Expanzné nádoby UK - údržba a skúsenosti

zdravim vsetkych, dnes mi padli do oka expanzne nadoby sustavy a zistil som ze mam par otazok ktore by som rad s vami prebral. ako prvu vec by som sa rad spytal na udrzbu expanziek bez vaku. zo stitku som zistil ze su tlakovane na tlak 4bary. nadoba ma konicku ciapocku pod ktorou by mal byt ventil. robi sa kontrola tlaku plynu v takejto nadobe? ak ano v akom intervale? je tam tlakovany iny plyn ako vzduch? ako druhu vec by som si chcel ujasnit tlakovanie expanzky plynoveho kotla a pridavnej expanznej nadoby sustavy narazil som dnes na clanok tykajuci sa expanznych nadob https://vytapeni.tzb-info.cz/provoz-a... rad by som sa spytal na hodnoty zapojenia systemu ( tlakovanie expanziek a nasledne napustenie sustavy). v pripade ze sa nedodrzal postup/hodnoty tak ako su pisane v clanku, je mozne upravit pomery aj bez vypustenia vody z expanziek? napriklad znizenim tlaku v sustave na 1bar, natlakovnie oboch expanziek ( kotol aj pridavna expanzna nadoba) na hodnotu 1.3bar a nasledne dopustit vodu do systemu UK. co mysli autor clanku pod "na vodnej strane pritlacime" 0.2bar? ze dopustime vodu do sustavy UK na tlak 1.5bar? tak isto aj v kazdej z expanznych nadob by potom mal byt tlak 1.5bar. jediny dovod ktory mi napada ze sa musi tlakovat pri vypustenej vode je kontrola ci vak nieje deravy. servisak ked vidi tlak 1.5 bar tak sa chyta za hlavu ze naco taky tlak ze 1.1bar max staci. nekolise pri nespravne natlakovanych expanzkach potom viac tlak v sustave? dakujem za kazdu podnetnu informaciu.
Odpovedať
@rvs laci to je maximalny tlak mozny v expanze... . Expanzku je dobre natlacit vzduchom prazdnu napr na 1.0 baru a vodu do systemu na 1.2.... Netreba zbytocne tlakovat system na 2 atmosfey... Trpiia tym rury,... Vacsina kotlov funguju do 0.5 baru... To mas vysku 5 metrov.. 1.2 baru mas vysku 12 metrov... Neverim ze nejaky radiator v dome mas vyssie ako 6 metrov...
Odpovedať
@mattyrv mam dve, jedna pre radiatory tam mam prac tlak 1,5 bar, ale na tej druhej bez vymenitelneho vaku stitok je 4bar ako pracovny, max 10bar. To ma zaujima len informacne ci sa tam robi tiez daka revizia tlaku a aky plyn tam je. Pozrem to este. Ano to mas pravdu s hydrostatickym, jasne ze to je pod 1bar ale zaroven p0 ma byt min 1bar. Ako teda tlakuju expanzky pre bungalov a pre 3 podlazia? Univerzalne na 1bar a dotlacit vodu na 1.1-1.2 ? Bez toho aby sa vypustila voda zo systemu sa neda spravit skuska tlaku v expanzke. Ako to teda robi servisman pri revizii kotla? Ale tento ukon asi nespada pod prehliadku kotla. Ako kontrolujete expanzky vy?
Odpovedať
Expanzka bez vaku....
Odpovedať
@daralbajda bez vymenitelneho :)
Odpovedať
@rvs to je aká?
Odpovedať
@daralbajda taka kde si uzivatel nemeni vak ale musi vymenit celu nadobu. Neviem ci kazdy vyrobca umoznuje aj taky ukon ze sa vymeni len vak. Rad sa necham dovzdelavat.
Odpovedať
@daralbajda a ak to nieje zas dake orakulove kurenarske tajomstvo tak skus odpovedat aj na moju primarnu otazku. Ako tlakujes system a preco.
