Odpoveď na príspevok od tad8:
@machac0 Zvykne sa tu odporucat zopar znaciek, na… @tad8 A tiez kombinovany?Odpoveď na príspevok od machac0:
@tad8 A tiez kombinovany? @machac0 Peletovy D10PX, akoze ja som s nim spokojny a vsetko je okej. Ale keby mam teraz kupovat, tak by som asi realnejsie uvazoval nad tym kombinovanym. Ina doba 😀Odpoveď na príspevok od tad8:
@machac0 Peletovy D10PX, akoze ja som s nim spoko… @tad8 A nechces ho teda vymenit a ten peletovy posunut dalej? Vsak zakazdym je moznost, ako sa to da riesit. Mne to pride take sikovnejsie, ked je tam kombinacia nejakych moznosti, ako vies vykurovat.Odpoveď na príspevok od tad8:
@machac0 Peletovy D10PX, akoze ja som s nim spoko… Niekde som sa dočítal, že kombinovaný kotol je aj ekologickejší. Ale už som sa nedočítal z akej príčiny. O tom nemáte nejakú vedomosť?Odpoveď na príspevok od machac0:
@tad8 A nechces ho teda vymenit a ten peletovy po… @machac0 To asi nie, akoze nehovorim, ze mi to nenapadlo uz za ten cas, ale potom som si povedal, ze naco, pokial funguje vsetko tak ako ma. Ono tie kotle su zase spolahlive a vydrzia dlho. Ostanem ja len pri tom, co mam a potom do buducna, ked raz bude treba nieco nove kupovat, tak viem, ktorym smerom sa budem uberat.Odpoveď na príspevok od igiro:
Niekde som sa dočítal, že kombinovaný kotol je aj… @igiro Ked je kotol dobre zregulovany a spaluje efektivne, vznika menej dymu a skodlivin. Moderne kombinovane kotly maju lepsie spalovanie nez stare kotly, takze aj menej zatazuju ovzdusie. Kombinovany kotol na pevne paliva moze byt teda ekologickejsi variant.Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@igiro Ked je kotol dobre zregulovany a spaluje e… @kristof_ko Zmysel to dáva. Len som asi za tým hľadal niečo "komplikovanejšie" 😁Odpoveď na príspevok od igiro:
@kristof_ko Zmysel to dáva. Len som asi za tým hľ… @igiro Nehladaj, naco zbytocne si veci komplikovat. To je choroba dnesnej doby. Cim jednoduchsie riesenie, tak tym je to podozrivejsie 🤔Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@igiro Nehladaj, naco zbytocne si veci komplikova… @kristof_ko Tak tak, ono to nie je zase taka veda, ako by sa mohlo zdat. Vsetko sa to da logicky odovodnit a nemusis byt ani neviem aky studovany technik a vedec alebo co 😀Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Tak tak, ono to nie je zase taka veda… @tad8 na taketo teoretizovanie nie, ale potom uz ked ide o nejake prakticke zalezitosti, tak to je o inom. tam je clovek raz aj za studovaneho technika 😁Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Tak tak, ono to nie je zase taka veda… @tad8 @delfabo Ved prave, ze ono teoria je kolkokrat jedna vec, ale potom uz prax je o niecom inom. Ale zase nie su to uplne na chlp totozne veci v tomto pripade.Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@tad8 @delfabo Ved prave, ze ono teoria je kolkok… @kristof_ko Co nie je uplne totozne? Teoria a prax? Ci neviem, o com sa teraz bavime.... Ak nie je teoria a prax totozna, tak je potom asi niekde chyba by som povedal. Pozri, ak niekto nema istotu, tak zakazdym maju vyrobcovia predajcov, maju infolinky, maju milion kontaktaktov, ako sa vies s nimi spojit. Teda funguje takto Atmos, od ktorych mam kotol ja, tak predpokladam, ze to tak funguje aj inde. Toto by mal byt standard.Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Co nie je uplne totozne? Teoria a pra… @tad8 No len skoda, ze nie zakazdym to tak funguje, vsakze. Lenze v diskusiach casto ludia riesia veci prave preto, ze im nieco nefunguje alebo ze sa im nepodarilo dopatrat k odpovedi priamo. A vtedy je cenne, ked si medzi sebou vymiename skusenosti z praxe, ktore teoriu niekedy doplnia alebo aj opravuju 😉Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Co nie je uplne totozne? Teoria a pra… @tad8 Bohužiaľ nie je to štandard, práveže veľa firiem na tomto zlyháva. Predať niečo je jedna vec, ale potom už tie ďalšie služby, ktoré by mali byť podľa mňa automaticky zabezpečené, tak...Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@igiro Nehladaj, naco zbytocne si veci komplikova… @kristof_ko Celý život to tak mám, už iný nebudem 😀 Ale jasné... rozumiem, čo tým myslíš.Odpoveď na príspevok od igiro:
