Regulácia podlahového kúrenia

dobrý deň, chcel by som sa poradiť ohľadom regulácie podlahového kúrenia na dvojpodlažnom dome. oba rozvádzače sú nápajané jedným rozvodom a problém je že mám zimu bud hore alebo dolu. kúrim kotlom Buderus + čerpadlová skupina čo má vraj dostatočný výtlak. napr. teraz som otvoril priívod aj spiatočku na hornom rozdelovači (lebo bolo hore zima a dolu teplo) na plno a reguloval som spiatočku na dolnom rozvadzači. kolegovia mi tvrdia že treba regulovať prívod a nie odvod, ja si myslím že je to jedno lebo všetko je to vo finale jeden okruh. ako to robite vy?
Odpovedať
Ak máš pripojovacie armatúry na rozdeľovačoch len guľáky tak sa prietoky veľmi zle nastavujú pretože tie majú takú divnú nelineárnu charakteristiku. Na prívode do rozdeľovačov by si mal mať vyvažovacie armatúry, na ktorých by si mal vedieť nastaviť potrebný prietok. Potom by ti to malo kúriť správne. Nejaký Herz Stromax 4217GM napríklad. Tieto by mali zabezpečiť to, že cez daný rozdeľovač bude vyšší prietok vody ako je nastavený. Ak takýmito armatúrami budeš mať osadené oba rozdeľovače tak by sa nemalo stať že bude jeden "kradnúť" vykurovacie médium druhému. Lepšie to vysvetliť neviem.
Odpovedať
Oprava: Tieto by mali zabezpečiť to, že cez daný rozdeľovač NEbude vyšší prietok vody ako je nastavený.
Odpovedať
dakujem za radu skusim výmeniť ten gulovy ventil za vyvažovacie ventily. pozeral som to teraz na nete a maju tam tam ten modry a červeny vývod. tam sa montuje nanometer?
Odpovedať
Tie vyvažovacie ventily môžu mať meracie ventilčeky. Kúrenár cez nich vie zmerať napríklad presný prietok aj tlak. Ale neinštaluje sa na tie meracie ventilčeky klasický tlakomer. Meria sa to špeciálnym prístrojom. https://www.herz-sk.sk/herz-merac-pr-...
Odpovedať
V projekte od podlahového vykurovania by si mal mať vyčíslené prietoky a tlakové straty na jednotlivých vetvách podlahového vykurovania daného rozdelovača. Spočítaš tie prietoky a na vyvažovacom ventile nastavíš potrebný prietok podľa grafu z technického listu toho vyvažováku. Smerodajná tlaková strata je obvykle tá, ktorú má najdlhší okruh na rozdeľovači.
Odpovedať
Dobrý večer Hľadám radu alebo pomoc ohľadom podlahového vykurovania.Máme 120m2 podlahy s 11 okruhmi v rozdelovaci.Problém je v tom že jeden okruh(hosťovská izba)nedokážeme vykúriť.Je to najdlhší okruh,alebo je najďalej od rozdeľovača.Skúšal som škrtiť prietoky ale rozdeľ je asi 4,5stupňa k ostatným izbam.Je to realizované firmou samozrejme bez projektu.Systém je vykurovaný kotlom protherm lev heliotwin.Rad by som celé kúrenie riadil proporcionálne ale nedokážem točiť len jeden okruh pretože kotol vypne po chvíli.Skúšal som uberať výkon kotla a aj rýchlosť čerpadla ale bez zmeny.
Odpovedať
Profilova fotka
@zoltan77 nemozes nechat otvoreny len 1 okruh, kotol vypne, pretoze je prekrocena teplota spiatocky. Mozes si spravit zonovu regulaciu a modlit sa, ze to v 2fazach vykuris. Ak nie, ta len rozdelit okruh na 2 a dotiahnut 2 dalsie potrubia. Ale usetril si 200e za projekt a vypocet. Alternativne, kupit klimu a dokurovat klimou (predpokladam ze hostovska izba nie je urcena na trvale osidlenie).
Odpovedať
@mgx Nechcel som nič šetriť,firma povedala že my spravíme všetko,verili sme im a tak to aj dopadlo.Rozdeliť okruch už nie je možné,tepelne čerpadlo vzduch vzduch máme ale v otvorenej obývačke s kuchyňou a to je ďaleko od hosťovskej.Zaujímavé je že dokážem nastavit cca 2l/min na každom okruhu ale stále nedokuruje.Tvrdili mi že dokážem zonovo regulovať kúrenie ale nie😀😀😀mám ventily regulovateľné 0-100% a zbytočne.Nie je iná možnosť?Skusal som aj o radu v Protherm ale bez šance.Netuším či je vôbec kotol nastavený spravne
Odpovedať
Profilova fotka
@zoltan77 posli: - foto projektu (oznac ktora izba je problem) s rozmermi - dlzky jednotlivych okruhov -prietoky jednotlivych okruhov - odmeraj vstup/vystup jednotlivych okruhov a vstup/vystup z rozdelovaca. Teplota kotlovej vody, teplota spiatocky. - foto rozdelovaca tak aby bolo vidno cely rozdelovac, aka je dimenzacia potrubia od kotla k rozdelovacu? podla toho dalej, pripadne konzultacia na mieste.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?