Regulácia Honeywell Evohome - rady a skúsenosti

Zdravim. Myslim, ze tato zonova regulacia sa objavuje v domacnostiach pomerne castejsie, tak rad by som zalozil temu, kde mozeme prispievat radami a skusenostami. Pokial som nemal tuto regulaciu, kuril som len na zaklade ekvitermiky kotla /vonkajsie cidlo/ bez termostatu /izby s nerovnomernymi teplenymi stratami a ziskami/. Stravil som nastavovanim kurenia X hodin a nevedel som ho vyregulovat ani s termostatom, ani bez termostatu. Kupil som si tuto sezonu od Honeywell regulaciu Evohome a je to neporovnatelne co sa tyka komfortu aj spotreby plynu. Mam len jednu nejasnost, preto ak by mi niekto vedel poradit, budem rad: Pokial bolo vonku teplejsie /cca 8-10 stupnov/, nastavil som minimlanu dobu kurenia 3min a cyklus kazdych 10min - stacilo to. Akonahle sa schladilo na cca 0 stupnov, tento parameter nestacil a musel som dat min dobu kurenia na 4minuty. Ked boli minusove teploty, nestacilo to a kotol nedokuroval. Moja otazka je, preco sa to riadi minimalnou dobou zopnutia kotla, ked nedokuruje tak stale kotol bezi len taky cas, ako je nastaveny na min dobu kurenia. Hoci krivka je nastavena tak, ze kotol by kuril, jednotka ho vypne po nastavenych 4 minutach.
Odpovedať
Pozdravujem. Evohome mam par tyzdnov a tiez sa este stale ucim "nuansy" s tym spojene. Fakt je, ze po uvodnom nasadeni na (len) polovicu radiatorov som zo dna na den usetril 50% dennych nakladov na vykurovanie. Tiez mam problem s tym, ze ked zavrie radiatory a prestane kurit, TC chce este cirkulovat vodu, nema cez co (radiatory su zavrete) a skoci do erroru (Viac pisem v teme "Problem s tepelnym cerpadlom"). Evohome by mal mat nastavitelny internavl vypnutia signalu na kurenie pred uzavretim vsetkych radiatorov, alebo nieco podobne. Bohuzial tie nastavenia mi pridu niekedy zufalo limitovane... K problemu vyssie - mate aj termostaticke hlavice (HR91/92)? Evohome by malo kurit aj podla vonkajsej teploty. Plus to ma vlastny proces ucenia, vyhodnocovanie priebehu kurenia, narstu teploty a pod. Problem je ze som nikde nenasiel aky presne algoritnus to pouziva. Ak by ste niekto k tomu malu nejake informacie (pripadne nejaky postup ako sa dostat do servisneho menu druhej urovne, alebo ako to cele hacknut), dajte prosim vediet. Potencial to ma velky.
Odpovedať
@emil_novak dobry den, mozem vas poprosit dolozit to tvrdenie usetrenych dennych nakladov na vykurovanie? cize denna spotreba el.en vam klesla o 50% ak tomu dobre rozumiem. aku ste mali predtym a aku mate teraz? nevykurujete teraz niektore priestory na nizsiu teplotu? kolko miestnosti a aku plochu vykurujete? na ake teploty? dakujem.
Odpovedať
@rvs S radostou. 10. o polnoci som zalozil ventily a nastavil teploty na centralnej jednotke. Pripajam grafy z AQUAREA Smart Cloud: https://static.4nets.sk/photo/36/9048... https://static.4nets.sk/photo/36/9048... Priame porovnanie: https://static.4nets.sk/photo/36/9048... Urcite vykurujeme priestory na nizsiu teplotu. Ako inac by to mohli ventily s termostatom znizit? Ale najhlavnejsie je, ze tuto teplotu menime pocas dna a podla vyuzitia (idem sa kupat, zakurim, rano pred vstanim prikurim v kuchini a obyvacke, vecer si prikurim v kupelni a ked vetram ventil to detekuje a automaticky zavrie radiator a pod.) Vykurujeme cez 220m2. Na miestnosti sa to tazko rata, mame rozne atypicke prevazne otvorene priestory... Kurime vacsinou na 19°C, podla potreby pridame (v jednej kupelni je permanentne 20°C, plus si pridame). Pre niekoho je to asi malo, my sme zvyknuti uz 10 rokov a od vtedy nebyvame chori... (kazdemu co je mu blizsie)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird čo Ťa v innogi školili? :-D
Odpovedať
@poliacik321 jasne, som majitel :-)
Odpovedať
@emil_novak mam len podlahove kurenie. nemam opentherm.. Do rana bolo -7, na termostatoch sice bola dosiahnuta pozadovana teplota - 23 stupnov, ale pod honeywell termostatom mam svoj normalny druhy termostat a na nom bolo len 22 stupnov. Tak teraz neviem, ci si to honeywell neprikrasluje..