@kristof_ko Celý život to tak mám, už iný nebudem… @igiro Ale veď na jednej strane dobre, aspoň nie si spokojný len tak s hocičím. Veď to nie je zase taká zlá vlastnosť, ako si z toho spravil 😃Odpoveď na príspevok od delfabo:
@igiro Ale veď na jednej strane dobre, aspoň nie … @delfabo To už asi sila zvyku, vieš ako 😀 Ale môžeme sa vrátiť radšej asi k tým kotlom, aby sme neboli sprdnutí, že takéto debaty máme ísť viesť niekam inam 😀 No ďalšie služby... Treba si to hneď na začiatku preveriť, ktorá firma čo poskytuje a zabezpečuje po prebehnutí predaja.Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Co nie je uplne totozne? Teoria a pra… @tad8 co sa tyka tej teorie a praxe, ja som to myslel tak, ze niekedy to, co vyzera na papieri super, sa v realite ukaze ako nie uplne dotiahnute. vies, napríklad v navode mas napisane, ze kotol ma neviem aku ucinnost, ale ked to uz doma bezi, tak to moze byt uplne ine, bud kvoli nastaveniu, alebo podmienkam v dome, alebo aj kvoli tomu, ako to monter zapojil.Odpoveď na príspevok od igiro:
@kristof_ko Celý život to tak mám, už iný nebudem… @igiro kazdy nech robi najlepsie tak, ako sam uzna za vhodne 😉Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@igiro kazdy nech robi najlepsie tak, ako sam uzn… @kristof_ko Mas pravdu, papier znesie vsetko, ale az realna prevadzka ukaze, ako to naozaj funguje. Aj najlepsi kotol moze mat biedny vykon, ak je zle nastaveny alebo zapojeny. A presne tam sa ukaze rozdiel medzi marketingom a realitou v terene.Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Mas pravdu, papier znesie vsetko, ale… @tad8 A niekedy to ani nie je chyba toho vyrobku ako takeho, ale celeho toho „ekosystemu“, do ktoreho ho das (izolacia domu, rozvody, zvyky obyvatelov…) Vela ludi si mysli, ze staci kupit drahy kotol a hotovo, ale pritom detaily ako spravne zladenie komponentov a dobre nastavenie vedia spravit rozdiel medzi spokojnostou a vecnym frflanim 😅Odpoveď na príspevok od machac0:
Ako je to pls s akumulackami pri kombinovanom kot… @machac0 Pri kombinovaných kotloch je to tak, že akumulačná nádrž je ešte dôležitejšia ako pri klasických. Keďže kotol môže spaľovať viac druhov paliva, potrebuje nádrž, ktorá udrží stabilnú teplotu a vyrovná rozdiely v horení. Pri splyňovacích kotloch je nádrž väčšia, lebo spaľovanie trvá dlhšie, pri peletových je väčšinou menšia, lebo kotol beží automaticky. Kombinované kotle vyžadujú nádrž dimenzovanú podľa výkonu kotla, zvyčajne to býva okolo 35–55 litrov na kW výkonu.Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@tad8 A niekedy to ani nie je chyba toho vyrobku … @kristof_ko Ked kupim nieco drahe, tak to neznamena automaticky aj kvalitu. Uz by sa nad tym mohli ludia zamysliet.Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Ked kupim nieco drahe, tak to nezname… @tad8 Len to mas ako pri vsetkom, niekomu ide o taku prestiz alebo ako sa to povie. Hlavne nech ludia vidia, co ja vsetko mam.Odpoveď na príspevok od tad8:
@kristof_ko Ked kupim nieco drahe, tak to nezname… @tad8 Jasné, to je pravda. Niekedy sa viac rieši značka a „image“ ako to, či to vôbec dobre funguje v praxi. A pri technike ako kotol je to podľa mňa úplne mimo, tam má rozhodovať funkčnosť, efektivita a celkové zapojenie do systému. Nie lesklý plech navonok 😅Odpoveď na príspevok od igiro:
@delfabo To už asi sila zvyku, vieš ako 😀 Ale môž… @igiro No presne, lebo niektoré firmy ti predajú kotol a tým to pre nich hasne a potom zistíš, že pri prvom probléme si na všetko sám. Podľa mňa je kľúčové, aby mali aj dobrý servis a dostupné náhradné diely, lebo kotol je investícia na roky a človek nechce riešiť, že mu stojí celá vykurovacia sústava len preto, že niečo čaká z druhej strany sveta.Odpoveď na príspevok od tad8:
@igiro Suhlasim, pri kureni fakt nezalezi na tom,… @tad8 všetko záleží od toho, kto je pánom v dome, a teda či kotol bude vyberať chlap, alebo baba 😅Odpoveď na príspevok od petersd:
@tad8 všetko záleží od toho, kto je pánom v dome,… @petersd Tak ako je fakt, ze sa da vybrat modry a cerveny a tak dalej 🤣