Zónová regulácia podlahového kúrenia RD - zapojenie Panther Condens s ekvitermikou

Profilova fotka
Ahoj odborníci. Potrebujem pomôcť z dodatočným upravením-zapojením zónovej regulácie podlahového kúrenia RD. Dvojpodlažný , r. 2000 (zle) zateplený RD 100+100 m2. Kotol Panther Condens 25 KKO s TUV. Pôvodný stav: Vykurované prízemie s jedným neregulovaným rozdeľovačom. Kotol riadený pomocou centrálneho ekvitermického termostatu THERMOLINK P (https://www.atria.sk/protherm-thermol...) so snímačom vonkajšej teploty. Zapojenie na kotli viď. foto. Pôvodný stav nebol zapojený mnou a je možné že je nesprávne prevedená montáž. Riešený stav: Vykurované prízemie aj poschodie pomocou samostatných rozdeľovačov na každom poschodí, paralelne zapojenými na kotol. Všetky ventily osadené termoelektrickými hlavicami, v každej izbe termostat pri každom rozdeľovači svorkovnica. Prízemie hlavice a svorkovnica SALUS (viď. fotky) Poschodie hlavice a svorkovnica GIACOMINI (viď. fotky) Otázky: 1. Je centrálny ekvitermický termostat užitočný pri novom stave teraz keď mám termostaty v každej izbe a termoelektrické hlavice na každej vetve dokonca aj tam kde je tento ekvitermický termostat? 2. Je centrálny ekvitermický termostat vôbec potrebný/prínosný? Pri akom zapojení do zónovej regulácie? 3. Odpojil som centrálny ekvitermický termostat a kotol sa už nezapol, ako nastaviť aby kotol zohrieval vodu na konštantnú teplotu a riadil sa len pomocou novej zónovej regulácie? Jeden kúrenár mi povedal že kotol vie rozpoznať keď sa zatvoria všetky ventily a prestane kúriť. 4. Sú tie zapojenia kotla v poriadku, tie premostené konektory napríklad, jeden je bezpečnostný konektor prehriatia, na prízemí také nemám na, na poschodí mám pripojený na svorkovnici. 5. Na jednom rozvádzači sú ventily na hornom a na druhom na dolnom, je to v poriadku? Správne majú byť na vstupe alebo na výstupe? Ďakujem za pomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
Nikto ? Naozaj nikto nemá ani páru ako to mám dokončiť?
Odpovedať
@michal188 Rovnaky regulator som pouzival 10rokov dozadu s plynovym kotlom a ak si dobre spominam, tak niekde v menu sa dala equitermika vypnut. Musis pozriet manual k regulatoru. K tvojim otazkam: 1. nie, bude lepsie odpojit. Je zbytocne modulovat teplotu vody v kotli, ked mas moznost regulovat kazdu izbu zvlast. 2. da sa aj bez neho, len treba kotol nastavit, aby kuril nonstop. Ale mozno by som ho aj tak nechal, aby si vedel kurenie pohodlne vypnut cez leto (nastavenim nizsej tepoty napr.) 3. Tam, kde si termostat odpojil, tak ostali 2 droty (ak si dobre spominal), treba ich spojit, aby si kotol myslel, ze je poziadavka na kurenie 4. neviem posudit 5. V oboch pripadoch ich mas zrejme na spiatockach (ak su to na druhej fotke hore prietokomery, ktore zvacsa funguju len na vytlaku)
Odpovedať
Iný pohľad: 1. Kondenzačný kotol má vyššiu účinnosť pri nižšej teplote spiatočky. Bez regulátora bude aká teplota vody ? Fix 50 stupnov ? Alebo to budeš každý deň ručne nastavovať ? Na to je ekviterm, aby držal minimálnu teplotu vody, ktorá stačí pre straty daného objektu. Regulátor by som určite nechal s aktívnou ekvitermikou. 2. Kotol by mal zohrievať vodu na nastavenú teplotu, ak má premostený vstup RT24V 3. Kotol nevie, že sa zatvoria ventily. On bude stále kúriť na nastavenú teplotu. Ak budú zatvorené ventily, tak voda pôjde cez bypass. To by mala vedieť tá regulácia vypnúť kotol cez bezpotenciálový výstup pripojený na RT24V. Inak mi to príde celé prekombinované - podlahovku stačí vyregulovať, a kúriť podľa ekvitermiky. Nerozumiem, načo regulovať každý okruh. Podlahovka má samo-regulačnú vlastnosť a navyše má vysokú zotrvačnosť, takže to nie je len tak s tou reguláciou. Normálne stačí ekvitermický regulátor + vplyv miestnosti. Ak sa s tým človek vyhrá, tak stačí aj čistý ekviterm, bez vplyvu miestnosti. Ale to už je asi neskoro na takéto rady.
Odpovedať
Vonkajsie cidlo by som nechal zpojene a nastavil krivku cez d menu na kotli a by som pripojil paralerne len na kotol tie zonove regulatory.. nech zopne kotol hociktore poschodie.. vonkajsie cidlo by som nechal zapojene... to je nezavisle napojene na kotol.. v novsom thermolinku p sa da ist len na rezim ekvitermiky ale neviem ci aj v tomto..
