Kúpa kotla - skúsenosti a rady

Dobrý deň,som laik tak sa do toho moc nerozumiem ale skúsim popísať našu situáciu ,máme úplne asi to klasické zapojenie kotla(starý viadrus ktorý by mal mať výkon 25kw)bojlera(125l dražice..cez leto keď chceme zohriať vodu na sprchu alebo na umývanie riadu tak zohrievame elektrinou cez bojler -odstavíme ventilom kotol)q) a expanzna nádrž, tlak ktorý nám bol povedany(koľko vody mame napustit do systému je 1.2),tlak nám stále uniká a bolo mi povedané od rodičov že nám uniká voda zo systému cez kotol nakoľko keď sa cez víkend čistí kotol a dopúšťa voda tak ten popol je vlhký..(každý týždeň respektíve už o 3 dni ten tlak klesne na 0 a v radiátoroch nám žblnkoce a je počuť vzduch a mojim odhadom musíme vždy dopustiť tak 10 litrov vody aby sa to dostalo naspäť na hodnotu 1.2 cca, keďže to je starý kotol (má asi 20rokov) tak som sa rozhodol ho rodičom vymeniť(už i len kvôli veku..) takže ten problém by som snáď považoval za vyriešený keď som nikde nenašiel nejaké mokré miesto na trubkach,ventiloch..no len moja primárna otázka smeruje,po akom systéme a kotly by sme mali pozerať? Cenu si predstavujem čo tak pozerám kotle asi teda okolo 2000€...kurime len drevom (aj to drevo nieje suché) a uhlovimy briketami (značka brikiet rekord)..pozerám že sú teraz moderné splynovacie kotle (a obrovské + je že sa dá vybaviť i dotácia na ktorú ako pozerám požiadavky máme nárok) len čítam že tam môžu byť problémy keď nieje dobrý odťah do komína a najmä keď nieje suché drevo...A ešte ma napadá zmeniť palivo na drevené pelety... Ale tam už neviem ako to vychádza cenovo (či už kotol a pelety)...viete nás trochu usmerniť po čom pozerať? Priemer komína viem zistiť,ale aký odťah bude mať asi nezistim...🙂 Veľmi pekne ďakujem za všetky rady 🙂
Odpovedať
My sme minuly rok kupovali Vigas,na pelety a drevo.Zasobnik na 10 vreciek,okolo 10dni staleho horenie.Tento rok sme dokupovali aj akumulacku,jaj to bolo tiez ladenia,peletiek nam to zozralo tolko,ze az.Ale volali sme aj do Vigasu,aj revizakovy a dnes sme to konecne tak super nastavili,ze za dnesny den to zozralo malinko peletiek a kotol pol dna v uplnom utlme,co si ani 1 peletku nezobral.Ale od septembra ako nam kurenar zapojil akumulacku a pomaly kurili tak sme sa s tym hrali veru.
Odpovedať
@emilia25 a máte to rovnako ako my? Teda akumulačná nádrž nieje u nás ten Bojler ? Pre správne fungovanie by sme museli ku korlu dokúpiť i tu akumulačnú nádrž ?(a Bojler by musel ísť preč ?
Odpovedať
@mirko232 my mame kotol,ten ohrieva aj akumulacku aj bojler na teplu vodu.Ked teplota na termostate klesne pod 24stupnov,zapne sa obehovka z akumulacky a ide do radiatorov.Kotol stale v utlme,bez jednej peletky.Ale ten sa zase nahreje na 90stupnov,potom sa uplne vypne,no dotlaci teplo znova aj do akumulacky,a zapne sa az ked je zase na urcitu teplotu.Ako dnes sme sa s tym veru dlho hrali a sledovali.
Odpovedať
@emilia25 a viete mi povedať úplne od oka cenu za ktorú ste kúpili ten kotol + akumulačku + kúrenar ? 3-4-5000?