Odpovedať
@rvs však si dosť múdry.... A najlepšie ti poradia odborníci z MS. Ale raz sme tu už nejaké oraculum riešili a si sa smial z toho.. A mal si sa lepšie učiť nie do vzdelávať sa na fóre mudrlantov... Prišlo ochladenie, začnú kúrenárske otázky..
Odpovedať
Nic no, napadol mi tento postup: odstavim stupacky, vypustim vodu na 0.8bar, skotrolujem tlak v expanzkach ( v kotli aj pridavnej 25l), ak je treba dotlakujem ich na 1bar, dopustim vodu na 1.2-1.3 bar a otvorim stupacky. Dakujem za podnetnu diskusiu aj vam nech sa dari a piste pripomienky navrhy aby ta voda pekne prudila jak ma. @daralbajda i love you.
Odpovedať
@daralbajda budem tu a budem citat hned len co zacne kurenarska sezona. A tu cokoladu milka z rakuska si uz schrumal ci si nieco nechal aj mne.
Odpovedať
@rvs ak vypustis na 0,8 bar tak nekontrolujes nič. Všade bude 0,8 bar. V Rakúsku som v živote nebol...
Odpovedať
@daralbajda a ked vypustim na 0.4baru tak kolko bude v expanzke? Tak vypustim uplne vsetko nech mozem zacat s cistym stitom pekne od nuly :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rvs www.reflexsk.sk,technicke podklady... Študuj....
Odpovedať
@rvs študuješ? Bo si nejako stichol.
Odpovedať
@daralbajda nie, stale cakam na tvoje odpovede. Ako tlakujes system a preco na prave tebou zvolene hodnoty. Inac som uz na strane 256 tvojej prirucky a poviem ti je to ohen citanie.
Odpovedať
@daralbajda a druha otazka bola ked odpustis vodu uplne, a budik na rule ti ukaze 0bar aky tlak bude na ventilke expanzky? Podla tvojho orakula mi to totizto vychadza na 0bar. A tu niekde som sa stratil.
Odpovedať
@rvs co nerozumieš písané u textu? Plyny sú stlacitelne, kvapaliny nie... A ventilcek je na opačnej strane ako vstupuje voda.... Joj ale si hlupucky...A ja tlaku jem podľa návodu reflex... Čítaj dosledne.... Ak to nepochopil tam, nepochopis ani moje oraculum
Odpovedať
@daralbajda no ani to nebolelo, cize podla navodu reflex. reflex navod hovori ze 1,3bar. mam iny navod ako ty?
Odpovedať
@daralbajda a predpokladam ze ako profesional davas dusik. no zase sme sa dozvedeli nemile pravdy o vykurovacej technike a jej instalacii :( expanzka na kotli sa ani nekotrolovala lebo naco, ta je predsa tlakovana uz od vyroby. preto som tu dal otazky, a preto zrejme opat nebude ziadna odpoved ani pripomienka lebo realita je dost kruta, tak to vyzera.
Odpovedať
@rvs ten dusík máš odkiaľ? Kontrola expanzky na kotli je základná vec. Je všade používam MK ventily reflex a uvody refix... Tlaku jem podľa manuálu reflex a používam ich zariadenia...U TUV používam Flowjet a potom tu vodu môžeš aj piť
Odpovedať
@daralbajda ved z tych 1000 stranovych skript co si mi poslal uz som na strane 724. "Pre plnenie nádoby plynom sa doporučuje používať inertný plyn napr. dusík. Plnenie tlakovým vzduchom nemá vplyv na správnu funkciu nádoby." aj to odtlakovanie je tam spomenute, tak musim pozriet ako je ta nadoba pripojena ci tam mam kohuta a vypust. kotol spravim pri prehliadke kotla. dakujem ale mohol si poslat mensie skripta ako 1000 stran.
Odpovedať
@rvs chcel som aby si na chvíľu dal pokoj... Ale UK je tvoja obľúbené téma..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?