Odpovedať
@emil_novak cize nic ine si nemenil len si dal termohlavice. ziadana teplota priestoru sa nemenila zostala na 19. uvedies napriklad zo vcera graf?. kedy budes mat vsade nahodene hlavice?
Odpovedať
@rvs Ako som pisal, teploty sa urcite menili (inac to tie termohlavice nemaju ako znizit, elektrinu nevyrabaju). Ale tam kde sme mali teplomery sme sa snazili udrziavat 19°C. Na ventiloch (Herz) sme mali len taku bielu krytku a tou sme nastavovali prietok na ventiloch. Niekde sme mali viac (napr. kupelna, aj v noci), niekde sme radiatory uplne zavreli. Problem je, ze mame 15 radiatorov v kope miestnosti a nedalo sa ku kazdemu chodit niekolkokrat denne s teplomerom, aka tam je teplota a regulovat to. Takto to mam v mobile a ked sa osprchujem, kupelnu na noc stiahnem, rano pridam, ked zasvieti slnko radiator sa zavrie (to urobi samozrejme aj obycajna termohlavica, ale neviem ci tak rychlo a efektivne), ked vetrame tak sa zavire, ked niekto nezavrie okno (napr. zachod), tak to vidim na mobile a idem ho pred spanim zavriet (nekurim omylom cez interierove dvere a otvorene onko ulicu), na noc teplotu mozem stiahnut vsade okrem spalne, rano ma caka tepla kupelna a kuchyna, ked odidem z domu, teplota sa vsade stiahne (bez zasahu cez IFTTT, moze sa pouzit geofence, ja aktivujem smart alarm v dome). Dalej je to o pohodlnosti a dostupnosti (vela ludi nereguluje, lebo sa im proste stale nechce obiehat radiatory), ked pridem domov a sadnem si do kresla, nemusim vstat a ist stiahnut radiator do predsiene kde som sa pred tym pohyboval a neznizil som teplotu, nemusim ani vstat a ist k termostatu, nemusim ani vytahovat mobil s aplikaciou, poviem len Alexe (Amazon Echo), aby tam teplotu stiahla, pripadne si to napojim na PIR z alarmu v danej miestnosti atd., co len chcem. A toto je to, co mi usetri naklady (len nie kazdemu sa stym chce zaoberat, mna to bavi, iny si zaplati firmu, dalsi radsej plati plyn...) Hlavice mame uz vsade (14ks) okrem jedneho maleho radiatora v malej miestnosti kam nechodime, ten je permanentne zavrety. Teraz mi grafy lietaju, hram sa s tym, stale menim teploty, podmienky uprav, dokurujem s drevom (sledujem co to robi online na vykone TC a obehoveho cerpadla). Dalsie grafy dam ked ustalim nejaky sposob fungovania a na dalsi den zmenim ked tak len jednu premennu, aby to malo vypovednu hodnotu.
Odpovedať
@lubomird @emil_novak umysel dobry, cesta vsak nemusi byt taka jednoducha. lubomird to co nevies poriesit na kotli to ti evohome len ciastocne zamaskuje ale zakladnu pricinu ( praca zdroja tepla) neodstrani. zdroj tepla ( kotol, tepelne cerpadlo) musi v dany cas poziadavky od vykurovacieho okruhu vediet co spravit. vo vasom pripade to vsak asi je len zopnute rele termostatu cize zapnutie/vypnutie zdroja tepla. kotol na tuto poziadavku vam poskytne vodu o teplote T a prietok Q. bude to malo/vela/akurat pre potrebu okruhu(ov)? to si kotol sam urcit nevie to mu musite vnutit vy ( bud fixne nastavenou teplotou vykurovacej vody alebo ekvitermickou krivkou, nastavenim obehoveho cerpadla). ina situacia by bola ak by kotol riadila ( zapnut/modulovat/vypnut) ina regulacia. emil_novak ano to bezpochyby vyhody tej regulacie vykurovacich okruhov su. pruzna na dynamiku zmien, regulacia ziadanej teploty. monitoring, vzdialena sprava, integracia do inych systemov. neviem ake su tam moznosti regulacie zdroja tepla. ak len on/off tak stale je kotol to miesto ktore treba tiez poriesit ( alebo rozhodnut sa ze zostane neporiesene). kolko bateriek a ako casto budes menit v tych hlaviciach? alebo mas centralne napajanie spravene?