Odpovedať
@mirko232 akumulacka 500eur,kurenar zapojenie okolo 600eur,no kotol okolo 3500eur minuly rok bez dotacie a jeho zapojenie do 1000cky hoci jako.My sme kotol kupovali z eshopu,keby sme vtedy vedeli,ze revizak,co nam ho bol nastavit a spustit,ze ich aj predava a robi s dotaciami tak ho kupime od neho a aj by sme usetrili,ale tak dufam,ze tou akumulackou usetrime na peletach a bude to zrat pol vrecka denne.
Odpovedať
@mirko232 inac sme v sobotu naplnili zasobnik 10vriec,ze kolko zozerie,kokos tym ze to bolo vsetko zle nastavene nam to zozralo stvrt zasobnika,sme mali hlavu v smutku,ze takto prideme aj o gate.Ale ako sme ho dnes uz nastavili,si kotol zobral len malu hrstku peletiek.inac pekne pol dna v utlme.predtym klesol o 5 stupnov a hned sa zapol a papal peletky,skoro stale.
Odpovedať
Pripadne ako tak pozerám a prichádzam do reality tak sa dajú kúpiť i kotle kombinovane na tuhé palivo a prelety,našiel som VIGAS 12DPA, v cene cca 3500€.. je to pre mna alternatíva ?
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko232 precitaj si tuto temu http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... Bojler drazice menit nemusis, tomu nic neni a zivotnosti kotla urcite prospeje, ak v nom nemusis v lete kurit kvoli teplej vode pre TUV. Na druhej strane, neprospeje to penazenke, ale bojler sa da za par penazi prerobit na FVE (povedzme do 2000e) s prihrievanim vody v mesiacoch april-september niekedy neskor. K aktualnej situacii s kotlom- ak ti tecie voda do kotla, pravdepodobne (na 99%) doslo bud k prasknutiu liatinoveho clanku alebo tesnenia. Dovodom byva nizkoteplotna korozia a kurenie mokrym drevom, to rozlepta aj liatinu. Jedno aj druhe sa da za par penazi vymenit,opravit, zalezi na stave kotla. Diel sa da v bohumine stale objednat. Ak budete kurit ako doteraz mokrym drevom s uhlim, tak znicite kazdy kotol, liatinovy za 10rokov, moderne plechove zvarence z plechu 5mm za 2roky. Tzn, ak chcete kurit ako doteraz, bud opravte clanok alebo si na bazosi alebo dakde kupte zasa liatinovy kotol. Na bazosi je pekna ponuka, detto stale aj na webe. Ak chcete moderny kotol (Vigas je dobry), pripadne polske kotle, budete musiet zmenit sposob kurenia a na mokre drevo zabudnut. Tiez si treba zratat cenu peliet, aktualne stoji tona 500-700 euro a kolko toho miniete (da sa prepocitat z aktualnej spotreby). Akumulacna nadrz by proti NTK pomohla. Najdite si dobreho kurenara a rieste najprv obhliadku kotla a podla stavu potom dalej.
Odpovedať
@mirko232 mame 18stku Vigas.
Odpovedať
@emilia25 milka , čo ešte nespíš? ale podla toho čo tu píšeš už 2.-hý rok maš dost starosti s tým kotlom.....mne 18-tka/iná značka / žerie tak 3,5-5, 5 kg/ 24, ale ked bola zima vlani/-12-15/ tak mi potiahlo aj 12kg -15kg / 24 hodín..tohto roku som prešiel na drevo .inak AKU by ste mali mat 1000l . ja má 600l /kvoli priestoru / a je malá 1200 by bola ideálna...
