Podlahové kúrenie a regulácia teploty (TČ)

Ahojte, chcel by som sa poradiť ohľadom regulácie kúrenia. Diskusie som prečítal, jasno v tom rozhodne nemám. Priblížim našu situáciu - staviame jednopodlažný RD - obytná plocha 140m2. NED, všetko poriadne zateplené. Dom je do L a rozdelený na dennú a nočnú časť. Kúriť budeme tepelným čerpadlom. A budeme mať podlahové kúrenie. Rád by som ho riadil ekvitermikou (ak je to lepšie). Nebudeme mať rkb ani iný zdroj tepla. Budeme mať rekuperáciu. Poter bude pravdepodobne anhydrid. Viem ,že nábeh podlahovky je pomalý a má dlhšiu zotrvačnosť. Je možné vôbec regulovať teplotu? oplatí sa kúpiť vôbec nejaký termostat (prípadne viac termostatov?) Orientácie domu je taká, že na dennú časť bude celý deň svietiť slnko a spálňa bude v najchladnejšom kúte, kde okno smeruje na severo-západ. Máme radi, keď nie je tak teplo. Ale deťom do izieb by sme chceli kúriť viac, aby im nebolo zima. Je to vôbec možné termostatmi docieliť? Alebo stačí úplne obyčajné priškrtenie okruhu pre spálňu / vonkajšiu chodbu, / špajzu (tu možno ani podlahovku ano v jedinej miestnosti nedáme). Uvažujem aj nad loxone...tam sa všade chvália, že netreba kupovať drahé termostaty a podobne, ale aj tka sa znova pýtam, je to možné vôbec korigovať? Neviem ako presne fungujú tie termo hlavice, ale viem ,že sú také, ktoré sú všeobecne otvorené a je možné ich impulzol priškrtiť. Pri tom priškrtenom stave to berie elektrinu? Nerád by som sa dostal do tej situácie, že termostat bude napríklad len v obývačke, ktorú vykúri dajme tomu na nastavených 22C, ale napríklad v detskej izbe bude 21C a budem tam chcieť 23C, čo potom? Pomôže viac zónová regulácia, teda termostat zvlášť do každej izby? (prípadne ovládanie cez loxone,...?) Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2
@peto125 Povedal by som že toto je strašne individuálne. My máme tepelko a termostaty nemám (teda mám ale nemám ich zapojené :)) A ten hlavný mám na tepelku v technickej miestnosti, prvý rok to bol boj ako to nastaviť, mal som síce aj projekt s okruhmi a prietokmi ale projektant to celé nejak domrvil a nefungovalo to tak ako malo, tak som to nastavil podla seba a ide to relatívne v pohode. Kúri to cez ekvitermiku a len som nastavil prietoky, tým pádom mi stále točí vodu v podlahe a nikdy ju nemám studenú, podotýkam že celý dom vykurujeme cca na rovnakú teplotu akurát teda spálňa má menej. Niekto ti povie že daj zónovú reguláciu že ušetríš lebo nebudeš kúriť tak kde nemusíš ( podľa mňa zase ten diskomfort že ti môže vychladnúť podlaha keď sa tam dlhšie nebude kúriť ). Tu naozaj asi nedostaneš odpoveď na tvoju otázku, treba vyskúšať a sám uvidíš ako to bude.
Odpovedať
@virnik27 čítam už dlhšie ze máš tč Mitsubishi si spokojný? Ja druhú sezonu zatiaľ dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame TC a termostat len 1 centralny na chodbe. Pripravu mame v kazdej izbe ale zatial sme ich nedali. Dom nie je velmi clenity a v spalni udrziavame teplotu 20° obycajnym priskrtenim ventilu v rozdelovaci podl. kurenia. Samozrejme treba zatvarat dvere inak by to nemalo zmysel tak isto keby si mal termostat v kazdej izbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 keby ste boli charakter, tak ju zbúrate, len teraz neviem či jeho či Vašu
Odpovedať
@gkrivanek ahoj prosím ťa, ty montuješ TC Viessmann. Ako to zákazníkom väčšinou zapájaš, respektíve čo je podľa teba najlešpie, ako regulácia teploty v miestnostiach? Dá sa to vôbec? Sú na to lepšie termostaty v každej izbe, alebo je lepšie len ručne priškrtiť ventil v rozdelovači kúrenia? AKo to vidíš zo svojej skúsenosti? Alebo je lepšie používať len ekvitermiku bez ternostatu? Ďakujem
Odpovedať
@peto125 pri domoch do 200m2 jeden centralny termostat. Riadenie podla ekvitermiky a vplyv vnutornej teploty 30ku70 Akumulacna nadrz alebo medzinadrz na spiatocke pre navysenie objemu. TC v takejto konfiguracii najmenej zopina ked sa jedna o podlahovku.