Odpovedať
@rvs moja rec - On/Off je zufalo malo. Zvlast v dnesnej dobe je to na hlavu (od 1996 ma kazde auto v US univerzalnu komunikacnu zbernicu OBD2, v EU od 2000 resp. 2003). A dnes kotle a TC nadupane elektronikou a vseliake inteligentne termostaty komunikuju len cez On/Off... :-( (Chcelo by to nejaku univerzalnu zbernicu a v idealnom pripade v termostate updatovat DB zariadeni a inteligentne ich potom manazovat, presne podla individualnych charakteristik...) Baterky - neviem, cas ukaze. Nastastie su tam klasicke AA a tych mam nabijatelnych koli inym zariadeniam v rezerve kopu (inak AA v PIRkach drzia uz cez 2roky, akurat tu su aj motorceky).
Odpovedať
@emil_novak mne moc hlavice nebehaju a obycajna alkalicka 2 roky vydrzi. Tiez 2xAA mam. Aj riesenie ako @dzamino ma nieje zle ( 3x za sezonu zmenit teplotu vykurovacej vody) ak mas nizky sklon ekvitermy a nevadi ti manualne nastavovat. Ako ti tc pocita teplotu vody? Keby vsetci sa dohodli na opentherm bol by pokoj. Asi nieje vola. Da sa aj bez OT, ale to jedine sam ked si poriesis. 0-10v alebo protocol gw. Osobnu skusenost nemam. Ak chces nieco tymto smerom sa uberat dalej tak skus napisat @mgx, dost sa tomu venuje.
Odpovedať
@rvs OK a co mozem preto spravit? Mam dokupit OT? Inak nechapem stale, preco ked termostat nezaeviduje dosiahnutie pozadovanej teploty kuri stale podla nastavenej minimalnej doby zopnutia a nie tak dlho, aby dosiahol pozadovanu teplotu. To ked bude - 25 tak bude tiez kurit len nastavene 4 minuty a vypne? Ved to bude velky prepad.. Co s tym? @mgx
Odpovedať
Článok sa načítava...
Poradi mi niekto prosim s mojim problemom?
Odpovedať
Ahojte mozno blba otazka Chcel by som.pouzit jehnotku evohome v tepelnemu cerpadlu a vodnej podlahovke.moja predstava je taka ze z kazdej miestnosti pojde kablik k rozvadzacu podlahovku,kde na spiatocke bude elektroventil ktory bude tym kablikom spojeny s termostatom v izbe a ten bude bezdrotovo komunikovat s tednotkou evohome.nieco ako.keby somal termostaticku hlavicu rozdelenu,ze ventil na rozvadzaci a termostat voestnosti.Je taketo riesenie mozne a funkcne?Ak hej,ake termostaty a ventily pouzit k jednotke evohome?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird - suhlasim s tym co napisal @rvs. On/Off skratka nevie modulovat, ide bud na 100% alebo na 0%. Skus si pozriet tepelne poziadavky systemu tesne pred vypnutim (pocas napr. 3 a 4 minuty). Je to menu Settings (drzat 15s) a potom Prehlad systemu. Ak budu tepelne poziadavky male (napr. do 10%, tak system reaguje spravne, odpojenim kotla. @marcel714 -tepelne cerpadlo musi podporovat TPI https://ensupport.getconnected.honeyw... Aky je dovod regulovat jednotlive izby/zony? Nestaci jednoducha regulacia prietokom? Ak nie, tak treba dat viac udajov (pocet okruhov, presny typ cerpadla, AN je aj v manualoch honeywellu "silne" doporucena. Len aby sme sa rozumeli, v parametroch evohome pre TC nastavis maximalne dobu behu a pocet cyklov (3/6).
Odpovedať
@mgx ahoj ta rada evo ma aj OTgateway. predpokldam ze PI regulator je priamo na termostatickych hlaviciach alebo v podlahovkovom module HC. komunikuju s centralnu jednotkou ( zmena ziadanej teploty, udaj aktualnej teploty, %otvorenia ventilu, poziadavka na teplo). ulohou centralnej jednotky je len zapnut kotol a v pripade instalovaneho OTgw modulovat horak? nemas skusenost s tym OTgw a kompatibilitou s kotlami? dakujem.