Odpovedať
Profilova fotka
@silviad Pomocou d.71 som nastavil Maximalnu teplotu VV na 45°C, nizsia sa uz neda. Cize ekvitermika je zastropovana na 45°C a podla krivky, v mojom pripade mam nastavenu 1.3 a izbovej teploty 23°C sa teplota VV zacne znizovat niekde pri vonkajsich 20°C pokial som to dobre pochopil ako to funguje. Cize moje nastavenie robi tak akurat prd makovy, kedze pri vonkajsich 20°C uz toho nenakurim vela. ako si pisal asi treba 'vyregulovat' a 'pohrat sa' s tou krivkou. OK to by som mohol. Ale to neriesi moj problem ze moj dom je velmi nerovnomerne vykurovany, koli ktoremu som tu zonovku aj namontoval. Ten ekvitermický termostat je na chodbe a vobec nereprezentuje teploty v izbach, preto som aj tu zonovku montoval, rozumej podlahova plocha 200m2 na dvoch podlaziach, krb, velke okna z juhu, zla izolacia zo severu atd atd. Rozdiely teplot v izbach polahky 10°C . Ja potrebujem aby sa kurenie zaplo ak niektory z izbovych termostatov otvori vetvu a aby sa kotol vypol ak ziadna vetva nebude otvorena.... Cez ten RT24V sa zapina a vypina kurenie na kotli? To budem potrebovat aj tento modul? https://salus-controls.sk/produkt/67/... Ale ked mi ten centralny ekvitermický termostat THERMOLINK P zahlasi ze nakuril na nastavenu teplotu a vypne kotol tak ja ho cez RT24V zapnut neviem...asi... @supiiik Ako myslis ''len treba kotol nastavit, aby kuril nonstop'' akoze aby celu vykurovaciu bol v kuse zapaleny ci ako? Ked vyskratujem e-bus konektor tak to bude poziadavka na kurenie? Kotol prestane kurit ak pojde vsetka 45°C voda cez spiatocku? A kedy sa zapne? Nieje mi jasne ako nepouzivat ten e-bus a pouzivat len to zonove vykurovanie cez svorkovnice. Salus ma ten pridavny modul a Giacommini to ma v popise ze svorkovnicou sa da pripojit aj kotol ( https://eshop.giacomini.sk/eshop/pm10... ) len ako to k tomu kotlu pripojit a co nastavit na kotli.... @mattyrv presne tak si to predstavujem.... len ako zapojit paralelne tie svorkovnice a co nastavit v kotli... Dakujem za reakcie.
Odpovedať
Ekvitermika pri dobre zateplenej stavbe je nezmysel, preberalo sa to tu viackrat.
Odpovedať
@michal188 - veď vyskúšaj rozpojiť ten RT24 - malo by to prestať kúriť, a keď to zapojíš, tak to začne kúriť; cize cez e-bus si regulator ekvitermikou nastavuje teplotu vody (vplyv miestnosti by sa mal dat uplne vypnut) a cez RT24 by si mala zonovka vediet kotol vypnut, ak nebude ziadna poziadavka na teplo a vsetky ventily zatvorene. Ale ten kotol sa ti bude aj sam skor vypinat, neviem aky mas spodny vykon. Jednoducho, tak teplota na vystupe prekroci nastavenu hodnotu o cca 5 stupnov, tak sa vypne dalsi ohrev vody, az kym neklesne o cca 5 stupnov pod nastavenu. (konkretne cisla sa lisia kotol od kotla, niekde sa aj daju nastavovat - klasicka hysterezia) dalsia vec je cerpadlo, Protherm/Vaillant to ma vacsinou tak, ze ak nieje poziadavka na teplo, tak sa cerpadlo v eko rezime vypne a potom sa raz za 30 minut zapne na 5 minut, kedy prezenie vodu systemom, a ak sa spiatockou vrati dostatocne chladna voda, tak zacne normalne kurit; moze to byt este nastavene v rezime, ze cerpadlo bezi stale, ale to pre tento pripad nie je vhodne. krivka 1,3 je veľa, v tvojom prípade začni niekde na 0,5 a laboruj, potrebujes taku teplotu vody, aby si pri danej vonkajsej teplote vykuril najchladnejsiu miestnost; ostatne miestnosti ti vyreguluje zonovka. btw ten kotol by mal mat zabudovanu ekvitermiku, takze teoreticky mozes regulator odpojit a nastavovat ekviterminku cez diagnosticke kody v kotly; ale regulator potrebujes mat zapojeny, ak chces ovladat ohrev tuv podla casu, ak ti staci konstantna teplota TUV nastavena na kotli, tak sa da regulator odpojit Podlahovka má veľkú zotrvačnosť, takže ak sa napr. v noci nahreje a doobeda ti začne svietiť slnko a zavrieš ventil, tak podlaha bude ešte pár hodín teplá. Tam sa skôr prejaví jej samoregulácia - čiže ak máš napr. v miestnosti 20 stupňov a podlaha 25, tak ak ti slnko zohreje vzduch na 22,5 stupnov, tak podlahovka kuri 50% vykonu v porovnani s teplotou 20 stupnov, a ak teplota stupne na 25 stupnov, tak podlahovka prakticky nekuri. Takze tam je to uz na tej zonovke, ako to vie odregulovat (nejake PI/PID regulacia by tam mala byt) a ako sa vie adaptovat na podmienky. a takisto by bolo dobre nechat nejaky okruh stale otvoreny, aby cerpadlo zbytocne netlacilo vodu cez bypass, neviem, aky stary je ten kotol ci ma cerpadlo s konstantnym vykonom alebo uz mas tie nove, kde sa daju nastavovat aj parametre pre cerpadlo, to je dalasia vec na ladanie, aky rezim je optimalny pre dany system Ale asi je to do ruk odbornika, ako takto na internete a systemom pokus/omyl to ladit. Jedine, ze by ta to bavilo ...
Odpovedať
Profilova fotka
@silviad a vsetci, dakujem za rady. Mam uz lepsiu predsatvu. 😎
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?