Odpovedať
@virnik27 bohuzial o triedu lepsi sused ako ciganska osada :-( Treba ho dat do laty, spoj sa so susedmi a dajte mu jasne najavo!
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 naše riešenie: Zabudnite na tradičný termostat a jeho komplikované nastavovanie. Nebudú vás trápiť problémy s regulovaním sústavy, s nedokurovaním koncových izieb alebo vysokou spotrebou.
Odpovedať
@smartcomfort jéj koľké tisíce ho majú a žiadne starosti roky,dnes treba vtipnejšiu reklamu
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 nechcel som sa vyjadriť, bol silvester
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Je tu dosť príspevkov, které píšu o problémoch s nastavovaním. Neprišlo mi to vtipné, skôr ponúkam riešenie, ako tomu predchádzať.
Odpovedať
@gkrivanek a nastaviť nižšiu teplotu v spálni, vyššiu v detských izbách, nižšiu v zádverí, vyššiu v obývačke,... je možné ručným priškrtenáím ventilov v rozvádzači? @smartcomfort ako to regulujete vy? používate termohlavice, ktoré sú v bežnej prevádzke otovrené (myslím, že sa označujú NO) a privierajú sa okruhy, ktoré si nastavím, že chcem mať menej teploty? Nie je to potom to isté či si ručne privriem okruh? len toto je zadarmo a termo hlavice sú podstatne drahšie? zaujíma ma to, len sa pýtam a chcem sa rozhodnúť pre najlepšie riešenie :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 ak chces inteligentne termostaty do kazdej miestnosti a mas maly dom , bude ti TC cyklovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 hlavice mozes doplnit kedykolvek, ak budes mat pocit, ze ich predsa len potrebujes. @smartcomfort prispevkov je tu sice dost, ale tie su skor o nastaveni TC, nie termostatu ako takeho.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 Ano, pouzivame elektricke hlavice. A je to presne to iste ako ked rucne otvorite okruh, akurat to urobi za vas program a mate tak teplo nasmerovane podla potreby, casu, pritomnosti... Nepotrebujete ziadne termostaty
Odpovedať
@smartcomfort môžeš uviesť jediný problém s nastavením programovateľného termostatu??? lebo ja ho mám x rokov a žiaden problém,
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Nemam z vlastnej praxe. Len reagujem na prispevky, ktore riesia problemy s nedokurovanim, alebo podobnymi problemamy v domoch
Odpovedať
@peto125 odpoviem za @gkrivanek áno presne tak sa nastavuje teplota v miestnostiach, priškrtíš prietok vody a tým pádom aj prítok tepla do danej izby, na začiatku chvíľu boj ale keď to vyladíš tak to šlape ako hodiny a termostaty nepotrebuješ :)
Odpovedať
@gkrivanek keď sú termostaty riadené elektornicky nejakým systémom (smatrcomfort, loxone a pod...) tak to bude cyklovať a keď si ich nastavím priškrtením sám tak to cyklovať nebude? či aký je tam rozdiel?