Odpovedať
@rvs @mgx sorry chalani,ale ako laik vam vobec nerozumiem
Odpovedať
@marcel714 nemam osobnu skusenost s evo tak konkretnu konfiguraciu ti neviem doporucit. Je tam v ponuke HC modul priamo pre podlahovku, ci to ide aj cez elektroventily samostatne bez pouzitia HC k tomu sa neviem vyjadrit. To co chces riesit tak to presne ma zoskladane @lubomird. princip fungovania co ma je taky ze ak pride poziadavka z niektoreho okruhu na kurenie tak evo mu zapne zdroj tepla, ten kuri podla nastavenej ekvitermickej krivky, hlavice priskrcuju prietok tak aby nastavena teplota na priestorovych termostatoch bola dodrzana a ked skonci pozadavka na vykurovanie ( alebo moze nastat aj iny pripad, kotol sam z dovodov ktore nastavaju v sustave sa rozhodne ukncit vykurovanie) tak sa kotol/TC vypne. na evo si nastavujes max pocet startov kotla za hodinu a min dobu behu kotla. cize on/off. TPI regulacia je taka kde regulujes dlzky zopnutia a vypnutia. ale ... tym ze ventily priskrcuju okruhy tak sa ti meni prietok a prietok vykurovacim okruhom musi kotol mat inac to berie ako havarijny stav a vypina sa. vid tema Daikin TC sa vypina ( alebo mu stupne teplota na spiatocke tak ze to berie ako poruchovy stav a vypne sa). @mgx pri pouziti OTgateway by mal kotol dostat len ziadanu teplotu vykurovacej vody. dobre vravim? kde konkretne v evo je mozsot TPI , v manuali som nasiel len natvrdo konfigurovatelne parametrke max pocet startov/hod a minimalny chod zdroja tepla .
Odpovedať
Profilova fotka
@rvs - pri pouziti OT gateway (presne typ Honeywell R8810A) centralna jednotka Evohome podla poziadaviek jeddnotlivych "zon" vypocita pozadovanu teplotu kotlovej vody (CH Setpoint) a cez OT gateway R8810 posle do kotla. Neda sa tam nastavit nic, tzn. ziadne nastavovanie krivky, vertikalny horizontalny posun, cyklovanie -> vsetko sa berie z cloudu a teploty jednotlivych miestnosti, prezenie cez vlastny PID vypocet a vysledkom je modulacia kotla. Moznosti diagnostiky nie su ziadne, maximalne si mozete medzi R8810 dat OTGW (ja som tak aj chvilku robil) a pozoroval som "cvrkot" medzi evohome a kotlom. Na moj osobny vkus velmi divne spravanie, najprv nastavil teplotu kotla, potom vypol jednotlive zony a potom ich pomaly nahadzoval. stabilizacia systemu nastala po 2-3 dnoch, ale aj tak som videl zasahy anticyklovacieho sw v kotli. Divne, lebo Honeywell cely Opentherm protokol vymyslel a v roku 1996 ho za libru venoval OT asociacii. Kompatibilita je dobra, R8810 podporuje nasledovne MsgID (kuk opentherm protokol) R8810 Podporuje MsgID 0,1,3,5,9,14,16-19,24-28,56-57,63,128,255 Podpora 1,3,14,17,25 je "povinne", dokonca podporuje aj MsgID9 (remote overide CH Setpoint). K podpore kotlov sa neviem vyjadrit, v zasade s kazdym s plnou verziou OT by to malo slapat. Skusal som osobne len s Geminoxom (chodi) a Baxi (rada 2xx,4xx,6xx), mam pocit ze chodil aj Remeha, Attack a Viessman 2xx rada s OT.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte, rodinný dom 250m2, 10okruhov - podlahová +2x rebrikvy radiátor. Tiež by som rad evohome - chcem si riadiť každú izbu zvlášť. Rad by som si kúpil všetky veci k tomuto sám a dal to už len kurenarovi. Viete prosím napísať aké komponenty a kde ich kúpiť? Nejaké linky Vdaka
Odpovedať
Ludia a nerozmyslali ste nad SALUS?
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.bola.cz/poradna/jake-evoh... K rozdelovacu podlahovky sa pripoji svorkovnica https://www.bola.sk/zonovy-podlahovy-... a cez pohony sa skrtia/otvaraju jednotlive okruhy. Treba mat na pamati, ze pocet okruhov svorkovnice je max 5 (po pouziti dopln. modulu 8), takze ak mam 5 izieb na 10 okruhoch, tak musite bud kupit 2 svorkovnice (a ste hned na 500e bez pohonov), alebo urobit "optimalizaciu" a skrtit napr. vzdy len 1 z 2 okruhov smerujuci do danej izby (co je aj dobre, lebo z hydraulickeho hladiska nemozete skrtit vsetko). SALUS: https://caldo.sk/produkt/salus-kl08rf
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravim, je tu prosim niekto, kto by mi vysvetlil princip fungovania evohome pripsdne mi s niecim poradil?