Odpovedať
@daralbajda boze konecne sme to nastavili,ale teraz sme dorabali tu akumulacku,minuly rok to bol problem s tlakom vody a vies co stacilo urobit?odpustit expanzsku nadobu,inac uz potom isiel super,tlak si drzal.Vies u nas nic nejde hned tak,aby to slo super hned.Vsetko sa musi riadne doladit,skusat a prist na to.Akumulacku nam teraz v septembri dorabal,no konecne sme to aj s nou doladili,ale tiez to boli nervy a stacilo len zvysit teplotu na kotli,tym,ze sme ju mali nizku 75 si akumulacka z kotla co to zobrala a hned sa to zase spustilo.Teraz rano sa nahrial,uz je nahriaty na 90 a vypnuty,ze uplne a spusti sa mozno az na obed alebo neskor.Predtym sme zase akumulacku mali na min.40 stupnov a kotol sa vypol ale nezapol tak aj tam sme to zvysili na 50.No hranie,skusanie ale chvalabohu,je to vsetko uz konecne doladene a moze prist tuha zima.
Odpovedať
@daralbajda a akumulacku mame 300l,kedze mame malu kotolnu,tak aj kurenar nam povedal,ze to staci,ked sme sa s nim minuly rok bavili o tom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emilia25 vieš hranie .....to všetko by mal ovládat ten technik z Vigasu , ja som si to ponastavoval sám .....aku 300l je malá ..ja ju nabíjam aj na 95 st./600l / a ešte sa mi zdá malá -., automatiku mám zablokovanu z výroby , menej ako 50 st ma nepustí .....mám celkom dobrý návod na ten kotol ....inak to je tak , predat a ty sa staraj....ale aj tak su tie peletky drahé....ale aj tak si dobrá , celkom tomu rozumieš...
Odpovedať
@daralbajda nam revizor to vysvetloval,ze kotol cakal na 40stupnov ale akumulacka taku malu teplotu nedala,tak preto sa nezapol.zapinali sme ho rucne.Tak to sme odstranili ako prve,a vcera sme volali do Vigasu tak nam poradil zvysit teplotu,inak by poslali technikov od nich aby to nastavili spravne.Ale ako vravim pekne sa to vypne,bez peletiek a zapne sa az ked to klesne.No ako to bude fungovat uplne zistime cez zimu,teraz je este celkom teplo.Dom si drzi stale 24 stupnov.
Odpovedať
My uz dlhsie fungujeme s peletovym kotlom od Atmosu. Ked sme uvazovali nad tym, ci drevo ci pelety, tak sme sa rozhodli takto, ze to je proste jednoduchsie nasypat pelety do zasobnika a uz si to samo davkuje ako treba a nemusime sa o to viacej nejak zaujimat. Aj vyhoda v tom, ze sa nemusime bat, ci to drevo by bolo dost presusene, lebo to podla mna nie je moc okej, ked ako pises, ze tam davate nie prave suche drevo.
Odpovedať
@daralbajda ahoj tak o 9 rano sa nam spustil kotol,lebo sme vetrali tak termostat klesol pod 24 stupnov,okolo 10 sa nahrial,a teraz mame na kotli 67.2 stupna,a okolo 60 na akumulacke.Celkom dobre to drzi,ked sa to takto pekne 2krat spusti za den,to bude super.Som velmi zvedava na zimu,ked bude mrznut.
Odpovedať
@emilia25 Neviem aký má ten kotol program , či ked nakuri ide do utlmu /hodí občas jednu peletu / alebo či normálne vyhasne , vyčistí horák a potom zapaluje znovu . Ak zapaluje znovu tak spotreba je vyššia , ak utlm tak aku bude lepšie riešenie ..
Odpovedať
@daralbajda no taky zvlastny utlm,lebo cez normalny utlm,si kazdych 20s berie 3 peletky napr.a tu sa hodi do takeho utlmu,ze je uplne ticho,ze nic neprihadzuje.ale obrazok je v utlme.no vcera som napr.pridala na termostane na 25stupnov,to sa pomaly ani dychat nedalo take teplo,no ale zaroven to aj pekne pohlo s peletkami.Tak som to zase dala na 24stupnov,je to tak akurat,ani teplo ani zima.
Odpovedať
@emilia25 no neviem , ja mám 20, 0 a ked dám 20,5 tak to poznat ....aj na teple aj na spotrebe a noc 18,5 , ale dom mi vychladne na 19,00
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?