Odpovedať
@peto125 ja mam hlavice a termostat v kazdej izbe. Ale su odpojene. S mojej skusenosti ked vyregulujes prietoky priskrtenim tak kotol kuri plynule a kazdy okruh doda potrebne mnozstvo tepla danej miestnosti. Ak som to riadil cez termo hlavicu po dosiahnuti teploty v miestnosti hlavica uzavrela okruh a na spiatocke do kotla sa narazom zvysila teplota vody co sposobilo cyklovanie kotla. Ak zavrelo viac okruhov naraz tak kotol sa odstavil na dlhsi cas a aj miestnosti co neboli dokurene sa nevykurovali alebo len minimalne. A ak to este chces mat na ekvitermike tak to cyklovalo ako hovado. Ked zavrelo aj vsetky okruhy okrem jedneho kde neni hlavica tak kotol sa aj tak spustal na par sekund a vypol. Tod moja skusenost ale mozno to niekomu funguje dobre a podeli sa so skusenostami a nastavenim.
Odpovedať
@peto125 stokibb to krasne napisal pri plynovom kotli to nieje take hrozne ako u Tepelneho cerpadla. Zaklad dobreho ,efektivneho spravne a dlhodobo funkcneho vykurovania je spravny projekt.
Odpovedať
@gkrivanek @stokibb aha ďakujem za info, tak v tom prípade, ak má čerpadlo cyklovať, sú mi všetky "smart" riadenia k ničomu. @smartcomfort Či máte to nejako vyriešené, aby nedochádzalo k spomínanému cyklovaniu?
Odpovedať
@stokibb ako príprava na termohlavice je potrebné dotiahnuť z technickej ku každej hlavici v rozvádzači kúrenia silový prípadne dátový kábel, alebo stačí jeden kábel z technickej pre všetky?
Odpovedať
@peto125 oni to neriesia niesu to ich zalezitosti.
Odpovedať
@peto125 myslim ze ja mam od kazdeho termostatu potiahnuty kabel do rozdelovaca tak je riadiaca jednotka ktora to spina a od nej ku kotlu ide myslim len jeden kabel.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 Od rozvádzača kúrenia dotiahnuť toľko žilový kábel, koľko sa bude riešiť v projekte zón. V mojich návrhoch na domy riešim väčšinou 4-6 žil. To by som vedel pri pohľade na dispozíciu domu. Kabeláž sa vedie do rozvádzača MaR.
Odpovedať
@peto125 @gkrivanek tak predpokladám že to ich smart riešenie je v termostate v izbe ktorý má pridelenú hlavicu v rozdelovači a keď príde požiadavka na kúrenie tak kúri a keď má nakúrené tak hlavicu zavrie, pridaná hodnota je v nejakej možnosti časových programov, alebo sa mýlim @smartcomfort ?
Odpovedať
@peter_83 je to dobry system, pekne sa da nastavit telota v kazdej izbe teda zone. Ovladanie vykurovacieho programu , ale treba k tomu hned na zaciatku prisposobit aj vykurovaci system ked uvazujeme o TC. Zaklad TC je co najmenej startov kompresora. Ked ide o Elektrokotol ci plynovy netreba extra riesit no pri TC je to trocha inak. Samozrejme ze to fungovat bude no nastane situacia ked bude mat TC 60 startov denne co je extrem a prave tomuto treba predchadzat uz pri pociatku realizacie vykurovacieho systemu.
Odpovedať
@gkrivanek ale stále to supluje iba funkciu klasického termostatu či ? Nemá nejakú komunikáciu s TČ ? Ešte možno by som videl prínos v systéme 0-10 V na hlaviciach ale to už by bolo asi zbytočne moc komplikované. Ja mám TČ a ide v podstate nonstop, samé si namoduluje výkon vonkajšej jednotky, sem tam vidím že vrtula nejde ale to už ozaj musí byť nakúrené dnu a vonku teplota nad +5-6 st aby sa mi vrtula vonku netočila. Akurát čo ma na tom fakt že s*ri* je tá akumulačka že ju nabíja v podstate stále :( v tomto je prietokový ohrievač lepší, ale tak čo už s týmto asi veľa spraviť nejde.
Odpovedať
@peter_83 ved nemusi stale nabijat. Ja to mam normalne cez casovy program kedy ma a nema nabijat akumulacku a potom casovy program pre cerpadlove skupiny kedy maju vytahovat z aku a kedy nie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?