Odpovedať
Zdravím, využívam manželkine konto z prepojeného konika - opýtam sa aj keď tu tuším pol roka nikto neprispel, hlavne prosím špecialistu @mgx . Kúpil som si Evohome + HR91/92 + OT Bridge (namiesto pribaleného ON/OFF BDR91). Po včerajšom pripojení systému kúrenie do radiátorov ide (učí sa), problém je s TÚV - záaobník je vstavaný v kotli s 3-cestným ventilom, ale neohrieva. Termostat Honeywell CX51MC si s mojim Attack kotlom rozumel i keď len v pár parametroch (asi OT Lite) - vedel som si zobraziť aktuálnu / požadovanú teplotu vody v okruhu, vonkajšiu teplotu (snímač pripojený ku kotlu), teplotu TÚV a nastavenie jej maxima. Filozofia pôvodného termostatu dodržovala prioritu TÚV v kotli, na kúrenie do radiátorov počítal teplotu, na akú ohrievať. Evohome zobrazit nevie nič, ukazuje len % výkonu kotla. Ponúka síce zónu ohrev vody ale predpokladám, že je to určené pre zvlášť zásobník - neviem, či by po dokúpení snímača teploty Evohome cez OT riadil ohrev integrovaný v kotli. Ďakujem za akékoľvek skúsenosti. Milan
Odpovedať
Profilova fotka
@andreac - aky typ kotla attack presne mas? idealne odfotit typovy stitok
Odpovedať
Attack Maximus RZT r.v 2004, dokupeny modul OT zastrceny do plosaku elektroniky
Odpovedať
Profilova fotka
@andreac - ak chces riadit externy zasobnik,, asi budes otrebovat dokupit evohome CS92 s tep.cidlom Ak by to neslo, doporucujem kupit cez web a do 14 dni vratit (tzn. pouzit tak aby sa to vratit dalo). napr. bola.sk ale s internym zasobnikom by to mohlo ist aj bez CS92. https://www.bola.sk/bezdrotovy-snimac... Attack Maximus RZT by podla papierov mal podporovat Msg.ID25 (co je v OT terminologii boiler water temperature). Kedze je zapojeny s 3cest.ventilom (Y-plan), pre OT asi budes potrebovat dokuit vec hore ak navod nizsie nebudefungovat. Ak vlezies do menu, ako mas nastavene toto aktualne? Mas nastavenu zonu pre teplu vodu? https://www.youtube.com/watch?v=Ciz3g... https://www.youtube.com/watch?v=GV8Lm... skusil by som nastavit tvoju zonu ohrev vody bez dokupovania externeho ovladaca na zasobnik, ak totiz nastavis zonu teplej vody na co ja viem 50c a honewell evohome to kotlu vnuti cez MsgID 25, mas vyhrate. Hot water overrun nechaj na 10min, je to st. hodnota.
Odpovedať
Kotol ma vstavaný zásobník s 3-cestným ventilom. OT bridge som spároval s Evohome cez menu kurenie/boiler a tam bolo na výber bezdrotove rele alebo opentherm bridge. Ohrev vody som neparoval, lebo nemam ani CS92 ani ventil, čakal som, že opentherm komuikacia si uprave aj TUIV. Alebo som mal sparovat ako snimac teploty OT bridge? C´že pre Evohome je zdrojom teploty TUV OT komunikácia? Pri hlaviciach sa tiež páruje každá 2x - meranie teploty a ovládanie pohonu. Alebo mám ísť cez Guided postup ako vo videu a tam to prejde? To menu pre TUV tam nemam. Hot water overrun je prekúrenie 1x za týžden kvoli legionele? Kotol to má tiež interne zabudované. Je možné niekde vidieť /nastaviť parametre hlavíc HR91? Nespavajú sa mi rovnako ako HR92 pri otvorenom okne. Ďakujem za Tvoj čas venovaný odpovedi.
Odpovedať
Dobrý deň. Mam rodinný dom cca 160 m2 Prízemie kde je podlahové kúrenie a poschodie kde sú radiatore. Dole mam zvlášť okruh na podlahové kúrenie a hore zvlášť okruh a radiatore Problém je v tom ze keď hore mam termostat v izbe tak tej izbe kde je termostat je požadovaná teplota ale v druhých izbách je chladno Každý okruh ma svoj elektromagnetický ventil ktorý zopne keď ta termostat povel a prúdy tepla voda bud do radiátorov alebo do podlahový alebo súčasne Otázka :bude sa evo home dat napojiť aj keď mam rozdelené okruhy
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?