok od cepo:
@epto pisem tie prietoky 1krok: poschodie - 2,3/2… @cepo pozerám naše prietoky a my máme medzi 0,5-1,1l/min a kúri to. Čiže ten spodok sa môže skúsiť priškrtiť na prívode aj spiatočke. A keď to nepomôže, tak skúsiť ešte zvýšiť teplotu vody o pár stupňov vyššie.Odpoveď na príspevok od cepo:
@epto pisem tie prietoky 1krok: poschodie - 2,3/2… @cepo zdravim, nedostal som sa uz vcera k pocitacu takze som neodpisoval... No vidim, ze dobre poradili aj ostatni. Prietoky su dobre, cerpadlo stiha, vetvy nie su nikako obmedzene/upchate. Da sa s tym pracovat, je z coho priskrcovat. Ako uz pisali, hore dat vyssie prietoky, dole priskrcovat, kludne az na 0.5 - 0.7 l/min. Ak aj napriek tomu bude hore zima, treba dodat viac tepla - zvysit teplotu vody. Riziko toho, ze sa dole skor dosiahne pozadovana teplota a kurenie sa vypne tam je ale priskrtenm prietokov sa minimalizuje/odstrani - proste sa dole doda menej tepla lebo pojde menej vody. Padla tu otazka o zavzdusnenom systeme - aj to je mozne. Ak je v systeme vela vzduchu, jeto pocut ak sa dostane do cerpadla. Automaticky odvzdusnovac by to al zvladnut. V pripade ak system nie je schopny vytlacit vzduch z jednotlivej vetvy, riesi sa to tak, ze sa zatvoria vsetky vetvy okrem jednej a necha sa bezat cerpadlo. Prietok vo vetve bude maximalny a na 99% vytlaci z nej vzduch. Postupne sa prejdu vsetky vetvy. Pozor - nikdy nezatvorit vsetko naraz. Ak mam iba jednu vetvu otvorenu a chcem prejst na dalsiu tak najprv otvorim dalsiu a potom zavriem tu prvu. Popripade vypnem kurenie, zarvorim/otvorim vetvy a zapnem kurenie. Este k tomu teplotnemu spadu - rozdiel 3 stupne na privode a spiatocke mi pride maly, vela tepla sa teda neodovzda... Zvysil by som teplotu vody tak o 2-3 stupne alebo spomalil tok vody. To si nechaj az na zaver ak nezaberu predchadzajuce postrupy a hore bude stale zima.Odpoveď na príspevok od epto:
@cepo zdravim, nedostal som sa uz vcera k pocita… @epto este raz dik, poskusam to a dam vediet. Ale teraz budu od piatka vacsie mrazy a to vtedy ja prikurujem krbom a podlahovka sa pouziva min.Odpoveď na príspevok od cepo:
@epto este raz dik, poskusam to a dam vediet. Ale… @cepo a nieje mozno aj toto dovod ze mas na prizemi teplejsie? Teda neviem ako presne mas rieseny krb, ci mas porobene rozvody do celeho domu...Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@cepo a nieje mozno aj toto dovod ze mas na prize… @cukrik25 krb nie je napojeny na centralne kurenie, niekedy ho aj mesiac nepouzivam takze nema ziaden vplyv na tie teplotne rozdieli.Odpoveď na príspevok od abocinm:
Ja mam obdobnu situaciu, 2 podlazny dom a na posc… @abocinm drzim palce, daj vediet ci pomohlo.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@wilson1281 tak tam mas mizerny prietok. Na centr… @dusan72 jasné jasné, určite 😀 vieš komu tarajOdpoveď na príspevok od wilson1281:
@dusan72 jasné jasné, určite 😀 vieš komu taraj @wilson1281 Ty budes asi vsevedko a vseumelec.J a na rozdiel od teba v tomto obore robim a mam taketo veci na starosti.Podla tvojej mudrej teorie padne teplota na kazdy meter o stupen.To hovor takemu ako si ty.Teoretik.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@wilson1281 Ty budes asi vsevedko a vseumelec.J a… @dusan72 nie. O stupeň na 500 metrov. Aj to len počas mrazovOdpoveď na príspevok od wilson1281:
@dusan72 nie. O stupeň na 500 metrov. Aj to len p… @wilson1281 o com sa hadate? Ved pisal, ze ma na rozdelovacoch teploty 30,1° a 29,6°. Takze pol stupna. Co zrejme nemeral teplomermi v jimkach, lebo tie nemaju take rozlisenie, ale asi bezkontaktom. Co moze byt skreslene aj tym, ze rozdelovace su neizolovane a horny je v trochu vacsom chlade. Kazdopadne, toto nebol jeho problem...Odpoveď na príspevok od minoo:
@wilson1281 o com sa hadate? Ved pisal, ze ma na … @minoo tak ako vravis to jeOdpoveď na príspevok od cepo:
@minoo tak ako vravis to je @cepo a ako si dopadol? Vyreguloval si to nakoniec?Odpoveď na príspevok od minoo:
@cepo a ako si dopadol? Vyreguloval si to nakonie… @minoo skusam to, podarilo sa mi hore kusok zvysit je tam rozdiel uz iba tak 0,5 -0,8°C ale uz viac spodok nemozem priskrtit je uz na 0,5l. Este cakam ci sa to nejako ustali.Odpoveď na príspevok od cepo:
@minoo skusam to, podarilo sa mi hore kusok zvysi… @cepo v dobre zateplenom dome taky rozdiel spravi vacsi "zivot" na dolnom poschodi - ludia, varenie, chladnicka... Za slnecneho pocasia vacsie okno (terasa)... Veci, ktore neovplyvnis... S takymto rozdielom by som sa zmieril a bud drzal idealnu teplotu hore a dole 0,5° vyvetral, alebo opacne a hore akceptoval -0,5°...